Dotyczy stosowania obniżonej 7% stawki podatku od towarów i usług dla przypraw zakwalifikowanych do (...)

Dotyczy stosowania obniżonej 7% stawki podatku od towarów i usług dla przypraw zakwalifikowanych do grupy statystycznej o symbolu PKWiU 13.33 i grupowaniu 15.33.39.13-90.90

Jak wynika ze stanu faktycznego przedstawionego we wniosku z dnia 05.06.2006r. Podatnik prowadzi działalność gospodarczą jako osoba fizyczna w zakresie produkcji i sprzedaży przypraw, klasyfikując je, zgodnie z pismem Urzędu Statystycznego w Łodzi, Ośrodka Interpretacji Standardów Klasyfikacji Nr KW-2177/2006, do grupy statystycznej 15.33 - owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane pozostałe, gdzie indziej nie sklasyfikowane, grupowania PKWiU 15.33.39.13-90.90 - warzywa suszone pozostałe gdzie indziej nie wymienione. W przedmiotowej sprawie Podatnik zwraca się z zapytaniem, czy stosowana przez niego obniżona 7% stawka podatku od towarów i usług ma zastosowanie do powyższej grupy statystycznej PKWiU.W świetle unormowań zawartych w art. 2 pkt 6 oraz art. 8 ust. 3 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.) towary i usługi (za wyjątkiem usług elektronicznych) identyfikowane są na podstawie przepisów o statystyce publicznej. Zgodnie z zasadami metodycznymi Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług zaliczenie określonego produktu (towaru lub usługi) do właściwego grupowania PKWiU należy do obowiązków producenta (usługodawcy) tego produktu. Wynika to z faktu, iż to właśnie producent (usługodawca) posiada wszystkie informacje niezbędne do właściwego zaliczenia produktu do odpowiedniego grupowania. Jednocześnie jest on uprawniony do korzystania w tym zakresie z pomocy fachowych jednostek.W myśl § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 kwietnia 2004 r. (Dz. U. Nr 89, poz. 844 ze zm.) w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) m.in. do celów podatku od towarów i usług, nie dłużej jednak niż do dnia 31 grudnia 2006 r., stosuje się Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług stanowiącą załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997 r. (Dz. U. Nr 42, poz. 264 ze zm.) w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU).Zgodnie z art. 41 ust. 1 cytowanej wyżej ustawy o podatku od towarów i usług stawka podatku wynosi 22 %, z zastrzeżeniem ust. 2 - 12, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1. Natomiast zgodnie z postanowieniami art. 41 ust. 2 cytowanej ustawy dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.Tutejszy organ mając na uwadze cytowane wyżej przepisy informuje, iż w myśl art. 41 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.), towary wykazane w pozycji 20 załącznika nr 3 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.), które ujęte zostały wg symbolu PKWiU ex 15.3 - owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%, usług związanych z przetwórstwem i konserwowaniem warzyw i owoców podlegają opodatkowaniu obniżoną 7% stawką podatku od towarów i usług

Porady prawne


Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika