Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36, kod poczt. 30-126, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)


Kiedy można stwierdzić chorobę zawodową - opinia prawna

Strona 1 z 3

Stan faktyczny

Podejrzewam u siebie chorobę skóry, której powstanie ma najprawdopodobniej związek z pracą którą wykonuje (pracuję przy smarach). Jaka jest procedura otrzymywania ewentualnego odszkodowania z tytułu choroby zawodowej. Do kogo się z tym zwrócić?

Opinia prawna

Zgłaszanie podejrzenia choroby zawodowej

Zgłoszenie podejrzenia choroby zawodowej oraz jej rozpoznanie może nastąpić u pracownika lub byłego pracownika w okresie jego zatrudnienia w narażeniu zawodowym lub po zakończeniu pracy w takim narażeniu, nie później jednak niż w okresie, który został określony w wykazie chorób zawodowych załącznika do rozporządzenia Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 lipca 2002 r. w sprawie wykazu chorób zawodowych, szczegółowych zasad postępowania w sprawach zgłaszania podejrzenia, rozpoznawania i stwierdzania chorób zawodowych oraz podmiotów właściwych w tych sprawach (Dz.U. z 2002 r. Nr 132 poz. 1115). W wypadku chorób skóry, okres w którym wystąpienie udokumentowanych objawów chorobowych upoważnia do rozpoznania choroby zawodowej pomimo wcześniejszego zakończenia narażenia zawodowego wynosi, w zależności od rodzaju choroby, od 1 miesiąca do 5 lat).

Kto dokonuje zgłoszenia choroby zawodowej?

Zgłoszenia podejrzenia choroby zawodowej u pracownika, u którego podejrzewa się chorobę zawodową, dokonuje:

  1. pracodawca zatrudniający pracownika, u którego podejrzewa się chorobę zawodową;

  2. lekarz, który podczas wykonywania zawodu powziął podejrzenie choroby zawodowej u pracownika.

Ale zgłoszenia takiego może również dokonać pracownik, który podejrzewa, że występujące u niego objawy mogą wskazywać na taką chorobę, przy czym pracownik aktualnie zatrudniony zgłasza podejrzenie za pośrednictwem lekarza sprawującego nad nim profilaktyczną opiekę zdrowotną; lekarz stomatolog, który podczas wykonywania zawodu powziął podejrzenie wystąpienia u pacjenta choroby zawodowej; lekarz weterynarii, który podczas wykonywania zawodu stwierdził u pracownika mającego kontakt z chorymi zwierzętami objawy mogące nasuwać podejrzenie choroby zawodowej.

Podejrzenie choroby zawodowej zgłasza się:

  1. właściwemu państwowemu inspektorowi sanitarnemu;

  2. właściwemu inspektorowi pracy,

których właściwość ustala się według miejsca, w którym praca jest lub była wykonywana przez pracownika, lub według krajowej siedziby pracodawcy w przypadku, gdy dokumentacja dotycząca narażenia zawodowego jest gromadzona w tej siedzibie.

Zgłoszenia podejrzenia choroby zawodowej dokonuje się na formularzu określonym w przepisach w sprawie sposobu dokumentowania chorób zawodowych i skutków tych chorób, a w przypadku choroby zawodowej o ostrym przebiegu lub podejrzenia, że choroba zawodowa była przyczyną śmierci pracownika - dodatkowo w formie telefonicznej. Jeżeli zgłoszenia podejrzenia choroby zawodowej dokonuje lekarz lub lekarz stomatolog, zgłoszenie to następuje przez przesłanie kopii skierowania na badania w celu rozpoznania choroby zawodowej.

Świadczenia z tytułu choroby zawodowej

Pracownikowi, który zachorował na chorobę zawodową określoną w wykazie chorób zawodowych (wśród których znajdują się m.in. choroby następujące choroby skóry):

  1. alergiczne kontaktowe zapalenie skóry,

  2. kontaktowe zapalenie skóry z podrażnienia,

  3. trądzik olejowy, smarowy lub chlorowy o rozległym charakterze,

  4. drożdżakowe zapalenie skóry rąk u osób pracujących w warunkach sprzyjających rozwojowi drożdżaków chorobotwórczych,

  5. grzybice skóry u osób stykających się z materiałem biologicznym pochodzącym od zwierząt,

  6. pokrzywka kontaktowa,

  7. toksyczne zapalenie skóry z przebarwieniem wywołane przez smary lub oleje,

  8. liszaj płaski kontaktowy wywołany odczynnikami stosowanymi w fotografii barwnej,

  9. fotodermatozy zawodowe,

  10. rozległe szpecące odbarwienia lub przebarwienia skóry albo inkrustacja skóry cząstkami ciał obcych) i doznał wskutek tego uszczerbku na zdrowiu przysługują określone ustawowo świadczenia.

<>

 

Komentarze: Kiedy można stwierdzić chorobę zawodową - opinia prawna

  • mirek 2017-05-24 08:29:28

    Re: Kiedy można stwierdzić chorobę zawodową - opinia prawna

    czy problemy płucne w tym wykryta niewydolnosci odechowa oraz praca na odlewni żeliwa 9 lat stwierdza sie jako chorobe zawodową

  • Ewa Czmyr 2016-11-24 21:14:28

    Re: Kiedy można stwierdzić chorobę zawodową - opinia prawna

    CZy trzaskajacy palec /kciuk/ mozna zaliczyc do choroby zawodowej? 22 lata pracowalam w banku przy liczeniu pieniedzy i zszywaniu dokumentow.Obecnie jestem juz na emeryturze ale palec dalej boli.

  • ania 2016-10-19 15:28:31

    Re: Kiedy można stwierdzić chorobę zawodową - opinia prawna

    Obecnie jestem po operacji uwolnienia nerwu rowka łokciowego i stwierdzoną osteotomią.Byłam na zwolnieniu przez okres pięciu miesięcy,ale wcześnie leczyłam się na drętwienie od palców po łokieć ,ale dwa lata wcześniej byłam także na zabiegu tej ręki.Mając skierowanie do szpitala wracając z pracy póżnym wieczorem przewróciłam się na schodach gdzie musiało dojść do pęknięcia kości łokciowej którą miałam poskręcaną na śruby,i czy w związku z tym mogę się ubiegać o odszkodowanie z wypadku z pracy do domu nie mając żadnych świadków wypadku.Pracuje w markecie gdzie przez całą zmianę to jest osiem godzin siedzi się na kasie i przerzuca różne ciężkie i lekkie gabarytowe towary .Czy można to uznać za chorobę zawodową pracując przez sześć lat na takim stanowisku jak kasjer-sprzedawca.

  • jadwiga 2016-10-08 10:45:14

    Re: Kiedy można stwierdzić chorobę zawodową - opinia prawna

    Dzień dobry.Osiem lat temu miałam wykonany zabieg uwolnienia nerwu rowka łokciowego lewego przez ok 7 lat nie miałam żadnych dolegliwości ale pracując na produkcji pakując na linii produkcyjnej ale na różnych działach w firmie też dzwigajac zaczeła mi drętwieć cała lewa strona ciała od 1,5 miesiąca jestem na zwolnieniu drętwienie trochę ustąpiły ale ból lewego barku i lewej reki oraz lewej kończyny dolnej jest nie do zniesienia tabletki przeciw bólowe ani maści kremy nic nie pomagaw obecnej chwili czekam na badania usg lewego barku i lewego kolana a skierowanie do szpitala otrżymałam na łokieć tenisisty czekam do 30 listopada na rozmowę z ordynatorem szpitala na wyznaczenie terninu . czy moje schorzenia kwalifikują się do choroby zawodowej mam 36 lat pracy zawodowej na produkcji. proszę o odpowiedż

  • emeryt 2012-03-30 14:22:02

    Re: Kiedy można stwierdzić chorobę zawodową - opinia prawna

    czy można starać się o uznanie choroby zawodowej (częściowej utraty słuchu) będąc 4 lata na emeryturze (,pracowałem przez 30lat w hałasie)?

  • kiki 2010-08-06 21:20:01

    Re: Kiedy można stwierdzić chorobę zawodową - opinia prawna

    mam horobę od lat która nie jest do wyleczenia ale oprucz niej mam inne choćby długotrfałe drentwienie rąk i nug czasami mam że nie mogę szklanki utrzymać w rece,a nogi tak mi dretowją od palców że nie czóje nóg i chodzić nie mogę !!!

  • malwa 2010-04-19 20:50:38

    Re: Kiedy można stwierdzić chorobę zawodową - opinia prawna

    Obecnie czekam na operację ciesni prawego nadgarstka.pracyję w handlu 13.5 roku od trzech lat leczyłam oba nadgarstki blokadami ok.12.Obecnie jedyną alternatywą jest już tylko operacja uszkodzony nerw.Nie zamierzam rezygnować z pracy(nie stac mnie na to-kredyty i małe dzieci).lekarz który przeprowadzi operację przewiduje , że po 2 miesiącach od operacji mogę stanąc do pracy.Pytanie ,czy mogę przed operacją wystąpić o stwierdzenie u mnie choroby zawodowej i czy nie będzie się to wiązało z jej utratą,a także czy po stwierdzeniu u mnie choroby zawodowej i ewentualnym jej wyleczeniu będę mogła wrócić na wcześniej zajmowane stanowisko kasjer sprzedawca w handlu hurtowym.Pozdrawiam.

  • Gosia 2010-02-17 21:37:19

    Re: Kiedy można stwierdzić chorobę zawodową - opinia prawna

    czy entezopatia nakłykcja kości ramiennej - łokieć tenisisty jest chorobą zawodową w rolnictwie?

  • Gosia 2010-02-17 21:02:26

    Re: Kiedy można stwierdzić chorobę zawodową - opinia prawna

    czy entezopatia nakłykcja kości ramiennej - łokieć tenisisty jest chorobą zawodową w rolnictwie?


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Opinie naszych klientów

  • Agnieszka

    ocena usługi:

    Bardzo dziękuje i polecam w 100% Profesjonalne i rzetelne podejście do sprawy oraz wyczerpujące odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania.Jeszcze raz bardzo dziękuję
  • Wiesława

    ocena usługi:

    Bardzo wyczerpująca opinia. Jestem bardzo zadowolona z pomocy. Dziękuję.
  • Daniel

    ocena usługi:

  • TT

    ocena usługi:

  • Cz. D

    ocena usługi:

  • Adiemi

    ocena usługi:

    wyczerpująca opinia , podparta ustawami, możliwość zadania pytań dodatkowych i wszystko bez wychodzenia z domu. Serdecznie polecam
  • Wojciech

    ocena usługi:

  • Małgorzata

    ocena usługi:

    Niezwykle rzetelna pomoc. Wnikliwie rozpatrzona sprawa i wyczerpująca odpowiedź. Jestem bardzo zadowolona i z pewnością będę częściej zasięgać tak fachowych porad.
  • JS

    ocena usługi:

    Terminowo, jasno.
  • Artur

    ocena usługi:

  • Iwona

    ocena usługi:

  • Anna

    ocena usługi:

    Dostałam niezwykle rzetelną , popartą paragrafami, ustawami, informację, bardzo dziękuję!
  • Dorota G.

    ocena usługi:

    Bardzo wyczerpująco i profesjonalnie. Dziękuję i z pewnością będę polecać.
  • Michał K.

    ocena usługi:

    Szybka wycena, fachowa porada podparta paragrafami, dziękuję za pomoc i gorąco polecam.
  • Mariusz

    ocena usługi:

  • edek

    ocena usługi:

    Bardzo dobrze.
  • Janina

    ocena usługi:

    Opinia bardzo jasno przedstawiona. Odpowiedzi na pytania wyczerpujące i zrozumiałe. Wzory wniosków do sądu również dołączone. Bardzo polecam tę formę pomocy.




Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane