Stawka podatku dla usług gastronomicznych. sygn: ILPP1/443-43/07-4/HW

Stawka podatku dla usług gastronomicznych.

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA


Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Szpitala XXX, przedstawione we wniosku z dnia 17 lipca 2007 r. (data wpływu 20 lipca 2007 r.) uzupełnionego (w zakresie podpisu) pismem z dnia 17 lipca 2007 r. (data wpływu 14 września 2007 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla usług gastronomicznych - jest prawidłowe.


UZASADNIENIE


W dniu 20 lipca 2007 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla usług gastronomicznych.


W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.


Począwszy od miesiąca kwietnia 2007 r. Szpital XXX powołał komórkę rozliczenia - bufet i ustalił zasady prowadzenia działalności, dokumentacji i rozliczeń dotyczących sprzedaży towarów i wyrobów. Celem podjętej działalności jest zaopatrzenie zainteresowanych osób, między innymi: pacjentów, rodzin pacjentów, pracowników, stażystów, studentów i innych osób w artykuły żywnościowe przetworzone i nieprzetworzone. Urząd Statystyczny pismem znak OK#8722;5672/KU-2337/2007 z dnia 13 czerwca 2007 r., dokonał zaklasyfikowania usług świadczonych przez bufet artykułów żywnościowych, mieszczący się na terenie szpitala, w którym przygotowywane są i sprzedawane zestawy z wcześniej zakupionych produktów, takich jak: bułki, masło, sery, wędliny, warzywa itp., do grupowania: PKWiU 55.30.14-00.00 ?Usługi gastronomiczne pozostałe?.


Wnioskodawca opodatkowuje ww. usługi stawką 22% oraz ewidencjonuje sprzedaż za pomocą kasy rejestrującej.


W związku z powyższym zadano następujące pytanie.


Jaką stawką podatku należy opodatkować usługi zakwalifikowane przez Urząd Statystyczny do grupy PKWiU 55.30.14-00.00 ?Usługi gastronomiczne pozostałe?...


Zdaniem Wnioskodawcy zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.) usługi gastronomiczne o symbolu PKWiU 55.30.14-00.00 podlegają opodatkowaniu stawką 7%.


W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego stanu faktycznego uznaje się za prawidłowe.

Zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.), w okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do dnia 31 grudnia 2007 r. stosuje się stawkę w wysokość 7% w odniesieniu do usług gastronomicznych, z wyłączeniem:

  • sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
  • sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie nieprzetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.


Z przedstawionego przez Wnioskodawcę stanu faktycznego wynika, że usługi świadczone przez bufet artykułów żywnościowych, a polegające na przygotowaniu, a następnie sprzedaży zestawów z wcześniej zakupionych produktów żywnościowych takich jak: bułki, masło, sery, wędliny, mieszczą się w grupowaniu PKWiU 55.30.14-00.00 (pismo Urzędu Statystycznego znak OK-5672/KU-2337/2007 z dnia13.06.2007 r.). Mając powyższe na uwadze, należy stwierdzić, iż przedmiotowe usługi podlegają opodatkowaniu stawką 7%, bowiem wyczerpują przesłanki określone w art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c cytowanej ustawy. Powyższy przepis dotyczy wyłącznie usług gastronomicznych, nie ma natomiast zastosowania do sprzedaży towarów w stanie nieprzetworzonym podlegających opodatkowaniu stawką 22%.


Interpretacja dotyczy zaistniałego stanu faktycznego przedstawionego przez wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia zdarzenia w przedstawionym stanie faktycznym.


Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, ul. Jasna 2/4, 00-013 Warszawa po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu ? do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi ? Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach ? art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Poznaniu, Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Lesznie, ul. Dekana 6, 64-100 Leszno.


Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika