wysłany: 2011-10-09 21:30:12
Dziekuje za odpowiedz...byc moze nie klarownie napisalam do konca za co przepraszam...
Chodzilo mi o to,ze stoje przed wyborem wziecia slubu cywilnego z Wlochem w Polsce badz we Wloszech.
Jak czytam czasem opinie ludzi,ktorzy pisza ze jesli nastepuje rozwod z Wlochem,a slub byl zawarty we Wloszech, jesli jest jeszcze do tego dziecko..To potem w efekcie np.rozwodu sad jednak uznaje prawa bardziej ojcu.
Podobno takze dziecko do 18 roku zycia powinno przebywac na terenie Wloch.
Stad sie zastanawiam,gdzie w razie rozwodu..mialabym wieksze prawa do dziecka ???
Mam do wyboru slub we Wloszech lub w Polsce.Potem wyjezdzamy do kraju poza Unia Europejska,by osiedlic sie na jakis czas.Wiadomo,jesli wszystko bedzie dobrze,obaw nie ma.
Chcialabym jednak wiedziec --co jesli jednak zwiazek sie rozpada--..Na ile moge miec nadzieje,ze np.wtedy wracam z dzieckiem do Polski ?
Ze sad sie na to godzi ?
Z tego co sie ludzie wypowiadaja,biorac slub cywilny we Wloszech,sad wloski bardzo nastawiony jest na ojca,na jego prawa i na przebywanie na terenie Wloch.A wiadomo ze jesli zwiazek upada,ja wolalabym wrocic do wlasnego kraju Polski.
Szukam wiedzy,potwierdzenia,sugestii na to pytanie..
Dziekuje..
Zobacz cały wątek: Prosze o dorade! »