Spółka prowadzi 2 punkty gastronomiczne restaurację i stołówkę. Zgodnie z art. 146 ust 1 pkt. (...)

Spółka prowadzi 2 punkty gastronomiczne restaurację i stołówkę. Zgodnie z art. 146 ust 1 pkt. 2 lit. c ustawy o VAT do dnia 30.04.2007 r. przy usługach gastronomicznych stosuje się stawke podatku VAT 7% z wyłączeniem m.in. sprzedaży napojów alkoholowych, kawy, herbaty i napojów gazowanych. Natomiast w § 40 rozporządzenia Ministra Finansów określone jest, że obniżenie podatku do % stosuje się przy usługach stołówkowych. Interpretując w/w okreslenie § 40 jako uściślenie art. 148 ustawy ustaliliśmu, że usługi gastronomiczne w naszej stołówce (PKWiU 555110) sprzedawane sa ze VAT 7% (z wyłączeniem usług 22%) natomiast w restauracji stosujemy VAT 22% (PKWiU 553011).

I.Zgodnie z art. 146 ust.1 pkt. 2 lit. c ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. Nr 54 poz. 535) w okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do dnia 31 grudnia 2007 stosuje się stawkę 7% w odniesieniu do usług gastronomicznych (PKWiU 55.3), z wyłączeniem:sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%;sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%

Porady prawne

II.Natomiast zgodnie z § 40 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz.U. Nr 97 poz. 970) w okresie do dnia 31 grudnia 2007 r. obniżoną do wysokości 7% stawkę podatku stosuje się do usług związanych z podawaniem napojów (PKWiU ex 55.4) oraz usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU ex 55.5), z wyłączeniem1.sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%;2.sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%

W związku z powyższym do usług gastronomicznych w stołówce PKWiU 55.51.10 stosuje się stawkę 7% (z wyłączeniem usług 22%), a do usług gastronomicznych w restauracjach PKWiU 55.30.11 stawkę 7% ( z wyłączeniem usług 22%).


Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika