Czy w związku z interpretacją Urzędu Statystycznego w Łodzi kwlifikującego majeranek i estragon (...)

Czy w związku z interpretacją Urzędu Statystycznego w Łodzi kwlifikującego majeranek i estragon do grupy PKWiU 15.33.13-90.90 zobowiązany jestem stosować do sprzedaży stawkę 7% VAT ?

Naczelnik Urzędu Skarbowego w Pińczowie działając na podstawie art. 14a § 1 oraz § 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (tj. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) po rozpatrzeniu wniosku z dnia 26.01.2006 r. uzupełnionego w dniu 07.02.2006 r. w sprawie udzielenia interpretacji, co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w zakresie podatku od towarów i usług stwierdza, iż przedstawione we wniosku stanowisko jest prawidłowe.

W dniu 07.02.2006 r. wpłynął do tutejszego Urzędu uzupełniony wniosek o udzielenie interpretacji o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego sprawie: dotyczącej zastosowania właściwej stawki VAT dotyczącej opodatkowania majeranku otartego i estragonu suszonego. Do wyżej wymienionego zapytania zostało dołączone wyjaśnienie Ośrodka Standardów Kwalifikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi o zakwalifikowaniu do grup PKWiU.

Zgodnie z przedstawionym stanem faktycznym podatnik dokonuje na terytorium kraju dostawy suszonego estragonu i majeranku otartego i jak wynika z przedstawionego pisma z Ośrodka Standardów Kwalifikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi towary te są klasyfikowane do grupowania PKWiU 15.33.13-90.90. Pytanie dotyczy prawidłowości opodatkowania 7% stawką podatku od towarów i usług dostawy ww. towarów na terytorium kraju.

W myśl § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 kwietnia 2004 r.(Dz. U. Nr 89, poz. 844 ze zm.) w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) m.in. do celów podatku od towarów i usług, nie dłużej jednak niż do 31 grudnia 2006 r., stosuje się Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług stanowiącą załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997 r. (Dz. U. Nr 42, poz. 264 ze zm.) w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU).

W świetle unormowań artykułu 41 ust. 1 ustawy z dnia 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.) stawka podatku wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1.

Natomiast zgodnie z postanowieniami art. 41 ust. 2 powołanej powyżej ustawy dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy o podatku VAT, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1 pod poz. 20 ww. załącznika ujęte zostały wg symbolu PKWiU ex 15.3 owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane z wyłączeniem:

  • produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %,
  • usług związanych z przetwórstwem i konserwowaniem warzyw i owoców.

Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy o VAT przez dostawę towarów rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel - wobec tego działalność gospodarcza w zakresie kupna przypraw, które następnie są paczkowane i sprzedawane mieszczą się pod pojęciem dostawy towarów.

W związku z powyższym, o ile suszony estragon i suszony słodki majeranek otarty zostały przez Pana prawidłowo zaklasyfikowane do danego grupowania PKWiU 15.33.13-90.90, a ponadto są produktami, które nie zawierają alkoholu, ich dostawa na terytorium kraju, w świetle art. 41 ust. 2 ustawy o VAT, podlega opodatkowaniu preferencyjną 7% stawką podatku od towarów i usług.


Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika