Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

STRESZCZENIE: Z art. 47. 1 Ustawy Karta Nauczyciela wynika, że za wieloletnią pracę nauczyciel otrzymuje nagrodę jubileuszową. W przypadku 25 lat pracy jest to kwota w wysokości 100% wynagrodzenia miesięcznego. Do okresu pracy uprawniającego nauczyciela do nagrody jubileuszowej zalicza się wszystkie zakończone okresy zatrudnienia oraz inne okresy, jeżeli z mocy odrębnych przepisów podlegają one wliczeniu do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze (rozporządzenie Ministra Edukacji z dnia 4 lutego 1997 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania okresów pracy i innych okresów uprawniających nauczyciela do nagrody jubileuszowej oraz szczegółowych zasad jej obliczania i wypłacania, Dz. U. z 1997 r. Nr 14 poz. 77).

FRAGMENT OPINII: Stan faktyczny Pracuję jako nauczyciel od końca lat 70. Wcześniej przez 6 lat pracowałem w indywidualnym gospodarstwie rolnym rodziców (które zostały mi wliczone do stażu pracy w szkole, w (...)

Podobne Opinie Prawne

  • Rozwiązanie umowy o pracę z nauczycielem

    Nauczycielka zatrudniona w naszej placówce (art.1 ust.2, pkt 2a K.N.) od 11.09.1995r. była nieobecna w pracy w następujących terminach: od 2.01.2006r. do 31.01.2006r. (zwolnienie lekarskie), od 1.02.2006r. (...)

  • Przeniesienie nauczyciela do innej szkoły

    Nauczyciel mianowany poinformował mnie ustnie, że od dnia 1 września 2008 roku będzie pracował w innej szkole, również jako nauczyciel mianowany. W ślad za tym dyrektor szkoły do której to miał (...)

  • Forma zatrudnienia nauczycieli

    Mój problem dotyczy uchwały Sądu Najwyższego o sygnaturze: IPZP 37/94 z 1994 r. publikowanej w OSNAPiUS Nr 7 poz.86 z 1995 r. Ustawa o systemie oświaty w rozdziale dotyczącym szkół niepublicznych (...)

  • Urlop dla poratowania zdrowia a plan zatrudnienia

    Nauczyciel mianowany zatrudniony na pełny etat w publicznej szkole podstawowej jako polonista. Jego staż pracy jest dłuższy niż 5 lat. Z powodu reorganizacji szkoły (zmniejszenie liczby klas) nauczyciel (...)

  • Charakter prawny opinii prawnej

    Jakie znaczenie dla Sądu ma opinia prawna? Czy jest brana pod uwagę przy rozpatrywaniu danej sprawy, czy służy jedynie jako narzędzie adwokata? Zasadą jest, że opinia prawna - jest to stanowisko (...)

 

Komentarze: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

  • robert s. 2012-07-09 13:01:45

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Dostałem wypowiedzenie pracy z dniem 31 sierpnia 2012. 1 grudnia mija 25 lat pracy.Proszę o poradę kto ma obowiązek wypłaty nagrody jubileuszowej. W szkole z której mnie zwolniono przepreacowałem ostattnio 8 lat. Czy ta szkoła ma jakieś zobowiązania odnośnie nagrody. Mam kłopoty z zatrudnieniem w nowej szkole w związku z przewidywanym obowiązkiem wypłaty wspomnianej nagrody. Czy mogę się zrzec tej nagrody.

  • joanna 2011-01-03 18:46:11

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    proszę o pomoc. pracuję 23 rok, w tym czasie byłam 3 lata na urlopie bezpłatnym w celu ukończenia studiow w trybie stacjonarnym.kiedy powinnam otrzymać nagrodę jubileuszową za 20 lat pracy? już 3 lata temu( czyli po 20 latach) czy w tym roku?inaczej mówiac-odejmuje sie urlop od stażu czy też nie? dziekuję za pomoc

  • Maria Kozłowska 2010-09-21 23:56:56

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Jestem nauczycielem emerytem W tym roku rozpoczęłam 40 rok pracy - piąty jako emeryt. Jako emeryt uczę religii w sześciu przedszkolach w których mam umowę do końca sierpnia. Kiedy powinnam otrzymać nag. jub.- czy do końca sierpnia mino iż faktycznie 40-lecie mnie w połowie września2011 , czy zgodnie z terminem. --choć nie wiem czy podpiszę następną umowę. Moim zdaniem powinnam dostać zgodnie z czasem trwania umowy - na końcu sierpnia.

  • maria 2010-09-14 12:47:34

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Mam nauczyciela,którego kończy 20 lat pracy 31.08.2010 ,nagrodę będę płacić na 1.09.2010 -Czy po nowych stawkach -i czy wliczam godziny ponadwymiarowe liczone w sierpniu ze średniej od IX/2009 do VI/2010,czy godzin nie wliczam

  • Barbara 2010-09-09 13:06:02

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    31.08.2010 otrzymałam nagrodę jubileuszową za 25 lat pracy. Chciałabym się dowiedzieć co oznacza dokładnie określenie ,,100% wynagrodzenia miesięcznego",czy wlicza się dodatek wiejski i mieszkaniowy?

  • ania 2010-08-31 03:08:40

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Mam nauczyciela,którego kończy 20 lat pracy 31.08.2010 ,nagrodę będę płacić na 1.09.2010 -Czy po nowych stawkach -i czy wliczam godziny ponadwymiarowe liczone w sierpniu ze średniej od IX/2009 do VI/2010,czy godzin nie wliczam

  • Grazyna Ziemińska 2010-08-26 09:29:17

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Czy dzień nabycia prawa do nagrody jubileuszowej może być dniem wypłaty tejże nagrody np. 31.08.Czy też należy wypłacić nagrodę 1 .09 po naliceniu podwyżki.

  • maria 2010-06-14 19:37:23

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    jestem zatrudniona jako nauczyciel od 01.09.1985roku,w jakim dniu spełnie warunek do uzyskania nagrody jubileuszowej (czy 31.08.2010 czy 01.09.2010)

  • Danuta 2010-02-07 22:22:43

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    JESTEM NAUCZYCIELEM DYPLOMOWANYM.WŁAŚNIE OBCHODZE JUBILEUSZ 30 LECIA PRACY.AKTUALNIE JESTEM ZATRUDNIONA W DWÓCH SZKOŁACH: NA 18/18 i 14/18.W pierwszej szkole mam etat stały, w drugiej czasowy.Czy przysługuje mi nagroda jubileuszowa z dwóch zakładów pracy, czy tylko z pierwszego?


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Porady prawne online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 1
  • 9
  • 3
  • 3
  • 8
  • 7
  • osób
Zobacz ich opinie:
  • Anna Lech

    2014-04-14

    Dziękuję za rzetelną opinię. Pomogła mi w rozwiązaniu wątpliwości. Wiem teraz jaka jest podstawa prawna w dochodzeniu przed sadem Dostałam profesjonalną opinię i dodatkowe wyjaśnienia. Doceniam również fakt informowania o ewentualnych kosztach sądowych. Nie wszyscy prawnicy to czynią. Skupiają się na swoich wynagrodzeniach, a nie informują o kosztach sądowych. To już trzecia opinia, w zupełnie różnych sprawach z dodatkowymi wyjaśnieniami (odpowiedziami na pytania po przesłaniu opinii).Było też pismo procesowe. Cena w miarę przystępna w stosunku do nakładu pracy.Polecam.Serdecznie pozdrawiam cały Zespół e-prawnik.
  • ulan.

    2014-04-15

    Nie miałam zaufania do wyjaśnienia mojej sprawy drogą internetową,jednak ryzyko opłaciło się bo zaoszczędziłam czas ,rozwiałam wszelkie wątpliwości,wiem jakie mam podjąć dalsze kroki i w razie problemów zwrócę się znowu do firmy po poradę.
  • Krzysztof Górecki

    2014-04-16

    Witam , jestem zadowolony z przygotowanej mi opinii , nie ukrywam że byłbym zainteresowany wykonaniem pisma procesowego jakim byłby pozew przeciwegzekucyjny . Proszę o o ewentualną wycenę tej usługi .Z góry serdecznie dziękuję
  • anna.lewińska

    2014-04-15

    Opinia napisana prostym, dostępnym dla przeciętnego obywatela językiem. Polecam wszystkim potrzebującym fachowej porady. Podziękowanie dla autorów opinii.
  • marko55

    2014-03-31

    Dziekuje za otrzymana ocenę.Jest profesjonalna i wyjaśnia problem.Pozdrowienia i podziekowania dla autorow.
  • Krystyna G

    2014-03-20

    dziekuje za otrzymaną opinię, bardzo mi pomogła rozwikłać problem, o który pytałam
  • Barbara Z.

    2014-03-25

    Jestem bardzo zadowolona z usługi e-prawnik.pl Na doprecyzowane pytanie po otrzymaniu opinii dostałam odpowiedź która w pełni mnie satysfakcjonuje. Teraz wiem jak postąpić. Zespół prawników jest profesjonalny i rzetelny. Wycena usługi również nie jest zbyt wygórowana w porównaniu do usług prawników w mojej miejscowości. Dziękuję i pozdrawiam
  • Doris

    2014-03-27

    Opinia jest podana rzetelnie i profesjonalnie. Bardzo Dziękuję. Z porady korzystam już po raz drugi i jestem zadowolona. Dziękuję !
  • teresa bielecka

    2014-03-25

    witam-na razie bardzo Wam dziękuję w imieniu tej biednej Mamy-9 dzieci-postanowiłam Jej pomóc,choć sama walczę z bardzo złośliwym rakiem-jestem łysa i sama mam swe poroblemy,ale Wasza opinia mi się podoba,także jeszcze raz wielkie dzięki.Serdecznie pozdrawiam cały Wasz Zespół.Przypuszczam,że będę potrrzebowała dodatkowej pomocy,także pewnie się do Was zwrócę-DZIEKI
  • Bogdan T.

    2014-03-24

    Dziekuje za otrzymana opinie.Jest profesjonalna i rzeczywiscie wyjasnia problem.Pomaga w dalszym postepowaniu.Pozdrowienia i podziekowania dla autorow.

Porady prawne

Artykuły

  • Wynagrodzenie nauczyciela

    Wynagrodzenie wypłacane jest nauczycielowi miesięcznie z góry w pierwszym dniu miesiąca. Jeżeli pierwszy dzień miesiąca jest (...)

Śledź najnowsze informacje


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.