Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36, kod poczt. 30-126, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)


Jakie dokumenty są niezbędne do zawarcia związku małżeńskiego przez cudzoziemca?

    Money.pl/Anna Kraszkiewicz
(fot. Money.pl/Anna Kraszkiewicz)

Jakie dokumenty trzeba dostarczyć?

Każda osoba zamierzająca zawrzeć małżeństwo (w tym cudzoziemiec) jest obowiązana:  

  1. przedstawić dokument stwierdzający tożsamość oraz złożyć odpis skrócony aktu urodzenia, a także dowód ustania lub unieważnienia małżeństwa, jeśli pozostawała poprzednio w związku małżeńskim, albo nieistnienia małżeństwa, jeżeli postępowanie o ustalenie nieistnienia małżeństwa toczyło się wobec tej osoby; nie składa się jednak odpisu skróconego aktu stanu cywilnego, jeżeli został on sporządzony w urzędzie stanu cywilnego, w którym nastąpi sporządzenie aktu małżeństwa.
  2. złożyć pisemne zapewnienie, że nie wie o istnieniu okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa;  
  3. złożyć zezwolenie na zawarcie małżeństwa, jeżeli tego wymagają przepisy Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.  

W razie zaś gdy oświadczenie o wstąpieniu w związek małżeński ma zostać złożone przez pełnomocnika, jest on obowiązany złożyć kierownikowi urzędu stanu cywilnego stosowne pełnomocnictwo.

Jeśli np. cudzoziemka chce zawrzeć związek małżeński z obywatelem polskim np. przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego, musi przedstawić jeszcze dodatkowo odpowiednie dokumenty. Cudzoziemiec pragnący wejść w związek małżeński przed polskim organem - zarówno przy małżeństwie cywilnym (przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego), jak i przy małżeństwie konkordatowym (kościelnym) - zobowiązany jest bowiem do dostarczenia przed ślubem następujących dokumentów:

  • dokumentu stwierdzającego, że zgodnie z prawem ojczystym może zawrzeć małżeństwo za granicą, wydany przez właściwy organ w kraju cudzoziemca lub przedstawicielstwo dyplomatyczne; Prawo ojczyste cudzoziemców wielu państw przewiduje wydawanie zaświadczeń o możności prawnej zawarcia małżeństwa z wymienioną w świadectwie osobą, z którą małżeństwo ma być zawarte.

     Jest to dokument urzędowy, wydany przez właściwy organ krajowy obcego państwa albo też przez placówkę dyplomatyczną lub konsularną obcego państwa w Polsce. O możności zawarcia małżeństwa rozstrzyga bowiem w stosunku do każdej ze stron jej prawo ojczyste; Jednak zdolność cudzoziemca do zawarcia małżeństwa powinna być oceniona nie tylko w świetle jego prawa ojczystego, ale również z punktu widzenia zgodności tego prawa z podstawowymi zasadami porządku prawnego Rzeczypospolitej Polskiej; Dlatego cudzoziemiec, który mógłby zawrzeć małżeństwo według swego prawa ojczystego, nie może jednak go zawrzeć w polskim urzędzie stanu cywilnego, jeśli zachodzi przeszkoda nieusuwalna w drodze zezwolenia sądu, zwłaszcza dotycząca pokrewieństwa i przysposobienia albo braku wymaganego prawem wieku kobiety w wypadku nieukończenia 16 lat i 18 lat przez mężczyznę; Również cudzoziemiec żonaty (cudzoziemka zamężna) nie mogą zawrzeć w Polsce ważnego małżeństwa, chociaż zezwalałoby na to ich prawo ojczyste; Apatryda (bezpaństwowiec), jeżeli mieszka za granicą, składa zaś zaświadczenie o możności zawarcia małżeństwa, wydane przez władze państwa zamieszkania;

  • zezwolenia sądu cywilnego, jeżeli otrzymanie ww. dokumentu napotyka na trudne do przezwyciężenia przeszkody, np. kraj nie wydaje takich dokumentów, zezwolenie wydaje sąd rejonowy w postępowaniu nieprocesowym na wniosek cudzoziemca; W postępowaniu o zwolnienie cudzoziemca od złożenia dokumentu sąd na podstawie właściwego prawa ustala, czy osoba ta może zawrzeć małżeństwo; Wymagania te nie dotyczą cudzoziemca niemającego obywatelstwa żadnego państwa, jeżeli ma on w Polsce miejsce zamieszkania;
  • ważny paszport,
  • kartę stałego pobytu, w przypadku zamieszkania w Polsce na stałe,
  • wizę, w przypadku pobytu czasowego lub inny dokument uprawniający do pobytu w Polsce przy możliwości wjazdu do Polski na zasadach bezwizowych.

Trzy ostatnie wymaganie nie mają jednak zastosowania do obywateli państw Unii Europejskiej.

Czy cudzoziemiec przebywający w Polsce nielegalnie może zawrzeć małżeństwo w Polsce?

Z powyższego wynika, iż w sytuacji, gdy cudzoziemiec przebywa na terytorium Polski nielegalnie nie może przedstawić wskazanych dokumentów (paszport, wiza), stąd zawarcie przezeń małżeństwa będzie niemożliwe.

W jakiej formie cudzoziemiec morze zawrzeć małżeństwo w Polsce?

Wstępując w związek małżeński w naszym kraju, trzeba dochować formy wymaganej przez prawo polskie (miejsca dokonania czynności prawnej) jako obowiązujące w miejscu zawarcia małżeństwa (legis loci celebrationis).  Jeżeli więc małżeństwo jest zawierane w Polsce, obowiązuje prawo polskie określone przepisami Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego oraz prawa o aktach stanu cywilnego (a więc przede wszystkim przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego).

Podstawa prawna:

  • Ustawa z dnia 28 listopada 2014 r. - Prawo o aktach stanu cywilnego (Dz.U.2014.1741 z dnia 2014.12.08)

Zobacz także

 

Komentarze: Jakie dokumenty są niezbędne do zawarcia związku małżeńskiego przez cudzoziemca?

    Nie dodano jeszcze żadnego komentarza. Bądź pierwszy!!

Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 8
  • 8
  • 3
  • 6
  • 3
  • osób

Opinie naszych klientów

  • Robert

    ocena usługi:

  • Mirosława

    ocena usługi:

    Porada wyczerpująca, napisana zrozumiałym językiem.Dziękuję i polecam
  • Leszek

    ocena usługi:

    Dobra robota
  • DOROTA

    ocena usługi:

    Jestem zadowolona.Pozdrawiam. DOROTA
  • Anna

    ocena usługi:

    Rzetelność, klarowność, szybkość. Polecam serdecznie. W przypadku kolejnych kwestii do rozstrzygnięcia na pewno skorzystam właśnie z pomocy e-prawnika.
  • Weronika

    ocena usługi:

    Porada opisana jasno i wyczerpująco. Polecam
  • Dagmara i Tomasz

    ocena usługi:

    Porada wyczerpująca. Jestem zadowolona. Szybko, sprawnie, niedrogo. Dziękuję i pozdrawiam !
  • Małgorzata

    ocena usługi:

  • Maria

    ocena usługi:

  • Agnieszka

    ocena usługi:

  • Sebastian

    ocena usługi:

  • Sebastian

    ocena usługi:

  • Jolanta

    ocena usługi:

    Ogólnie jestem zadowolona.Pozdrawiam.
  • Ryszard

    ocena usługi:

    Wszystko Profesjonalnie , mam jeszcze inną sprawę którą zaraz opiszę.
  • Katarzyna

    ocena usługi:

  • Lukasz

    ocena usługi:

    Sytuacja przedstawiona i wyjaśniona bardzo jasno i w oparciu od akty prawne i przedstawiona na przykładzie podobnych spraw. Polecam
  • Mateusz

    ocena usługi:

    Świetnie. Wszystko jasne i Wiem co moge zrobic . Dziekuję





Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane