Logowanie

Porozmawiajmy o naszych prawach

Napisz na forum

Porady prawne specjalistów e-prawnik.pl

Pomoc prawna online

najwyższa jakość

jak napisać uzasadnienie wniosku o uzyskanie obywatelstwa polskiego?

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
  • jak napisać uzasadnienie wniosku o uzyskanie obywatelstwa polskiego?

    Odpowiedz Cytuj
  • jak napisac oswiadczenie o posiadaniu obywatelstwa polskiego?
  • Reklama

  • jak napisać motywacje na nadanie obywatelstwa polskiego?
  • aga
    Wysłany: 2013-11-15 19:21:38

    witam.Pisal ktos moze uzasadnienie o nadanie obywatelstwa polskiego??trzeba to napiac we wniosku ...co napisac w takim uzasadnieniu zeby bylo dobrze.bardzo prosze o pomoc
  • mimi
    Wysłany: 2014-01-12 19:36:23

    jak?
  • Aby otrzymać obywatelstwo polskie należy spełnic kilka warunków: Koniecznym jest posiadanie stałego pobytu w Polsce oraz udokumentowana certyfikatem znajomość języka polskiego, liczy się również okres przebywania na terenie RP i fakt stażu małżeńskiego z obywatelem Polski. O wszystkich tych aspektach warto wspomnieć we wniosku o uzyskanie obywatelstwa polskiego. Pomoc w sporządzeniu profesjonalnego pisma znajdziecie [url=http://nowehoryzonty-kancelaria.eu/pl/]tutaj[/url]
  • witam.Pisal ktos moze uzasadnienie o nadanie obywatelstwa polskiego??trzeba to napiac we wniosku ...co napisac w takim uzasadnieniu zeby bylo dobrze.bardzo prosze o pomoc witam. czy udało się Pani otrzymac polecenia na tym portalu? mam taką samą sytuacje i nie wiem jak poprawnie napisać takie uzasadnienie. Proszę o pomóc...
  • witam.Pisal ktos moze uzasadnienie o nadanie obywatelstwa polskiego??trzeba to napiac we wniosku ...co napisac w takim uzasadnieniu zeby bylo dobrze.bardzo prosze o pomoc witam. czy udało się Pani otrzymac polecenia na tym portalu? mam taką samą sytuacje i nie wiem jak poprawnie napisać takie uzasadnienie. Proszę o pomóc... Witam, moze Pan dostal jakies porady co do napisania tego uzasadnienia? Czy mogl by Pan w tym pomoc? Dziekuje
  • Regis
    Wysłany: 2017-02-19 12:45:19

    Każde przypadek jest indywidualny, więc nie ma mowy o jednolitym wzorze. Jeżeli pisać będzie osoba która nie posiada korzeni polskich to jej uzasadnienie powinno zawierać takie dane jak rodzina w Polsce (jeżeli ma ślub z obywatelem Polski), praca - jeżeli wykonuje ważną funkcję w firmie, uchodźca powinien zrobić nacisk na niemożliwość powrotu do ojczystego kraju z przyczyn humanitarnych, natomiast osoby posiadające polskie korzenie powinny opisać to powołując się na dokumenty zachowane w rodzinie lub urzędowe odpisy z archiwów kraju w którym dotychczas mieszkali oraz wykazać że są aktywnymi członkami polonijnej organizacji. Dla posiadacza Karty Stałego Pobytu na podstawie Karty Polaka lub dokumentów potwierdzające polskie korzenie - Np.: Szanowny Panie Prezydencie. Uprzejmie zwracam się z prośbą o nadanie mi Polskiego obywatelstwa. Prośbę swoją motywuję tym, że mój dziadek ze strony mamy był Polakiem. Urodził się on we wsi (wpisz nazwę wsi), niedaleko (wpisz nazwę miasta), w której większość jej mieszkańców była polakami. Edukacja mojego dziadka w polskiej szkole skończyła się po trzech latach tak jak w zawirowaniach historycznych po zajęciu poprzez ZSSR terenów Polskich, rodzina mojego dziadka, niemająca możliwości wyjazdu w głąb Polski pozostała na okupowanych kresach, a dziadek musiał kontynuować swoją edukację w szkole nowych władz. Pamiętając o tamtych czasach i wszystkich przejściach, które spotkały społeczność polską i rodzinę mojego dziadka na zaanektowanych przez władze radzieckie Polskich terenach, przekazywał tą pamięć swoim dzieciom i wnukom, i nie bacząc na represje ze strony nowych władz kultywował polską tradycje najlepiej tak jak pamiętał i mógł, powtarzając nam za każdym razem żebyśmy pamiętali że jesteśmy Polakami. Dzięki dziadkowi, od dziecinnych lat chciałem powrócić do ojczyzny moich przodków, czuję się Polakiem i chcę na stałe pozostać w Polsce. Mam rodzinę i przekazuję swoim dzieciom to najcenniejsze, co posiadam ? pamięć i wiedzę mojego dziadka. Uczę swoich dzieci polskiej tradycji. Znam język polski, a w rodzimym Żytomierzu ja wraz z moją rodziną należymy do organizacji polonijnej. W Polsce mieszkam od (podaj rok) roku. Z racji polskiego pochodzenia, posiadam kartę stałego pobytu. Pracuję i uczęszczam na studia ekonomiczne we Krakowskim Uniwersytecie. Jestem osobą pracowitą, kreatywną stawiającą przed sobą nowe wezwania. Moi dzieci chodzą do szkoły podstawowej w Krakowie. W Polsce również mieszka moja rodzona siostra wraz z dziećmi i mężem oraz brat którzy posiadają już obywatelstwo Polskie. Otrzymując Polskie obywatelstwo mógłbym nie tylko polepszyć moja pozycje socjalna, ale i zademonstrować że jestem przykładnym obywatelem w pełni zintegrowanym z krajem. Bardzo proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby.)
  • Regis
    Wysłany: 2017-02-19 13:37:11

    P.S. W Uzasadnieniu dla tych kto nie posiada polskich korzeni powinny się znaleźć nie tylko dokumenty ale i bardzo istotne dane - to jest pierwsza rzecz na którą urzędnik zwróci uwagę. Np.: Mieszkam w Polsce od 7 lat. W (napisz datę) zawarłem ślub z obywatelką polski. Mamy 2 dzieci. W (napisz datę) założyłem w Polsce firmę i zatrudniam ludzi. / Podjąłem studia magisterskie/doktoranckie na Uniwersytecie (nazwa uczelni). Jestem pracownikiem (podaj nazwę firmy). Dwa lata temu rozpocząłem budowę domu / Kupiłem mieszkanie w (nazwa miejscowości) na który zaciągnąłem kredyt w banku. Posiadam zezwolenie na osiedlenie się / zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego Wspólnot Europejskich / prawo stałego pobytu - które otrzymałem (data wydania). Posiadam inne obywatelstwo lub nie posiada żadnego obywatelstwa (bardzo ważne powiadomić o tym). Otrzymując Polskie obywatelstwo pozwoli mi być pełnoprawnym obywatelem Polski oraz zademonstrowanie tego że jestem w pełni zintegrowany z krajem w którym żyję.
  • Regis
    Wysłany: 2017-02-19 13:43:41

    Istnieją dwie drogi do polskiego obywatelstwa dla cudzoziemców: Prezydent Polski ? może nadać polskie obywatelstwo wnioskodawcy, gdy uzna to za słuszne. Cudzoziemiec nie musi spełniać żadnych formalnych wymagań ? a jedynie przekonująco wykazać swoje więzi z Polską. Wojewoda ? może uznać cudzoziemca za polskiego obywatela, gdy cudzoziemiec złoży w tej sprawie wniosek i spełni określone wymagania. Uzyskanie polskiego obywatelstwa daje cudzoziemcowi pełnię praw obywatelskich w Polsce (np. prawo udziału w wyborach), możliwość uzyskania polskiego paszportu i ułatwienia w podróżowaniu za granicę; oznacza też jednak obowiązki ? na przykład podatkowe. Nabywając obywatelstwo polskie cudzoziemiec staje się jednocześnie obywatelem Unii Europejskiej. Polskie prawo przewiduje możliwość posiadania przez obywatela polskiego równocześnie obywatelstwa innego państwa. Na terenie Polski taka osoba zawsze traktowana będzie jak obywatel Polski (drugie obywatelstwo nie będzie brane pod uwagę).Od cudzoziemca nie można żądać rezygnacji z poprzedniego obywatelstwa, zanim uzyska obywatelstwo polskie (tak było wcześniej). Jednak prawodawstwo niektórych innych krajów nie dopuszcza możliwości posiadania przez ich obywateli dwóch obywatelstwa Zdarza się, że uzyskanie polskiego obywatelstwa może oznaczać automatyczną utratę poprzedniego obywatelstwa.
  • Katarzyna
    Wysłany: 2017-03-31 12:59:45

    Regis dziękuję!!! To co potrzebuję ;)
  • http://imp-mebeli.ru/interdizayn
    Wysłany: 2017-04-18 11:27:42

    ??????? ????? www.imp-mebeli.ru ----------
 

Dodaj post na forum:

Porady prawne e-prawnik.pl:


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane