Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Jak wymeldować nieobecnego? - opinia prawna

STRESZCZENIE: Jeżeli osoba, która opuściła miejsce swojego pobytu stałego nie dopełniła swego obowiązku meldunkowego, obowiązek zawiadomienia właściwych organów gminy obciąża podmioty posiadające określone prawo do lokalu, w którym osoba, która nie dopełniła swego obowiązku meldunkowego, zamieszkiwała. Zgodnie z art. 29 ust. 2 ustawy meldunkowej, wynajmujący, najemca, osoba, której przysługuje spółdzielcze prawo do lokalu, lub właściciel lokalu obowiązani są do zawiadamiania właściwego organu gminy o opuszczeniu przez daną osobę tego lokalu (pomieszczenia), jeżeli osoba ta nie dopełniła obowiązku meldunkowego. Zawiadomienie powinno być dokonane niezwłocznie po upływie terminu określonego do wykonania obowiązku meldunkowego. Wraz z zawiadomieniem, właściciel lokalu (w analizowanej sytuacji nieletni) powinien złożyć wniosek o wymeldowanie osoby, która bez wymeldowania się opuściła swoje dotychczasowe miejsce pobytu stałego.

FRAGMENT OPINII:  Stan faktycznyTeść przekazał aktem notarialnym prawo własności do lokalu swemu wnukowi nieletniemu (14 lat), który spełnił obowiązek zameldowania stałego, a jego prawny opiekun – (...)

Dalsza część artykułu dostępna po wykupieniu usługi "Dostęp do treści"

Jeżeli masz już wykupioną usługę zaloguj się!

UWAGA! TYLKO TERAZ BEZPŁATNY DOSTĘP DO ZASOBÓW e-prawnik.pl
DLA FIRM sprawdź

Ty również masz Problem Prawny? Skorzystaj z darmowej wyceny!

* kod otrzymany przez sms (6 znaków)

Aby otrzymać kod, wyślij SMS pod jeden z niżej podanych numerów

Dostęp do treści na 1 godzinę cena 6,15zł

Wyślij SMS na numer: 7568, w treści wpisując EP

Dostęp do treści na 24 godziny cena 11,70zł +VAT

Wyślij SMS na numer: 7968, w treści wpisując EP

Dostęp do treści na 1 miesiąc cena 30,75zł +VAT

Wyślij SMS na numer: 92568, w treści wpisując EP

regulamin

instrukcja obsługi SMS

Po wysłaniu SMS'a otrzymasz odpowiedź zawierającą specjalny kod dostępu, który należy wpisać w okienku logowania. Kod umożliwia przeglądanie wszystkich treści w portalu e-prawnik.pl

Zapoznaj się z regulaminem usługi. Aby skorzystać z usługi musisz mieć poprawnie skonfigurowaną obsługę plików cookie.

Wysyłając SMS na w/w numery wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 2 Ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drog± elektroniczną (Dz.U. Nr 144, poz. 1204) na podany numer telefonu komórkowego.

Podobne Opinie Prawne

  • Zameldowanie narodzonego dziecka najemcy

    Jestem właścicielem kamienicy. Czy lokator, który płaci czynsz regulowany może bez mojej zgody zameldować swoje nowonarodzone dziecko, jeśli zawrze związek małżeński, to zameldować współmałżonka, (...)

  • Zamieszkiwanie w lokalu socjalnym a meldunek

    W gminie X lokale socjalne wynajmowane są zgodnie z ustawą na czas oznaczony. Zgodnie z uchwałą Rady Miejskiej maksymalny okres na który zawiera się umowy najmu na lokal socjalny to 3 lata (oczywiście (...)

  • Obowiązek meldunkowy - tymczasowe zameldowanie

    Czy nadal obowiązuje obowiązek zameldowania na pobyt czasowy? Czy w przypadku niezameldowania na pobyt czasowy ponosi się jakieś konsekwencje w tym konsekwencje prawne, a jeżeli tak to w jakim okresie (...)

  • Powstanie obowiązku meldunkowego

    W jakich przypadkach powstaje obowiązek meldunkowy? Zameldowanie na pobyt stały lub czasowy następuje pod oznaczonym adresem. Osoba, która przebywa w określonej miejscowości pod tym samym (...)

  • Wymeldowanie osoby trzeciej z własnego mieszkania

    Kupiłam mieszkanie od ludzi, którzy kupili je wcześniej od starszej i schorowanej osoby, która chwilowo mieszka w wynajętym mieszkaniu. Ta pani twierdzi kategorycznie, że się nie wymelduje, że (...)

 

Komentarze: Jak wymeldować nieobecnego? - opinia prawna

  • Irena 2010-03-29 20:36:53

    Re: Jak wymeldować byłego męża? - opinia prawna

    Jesteśmy po rozwodzie i podziale majątku. Zawarliśmy ugodę w sądzie, że mąż bierze działkę, a ja mieszkanie, małżonek wyraził zgodę na ten rodzaj podziału oraz podpisał się. Wyprowadził się z mieszkania w wyznaczonym terminie, ale mam problem z jego wy meldunkiem, gdyż on nie chce się dobrowolnie wymeldować. Trwa postępowanie administracyjne, które podejrzewam, że może się ciągnąć bez końca. Co mam zrobić, aby byłego męża wymeldować z własnego mieszkania?

  • irena 2010-03-05 20:07:34

    Re: Jak wymeldować nieobecnego? - opinia prawna

    czy maz moze wymeldowac zone z pobytu stalego bez dziecka jezeli decycja sadu przy rozwodzie dziecko ma przebywac tam gdzie matka

  • Aga 2010-03-03 00:13:24

    Re: Jak wymeldować nieobecnego? - opinia prawna

    Moje trzy letnie dziecko jest zameldowane na pobyt stały u dziadków ze strony ojca,ze względu na to że zle mnie traktował zostawiłam go jak dziecko miało 6 miesięcy,nie mam gdzie zameldować dziecka i oni o tym wiedzą tylko że pod namowa syna złożyli wniosek o wszczęciu postępowania o wymeldowanie dziecka,czy mają takie prawo?

  • pytająca 2010-02-15 14:18:10

    Re: Jak wymeldować nieobecnego? - opinia prawna

    moj narzeczony jest głownym najemcą mieszkania od spoldzielni. jego brat mieszkal w tym mieszkaniu jakis czas po czym sie zameldowal, nie do konca zgodnie z prawem. obecnie my zajmujemy lokal, szwagier w nim nie przebywa i nie utrzymujemy z nim kontaktow... w jaki sposow zgodnie z prawem mozemy go wymeldowac?

  • krzy.......... 2009-11-13 19:14:30

    Re: Jak wymeldować nieobecnego? - opinia prawna

    moja żona jest zameldowana na pobyt stały od 1997r.Posesja wówczas była współwłasnością moją i mojej mamy.W 2006r.zniesiono współwłasność-otrzymałem jej część,na wyłączną moją własność.Dwa miesiące temu żona się wyprowadziła z trójką dzieci z własnej woli.Wystąpiłaq do sądu o rozwód.PYTANIE:czy mogę ją wymeldować,czy z dziećmi-wiem gdzie przebywa,jakie konsekwencje ponosi nie meldując się w miejscu przebywania?czy Ona może podczas mojej nieobecności wchodzić na moją posesję?

  • krzy.......... 2009-11-13 19:01:32

    Re: Jak wymeldować nieobecnego? - opinia prawna

    moja żona jest zameldowana na pobyt stały od 1997r.Posesja wówczas była współwłasnością moją i mojej mamy.W 2006r.zniesiono współwłasność-otrzymałem jej część,na wyłączną moją własność.Dwa miesiące temu żona się wyprowadziła z trójką dzieci z własnej woli.Wystąpiłaq do sądu o rozwód.PYTANIE:czy mogę ją wymeldować,czy z dziećmi-wiem gdzie przebywa,jakie konsekwencje ponosi nie meldując się w miejscu przebywania?czy Ona może podczas mojej nieobecności wchodzić na moją posesję?


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Porady prawne online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 1
  • 9
  • 2
  • 9
  • 7
  • 5
  • osób
Zobacz ich opinie:
  • anna.lewińska

    2014-04-15

    Opinia napisana prostym, dostępnym dla przeciętnego obywatela językiem. Polecam wszystkim potrzebującym fachowej porady. Podziękowanie dla autorów opinii.
  • marko55

    2014-03-31

    Dziekuje za otrzymana ocenę.Jest profesjonalna i wyjaśnia problem.Pozdrowienia i podziekowania dla autorow.
  • Krystyna G

    2014-03-20

    dziekuje za otrzymaną opinię, bardzo mi pomogła rozwikłać problem, o który pytałam
  • Barbara Z.

    2014-03-25

    Jestem bardzo zadowolona z usługi e-prawnik.pl Na doprecyzowane pytanie po otrzymaniu opinii dostałam odpowiedź która w pełni mnie satysfakcjonuje. Teraz wiem jak postąpić. Zespół prawników jest profesjonalny i rzetelny. Wycena usługi również nie jest zbyt wygórowana w porównaniu do usług prawników w mojej miejscowości. Dziękuję i pozdrawiam
  • Doris

    2014-03-27

    Opinia jest podana rzetelnie i profesjonalnie. Bardzo Dziękuję. Z porady korzystam już po raz drugi i jestem zadowolona. Dziękuję !
  • teresa bielecka

    2014-03-25

    witam-na razie bardzo Wam dziękuję w imieniu tej biednej Mamy-9 dzieci-postanowiłam Jej pomóc,choć sama walczę z bardzo złośliwym rakiem-jestem łysa i sama mam swe poroblemy,ale Wasza opinia mi się podoba,także jeszcze raz wielkie dzięki.Serdecznie pozdrawiam cały Wasz Zespół.Przypuszczam,że będę potrrzebowała dodatkowej pomocy,także pewnie się do Was zwrócę-DZIEKI
  • Bogdan T.

    2014-03-24

    Dziekuje za otrzymana opinie.Jest profesjonalna i rzeczywiscie wyjasnia problem.Pomaga w dalszym postepowaniu.Pozdrowienia i podziekowania dla autorow.
  • Janusz S.

    2014-03-10

    Opinia wyjaśnia zakres zadanego pytania w sposób jasny rysując kilka dróg rozwiązania.
  • bozenaj

    2014-03-19

    Dziękuję za otrzymaną opinię prawną. Treść podana w sposób rzetelny i w pełni wyczerpujący, komunikatywne podsumowanie opinii. Niezwykle wygodna i zarazem profesjonalna usługa dla osób nie mających możliwości bezpośredniego kontaktu z prawnikiem. Pozdrawiam
  • Dorota Gruchała

    2014-03-03

    Pierwsza opinia nie była dla mnie dokońca wyczerpująca, po darmowym doprecyzowaniu problemu uzyskałam jasną odpowiedź nie budzącą żadnych wątpliwości

Porady prawne

Artykuły


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane