wysłany: 2009-09-13 13:04:14
Witam i dziękuję za zainteresowanie moją sprawą.
Nasza spółka prowadzi dwa rodzaje działalności - związaną z odzyskiem elektroniki i tworzyw sztucznych. Moja wspólniczka wraz z mężem, który jest zatrudniony w spółce zajmuje się tą częścią działalności związaną z elektroniką natomiast ja z drugim wspólnikiem tworzywami sztucznymi.
Zaniepokoił mnie fakt, że na allegro gdzie sprzedawana jest elektronika widnieje nr konta mojej wspólniczki. Pieniądze ze sprzedaży gotówkowej również nie sa wpłacane na konto spółki. Poprosiłam o dokładne rozliczenie na co te pieniądze zostały wydane lecz od kwietnia niestety nie otrzymałam takiego rozliczenia.
Nie chcemy rowiązywać spółki ponieważ stracilibyśmy wszystkie zezwolenia na prowadzenie takiej działalności (odzysk odpadów elektronicznych i tworzyw sztucznych). W przypadku rozwązania spólki straciłabym dochód i możliwość spłaty zaciągniętych przez siebie kredytów na zakup maszyn do spólki. W umowie spółki zawarty jest punkt mówiący że "każdy ze wspólników z ważnych powodów może wypowiedzieć udziały innemu wspólnikowi bez zachowania terminu". Wiem, że sprawa jest skomplikowana ale może jest jakieś wyjście z tej sytuacji?
Pozdrawiam i dziękuję
Zobacz cały wątek: Nieuczciwy wspólnik »