Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

Stan faktyczny

Pracuję jako nauczyciel od końca lat 70. Wcześniej przez 6 lat pracowałem w indywidualnym gospodarstwie rolnym rodziców (które zostały mi wliczone do stażu pracy w szkole, w której pracuję obecnie). po 20 latach pracy w jednej szkole, na mocy porozumienia stron zostałem zatrudniony w innej szkole (na terenie innej gminy - staż to 21 lat). W obecnej szkole Dyrekcja szkoły przyznała mi nagrodę jubileuszową za 25 lat pracy, natomiast wójt gminy wstrzymał jej wypłatę twierdząc, że prawo nabyłem w czasie, gdy pracowałem w poprzedniej szkole i powinien ją wypłacić poprzedni pracodawca. Proszę o poradę, do kogo należy wypłata nagrody jubileuszowej za 25 lat pracy?

Opinia prawna

Z art. 47.1 Ustawy Karta Nauczyciela (Dz. U. z 1997 Nr 56. poz. 357) wynika, że za wieloletnią pracę nauczyciel otrzymuje nagrodę jubileuszową. W przypadku 25 lat pracy jest to kwota w wysokości 100% wynagrodzenia miesięcznego.
Do okresu pracy uprawniającego nauczyciela do nagrody jubileuszowej zalicza się wszystkie zakończone okresy zatrudnienia oraz inne okresy, jeżeli z mocy odrębnych przepisów podlegają one wliczeniu do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze. (rozporządzenie Ministra Edukacji z dnia 4 lutego 1997 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania okresów pracy i innych okresów uprawniających nauczyciela do nagrody jubileuszowej oraz szczegółowych zasad jej obliczania i wypłacania, Dz. U. z 1997 r. Nr 14 poz. 77)
I właśnie na mocy odrębnej ustawy (ustawa z dnia 20 lipca 1990 r. o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy, Dz. U. z 1990, Nr 54 poz. 310) dyrekcja przyznała Panu, nagrodę jubileuszową, wliczając okres pracy w indywidualnym gospodarstwie rodziców do stażu pracy.

Zakładam, że spełnia Pan warunki owego wliczenia okresu pracy w gospodarstwie do stażu pracy, przewidziane w powoływanej ustawie, skoro zostały one „zaliczone” przez pracodawcę.]
Z § 2. 1 rozporządzenia, na które opiniujący powoływał się wyżej, wynika że nauczyciel nabywa prawo do nagrody jubileuszowej w dniu, w którym upływa okres uprawniający do nagrody. W Pana przypadku okres uprawniający do nagrody składa się z dwóch części:

  • lat przepracowanych w zawodzie nauczycielskim,
  • lat przepracowanych w gospodarstwie rodziców.

Jednak żeby pracodawca mógł wliczyć lata przepracowane w gospodarstwie do stażu pracy i na tej podstawie wypłacić nagrodę jubileuszową, potrzebne jest zaświadczenie z właściwego urzędu gminy.

Zaświadczenie stwierdzające okres pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym wydawane jest przez właściwy urząd gminy na wniosek osoby zainteresowanej (celem przedłożenia w zakładzie pracy) o czym stanowi o tym art. 3 ust. 1 ustawy o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy (Dz. U. z dnia 17 lipca 1990 r.)

W przedstawionej przez Pana sytuacji kluczowe znaczenie, jak się wydaje, będzie miał § 2 ust. 3 cytowanego już rozporządzenia. Stanowi on mianowicie, że: „Wypłata nagrody jubileuszowej następuje po nabyciu przez nauczyciela prawa do tej nagrody.” Pan nabył prawo do nagrody w 1998 r. wobec tego już wtedy winna nastąpić jej wypłata. Ponieważ jednak jak można wnioskować to ze stanu faktycznego w poprzednim miejscu pracy nie przedłożył Pan stosownego zaświadczenia, przysługująca już wtedy Panu nagroda nie została wypłacona. Należy podkreślić, że już w 1998 r. powstało roszczenie o zapłatę nagrody jubileuszowej, ale stało się ono wymagalne w późniejszym terminie, a to z racji, iż nie posiadał Pan stosownego zaświadczenia. Jak z tego wynika roszczenie powstało w okresie kiedy pracował Pan w poprzedniej szkole stąd wniosek, że to właśnie ta szkoła powinna wypłacić Panu nagrodę jubileuszową. Odpowiadając, więc wprost na Pańskie wątpliwości zdaniem opiniującego wójt gminy miał prawo do wstrzymania wypłaty przysługującej Panu nagrody.

Jeżeli jednak nie zgadza się Pan z decyzją wójta może Pan się od niej odwołać do samorządowego kolegium odwoławczego (art. 127 § 1 i § 2 kodeksu postępowania administracyjnego)

Opinia została sporządzona w oparciu o:

  • Ustawę z dnia z dnia 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela (Dz. U. 1997 r., Nr 56, poz. 357),
  • Ustawę z dnia 20 lipca 1990 r. o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy (Dz. U. 1990 r., Nr 54, poz. 310),
  • Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 4 lutego 1997 r. (Dz. U. 2001 r., Nr 128, poz. 1418).

Zobacz także:

 

Komentarze: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

  • robert s. 2012-07-09 13:01:45

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Dostałem wypowiedzenie pracy z dniem 31 sierpnia 2012. 1 grudnia mija 25 lat pracy.Proszę o poradę kto ma obowiązek wypłaty nagrody jubileuszowej. W szkole z której mnie zwolniono przepreacowałem ostattnio 8 lat. Czy ta szkoła ma jakieś zobowiązania odnośnie nagrody. Mam kłopoty z zatrudnieniem w nowej szkole w związku z przewidywanym obowiązkiem wypłaty wspomnianej nagrody. Czy mogę się zrzec tej nagrody.

  • joanna 2011-01-03 18:46:11

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    proszę o pomoc. pracuję 23 rok, w tym czasie byłam 3 lata na urlopie bezpłatnym w celu ukończenia studiow w trybie stacjonarnym.kiedy powinnam otrzymać nagrodę jubileuszową za 20 lat pracy? już 3 lata temu( czyli po 20 latach) czy w tym roku?inaczej mówiac-odejmuje sie urlop od stażu czy też nie? dziekuję za pomoc

  • Maria Kozłowska 2010-09-21 23:56:56

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Jestem nauczycielem emerytem W tym roku rozpoczęłam 40 rok pracy - piąty jako emeryt. Jako emeryt uczę religii w sześciu przedszkolach w których mam umowę do końca sierpnia. Kiedy powinnam otrzymać nag. jub.- czy do końca sierpnia mino iż faktycznie 40-lecie mnie w połowie września2011 , czy zgodnie z terminem. --choć nie wiem czy podpiszę następną umowę. Moim zdaniem powinnam dostać zgodnie z czasem trwania umowy - na końcu sierpnia.

  • maria 2010-09-14 12:47:34

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Mam nauczyciela,którego kończy 20 lat pracy 31.08.2010 ,nagrodę będę płacić na 1.09.2010 -Czy po nowych stawkach -i czy wliczam godziny ponadwymiarowe liczone w sierpniu ze średniej od IX/2009 do VI/2010,czy godzin nie wliczam

  • Barbara 2010-09-09 13:06:02

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    31.08.2010 otrzymałam nagrodę jubileuszową za 25 lat pracy. Chciałabym się dowiedzieć co oznacza dokładnie określenie ,,100% wynagrodzenia miesięcznego",czy wlicza się dodatek wiejski i mieszkaniowy?

  • ania 2010-08-31 03:08:40

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Mam nauczyciela,którego kończy 20 lat pracy 31.08.2010 ,nagrodę będę płacić na 1.09.2010 -Czy po nowych stawkach -i czy wliczam godziny ponadwymiarowe liczone w sierpniu ze średniej od IX/2009 do VI/2010,czy godzin nie wliczam

  • Grazyna Ziemińska 2010-08-26 09:29:17

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    Czy dzień nabycia prawa do nagrody jubileuszowej może być dniem wypłaty tejże nagrody np. 31.08.Czy też należy wypłacić nagrodę 1 .09 po naliceniu podwyżki.

  • maria 2010-06-14 19:37:23

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    jestem zatrudniona jako nauczyciel od 01.09.1985roku,w jakim dniu spełnie warunek do uzyskania nagrody jubileuszowej (czy 31.08.2010 czy 01.09.2010)

  • Danuta 2010-02-07 22:22:43

    Re: Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela - opinia prawna

    JESTEM NAUCZYCIELEM DYPLOMOWANYM.WŁAŚNIE OBCHODZE JUBILEUSZ 30 LECIA PRACY.AKTUALNIE JESTEM ZATRUDNIONA W DWÓCH SZKOŁACH: NA 18/18 i 14/18.W pierwszej szkole mam etat stały, w drugiej czasowy.Czy przysługuje mi nagroda jubileuszowa z dwóch zakładów pracy, czy tylko z pierwszego?


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 1
  • 0
  • 9
  • 7
  • 7
  • osób

Opinie naszych klientów

  • Regina z Siostrą

    ocena usługi:

    Dziękujemy za profesjonalne przygotowanie zażalenia polecam wszystkim i pozdrawiam wszystkich prawników z Poważaniem Regina z Siostrą
  • Christine Romeike

    ocena usługi:

    Bardzo wyczerpujaca opinia prawna jaka otrzymalam , serdecznie dziekuje wszystkim prawnikom i polecam innym jezeli potrzebuja fachowej opinji prawnej. Z powazaniem. Christina
  • bozena

    ocena usługi:

    Z porad e-prawnik korzystamjuż drugi raz..Podobnie jak w 2013r tak i teraz otrzymałam fachową opinię ,piszą w sposób zrozumiały i tak jak piszą nie pobierają dodatkowych opłat za kolejne pytania w sprawie.Odpowiadają szybko i są godni polecenia. Bożena
  • Barbara

    ocena usługi:

    Dziękuję bardzo, za bardzo wyczerpującą odpowiedz na moje pytanie,jestem zadowolona z tej formy porady prawniczej,na pewno skorzystam jeszcze z usług prawników pracujących na tym portalu.Z poważaniem Barbara Adamczyk
  • Barbara Stusińska

    ocena usługi:

    Dziekujęza profesjonalną opinię oraz rzetelnie wykonaną pracę przez E-PRAWNIK Polecam w 100% Barbara
  • Juliusz

    ocena usługi:

  • Iwona

    ocena usługi:

    Dziękuję za szybką i zrozumiałą odpowiedź. Naprawde polecam!!!
  • ANETA

    ocena usługi:

    Witam. Bardzo jestem zadowolona z Państwa porady. Teraz jestem pewniejsza i bardziej stanowcza. Bardzo szczegółowo opisana sprawa. Dziękuję
  • Anna

    ocena usługi:

    Bardzo dziękuję za profesjonalną i czytelną opinię prawną, która wyjaśniła wszystkie moje wątpliwości. Polecam wszystkim !!! Pozdrawiam wszystkich prawników. Anna
  • Janusz Prager

    ocena usługi:

    Bardzo wyczerpująca opinia,poparta aktami prawnymi.Polecam Janusz
  • Jolanta

    ocena usługi:

    Dziekuje za wyczerpujaca opinie.Mam malo czasu na zajmowanie sie swoimi sprawami,a przez internet jest to super sprawa,dostaje wiadomosc do domu bez szukania kancelarii prawnych.Otrzymalam odpowiedz na poziomie jakiego oczekiwalam,jeszcze raz bardzo dziekuje. Z powazaniem. Jolanta
  • Daniela

    ocena usługi:

    Rzeczowa opinia, będę polecać innym usługi e-prawnik
  • Lucyna

    ocena usługi:

    Jestem bardzo zadowolona z udzielonej mi pomocy. W mojej małej miejscowości wiedza prawnicza adwokatów, notariuszy a przede wszystkim Referendarza KW ma wiele do życzenia. Poprostu Ci ludzie nie znają prawa ! Opinia prawna, którą otrzymałam była rzetelna i fachowa. Dalsza pomoc okazała się b.profesjonalna, dzięki czemu moja sprawa zakończyła się dla mnie pomyślnie -:) Wygrałam ! Jestem wdzięczna i każdemu polecam korzystanie z biura e-prawnik. Pozdrawiam z wyrazami szacunku. Lucyna
  • Monika

    ocena usługi:

    Bardzo obszerna ocena : rzeczowa, konkretna, wyczerpująca wszystkie prawne opcje. Przynajmniej z mojego punktu widzenia..Poziom świadczonych usług jest niewątpliwie wysoki.Czas oczekiwania na wycenę jest stosunkowo krótki jak również oczekiwanie na opinię prawną.Cena jest przystępna i na pewno adekwatna do jakości świadczonych usług.Kontakt z biurem klienta jest nienaganny. Pełen szacunek dla potencjalnego klienta.Polecam skorzystanie z usług prawników z e-prawnik.pl.
  • Teresa

    ocena usługi:

    Dziękuję za rzetelną opinię. Jest zrozumiała i poparta podstawą prawną. W przyszłości w razie kłopotów prawnych zapewne skorzystam z Państwa usług. Teresa
  • Halina

    ocena usługi:

    Dziekuję za wyczerpujące informacje - są zrozumiałe i poparte odpowiednią podstawą prawną. Jestem bardzo zadowolona.Polecam tę firmę innym.Powodzenia. Halina
  • Zdzisław

    ocena usługi:

    Opinia bardzo profesjonalna. Rozwiewa wszystkie wątpliwości. Gorąco polecam!!!


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zadaj pytanie – porady prawne w 24h już od 30zł

* pola wymagane