Na podstawie art. 14a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa z póżniejszymi zmianami (...)

Na podstawie art. 14a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa z póżniejszymi zmianami proszę o udzielenie odpowiedzi na następujące pytanie: Czy napoje fermentowane określone w art. 70 ust. 1 ustawy o podatku akcyzowym zawierają wyroby winopodobne i winopochodne ( PKWiU 15.94.10-00.99 i 15.94.10-00.95 ) i czy w związku z tym stawka podatku akcyzowego od powyższych wynosi 136 zł/hl?

Na podstawie art. 14a § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku Ordynacja podatkowa ( Dz. U. nr 137, poz. 926 ze zm. ), poniżej wskazuję przepisy, które zastosowanie w merytorycznym rozstrzygnięciu sprawy, a które dotyczą pytania postawionego we wniosku z dnia 31.05.2004 r.:

Zgodnie z brzmieniem art. 70 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 23 stycznia 2004 r. o podatku akcyzowym ( Dz. U. nr 29, poz. 257 ) napojami fermentowanymi w rozumieniu ustawy są:

- inne niemusujące napoje fermentowane - wszelkie wyroby oznaczone odpowiednio symbolami PKWiU 15.93.12 i 15.95.10 oraz kodami CN 2204 i 2205, z wyjątkiem wyrobów określonych w art. 69, a także wyroby oznaczone symbolem PKWiU 15.94.10 i kodem CN 2206 00 o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2% (...);

Porady prawne

- inne musujące napoje fermentowane - wszelkie wyroby oznaczone odpowiedniosymbolami PKWiU 15.93.11 i 15.95.10 oraz kodami CN 2204 21 10, 2204 29 10 i 2205, nieokreślone w art. 69, o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2% do 15% objętości, pod warunkiem, że cały alkohol zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji alkoholowej, znajdujące się w butelkach zamkniętych korkiem w kształcie grzybka, umocowanym za pomocą węzłów lub spinek, albo wykazujące nadciśnienie wynoszące co najmniej 3 bary, spowodowane obecnością dwutlenku węgla w roztworze.

Zgodnie z treścią załącznika nr 2 do ustawy z dnia 23 stycznia 2004 r. o podatku akcyzowym ( Dz. U. nr 29, poz. 257 ), wyroby klasyfikowane do symbolu PKWiU 15.94.10-00.99 i 15.94.10-00.95 są wyrobami akcyzowymi zharmonizowanymi i znajdują się w pozycji nr 17 jako napoje fermentowane ( np: jabłecznik, wino z gruszek, miód pitny ) pozostałe; mieszane napoje zawierające alkohol ( kod CN 2206 00 ).

Stosownie do treści rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2004 r. w sprawie obniżenia stawek podatku akcyzowego ( Dz. U. nr 87, poz. 825 ) wyroby akcyzowe o symbolu PKWiU 15.94.10-00.99 i 15.94.10-00.95 są ujęte w pozycji 10 i 11 załącznika nr 1 ( tabela stawek akcyzy dla wyrobów akcyzowych sprzedawanych w kraju ) ze stawkami podatku akcyzowego, odpowiednio: 136 zł/hl ( napoje fermentowane ) i 273 zł/hl ( produkty pośrednie ).

Napojami fermentowanymi winiarskimi, zgodnie z treścią ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina ( Dz. U. nr 34, poz. 292 ), są napoje wymienione w art. 3, pkt 1, lit. e:

- napoje winopochodne owocowe lub miodowe będące napojami o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 4,5% do 15% objętościowych, zawierajacymi co najmniej 50% win owocowych ( fermentowane napoje winopochodne owocowe ) lub zawierającymi co najmniej 50% miodu pitnego ( fermentowane napoje winopochodne miodowe ), ewentualnie dosłodzonymi jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6, oraz ewentualnie poddanymi aromatyzacji dozwolonymi substancjami aromatycznymi ( fermentowane napoje winopochodne owocowe aromatyzowane lub fermentowane napoje winopochodne miodowe aromatyzowane );

- oraz lit. f napoje winopodobne owocowe lub miodowe będące napojami o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 9% do 15% objętościowych, różniącymi się od win owocowych i miodów pitnych mniejszym udziałem soków lub miodu w nastawie, otrzymanymi w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na fermentowane napoje winiarskie inne niż Polskie Wino/Polish Wine, ewentualnie dosłodzonymi jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6, oraz ewentualnie poddanymi aromatyzacji dozwolonymi substancjami aromatycznymi ( fermentowane napoje winopodobne owocowe aromatyzowane lub fermentowane napoje winopodobne miodowe aromatyzowane ).

Tak więc, aby zastosować stawkę 136 zł/hl, należy przedewszystkim, spełnić wymogi wymienione w art. 3, pkt 1 lit. e) i f) ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina ( Dz. U. nr 34, poz. 292 ), oraz rozdziału 2 ww. ustawy.


Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika