Organ celny pobiera opłaty z tytułu przeprowadzonych badań lub analiz towarów, w przypadku gdy:
badanie lub analiza zostaną przeprowadzone na żądanie osoby;
rozpatrzenie wniosku o wydanie wiążącej informacji taryfowej lub wiążącej informacji o pochodzeniu towaru wymaga przeprowadzenia badania lub analizy;
osoba będąca do tego zobowiązaną nie podała danych dotyczących rodzaju, wartości, właściwości towaru lub innych informacji niezbędnych do wydania rozstrzygnięcia i pomimo wezwania nie uzupełniła tych danych w wyznaczonym przez organ celny terminie;
podane przez osobę dane dotyczące towarów były nieprawdziwe lub nieprawidłowe.
Osoba, na wezwanie organu celnego, obowiązana jest do uiszczenia zaliczki w określonej wysokości na pokrycie opłat za badania lub analizy, o których mowa w ww. pkt 1 i 2. W przypadku nieuiszczenia zaliczki w wyznaczonym terminie organ celny wydaje postanowienie o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia.
Kwota opłat i termin jej uiszczenia są ustalane przez organ celny, w drodze postanowienia, na które przysługuje zażalenie. Kwota opłat powinna odpowiadać rzeczywistym wydatkom poniesionym z tytułu przeprowadzonych badań lub analiz.
Lp. |
Rodzaj badania |
Stawka w zł |
Badania fizykochemiczne |
||
1. |
Analiza mikroskopowa |
100,00 |
2. |
Analiza sitowa |
35,00 |
3. | Odciek części jadalnych (owoców, warzyw, roślin, mięsa) w produktach spożywczych | 20,00 |
4. |
Analiza termograwimetryczna (do 1000 °C) |
600,00 |
5. |
Analiza termograwimetryczna z identyfikacją produktów rozpadu techniką IR |
1 000,00 |
6. |
Badania amylograficzne |
35,00 |
7. |
Badania makroskopowe/ocena właściwości fizycznych |
60,00 |
8. |
Oznaczenie pierwiastków metodą ICP |
500,00 |
9. |
Oznaczanie pierwiastków metodą XRF |
150,00 |
10. |
Oznaczenie pierwiastków metodą ASA |
500,00 |
11. |
Analiza miareczkowa |
80,00 |
12. |
Liczba diastazowa |
80,00 |
13. |
Masa właściwa (gęstość) ciała stałego/cieczy |
40,00 |
14. |
Pomiar grubości |
50,00 |
15. |
Określenie objętości/masy |
30,00 |
16. |
Oznaczenie PH /td> |
30,00 |
17. |
Oznaczenie substancji krystalicznych metodą dyfrakcji rtg |
200,00 |
18. |
Pomiar konduktometryczny |
30,00 |
19. |
Pomiar lepkości |
120,00 |
20. |
Pomiar napięcia powierzchniowego |
50,00 |
21. |
Pomiar temperatury kroplenia |
60,00 |
22. |
Pomiar temperatury mięknięcia |
60,00 |
23. |
Pomiar temperatury topnięcia |
60,00 |
24. |
Pomiar temperatury wrzenia |
60,00 |
25. |
Analiza spektroskopią IR |
100,00 |
26. |
Analiza spektroskopią IR z wykorzystaniem technik mikroskopowych |
200,00 |
27. |
Różnicowa kalorymetria skaningowa |
600,00 |
28. |
Wilgotność lub zawartość suchej masy |
40,00 |
29. |
Absorpcja wody (nasiąkliwość) |
150,00 |
30. |
Zawartość alkoholu metodą oscylacyjną |
20,00 |
31. |
Zawartość alkoholu metodą destylacyjno-oscylacyjną |
80,00 |
32. |
Zawartość alkoholu metodą spektrofotometryczną |
50,00 |
33. |
Zawartość azotu/białka metodą Duma |
100,00 |
34. |
Zawartość azotu/białka |
100,00 |
35. |
Zawartość skrobi (jakościowo) |
20,00 |
36. |
Zawartość błonnika surowego |
50,00 |
37. |
Zawartość laktozy metodą enzymatyczną |
160,00 |
38. |
Zawartość suchego ekstraktu w winie |
80,0 |
39. |
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej (PLATO) |
75,00 |
40. |
Zawartość ekstraktu refraktometrycznego/wartość współczynnika załamania światła |
30,00 |
41. |
Zawartość glutenu |
45,00 |
42. |
Analiza z wykorzystaniem elektrod jonoselektywnych |
80,00 |
43. |
Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl |
110,00 |
44. |
Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego |
55,00 |
45. |
Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną |
70,00 |
46. |
Zawartość skrobi metodą Eversa |
90,00 |
47. |
Zawartość tłuszczu metodą Gerbera |
40,00 |
48. |
Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta bez hydrolizy |
55,00 |
49. |
Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą |
120,00 |
50. |
Ekstrakcja ditlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym |
30,00 |
51. |
Zawartość wody metodą Karla Fischera |
100,00 |
52. |
Zawartość tłuszczu metodą Röse-Gottlieba (Szmidta-Bondzyńskiego - sery) |
100,00 |
53. |
Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle |
65,00 |
54. |
Oznaczanie gęstości zboża w stanie zsypnym |
30,00 |
55. |
Zawartość zanieczyszczeń w ziarnie zbóż |
35,00 |
56. |
Oznaczanie szklistości kukurydzy |
30,00 |
57. |
Oznaczanie natężenia strat szklistości w ziarnie zbóż |
40,00 |
58. |
Określenie wskaźnika flotacji |
70,00 |
59. |
Zdolność kiełkowania |
50,00 |
60. |
Wykrywanie białek niezdenaturowanych w tkankach pochodzenia zwierzęcego |
150,00 |
61. |
Analiza produktów GMO techniką PCR |
300,00 |
62. |
Analiza produktów techniką PCR innych niż GMO |
200,00 |
63. |
Analiza metodą immunoenzymatyczną |
300,00 |
64. |
Technika elektroforezy na żelu poliakrylamidowym lub agarozowym |
200,00 |
65. |
Identyfikacja związków chemicznych metodami spektrofotometrycznymi UV-VIS |
100,00 |
66. |
Zawartość związków chemicznych metodami spektrofotometrycznymi UV-VIS |
170,00 |
67. |
Identyfikacja substancji metodami chemicznymi |
100,00 |
68. |
Przeświecalność wyrobów ceramicznych |
50,00 |
69. |
Zawartość siarki w stali |
100,00 |
70. |
Zawartość węgla w stali |
100,00 |
71. |
Analiza spektroskopią Ramana |
120,00 |
72. |
Analiza spektroskopią Ramana z wykorzystaniem technik mikroskopowych |
240,00 |
73. |
Pomiar barwy/białości powierzchni |
100,00 |
74. |
Analiza z zastosowaniem licznika ciekłoscyntylacyjnego |
650,00 |
75. |
Oznaczenie zawartości nadtlenku wodoru metodą enzymatyczną |
100,00 |
76. |
Oznaczanie ditlenku siarki w produktach spożywczych metodą Monier-Williamsa |
90,00 |
Analizy chromatograficzne |
||
Chromatografia cienkowarstwowa |
||
77. |
Chromatografia jednokierunkowa |
320,00 |
78. |
Chromatografia wielokierunkowa |
475,00 |
Chromatografia gazowa |
||
79. |
Identyfikacja związków organicznych z wykorzystaniem spektrometrii mas |
100,00 za 1 związek |
80. |
Zawartość związków organicznych z wykorzystaniem detektora MS |
200,00 za 1 związek |
81. |
Zawartość związków organicznych z wykorzystaniem detektorów innych niż MS |
150,00 za 1 związek |
82. |
Zawartość kwasów tłuszczowych |
250,00 |
83. |
Oznaczanie czystości tłuszczu mlecznego |
400,00 |
84. |
Zawartość wody |
100,00 |
Wysoko sprawna chromatografia cieczowa |
||
85. |
Analiza produktów enzymatycznego rozpadu skrobi |
350,00 |
86. |
Zawartość cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza) |
180,00 |
87. |
Zawartość kofeiny i/lub teobrominy |
180,00 |
88. |
Zawartość laktozy i/lub maltozy |
230,00 |
89. |
Zawartość galaktozy |
230,00 |
90. |
Zawartość benzoesanu denatonium (bitrexu) w preparatach na bazie alkoholu etylowego |
300,00 |
91. |
Zawartość benzoesanu denatonium (bitrexu) w preparatach na bazie alkoholu etylowego z wykorzystaniem detektora mas |
450,00 |
92. |
Analiza jakościowa związków chemicznych metodą HPLC |
350,00 |
93. |
Zawartość związków chemicznych metodą HPLC |
350,00 za 1 związek |
94. |
Oznaczenie suchej masy serwatki podpuszczkowej w odtłuszczonym mleku w proszku oraz w mieszankach |
240,00 |
Analizy produktów petrochemicznych |
||
95. |
Skład frakcyjny - metoda destylacji pod ciśnieniem atmosferycznym |
175,00 |
96. |
Siarka, zawartość - metoda fluorescencji UV |
250,00 |
97. |
Azot, zawartość - metoda chemiluminescencyjna |
250,00 |
98. |
Temperatura zapłonu w tyglu zamkniętym (Pensky - Martens) |
100,00 |
99. |
Temperatura zapłonu w tyglu zamkniętym (Abel) |
100,00 |
100. |
Wskaźnik lepkości (obejmuje badanie lepkości w 40°C i 100°C) |
240,00 |
101. |
Rozkład temperatur wrzenia frakcji naftowych metodą chromatografii gazowej (destylacja symulowana) |
350,00 |
102. |
Temperatura płynięcia |
200,00 |
103. |
Temperatura mętnienia |
200,00 |
104. |
Kolor naturalny lub rozcieńczony kolor C |
40,00 |
105. |
Oznaczenie zawartości estru metylowego oleju rzepakowego w średnich (właściwych) destylatach (oleju napędowego) - metodą spektrofotometrii IR |
150,00 |
106. |
Liczba oktanowa badawcza i motorowa, zawartość w benzynach silnikowych: związków nasyconych, olefin, aromatów (w tym: benzen, toluen, ksyleny), związków tlenowych (MTBE, DIPE, ETBE,TAME, TBA, etanol, metanol) oraz tlenu całkowitego metodą spektrofotometrii w średnim zakresie podczerwieni |
150,00 |
107. |
Obecność znacznika Solvent Yellow 124 metodą polową |
10,00 |
108. |
Pomiar penetracji wosków petrochemicznych i materiałów bitumicznych |
150,00 |
109. |
Zawartość oleju w woskach petrochemicznych |
300,00 |
110. |
Temperatura krzepnięcia wosków petrochemicznych |
80,00 |
111. |
Oznaczanie popiołu siarczanowego |
150,00 |
112. |
Liczba zmydlenia |
150,00 |
113. |
Indeks cetanowy olejów napędowych (obejmuje badanie składu frakcyjnego i gęstości oraz obliczenia) |
225,00 |
114. |
Oznaczanie frakcji aromatycznych i niearomatycznych w mieszaninie wysokowrzących węglowodorów metodą chromatografii elucyjnej |
150,00 |
115. |
Oznaczanie charakterystycznych grup (polarnych, aromatycznych i nasyconych) metodą chromatografii elucyjnej |
200,00 |
116. |
Metoda Hazelwooda oznaczanie składu grupowo-strukturalnego związków aromatycznych |
320,00 |
117. |
Liczba cetanowa, indeks cetanowy, zawartość dodatku polepszającego liczbę cetanową, ciepło spalania, zawartość związków aromatycznych wielopierścieniowych i węglowodory aromatyczne w olejach napędowych metodą spektrofotometrii w średnim zakresie podczerwieni |
150,00 |
118. |
Nafteny, punkt dymienia, ciepło spalania i węglowodory aromatyczne w paliwach turbinowych metodą spektrofotometrii w średnim zakresie podczerwieni |
150,00 |
119. |
Oznaczenie łącznej zawartości estrów i olejów roślinnych metodą spektrofotometrii IR |
150,00 |
120. |
Oznaczanie odczynu wyciągu wodnego |
50,00 |
121. |
Oznaczenie zawartości metanolu metodą chromatografii gazowej |
100,00 |
122. |
Wydzielanie i charakterystyka FAME ze średnich destylatów |
250,00 |
123. |
Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej |
150,00 |
124. |
Oznaczanie temperatury zablokowania zimnego filtru |
150,00 |
125. |
Zawartość frakcji węglowodorowych, estrów metylowych i oleju roślinnego metodą chromatografii gazowej |
250,00 |
126. |
Pozostałość po spopieleniu |
150,00 |
Analizy produktów włókienniczych |
||
127. |
Analiza ilościowa składu surowcowego produktów włókienniczych |
200,00 |
128. |
Określenie masy powierzchniowej |
50,00 |
129. |
Określenie masy liniowej włókien |
100,00 |
130. |
Określenie średniej grubości włókien odtłuszczonych metodą mikroskopową |
100,00 |
131. |
Określenie liczby skrętu przędzy/nitki |
240,00 |
132. |
Siła zrywania nitek |
300,00 |
Analizy tytoni |
||
133. |
Rozdział mieszanki tytoniowej i określenie zawartości procentowej jej składników |
60,00 |
134. |
Analiza zawartości i szerokości cięcia mieszanki tytoniowej |
150,00 |
135. |
Identyfikacja tytoniu ekspandowanego |
120,00 |
Podstawa prawna:
ocena usługi:
ocena usługi:
ocena usługi:
ocena usługi:
ocena usługi:
ocena usługi:
ocena usługi:
ocena usługi:
ocena usługi:
ocena usługi:
ocena usługi:
ocena usługi:
ocena usługi:
ocena usługi:
ocena usługi:
ocena usługi:
ocena usługi:
Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.