Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36, kod poczt. 30-126, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)


Gdy sąsiad za głośno słucha muzyki - opinia prawna

STRESZCZENIE:

Bardzo głośne słuchanie muzyki, trwające dłuższy czas, stanowiące uciążliwość dla otoczenia stanowi wykroczenie, o którym mowa w art. 51 Kodeksu wykroczeń. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 14 czerwca 2007 r. w sprawie dopuszczalnych poziomów hałasu w środowisku (Dz. U. z 2007 r. nr 120 poz. 826) precyzuje, że na terenach zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej i zamieszkania zbiorowego dopuszczalny poziom hałasu wynosi 60dB w porze dziennej i 50 dB w porze nocnej, gdy hałas pochodzi z dróg lub linii kolejowych, 55 dB w porze dziennej i 45 dB w porze nocnej, gdy hałas pochodzi z innych źródeł (w tym też mieści się słuchanie muzyki przez sąsiada).

FRAGMENT OPINII:   Stan faktyczny   Od dłuższego czasu sąsiedzi są kłopotliwi. Uciążliwość polega na bardzo głośnym słuchaniu muzyki w godzinach nie objętych ciszą nocną. Natężenie dźwięku (...)

Artykuł zablokowany

Dostęp do e-prawnik.pl na 24h! za: 10,70zł

Wyślij SMS na numer: 7968, w treści wpisując EP

* kod otrzymany przez sms (6 znaków)

pełna oferta
już od 60 gr dziennie

posiadasz "Dostęp do treści?"


regulamin

instrukcja obsługi SMS

Po wysłaniu SMS'a otrzymasz odpowiedź zawierającą specjalny kod dostępu, który należy wpisać w okienku logowania. Kod umożliwia przeglądanie wszystkich treści w portalu e-prawnik.pl

Zapoznaj się z regulaminem usługi. Aby skorzystać z usługi musisz mieć poprawnie skonfigurowaną obsługę plików cookie.

Wysyłając SMS na w/w numery wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 2 Ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. Nr 144, poz. 1204) na podany numer telefonu komórkowego.


Podobne Artykuły

 

Komentarze: Gdy sąsiad za głośno słucha muzyki - opinia prawna

  • "SPOKOJNA" 2016-01-24 19:57:35

    Re: Gdy sąsiad za głośno słucha muzyki - opinia prawna

    GDY SĄSIAD JEST ZMUSZONY ZACHOWANIEM SĄSIADÓW SŁUCHAĆ GŁOŚNO MUZYKI?! TO JAKA ODPOWIEDZ NA TEN TEMAT. JA OD SIERPNIA MUSZE WYSŁUCHIWAĆ GŁOŚNO ZACHOWUJĄCYCH SIĘ SĄSIADÓW. MAM BARDZO CIENKI SUFIT Z TRZCINY, KTÓRY ZACZYNA MI PĘKAĆ. A WIECIE CO NA PĘKNIĘCIA POWIEDZIAŁ NADZÓR BUDOWLANY ŻE MAM MONITOROWAĆ PĘKNIĘCIA BO INACZEJ NIE UDOWODNIE IM DEWASTACJE I WŁAŚCICIEL MIESZKANIA WYNAJMUJĄC JE DOBRZE O TYM WIE A JA SKUTKI TEGO ZACHOWANIA - SKAKANIE, BIEGANIE I ZABAWA Z DUŻYM PSEM - PRZERASTA MNIE. JA PO 12 GODZINACH PRACY CHCE ODPOCZĄĆ A TU SIĘ NIE DA. JEDYNA REAKCJA TO CISZA JAK SIĘ PUŚCI NA "50" KINO DOMOWE I ROCK. NAWET JAKIEKOLWIEK PROŚBY DO WŁAŚCICIELKI O POMOC W UCISZENIU ICH NIE DAJĄ ŻADNEGO EFEKTU. PO TELEFONIE OD NIEJ NA GÓRZE SŁYCHAĆ TYLKO ŚMIECH I OBELŻYWE SŁOWA. I CO WY NA TO? JA JUŻ NIE WIERZE W ŻADNE PAŃSTWO PRAWA. BO NIE MAM POMOCY ANI OD POLICJI ANI OD NADZORU ANI TEZ Z ADMINISTRACJI.

  • twister 2015-01-05 15:09:53

    Re: Gdy sąsiad za głośno słucha muzyki - opinia prawna

    Nie wiem jak jest u was w miescie ale jesli nie chcecie isc na policje to zawsze mozecie skorzystac z bezpłątnej wizyty u prawnika . U mnie w miescie jest za darmo prawnik i tam tez bylem i z nim rozmowe przeprowadziłem i on sam nawet powiedził ze jesli bedzie problem itp to napiszemy pismo do sądu . Tak wiec 3 mam kciuki za was wszystkich i nie dajmy sie : Walczmyz bydłem .

  • twister 2015-01-05 15:06:28

    Re: Gdy sąsiad za głośno słucha muzyki - opinia prawna

    A tam gadacie jak nic nie można zrobic ? ja zrobilem i juz mozna powiedziec ze 90 % jest sukcesu . Jesli muzyka jest notorycznie idziesz na policje i składasz zawiadomienie , zawiadomienie jest juz poważniejsze niz zwrocenie uwagi policjantów lub dostanie mandatu do 100 zł . Jesli po zawiadomieniu problem jest dalej to juz idziesz do sądu i tam mowisz jak jest i czekasz na wyrok i sprawidliwosc. Ja mam sasiada z ktiorym walcze juz powyżej 2 lat i wiem ze w tym roku zrobie z tym pożadek . Takie śmieci trzeba likwidowac a nie załamac rece i nic nie robic ! Po zawiadomieniu gosc sie troszke ogarnol , jak powiedziałem jest 90 % sukcesu ale jesli te muzyke bede słyszal co 2 - 3 - 4 dni znowu bedzie problem bo to juz jest notoryczne.

  • twister 2015-01-05 14:56:35

    Re: Gdy sąsiad za głośno słucha muzyki - opinia prawna

    Do Pani Gabi " Musi pani isc na policje i zgosic paragraf 51 który jasno i wyrazn9e mowi ze : Art. 51. § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. § 2. Jeżeli czyn określony w § 1 ma charakter chuligański lub sprawca dopuszcza się go, będąc pod wpływem alkoholu, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. § 3. Podżeganie i pomocnictwo są karalne. Art. 24. § 1.Grzywnę wymierza się w wysokości od 20 do 5.000 złotych, chyba że ustawa stanowi inaczej. § 2. Jeżeli za wykroczenie popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowej wymierzono karę aresztu, orzeka się obok tej kary również grzywnę, chyba że orzeczenie grzywny nie byłoby celowe. § 3. Wymierzając grzywnę, bierze się pod uwagę dochody sprawcy, jego warunki osobiste i rodzinne, stosunki majątkowe i możliwości zarobkowe. Także z tym 500zł dodaj jeszcze jedno zero.

  • gabi 2013-11-23 12:29:02

    Re: Gdy sąsiad za głośno słucha muzyki - opinia prawna

    Ja mam problemy z dwoma a czasami i trzecim sąsiadem. Otóż pierwszy mieszka za scianą i często coś w domu remontuje a jak już zacznie to z 9 m-cy to trwa.Tak się składa,ze zaczyna ledwo po 7-ej rano a ja mam łózko na tej scianie co on remontuje często i raz mnie tak wystraszył,bo spałam a on zaczął wiercic mi nad uszami,mało zawału nie dostałam,mam chore serce,zazywam od lat leki i jestem inwalidką po 40-tce.Drugi zaś o godzinie 4 rano i o 1-ej w nocy kąpie się i hałasuje puszczając wodę do wanny,oraz słuchawką prysznicową,którą kładzie na widełkach i to robi codziennie,ze szlak mnie po prostu trafia,bo najpierw nie mogę zasnąc ,potem pobudka o 4 rano Jak by tego było mało na 2 piętrze od kilku m-cy wprowadził się nowy lokator,kupil to mieszkanie i bardzo zaklóca spokój ludziom i dzienny i nocny,w kazdej wolnej chwili włancza stereo ledwo po 6 rano,ze człowiek jak poparzony z łózka wyskakuje ,bo ta muzyka tak go wystraszy.W dzien tez nastawia muzykę nie wiem ile decybeli wówczas jest,ale ja mieszkam na parterze i mi się az podłoga trzęsie i telewizora nie mogę słuchac.Jak mu sąsiad raz zwrócił uwagę ,to tym bardziej robi na złosc sąsiadom i o kazdej porze puszcza głosno muzykę.Sąsiadka poszła raz do spółdzielni,by to zgłosić to pan jej powiedział,żeby zglosiła to na policję.A przeciez chyba pan,który zajmuje się wszystkimi sprawami związanymi z naszą wspólnotą powinien cos z tym zrobic.Tak się składa,ze nade mną mieszkają ludzie starsi po 70-tce,mają problemy zdrowotne ,przeszli już zawały i mąż i zona.Ja choruję od lat na serce mam problemy z nadcisnieniem a obecnie zmagam się z depresją i muszę miec spokój.Nie wiem co robic,bo ja siły nie mam by się uzerac z takim chuliganem,który mysli,ze mu wszystko wolno.Mam jednak nadzieję,ze jakis sąsiad zrobi z tym lokatorem porządek.Ludzie pracują chcą w weckend odpocząc,jednak nie da rady,człowiek nawet nie moze rozmawiac we własnym mieszkaniu bo musiałby krzyczeć do drugiej osoby.Ja mieszkam na parterze i muszę glosniej mówić, by mąz mnie choć trochę zrozumiał.Nie wiem co robić z takim sąsiadem,który ma ledwo dwadziescia kilka lat i ma wszystkich sąsiadów w nosie,nie interesuje go,ze nam zakłóca spokój w ciągu dnia czy po 22-ej i to prawie codziennie,gdyż jezdzi na taksówce,więc idzie do pracy kiedy chce,przewaznie nocami pracuje,więc w dzien ma czas by dac sąsiadom popalić.Naprawdę jestem bezradna ,nie wiem co robić jestem inwalidką od lat schorowana,mam problemy zdrowotene w tym chore serce i leczę się z depresji,muszę miec spokój.Jestem załamana,nie mam już siły tak życ,gdzie we własnym mieszkaniu nie mam nawet spokoju,by odpoczywać,bo wszystko,az się trzęsieod tej głosnej muzyki,a mieszkam dzięki bogu na parterze a ten chuligan na 2 piętrze!!!

  • wiki 2011-06-27 17:30:51

    Re: Gdy sąsiad za głośno słucha muzyki - opinia prawna

    A ja opowiem o innym też ciekawym problemie mieszkam obok ośrodka wczasowego gdzie kierownik tegoż ośrodka zrobił sobie prawie przy moim płocie dużą wiate grilową i dają czdu cały dzień i wieczór basy takie, że ja dostanę ,,kota" przez te dwa miechy błagam co robić prosze o porade

  • grig 2010-04-06 21:59:42

    Re: Gdy sąsiad za głośno słucha muzyki - opinia prawna

    U mnie na dole mieszka babcia z wnuczką, wnuczka dostała w prezencie kino domowe i od prawie roku techniawka przez suboferek od 10 do 16 . Na prośby o sciszenie babcia odpowiada ,,wolnoć Tomku w swoim domku" i prosi wnuczkę aby podkręcila muzę bo ona przy takiej odpoczywa. Prośby grośby nic nie pomogły, babcia powiedziała ,że jak wezwę policję to dopiero zobaczymy co to jest głośna muzyka. Zaryzykowałem zgłosiłem sprawę dzilnicowemu. Pomogło teraz słucha tylko co drugi dzień i w święta. Druga wizyta u dzielnicowego, okazuje się , że jestem przewrażliwiony a pan policjant nie będzie z takimi pierdolami po ludziach łaził. Art.51 nie wchodzi w grę bo moje mieszkanie to nie miejsce publiczne. Nie wspomnę o śmieciach w mojej skrzynce pocztowej i pluwocinach na moim piętrze i wycieraczce pozostawionych przez ziomali wnuśi. Zmusili mnie do sprzedania mieszkania ale kto kupi mieszkanie z Babcią Ziomalką pod spodem (babcia ma dobrze po 60). Co mam zrobić pomóżcie moje dzieci nie mogą się uczyć, ja już z żoną wariujemy( środki uspokajające i stopery w uszach). Pomóżcie. Załamany 40latek

  • nela 2010-03-24 09:37:00

    Sasiedzi patologiczni - opinia prawna

    a ja mam nad sobą sąsiadów alkoholików i awanturujących się notorycznie.Oprócz tego głowa tej rodziny zbiera złom i rozbraja ten złom w domu.Stuka młotkiem i wierci wiertarką i tak w dzień po 3- 4 godziny, można oszaleć. Natomiast z boku mam sąsiadów alkoholików i też awantury. Nie wiem co zrobić mam malutkie dziecko boję się zaczepić sąsiadów, a dłuzej nie dam rady tak żyć w strachu czy dziecko nie wybudzi się ze snu z płaczem.

  • wkur... sąsiad 2010-02-21 18:28:37

    Re: Gdy sąsiad za głośno słucha muzyki - opinia prawna

    mam sąsiadów ze wsi. naprodukowali sobie dzieci, teraz te dzieci mają dosłownie: benkarty - nie żją w żadnych ziązakach. jeden z nich duni technem w dzień i w nocy. czy można zgłosić, że małe dzieci nie są wychowywane w godnych warukach? może się opamiętają jeśli zabiorą dzieciaki do sierocińca. wiem. dość brutalne. ale może się opamiętają.

  • Jurek 2010-02-12 14:28:10

    Re: Gdy sąsiad za głośno słucha muzyki - opinia prawna

    Nie tak do końca! Ja zgłosiłem na policje zakłócenie ciszy nocnej. Sprawca się przyznał, dostał grzywnę i zaocznie sąd uznał go za winnego. A wszystko po jednym telefonie. Lokator, sprawca zakłóceń ciszy(młoda osoba, pracownik fizyczny z patologiami)... Od czasu zgłoszenie widzę poprawę w zachowaniu. Nie tak często słucha głośno już. Jednakże odgraża się co sugeruje, że w jakiś sposób boi się presji jaka jest na niego wywierana. Naprawdę szczerze współczuje ludziom co maja , mieli i będą mieli taki problem, gdyż w ogromnym stopniu wpływa na psychikę człowieka. Człowiek w swym domu, mieszkaniu powinien znaleźć harmonię i spokój.

  • ZENKE 2010-02-08 20:26:38

    Re: Gdy sąsiad za głośno słucha muzyki - opinia prawna

    Nic nie można zrobić. Takie mamy "polskie" prawo. Można zgłosić po 22.00 na policję, która g... zrobi, albo złoży wniowsek do sądu grockiego. Rosprawa minimum 2 miesiące, a do tego czasu sąsiad ma prawo mieć Cie gdzieś od 7.00-22.00 i robić co chce. Brawo! I znowu wygrywa huligan, a przeciętny Polak może go w d... pocałować. POLSKA !!!

  • Dangel 2009-10-17 09:44:56

    Re: Gdy sąsiad za głośno słucha muzyki - opinia prawna

    A co ja mam zrobic? Wynajmuje mieszkanie w nowo powwstalym budynku. Sasiedzi strasznie halasuja caly dzien. Okolo od 09.00rano do 19.00 wieczorem slysze mlotki, dudnienia wiertarki. A na dodatek w nocy imprezuja: dzikie wrzaski, glosna dzika muzyka, dudnienia stop w tancu. Co moge z tym zrobic? Najbardziej interesuje mmnie na ile moga halasowac w dzien przy remoncie.


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Opinie naszych klientów

  • Lusia

    ocena usługi:

    Wszystko bardzo wyczerpująco i solidnie opisane, wniosek przygotowany w sposób zrozumiały i czytelny, bardzo polecam.
  • TR

    ocena usługi:

  • agnieszka

    ocena usługi:

    bardzo profesjonalnie szybko i terminowo polecam
  • Szymon

    ocena usługi:

  • A.R.

    ocena usługi:

    Polecam z całą pewnością. Odpowiedź zrozumiała i satysfakcjonująca, przy czym przystępna cenowo. Pozdrawiam.
  • Marek

    ocena usługi:

    Bardzo dziękuje i polecam.
  • Hanna

    ocena usługi:

    Serdecznie dziękuje za opinie - okazała się niezwykle pomocna Polecam ! Terminowo, jasno Hanna
  • Ewa

    ocena usługi:

    Wyczerpująca opinia na zadane pytania, dostarczona w umówionym terminie.
  • Anna

    ocena usługi:

    Wyczerpująca odpowiedz poparta przykładami za rozsądną cenę . Dziękuję
  • Elzbieta

    ocena usługi:

    Jestem bardzo zadowolona. Bardzo wyczerpująca fachowa opinia. Polecam wszystkim szukającym porady. Dziękuję bardzo .Bakcyl
  • Katarzyna

    ocena usługi:

    Prawnicza wiedza poparta praktyką w zakresie prawa budowlanego.
  • Agnieszka

    ocena usługi:

    Bardzo dziękuje i polecam w 100% Profesjonalne i rzetelne podejście do sprawy oraz wyczerpujące odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania.Jeszcze raz bardzo dziękuję
  • Wiesława

    ocena usługi:

    Bardzo wyczerpująca opinia. Jestem bardzo zadowolona z pomocy. Dziękuję.
  • Daniel

    ocena usługi:

  • TT

    ocena usługi:

  • Cz. D

    ocena usługi:

  • Adiemi

    ocena usługi:

    wyczerpująca opinia , podparta ustawami, możliwość zadania pytań dodatkowych i wszystko bez wychodzenia z domu. Serdecznie polecam




Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane