Jaka jest wysokość stawki podatku od towarów i usług dla usług cateringowych?
Jaka jest wysokość stawki podatku od towarów i usług dla usług cateringowych?
POSTANOWIENIE
=======================
Działając na podstawie art. 216 § 1 w związku z art. 14a § 1 i § 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005r. Nr 8 poz. 60 ze zm.), Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Opolu po rozpatrzeniu wniosku z dnia 18 maja 2006r., w sprawie udzielenia pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w indywidualnej sprawie w zakresie wysokości stawki podatku od towarów i usług dla usług cateringowych - stwierdza, iż stanowisko Podatnika jest prawidłowe.
U z a s a d n i e n i e
=======================
Pismem z dnia 18 maja 2006r., które wpłynęło do tut. Urzędu w dniu 31 maja 2006r., uzupełnionym w dniu 27 lipca 2006r. Podatnik zwrócił się do tut. organu podatkowego z wnioskiem o udzielenie pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w Jego indywidualnej sprawie, w której na dzień złożenia wniosku nie toczy się postępowanie podatkowe lub kontrola podatkowa albo postępowanie przed sądem administracyjnym.
Przedstawiono następujący stan faktyczny:
Podatnik świadczy usługi cateringowe (PKWiU 55.52) polegające na przygotowywaniu i dostarczaniu żywności i napojów dla odbiorców zewnętrznych. W miesiącu kwietniu Podatnik wystawił fakturę nr 9/IV/2006 z dnia 26.04.2006r., w której ujęta została usługa cateringowa opodatkowana wg stawki podatku VAT w wysokości 7%, a część dotycząca sprzedaży kawy, herbaty i napojów bezalkoholowych gazowanych wg stawki 22%.
Wątpliwości Podatnika budzi zasadność zaliczenia usług cateringowych do usług gastronomicznych opodatkowanych stawką VAT 7% w rozumieniu art. 146 ustawy o VAT.
Zdaniem Podatnika wszystkie usługi ujęte w dziale 55 'usługi hotelarskie i gastronomiczne' z wyłączeniem usług hotelarskich, należy zaliczyć do usług gastronomicznych tj. zarówno ujęte w grupie 55.3 'usługi gastronomiczne' jak i grupie 55.5 'usługi stołówkowe i cateringowe'. W przeciwnym razie usługi cateringowe podlegałyby w całości opodatkowaniu według stawki 22%.
Po przeanalizowaniu przedstawionego stanu faktycznego, oraz obowiązującego stanu prawnego Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Opolu wyjaśnia co następuje.
Zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) w okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do dnia 31 grudnia 2007r. stosuje się stawkę w wysokości 7% w odniesieniu do usług gastronomicznych, z wyłączeniem:
- sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
- sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.
Stosownie do § 40 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. (Dz. U. Nr 97, poz. 970 ze zm.) w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług, w okresie do dnia 31 grudnia 2007r. obniżoną do wysokości 7% stawkę podatku stosuje się do usług związanych z podawaniem napojów (PKWiU ex 55.4) oraz usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU ex 55.5), z wyłączeniem:
- sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
- sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.
Na potrzeby ustawy stosuje się Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług, wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997 r. (Dz. U. Nr 42, poz. 264 ze zm.), nie zaś klasyfikację wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 6 kwietnia 2004 r. (Dz. U. Nr 89, poz. 844 ze zm.). Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług z 1997 r. w grupowaniu: Sekcja H - usługi hoteli i restauracji, w Dziale 55 - usługi hoteli i restauracji, wyróżnia:
- 55.30. - usługi gastronomiczne,
- 55.40 - usługi związane z podawaniem napojów,
- 55.51 - usługi stołówkowe,
- 55.52 - usługi przygotowywania i dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych.
W związku z powyższym należy rozgraniczyć usługi gastronomiczne, stołówkowe oraz usługi przygotowywania i dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych.
Zatem właściwą stawką podatku od towarów i usług dla świadczonych usług cateringowych zakwalifikowanych pod symbolem PKWiU 55.52 do dnia 31 grudnia 2007r. jest 7% z zastrzeżeniem warunków o których mowa w wyżej powołanych przepisach.
W świetle powyższego stanowisko Podatnika w sprawie wysokości stawki podatku od towarów i usług dla usług cateringowych jest prawidłowe.
Jednocześnie Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Opolu informuje, iż przedmiotowa interpretacja o zakresie stosowania prawa podatkowego ma zastosowanie wyłącznie w przedstawionym stanie faktycznym i w stanie prawnym obowiązującym na dzień jej wydania.
Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Opolu informuje również , iż interpretacja nie jest wiążąca dla podatnika , płatnika lub inkasenta , wiąże natomiast właściwe organy podatkowe i organy kontroli skarbowej - do czasu jej zmiany lub uchylenia.
Na podstawie art. 14a § 4, art. 236 § 2 pkt 1 oraz art. 223 § 1 w związku z art. 239 ustawy - Ordynacja podatkowa, na niniejsze postanowienie służy zażalenie, które wnosi się do Dyrektora Izby Skarbowej w Opolu, za pośrednictwem tut. organu podatkowego w terminie 7 dni od dnia doręczenia niniejszego postanowienia.
Zażalenie podlega opłacie skarbowej.
Referencje
PP/443/IN-21/O7/MKOM, postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego