Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36, kod poczt. 30-126, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

Stan faktyczny

Pracuję jako nauczyciel od końca lat 70. Wcześniej przez 6 lat pracowałem w indywidualnym gospodarstwie rolnym rodziców (które zostały mi wliczone do stażu pracy w szkole, w której pracuję obecnie). po 20 latach pracy w jednej szkole, na mocy porozumienia stron zostałem zatrudniony w innej szkole (na terenie innej gminy - staż to 21 lat). W obecnej szkole Dyrekcja szkoły przyznała mi nagrodę jubileuszową za 25 lat pracy, natomiast wójt gminy wstrzymał jej wypłatę twierdząc, że prawo nabyłem w czasie, gdy pracowałem w poprzedniej szkole i powinien ją wypłacić poprzedni pracodawca. Proszę o poradę, do kogo należy wypłata nagrody jubileuszowej za 25 lat pracy?

Opinia prawna

Z art. 47.1 Ustawy Karta Nauczyciela (Dz. U. z 1997 Nr 56. poz. 357) wynika, że za wieloletnią pracę nauczyciel otrzymuje nagrodę jubileuszową. W przypadku 25 lat pracy jest to kwota w wysokości 100% wynagrodzenia miesięcznego.
Do okresu pracy uprawniającego nauczyciela do nagrody jubileuszowej zalicza się wszystkie zakończone okresy zatrudnienia oraz inne okresy, jeżeli z mocy odrębnych przepisów podlegają one wliczeniu do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze. (rozporządzenie Ministra Edukacji z dnia 4 lutego 1997 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania okresów pracy i innych okresów uprawniających nauczyciela do nagrody jubileuszowej oraz szczegółowych zasad jej obliczania i wypłacania, Dz. U. z 1997 r. Nr 14 poz. 77)
I właśnie na mocy odrębnej ustawy (ustawa z dnia 20 lipca 1990 r. o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy, Dz. U. z 1990, Nr 54 poz. 310) dyrekcja przyznała Panu, nagrodę jubileuszową, wliczając okres pracy w indywidualnym gospodarstwie rodziców do stażu pracy.

Zakładam, że spełnia Pan warunki owego wliczenia okresu pracy w gospodarstwie do stażu pracy, przewidziane w powoływanej ustawie, skoro zostały one „zaliczone” przez pracodawcę.]
Z § 2. 1 rozporządzenia, na które opiniujący powoływał się wyżej, wynika że nauczyciel nabywa prawo do nagrody jubileuszowej w dniu, w którym upływa okres uprawniający do nagrody. W Pana przypadku okres uprawniający do nagrody składa się z dwóch części:

  • lat przepracowanych w zawodzie nauczycielskim,
  • lat przepracowanych w gospodarstwie rodziców.

Jednak żeby pracodawca mógł wliczyć lata przepracowane w gospodarstwie do stażu pracy i na tej podstawie wypłacić nagrodę jubileuszową, potrzebne jest zaświadczenie z właściwego urzędu gminy.

Zaświadczenie stwierdzające okres pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym wydawane jest przez właściwy urząd gminy na wniosek osoby zainteresowanej (celem przedłożenia w zakładzie pracy) o czym stanowi o tym art. 3 ust. 1 ustawy o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy (Dz. U. z dnia 17 lipca 1990 r.)

W przedstawionej przez Pana sytuacji kluczowe znaczenie, jak się wydaje, będzie miał § 2 ust. 3 cytowanego już rozporządzenia. Stanowi on mianowicie, że: „Wypłata nagrody jubileuszowej następuje po nabyciu przez nauczyciela prawa do tej nagrody.” Pan nabył prawo do nagrody w 1998 r. wobec tego już wtedy winna nastąpić jej wypłata. Ponieważ jednak jak można wnioskować to ze stanu faktycznego w poprzednim miejscu pracy nie przedłożył Pan stosownego zaświadczenia, przysługująca już wtedy Panu nagroda nie została wypłacona. Należy podkreślić, że już w 1998 r. powstało roszczenie o zapłatę nagrody jubileuszowej, ale stało się ono wymagalne w późniejszym terminie, a to z racji, iż nie posiadał Pan stosownego zaświadczenia. Jak z tego wynika roszczenie powstało w okresie kiedy pracował Pan w poprzedniej szkole stąd wniosek, że to właśnie ta szkoła powinna wypłacić Panu nagrodę jubileuszową. Odpowiadając, więc wprost na Pańskie wątpliwości zdaniem opiniującego wójt gminy miał prawo do wstrzymania wypłaty przysługującej Panu nagrody.

Jeżeli jednak nie zgadza się Pan z decyzją wójta może Pan się od niej odwołać do samorządowego kolegium odwoławczego (art. 127 § 1 i § 2 kodeksu postępowania administracyjnego)

Opinia została sporządzona w oparciu o:

  • Ustawę z dnia z dnia 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela (Dz. U. 1997 r., Nr 56, poz. 357),
  • Ustawę z dnia 20 lipca 1990 r. o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy (Dz. U. 1990 r., Nr 54, poz. 310),
  • Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 4 lutego 1997 r. (Dz. U. 2001 r., Nr 128, poz. 1418).

 

Komentarze: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

  • kasia 2016-08-11 15:45:33

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Czy nagroda jubileuszowa może być wypłacona gotówką lub na inne konto niż to, na które wpłacane są dochody?

  • robert s. 2012-07-09 13:01:45

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Dostałem wypowiedzenie pracy z dniem 31 sierpnia 2012. 1 grudnia mija 25 lat pracy.Proszę o poradę kto ma obowiązek wypłaty nagrody jubileuszowej. W szkole z której mnie zwolniono przepreacowałem ostattnio 8 lat. Czy ta szkoła ma jakieś zobowiązania odnośnie nagrody. Mam kłopoty z zatrudnieniem w nowej szkole w związku z przewidywanym obowiązkiem wypłaty wspomnianej nagrody. Czy mogę się zrzec tej nagrody.

  • joanna 2011-01-03 18:46:11

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    proszę o pomoc. pracuję 23 rok, w tym czasie byłam 3 lata na urlopie bezpłatnym w celu ukończenia studiow w trybie stacjonarnym.kiedy powinnam otrzymać nagrodę jubileuszową za 20 lat pracy? już 3 lata temu( czyli po 20 latach) czy w tym roku?inaczej mówiac-odejmuje sie urlop od stażu czy też nie? dziekuję za pomoc

  • Maria Kozłowska 2010-09-21 23:56:56

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Jestem nauczycielem emerytem W tym roku rozpoczęłam 40 rok pracy - piąty jako emeryt. Jako emeryt uczę religii w sześciu przedszkolach w których mam umowę do końca sierpnia. Kiedy powinnam otrzymać nag. jub.- czy do końca sierpnia mino iż faktycznie 40-lecie mnie w połowie września2011 , czy zgodnie z terminem. --choć nie wiem czy podpiszę następną umowę. Moim zdaniem powinnam dostać zgodnie z czasem trwania umowy - na końcu sierpnia.

  • maria 2010-09-14 12:47:34

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Mam nauczyciela,którego kończy 20 lat pracy 31.08.2010 ,nagrodę będę płacić na 1.09.2010 -Czy po nowych stawkach -i czy wliczam godziny ponadwymiarowe liczone w sierpniu ze średniej od IX/2009 do VI/2010,czy godzin nie wliczam

  • Barbara 2010-09-09 13:06:02

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    31.08.2010 otrzymałam nagrodę jubileuszową za 25 lat pracy. Chciałabym się dowiedzieć co oznacza dokładnie określenie ,,100% wynagrodzenia miesięcznego",czy wlicza się dodatek wiejski i mieszkaniowy?

  • ania 2010-08-31 03:08:40

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Mam nauczyciela,którego kończy 20 lat pracy 31.08.2010 ,nagrodę będę płacić na 1.09.2010 -Czy po nowych stawkach -i czy wliczam godziny ponadwymiarowe liczone w sierpniu ze średniej od IX/2009 do VI/2010,czy godzin nie wliczam

  • Grazyna Ziemińska 2010-08-26 09:29:17

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Czy dzień nabycia prawa do nagrody jubileuszowej może być dniem wypłaty tejże nagrody np. 31.08.Czy też należy wypłacić nagrodę 1 .09 po naliceniu podwyżki.

  • maria 2010-06-14 19:37:23

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    jestem zatrudniona jako nauczyciel od 01.09.1985roku,w jakim dniu spełnie warunek do uzyskania nagrody jubileuszowej (czy 31.08.2010 czy 01.09.2010)

  • Danuta 2010-02-07 22:22:43

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    JESTEM NAUCZYCIELEM DYPLOMOWANYM.WŁAŚNIE OBCHODZE JUBILEUSZ 30 LECIA PRACY.AKTUALNIE JESTEM ZATRUDNIONA W DWÓCH SZKOŁACH: NA 18/18 i 14/18.W pierwszej szkole mam etat stały, w drugiej czasowy.Czy przysługuje mi nagroda jubileuszowa z dwóch zakładów pracy, czy tylko z pierwszego?


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 6
  • 8
  • 1
  • 7
  • 1
  • osób

Opinie naszych klientów

  • Jadwiga L.

    ocena usługi:

    Po raz drugi korzystałam z usług biura e-prawnik i polecam dalej. Obsługa szybka, bez wychodzenia z domu, rzetelna informacja. Dziękuję.
  • wojciech

    ocena usługi:

    Bardzo obszerna odpowiedź która pomogła w rozwiązaniu mojego problemu
  • Iwona

    ocena usługi:

    Fachowa i wyczerpująca opinia,czytelna dla laika.Będę polecać znajomym.
  • Beata

    ocena usługi:

    Polecam serdecznie. Szybko,sprawnie,rzeczowo. Pelny profesjonalizm.
  • Irena

    ocena usługi:

    Opinia prawna,kolejna już, spełniła moje oczekiwania.Przedstawiła etapy rozwiązań prawnych,w sposób optymistyczny,z możliwością zadania pytań po wydanej opinii .Uzyskanie porady kompleksowej ,merytorycznej w krótkim czasie od zadania pytania jest również istotne. Dziękuję
  • Tomasz

    ocena usługi:

    Polecam. Szybko, konkretnie i na temat.
  • Marlena

    ocena usługi:

  • Lucyna

    ocena usługi:

    wyczerpująca opinia super polecam!!!
  • Ewa

    ocena usługi:

    Sprawnie, rzetelnie. Opinia bardzo pomocna w podjęciu właściwej decyzji o dalszym ciągu sprawy. Dziękuję i polecam, szczególnie tym osobom, które mają wątpliwości, jak postąpić...
  • Ryszard

    ocena usługi:

    Jestem bardzo zadowolony.Opinia dotyczy sedna mojego problemu.Dziękuję!
  • Klaudia

    ocena usługi:

    Polecam, korzystałam już kilka razy z pomocy i zawsze na bardzo wysokim poziomie. Wyczerpująca i zrozumiała opinia.
  • Barbara

    ocena usługi:

    Bardzo dobry serwis prawny. Polecam serdecznie. Udzielono mi pomocy szybko i sprawnie, sprawa zakończyła się dla mnie pomyślnie.
  • Boguslaw

    ocena usługi:

    Biezaca opinia spelnila moje oczekiwania i bez zastrzezen moge polecic Wasze uslugi, zwlaszcza w szybko a drastycznie zmieniajacym sie krajobrazie polskiego prawodawstwa!
  • JERZY

    ocena usługi:

    Usługa wykonana perfekcyjnie,wyczerpująco i prosto.Opinia sporządzona bardzo szybko.Pozostaje Mi polecić innym osobom z problemami.Cena przystępna.POZDRAWIAM. Jerzy
  • Stanisław

    ocena usługi:

    Profesjonalna porada,b.szybko dostarczona,jak na moją sprawę Wszystko ok. Polecam,aha zapomńiałem,to jużdrugi raz korzystam z tego portalu
  • Barbara

    ocena usługi:

    Pełny profesjonalizm wyczerpująca odpowiedz polecam !
  • Elżbieta

    ocena usługi:

    Opinia wyczerpująca, konkretna i rzetelna. Napisana przystępnym - nawet jak dla polonistki - językiem. Budzi zaufanie do zespołu miłych ludzi. Polecam. Elżbieta


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane