Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36, kod poczt. 30-126, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Jak wymeldować nieobecnego? - opinia prawna

STRESZCZENIE:

Jeżeli osoba, która opuściła miejsce swojego pobytu stałego nie dopełniła swego obowiązku meldunkowego, obowiązek zawiadomienia właściwych organów gminy obciąża podmioty posiadające określone prawo do lokalu, w którym osoba, która nie dopełniła swego obowiązku meldunkowego, zamieszkiwała. Zgodnie z art. 29 ust. 2 ustawy meldunkowej, wynajmujący, najemca, osoba, której przysługuje spółdzielcze prawo do lokalu, lub właściciel lokalu obowiązani są do zawiadamiania właściwego organu gminy o opuszczeniu przez daną osobę tego lokalu (pomieszczenia), jeżeli osoba ta nie dopełniła obowiązku meldunkowego. Zawiadomienie powinno być dokonane niezwłocznie po upływie terminu określonego do wykonania obowiązku meldunkowego. Wraz z zawiadomieniem, właściciel lokalu (w analizowanej sytuacji nieletni) powinien złożyć wniosek o wymeldowanie osoby, która bez wymeldowania się opuściła swoje dotychczasowe miejsce pobytu stałego.

FRAGMENT OPINII:  Stan faktycznyTeść przekazał aktem notarialnym prawo własności do lokalu swemu wnukowi nieletniemu (14 lat), który spełnił obowiązek zameldowania stałego, a jego prawny opiekun – (...)

Artykuł zablokowany

Dostęp do e-prawnik.pl na 24h! za: 10,70zł

Wyślij SMS na numer: 7968, w treści wpisując EP

* kod otrzymany przez sms (6 znaków)

pełna oferta
już od 60 gr dziennie

posiadasz "Dostęp do treści?"


regulamin

instrukcja obsługi SMS

Po wysłaniu SMS'a otrzymasz odpowiedź zawierającą specjalny kod dostępu, który należy wpisać w okienku logowania. Kod umożliwia przeglądanie wszystkich treści w portalu e-prawnik.pl

Zapoznaj się z regulaminem usługi. Aby skorzystać z usługi musisz mieć poprawnie skonfigurowaną obsługę plików cookie.

Wysyłając SMS na w/w numery wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 2 Ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. Nr 144, poz. 1204) na podany numer telefonu komórkowego.


Podobne Artykuły

 

Komentarze: Jak wymeldować nieobecnego? - opinia prawna

  • Ewa 2015-11-17 13:47:11

    Re: Jak wymeldować syna z mieszkania

    Witam jestem właścicielem mieszkania , które odziedziczyłam po moich rodzicach , posiadam akt poświadczenia dziedziczenia , akt notarialny .W mieszkaniu tym obecnie mieszkam ja , mąż i 15 letnia córka . Zameldowany jeszcze jest tu mój 29 letni syn ze swoim synem urodzonym 30.03.2015 r.W urzędzie jak poszedł uznać syna to zameldowali go automatycznie przy ojcu . I pytanie : Czy mogę wymeldować syna jak nie będzie chciał się sam wymeldować i jak mam to zrobić , nadmieniam że wziął wszystkie swoje rzeczy i już nie mieszka przeszło rok , wynajmuje mieszkanie z obecną żona , ale tam nie są zameldowani . Z góry dziękuję za odpowiedź . Pozdrawiam .

  • Irena 2010-03-29 20:36:53

    Re: Jak wymeldować byłego męża? - opinia prawna

    Jesteśmy po rozwodzie i podziale majątku. Zawarliśmy ugodę w sądzie, że mąż bierze działkę, a ja mieszkanie, małżonek wyraził zgodę na ten rodzaj podziału oraz podpisał się. Wyprowadził się z mieszkania w wyznaczonym terminie, ale mam problem z jego wy meldunkiem, gdyż on nie chce się dobrowolnie wymeldować. Trwa postępowanie administracyjne, które podejrzewam, że może się ciągnąć bez końca. Co mam zrobić, aby byłego męża wymeldować z własnego mieszkania?

  • irena 2010-03-05 20:07:34

    Re: Jak wymeldować nieobecnego? - opinia prawna

    czy maz moze wymeldowac zone z pobytu stalego bez dziecka jezeli decycja sadu przy rozwodzie dziecko ma przebywac tam gdzie matka

  • Aga 2010-03-03 00:13:24

    Re: Jak wymeldować nieobecnego? - opinia prawna

    Moje trzy letnie dziecko jest zameldowane na pobyt stały u dziadków ze strony ojca,ze względu na to że zle mnie traktował zostawiłam go jak dziecko miało 6 miesięcy,nie mam gdzie zameldować dziecka i oni o tym wiedzą tylko że pod namowa syna złożyli wniosek o wszczęciu postępowania o wymeldowanie dziecka,czy mają takie prawo?

  • pytająca 2010-02-15 14:18:10

    Re: Jak wymeldować nieobecnego? - opinia prawna

    moj narzeczony jest głownym najemcą mieszkania od spoldzielni. jego brat mieszkal w tym mieszkaniu jakis czas po czym sie zameldowal, nie do konca zgodnie z prawem. obecnie my zajmujemy lokal, szwagier w nim nie przebywa i nie utrzymujemy z nim kontaktow... w jaki sposow zgodnie z prawem mozemy go wymeldowac?

  • krzy.......... 2009-11-13 19:01:32

    Re: Jak wymeldować nieobecnego? - opinia prawna

    moja żona jest zameldowana na pobyt stały od 1997r.Posesja wówczas była współwłasnością moją i mojej mamy.W 2006r.zniesiono współwłasność-otrzymałem jej część,na wyłączną moją własność.Dwa miesiące temu żona się wyprowadziła z trójką dzieci z własnej woli.Wystąpiłaq do sądu o rozwód.PYTANIE:czy mogę ją wymeldować,czy z dziećmi-wiem gdzie przebywa,jakie konsekwencje ponosi nie meldując się w miejscu przebywania?czy Ona może podczas mojej nieobecności wchodzić na moją posesję?


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 5
  • 7
  • 9
  • 1
  • 3
  • osób

Opinie naszych klientów

  • Ireneusz

    ocena usługi:

    Polecam opinia zrozumiała, szybkie działanie zespołu, Oszczędność czasu i stresu z powodu nieznajomości prawa. Bardzo dziękuję.
  • m.g.

    ocena usługi:

    bardzo szybko ,wyczerpująco,starannie,kilka interpretacji...tak przygotowana opinia pozwoliła mi inaczej ,czyli w pełni właściwie spojrzeć na interpretacje omawianych problemów.szczerze polecam.
  • Cezary

    ocena usługi:

    Po raz pierwszy korzystałem z porady. Szybko, krótko i na temat. Teraz wiem, co mam dalej robić w swojej sprawie. dziękuję
  • Adriana

    ocena usługi:

    opinia bardzo konkretna i obszerna
  • Jan

    ocena usługi:

  • Henryk G.

    ocena usługi:

    Zdecydowanie polecam, konkretna opinia w krótkim czasie.
  • Franciszek

    ocena usługi:

    Bardzo dziękuję za błyskawiczną i rzeczową opinię. Polecam Franciszek
  • Renata

    ocena usługi:

    Skorzystalam po raz pierwszy z porady, poniewaz problem chce rozwiazac szybko.Opinia byla precyzyjna, szybka i wrzystkie moje watpliwosci zostaly wyjasnione.Bardzo dziekuje Panu Kurnikowi za cierpliwosc i pomoc.Polecam Renata
  • ADAM

    ocena usługi:

    Odpowiedź jasna i czytelna polecam
  • Sławek

    ocena usługi:

    Jestem zadowolony z opinii która wyjaśniła bardzo dużo przy transakcji z Spółdzielnią Mieszkaniową
  • DOROTA

    ocena usługi:

    Polecam !
  • Marian S.

    ocena usługi:

    Rzetelna opinia odpowiadająca na zadane pytania. Zdecydowanie polecam.
  • joanna

    ocena usługi:

  • Jolanta

    ocena usługi:

    ....Opinia konkretna ,szybka ,profesjonalna .....jezeli zaistnieje potrzeba napewno skorzystam.....JOLANTA..S....
  • krystyna

    ocena usługi:

    POLECAM , porada prawna sporządzona bardzo szybko i czytelnie. Bardzo serdecznie dziękuję I POZDRAWIAM Krystyna
  • Wiesława

    ocena usługi:

    Wasz opinia była rzetelna i wyczerpująca . Oszczędność czasu za bardzo przyzwoita cena. Wiesława
  • Gabriela

    ocena usługi:

    Dziękuję za opinię. Jest precyzyjna, wielopłaszczyznowa pod kątem przepisów, poglądów, treści merytorycznej. Polecam.... i sama jeszcze zapewne skorzystam z pomocy zespołu. Gabriela


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane