Czy przychód ze sprzedaży podpiekanych ciastek winien być opodatkowany stawką 3% jak sprzedaż czy (...)

Czy przychód ze sprzedaży podpiekanych ciastek winien być opodatkowany stawką 3% jak sprzedaż czy 5,5% jak produkcja?

Podatniczka wnioskiem z dnia 29.11.2005 r. zwróciła się do Naczelnika Urzędu Skarbowego Poznań-Winogrady o udzielenie w trybie art. 14a ustawy Ordynacja podatkowa pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w indywidualnej sprawie. Z opisanego stanu faktycznego wynika, że Podatniczka prowadzi działalność w zakresie cukiernictwa, która polega na sprzedaży wyrobów cukierniczych zakupionych bezpośrednio u producenta oraz sprzedaży francuskich ciasteczek, które wcześniej zostają podpieczone w specjalnej maszynie. Strona chciałaby zgłosić opodatkowanie w formie ryczałtu ewidencjonowanego.

Pytanie zawarte w piśmie z dnia 29.11.2005 r. dotyczyło tego, czy sprzedaż podpieczonych wcześniej mrożonych ciasteczek może być opodatkowana stawką ryczałtu 3%, tak jak w przypadku np. drożdżówek, tj. wyrobów zakupionych bezpośrednio u producenta?

Porady prawne

Zdaniem Wnioskodawczyni sprzedaż w/w wyrobów powinna być opodatkowana stawką ryczałtu w wysokości 3%, i nie należy tego rodzaju działalności traktować jako produkcji opodatkowanej podatkiem zryczałtowanym w wysokości 5,5%.

Naczelnik Urzędu Skarbowego Poznań - Winogrady postanowieniem z dnia 02.02.2006 r. Nr DG/005-15/05/BA, zgodnie ze stanem prawnym obowiązującym w dniu jego wydania, udzielił pisemnej interpretacji w oparciu o stan faktyczny przedstawiony we wniosku uznając stanowisko Podatniczki za nieprawidłowe.

Po przeanalizowaniu stanu faktycznego sprawy, a także treści ww. postanowienia oraz odnoszących się do przedmiotowego zagadnienia przepisów prawnych - stwierdzam, iż przedstawione stanowisko organu podatkowego jest nieprawidłowe.

Z przedstawionego przez Podatniczkę stanu faktycznego sprawy, wynika, że prowadzi ona działalność polegająca m.in. na sprzedaży uprzednio upieczonych mrożonych francuskich ciasteczek. W dołączonym do wniosku zaświadczeniu o dokonaniu zmiany wpisu do ewidencji działalności gospodarczej z dnia 21.11.2005 r. przedmiot działalności określono jako m.in. placówki gastronomiczne pozostałe (PKD 55.30B).

Odnosząc się do treści pytania zawartego we wniosku, stwierdzić należy, iż przepis art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U. Nr 144, poz. 930 ze zm.) zawiera m.in. definicje użytych w ustawie określeń rodzajów działalności. I tak zgodnie z brzmieniem przepisu art. 4 ust. 1 pkt 2 tej ustawy pod pojęciem działalności gastronomicznej należy rozumieć usługi związane z przygotowywaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów.

Stosownie zaś do art. 12 ust. 1 pkt 5 lit. a cyt. ustawy ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 3,0 % przychodów z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5 %.

Działalnością wytwórczą jest natomiast działalność, w wyniku której powstają nowe wyroby, w tym również sprzedaż wyrobów własnej produkcji. Zakup mrożonych ciastek, upieczenie ich i sprzedaż, nie wyczerpuje znamion przepisu art. 4 ust. 1 pkt 4 przywołanej ustawy.

Reasumując, przychody uzyskiwane ze sprzedaży upieczonych wcześniej mrożonych ciasteczek francuskich należy traktować jako przychody z tytułu prowadzenia działalności gastronomicznej i opodatkować według 3,0 % stawki ryczałtu.


Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika