Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36, kod poczt. 30-126, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)


Legalny pobyt cudzoziemców na terenie Polski (porada oparta na starej ustawie o cudzoziemcach od 13 czerwca 2003 r. obowiązuje nowa ustawa)

Strona 1 z 3

Od 1 lipca 2001 roku wejdą w życie nowe przepisy dotyczące cudzoziemców. Celem tych zmian jest dostosowanie naszych przepisów do wymogów prawnych Unii Europejskiej.

Jaką osobę prawo polskie uważa za cudzoziemca?

Cudzoziemcem jest każda osoba, która nie posiada obywatelstwa polskiego.

Prawo polskie wyznacza dla obcokrajowców szczególne warunki, które muszą spełnić, aby legalnie wjechać do Polski, przebywać w naszym kraju oraz go opuścić.

Zasadą jest, że cudzoziemiec wjeżdżając do Polski i przebywając w naszym kraju legalnie, musi posiadać ważny dokument podróży (np. paszport) oraz wizę.

Dodatkowo powinien mieć odpowiednią do planowanego czasu pobytu w naszym kraju, ilość środków materialnych na pokrycie kosztów pobytu lub okazać zaproszenie od obywatela polskiego, który zobowiązał się do pokrycia kosztów pobytu cudzoziemca.


Dokumenty uprawniające do przebywania na terytorium Polski różnią się w zależności od czasu trwania i charakteru pobytu.
Wyróżniamy:

  1. wizę - to zezwolenie wydane cudzoziemcowi przez właściwy organ Rzeczypospolitej Polskiej lub organ, którego właściwość w tej sprawie wynika z postanowień umów międzynarodowych obowiązujących Rzeczpospolitą Polską, uprawniające go do wjazdu, przejazdu, pobytu i wyjazdu z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w czasie, w celu i na warunkach w nim określonych,

  2. kartę pobytu - to dokument wydany przez właściwy organ Rzeczypospolitej Polskiej cudzoziemcowi, który uzyskał zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony lub zezwolenie na osiedlenie się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Jak uzyskać wizę na wjazd do Polski?

Wiza jest dokumentem wydawanym przez polskie władze, który może uprawniać do jednokrotnego, dwukrotnego lub wielokrotnego wjazdu.

Powinna ona określać:

  1. okres jej ważności, nie dłuższy niż 5 lat, podczas którego może nastąpić pierwszy wjazd i musi nastąpić ostatni wyjazd z terytorium Polski,

  2. okres pobytu cudzoziemca na terytorium Polski w okresie ważności wizy,

  3. cel wjazdu i pobytu.

Wiza może określać także inne warunki i informacje, w szczególności:

  1. miejsce, w którym powinno nastąpić przekroczenie granicy,

  2. liczbę dzieci oraz innych osób towarzyszących cudzoziemcowi, któremu wydano wizę, wpisanych do dokumentu podróży cudzoziemca.

Wizę wydaje się na okres pobytu nie dłuższy niż 3 miesiące.

W okresie tym cudzoziemiec, który ma środki niezbędne do pokrycia kosztów wjazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przejazdu przez to terytorium, pobytu na nim i wyjazdu z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz zezwolenie na wjazd do innego państwa lub na powrót do kraju pochodzenia, może wystąpić o wydanie kolejnych wiz.


Łączny okres pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie wiz nie może przekroczyć 6 miesięcy w okresie 12 miesięcy, licząc od dnia pierwszego wjazdu.

W stosunku do obywateli niektórych państw, z którymi Polska podpisała umowy, nie istnieje obowiązek posiadania wizy na wjazd do Polski ( zobacz: Lista krajów, z którymi Polska zawarła porozumienie o ruchu bezwizowym).

Obywatele tych państw mogą bez przeszkód wjechać do Polski na podstawie samego paszportu i przebywać w naszym kraju przez ściśle określony czas (zależny od umowy pomiędzy państwami, najczęściej jest to okres do 3 miesięcy), jednakże bez prawa do podejmowania zatrudnienia.

Kto wydaje wizy?

Aby uzyskać wizę należy udać się do polskiego konsula za granicą.
W Polsce wizy wydaje i przedłuża ich ważność wojewoda (właściwy ze względu na miejsce pobytu cudzoziemca).
W szczególnie uzasadnionych przypadkach wizę może wydać komendant granicznej placówki kontrolnej Straży Granicznej.

Mogą oni odmówić wydania cudzoziemcowi wizy, ale tylko w wyraźnie przewidzianych w prawie przypadkach.

Podczas pobytu w Polsce cudzoziemiec powinien pamiętać o obowiązku zameldowania się w urzędzie gminy w miejscu pobytu. Zazwyczaj ten obowiązek wykonuje właściciel hotelu, w którym zatrzymał się cudzoziemiec.


W przypadkach, gdy cudzoziemiec nie może się czuć bezpiecznie na terenie swojego państwa i obawia się powrotu z powodu grożących prześladowań, można mu przyznać w Polsce status uchodźcy lub azyl.

<>

 

Komentarze: Legalny pobyt cudzoziemców na terenie Polski (porada oparta na starej ustawie o cudzoziemcach od 13 czerwca 2003 r. obowiązuje nowa ustawa)

  • Irena Lichwa 2017-12-03 11:27:25

    Re: Legalny pobyt cudzoziemców na terenie Polski (porada oparta na starej ustawie o cudzoziemcach od 13 czerwca 2003 r. obowiązuje nowa ustawa)

    Moj chlopak mieszka w Nigeri zaprosilam go do Polski czy mosi miec pieniadze na swoim koncie jezeli ja zapewniam mu wszystko i czy przed uzyskaniem wizy mosi miec rezerwacje biletu do Polski

  • karolina 2017-10-04 13:16:06

    Re: Legalny pobyt cudzoziemców na terenie Polski (porada oparta na starej ustawie o cudzoziemcach od 13 czerwca 2003 r. obowiązuje nowa ustawa)

    Chciała bym żebyś przyjechał do mnie muj przybrany system z Nigierji co muszę zrobić

  • gosia 2009-09-27 20:56:41

    Re: Legalny pobyt cudzoziemców na terenie Polski (porada oparta na starej ustawie o cudzoziemcach od 13 czerwca 2003 r. obowiązuje nowa ustawa)

    Mój chłopak jest z Mali pracuje legalnie w Hiszpanii i mieszka chcę,żeby przyjechał do polski na 2tyg jakie wymogi musimy spełnić


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Opinie naszych klientów

  • Lusia

    ocena usługi:

    Wszystko bardzo wyczerpująco i solidnie opisane, wniosek przygotowany w sposób zrozumiały i czytelny, bardzo polecam.
  • TR

    ocena usługi:

  • agnieszka

    ocena usługi:

    bardzo profesjonalnie szybko i terminowo polecam
  • Szymon

    ocena usługi:

  • A.R.

    ocena usługi:

    Polecam z całą pewnością. Odpowiedź zrozumiała i satysfakcjonująca, przy czym przystępna cenowo. Pozdrawiam.
  • Marek

    ocena usługi:

    Bardzo dziękuje i polecam.
  • Hanna

    ocena usługi:

    Serdecznie dziękuje za opinie - okazała się niezwykle pomocna Polecam ! Terminowo, jasno Hanna
  • Ewa

    ocena usługi:

    Wyczerpująca opinia na zadane pytania, dostarczona w umówionym terminie.
  • Anna

    ocena usługi:

    Wyczerpująca odpowiedz poparta przykładami za rozsądną cenę . Dziękuję
  • Elzbieta

    ocena usługi:

    Jestem bardzo zadowolona. Bardzo wyczerpująca fachowa opinia. Polecam wszystkim szukającym porady. Dziękuję bardzo .Bakcyl
  • Katarzyna

    ocena usługi:

    Prawnicza wiedza poparta praktyką w zakresie prawa budowlanego.
  • Agnieszka

    ocena usługi:

    Bardzo dziękuje i polecam w 100% Profesjonalne i rzetelne podejście do sprawy oraz wyczerpujące odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania.Jeszcze raz bardzo dziękuję
  • Wiesława

    ocena usługi:

    Bardzo wyczerpująca opinia. Jestem bardzo zadowolona z pomocy. Dziękuję.
  • Daniel

    ocena usługi:

  • TT

    ocena usługi:

  • Cz. D

    ocena usługi:

  • Adiemi

    ocena usługi:

    wyczerpująca opinia , podparta ustawami, możliwość zadania pytań dodatkowych i wszystko bez wychodzenia z domu. Serdecznie polecam


Wakacje 2017 - First minute


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane