Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

Stan faktyczny

Pracuję jako nauczyciel od końca lat 70. Wcześniej przez 6 lat pracowałem w indywidualnym gospodarstwie rolnym rodziców (które zostały mi wliczone do stażu pracy w szkole, w której pracuję obecnie). po 20 latach pracy w jednej szkole, na mocy porozumienia stron zostałem zatrudniony w innej szkole (na terenie innej gminy - staż to 21 lat). W obecnej szkole Dyrekcja szkoły przyznała mi nagrodę jubileuszową za 25 lat pracy, natomiast wójt gminy wstrzymał jej wypłatę twierdząc, że prawo nabyłem w czasie, gdy pracowałem w poprzedniej szkole i powinien ją wypłacić poprzedni pracodawca. Proszę o poradę, do kogo należy wypłata nagrody jubileuszowej za 25 lat pracy?

Opinia prawna

Z art. 47.1 Ustawy Karta Nauczyciela (Dz. U. z 1997 Nr 56. poz. 357) wynika, że za wieloletnią pracę nauczyciel otrzymuje nagrodę jubileuszową. W przypadku 25 lat pracy jest to kwota w wysokości 100% wynagrodzenia miesięcznego.
Do okresu pracy uprawniającego nauczyciela do nagrody jubileuszowej zalicza się wszystkie zakończone okresy zatrudnienia oraz inne okresy, jeżeli z mocy odrębnych przepisów podlegają one wliczeniu do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze. (rozporządzenie Ministra Edukacji z dnia 4 lutego 1997 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania okresów pracy i innych okresów uprawniających nauczyciela do nagrody jubileuszowej oraz szczegółowych zasad jej obliczania i wypłacania, Dz. U. z 1997 r. Nr 14 poz. 77)
I właśnie na mocy odrębnej ustawy (ustawa z dnia 20 lipca 1990 r. o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy, Dz. U. z 1990, Nr 54 poz. 310) dyrekcja przyznała Panu, nagrodę jubileuszową, wliczając okres pracy w indywidualnym gospodarstwie rodziców do stażu pracy.

Zakładam, że spełnia Pan warunki owego wliczenia okresu pracy w gospodarstwie do stażu pracy, przewidziane w powoływanej ustawie, skoro zostały one „zaliczone” przez pracodawcę.]
Z § 2. 1 rozporządzenia, na które opiniujący powoływał się wyżej, wynika że nauczyciel nabywa prawo do nagrody jubileuszowej w dniu, w którym upływa okres uprawniający do nagrody. W Pana przypadku okres uprawniający do nagrody składa się z dwóch części:

  • lat przepracowanych w zawodzie nauczycielskim,
  • lat przepracowanych w gospodarstwie rodziców.

Jednak żeby pracodawca mógł wliczyć lata przepracowane w gospodarstwie do stażu pracy i na tej podstawie wypłacić nagrodę jubileuszową, potrzebne jest zaświadczenie z właściwego urzędu gminy.

Zaświadczenie stwierdzające okres pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym wydawane jest przez właściwy urząd gminy na wniosek osoby zainteresowanej (celem przedłożenia w zakładzie pracy) o czym stanowi o tym art. 3 ust. 1 ustawy o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy (Dz. U. z dnia 17 lipca 1990 r.)

W przedstawionej przez Pana sytuacji kluczowe znaczenie, jak się wydaje, będzie miał § 2 ust. 3 cytowanego już rozporządzenia. Stanowi on mianowicie, że: „Wypłata nagrody jubileuszowej następuje po nabyciu przez nauczyciela prawa do tej nagrody.” Pan nabył prawo do nagrody w 1998 r. wobec tego już wtedy winna nastąpić jej wypłata. Ponieważ jednak jak można wnioskować to ze stanu faktycznego w poprzednim miejscu pracy nie przedłożył Pan stosownego zaświadczenia, przysługująca już wtedy Panu nagroda nie została wypłacona. Należy podkreślić, że już w 1998 r. powstało roszczenie o zapłatę nagrody jubileuszowej, ale stało się ono wymagalne w późniejszym terminie, a to z racji, iż nie posiadał Pan stosownego zaświadczenia. Jak z tego wynika roszczenie powstało w okresie kiedy pracował Pan w poprzedniej szkole stąd wniosek, że to właśnie ta szkoła powinna wypłacić Panu nagrodę jubileuszową. Odpowiadając, więc wprost na Pańskie wątpliwości zdaniem opiniującego wójt gminy miał prawo do wstrzymania wypłaty przysługującej Panu nagrody.

Jeżeli jednak nie zgadza się Pan z decyzją wójta może Pan się od niej odwołać do samorządowego kolegium odwoławczego (art. 127 § 1 i § 2 kodeksu postępowania administracyjnego)

Opinia została sporządzona w oparciu o:

  • Ustawę z dnia z dnia 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela (Dz. U. 1997 r., Nr 56, poz. 357),
  • Ustawę z dnia 20 lipca 1990 r. o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy (Dz. U. 1990 r., Nr 54, poz. 310),
  • Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 4 lutego 1997 r. (Dz. U. 2001 r., Nr 128, poz. 1418).

Zobacz także:

 

Komentarze: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

  • robert s. 2012-07-09 13:01:45

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Dostałem wypowiedzenie pracy z dniem 31 sierpnia 2012. 1 grudnia mija 25 lat pracy.Proszę o poradę kto ma obowiązek wypłaty nagrody jubileuszowej. W szkole z której mnie zwolniono przepreacowałem ostattnio 8 lat. Czy ta szkoła ma jakieś zobowiązania odnośnie nagrody. Mam kłopoty z zatrudnieniem w nowej szkole w związku z przewidywanym obowiązkiem wypłaty wspomnianej nagrody. Czy mogę się zrzec tej nagrody.

  • joanna 2011-01-03 18:46:11

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    proszę o pomoc. pracuję 23 rok, w tym czasie byłam 3 lata na urlopie bezpłatnym w celu ukończenia studiow w trybie stacjonarnym.kiedy powinnam otrzymać nagrodę jubileuszową za 20 lat pracy? już 3 lata temu( czyli po 20 latach) czy w tym roku?inaczej mówiac-odejmuje sie urlop od stażu czy też nie? dziekuję za pomoc

  • Maria Kozłowska 2010-09-21 23:56:56

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Jestem nauczycielem emerytem W tym roku rozpoczęłam 40 rok pracy - piąty jako emeryt. Jako emeryt uczę religii w sześciu przedszkolach w których mam umowę do końca sierpnia. Kiedy powinnam otrzymać nag. jub.- czy do końca sierpnia mino iż faktycznie 40-lecie mnie w połowie września2011 , czy zgodnie z terminem. --choć nie wiem czy podpiszę następną umowę. Moim zdaniem powinnam dostać zgodnie z czasem trwania umowy - na końcu sierpnia.

  • maria 2010-09-14 12:47:34

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Mam nauczyciela,którego kończy 20 lat pracy 31.08.2010 ,nagrodę będę płacić na 1.09.2010 -Czy po nowych stawkach -i czy wliczam godziny ponadwymiarowe liczone w sierpniu ze średniej od IX/2009 do VI/2010,czy godzin nie wliczam

  • Barbara 2010-09-09 13:06:02

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    31.08.2010 otrzymałam nagrodę jubileuszową za 25 lat pracy. Chciałabym się dowiedzieć co oznacza dokładnie określenie ,,100% wynagrodzenia miesięcznego",czy wlicza się dodatek wiejski i mieszkaniowy?

  • ania 2010-08-31 03:08:40

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Mam nauczyciela,którego kończy 20 lat pracy 31.08.2010 ,nagrodę będę płacić na 1.09.2010 -Czy po nowych stawkach -i czy wliczam godziny ponadwymiarowe liczone w sierpniu ze średniej od IX/2009 do VI/2010,czy godzin nie wliczam

  • Grazyna Ziemińska 2010-08-26 09:29:17

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Czy dzień nabycia prawa do nagrody jubileuszowej może być dniem wypłaty tejże nagrody np. 31.08.Czy też należy wypłacić nagrodę 1 .09 po naliceniu podwyżki.

  • maria 2010-06-14 19:37:23

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    jestem zatrudniona jako nauczyciel od 01.09.1985roku,w jakim dniu spełnie warunek do uzyskania nagrody jubileuszowej (czy 31.08.2010 czy 01.09.2010)

  • Danuta 2010-02-07 22:22:43

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    JESTEM NAUCZYCIELEM DYPLOMOWANYM.WŁAŚNIE OBCHODZE JUBILEUSZ 30 LECIA PRACY.AKTUALNIE JESTEM ZATRUDNIONA W DWÓCH SZKOŁACH: NA 18/18 i 14/18.W pierwszej szkole mam etat stały, w drugiej czasowy.Czy przysługuje mi nagroda jubileuszowa z dwóch zakładów pracy, czy tylko z pierwszego?


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 0
  • 2
  • 6
  • 3
  • 0
  • osób

Opinie naszych klientów

  • Paweł Kazana

    ocena usługi:

    jestem po dużym wrażeniem za udzielenie mi odpowiedzi na zadanie pytanie. 14 stron pisma rozwiało moje wszelkie wątpliowsci i teraz jestem spokojniejszy i na pewno skorzystam nastepnym razem z Panstwa porady bo warto. Polecam wszytskim
  • Jadwiga

    ocena usługi:

    Szybko i profesjonalnie. Wyrazy szacunku
  • Stanisław Wojciech Echilczuk

    ocena usługi:

  • ewelina

    ocena usługi:

    Porada udzielona w sposób bardzo przejrzysty i czytelny, powołując się na konkretne przepisy. Pełen profesjonalizm. Bardzo dziękujemy za szybką odpowiedź.
  • Ewa S.

    ocena usługi:

    Opinia Nr 144564 bardzo profesjonalna i rzeczowa, bardzo dziękuję Państwu za pomoc. Polecę Państwa usługi innym i gdy będę miała jeszcze jakiś problem napewno z przyjemnoscią skorzystam. Pozdrawiam Ewa S.
  • Małgorzata

    ocena usługi:

    Opinia bardzo profesjonalna, godna polecenia .Bardzo dziękuję, będę polecała Państwa usługi wszystkim znajomym.
  • Zosia

    ocena usługi:

    Profesjonalne, przede wszystkim rzeczowo i w ustalonym czasie ? zostałam klientem e-prawnika.
  • anna

    ocena usługi:

    jestem specyficznie nastawiona na usług e...ale e-prawnik bardzo ale to bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
  • Mirosław

    ocena usługi:

    Witam, Dotyczy porady prawnej ID 144073nr. Jestem bardzo zadowolony zudzielonej porady. Jest ona profesjonalna, wyczerpującz i obszerna. Polecam wszystkim korzyslanie z usług e-prawnik Pozdrawiam Mirosław Ś.
  • Ela C.

    ocena usługi:

    Bardzo dziekuje, rzeczowa, dokladna i wyczerpujaca odpowiedz. Tak trzymać ! Inne firmy prawnicze nie udzielaja tak wyczerpujacych odpowiedzi ( a korzystałam z innych równierz ).Konkurencja daleko w tyle !!! Jak najbardziej polecam !
  • Mada

    ocena usługi:

    Jestem zadowolony z przedstawionej opinii , polecam profesjonalizm do przedstawienia realnej sytuacji prawnej
  • Marek

    ocena usługi:

    Szybko i profesjonalnie.Jestem bardzo zadowolony
  • Aleksander

    ocena usługi:

    Opinia przygotowana, szybko i jest wyczerpująca. Otrzymałem więcej informacji niż od adwokata przez pól roku. Polecam i zapewne jeszcze nie raz skorzystam. Aleksander
  • Marian

    ocena usługi:

    Szybko i profesjonalna opinia, polecam Marian
  • ss

    ocena usługi:

    Jestem zadowolona z wykonanej usługi.Opinia przedstawiona w sposób czytelny i rzetelny. Polecam korzystanie z e-prawnik.pl
  • Bogusław

    ocena usługi:

  • Elżbieta

    ocena usługi:

    Opinię sporządzony szybko i profesjonalnie. Bardzo dobry kontakt z biurem. Jestem zadowolona z wykonanej usługi. E 2912

Porady prawne

Artykuły

  • Wynagrodzenie nauczyciela

    Wynagrodzenie wypłacane jest nauczycielowi miesięcznie z góry w pierwszym dniu miesiąca. Jeżeli pierwszy dzień miesiąca jest (...)


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane