Re: LINK4 - nowy ubezpieczyciel a dane osobowe
Wysłany: 2003-01-15 21:12:35
Tak sobie myślę, że LINK4 to firma brokerska, coś jak multiagencja ubezpieczeniowa, która zbiera tylko dane i wybiera ofertę z kilku towarzystw ubezpieczeniowych. Oczywiście zbierając kasę za pośrednictwo. Czy naruszyli ustawę o danych osobowych ? Myślę, że na razie nie. Powinni wykasować dane dopiero jeśli wyślesz do nich list z UZASADNIONYM żądaniem wykreślenia. Oni mogą się na to zgodzić, ale wcale nie muszą. Jeśli się nie zgodzą dostaniesz o tym list. Odwołać możesz się do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych, który rozważy twoje argumenty i nakaże (lub nie) wykasowanie danych ze zbioru. Samo posiadanie danych nie jest naruszeniem prawa (gdyby tak było każdy kto ma w domu książkę telefoniczną musiałby mieć zgodę każdego z abonentów na przechowywanie ich danych). A co do kartki na święta. Nie jestem przekonany czy w regulaminie świadczenia usług przez LINK4, który dostepny jest pewnie dla każdego w siedzibie firmy (sic!) nie jest napisane, że każdy kto dzwoni automatycznie zgadza się na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych. Raczej chyba tak jest, wtedy klient pada ofiarą swojej własnej pazerności. No bo po co szuka tańszego ubezpieczenia ? A czy to tańsze ubezpieczenie nie jest przypadkiem kosztem podania danych do wiadomości firm wysyłkowych ? Przecież wiemy, że firmy takie za każde nazwisko płacą ok. 30 gr. Także reasumując - na razie nie widzę złamania prawa. Widzę tylko naciągnięcie przepisów, które jeszcze nie upowaznia do oskarżania. Poza tym czy nazwa LINK4 nie kojarzy się wam z link = połączenie ? Czy nie jest to dowód na to że firma jest tylko brokerem ?
Odpowiedz