Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

Strona 4 z 4

(I CR 368/65), w tezie którego czytamy:
"Zasadnie domaga się skarżący określenia czasu trwania obowiązku płacenia rent na rzecz małoletnich powodów. Wprawdzie ograniczenie biegu renty terminem, w którym małoletni powodowie uzyskają zdolność samodzielnego utrzymania się, wynika z samej ustawy (art. 133 kro w zw. z art. 446 § 2 kc) i zamieszczenie go w wyroku nie ma wpływu na zakres obowiązków pozwanego, jednak skoro skarżący uzasadnił swoje żądanie względami praktycznymi związanymi z ułatwieniem kontroli sprawowanej nad wypłatami rent, z drugiej zaś strony takie ograniczenie w niczym nie narusza interesów powodów, Sąd Najwyższy uznał zamieszczenie żądanej wzmianki za celowe."

Orzeczenie to wskazywałoby, iż słusznym rozwiązaniem byłoby zwrócenie się do sądu z żądaniem określenia czasu trwania Pana zobowiązania wobec córki, czyli do którego momentu jest Pan zobowiązany wypłacać jej kwoty alimentów.
W opisanej sytuacji nie może Pan jednak zaprzestać płacenia alimentów z własnej inicjatywy. Wywołać by to mogło działanie córki polegające na złożeniu wniosku do komornika o wszczęcie egzekucji w celu "ściągnięcia należności z tytułu alimentów". Na dzień dzisiejszy bowiem córka posiada tytuł wykonawczy jaki jest tutaj orzeczenie sądu opatrzone klauzulą wykonalności. Koniecznym jest więc wystąpienie do sądu z odpowiednim pozwem – w celu zwolnienia z obowiązku dalszego płacenia alimentów. Powinien być to pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego.

Proszę jednak pamiętać, że nawet Sąd Najwyższy kilkakrotnie wypowiadał się w duchu jak poniżej (Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Cywilna i Administracyjna z dnia 27 lutego 1981 r. III CRN 18/81): "O ustaniu obowiązku alimentacyjnego rodziców wobec dzieci nie decyduje w sposób automatyczny ukończenie przez dziecko pewnej granicy wieku, lecz możność i stopień samodzielnego utrzymywania się przez to dziecko".

<>

Zobacz także:

 

Komentarze: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

  • malina 2014-08-18 19:29:26

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Proszę o informacje, nigdzie nie ma informacji na forum. Ojciec ma przyznane alimenty wyrokiem sądowym, płaci je regularnie na konto wskazane przez matkę dzieci.W lipcu tego roku matka dzieci zmarła. Dzieci mają 17 lat, 21 lat - pracuje i uczy się zaocznie. Co w taki wypadku, czy w dalszym ciągu ma obowiązek płacenia na pracującego syna. Złożył dzieciom dokumenty na rentę po matce. Dzieci mieszkają jeszcze samodzielnie.

  • Ryszard1966 2014-02-17 16:17:56

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam oto przypadek z życia wzięty. Po rozwodzie zostały ojcu przyznane alimenty na syna, było to w roku 2003. Dziecko uzyskało pełnoletność w 2005 roku, ale w dalszym ciągu był uczniem. Po ukończeniu technikum (nie zdając przedmiotów zawodowych, a jedynie zdając maturę) podjął naukę na studiach zaocznych i automatycznie zaczął pracować na cały etat z dochodami 2000 brutto. Ojciec złożył wniosek o zniesienie obowiązku alimentacyjnego, ponieważ sam miał 200zł na życie i uważał że z takimi dochodami syn jest w stanie samodzielnie utrzymać się. Niestety sąd był innego zdania i nie zniósł obowiązku alimentacyjnego, motywując, że jest uczniem i należą mu się alimenty. Dodam,że nauka odbywała się w soboty i niedziele co dwa tygodnie, czyli cztery dni w miesiącu. Więc wniosek z myślenia sędziów płynie sam: ucz się i pracuj a ojciec i tak będzie musiał Cię utrzymywać. Mieszkamy w tym samym państwie i mamy takie same przepisy prawa, więc sądy powinny interpretować je zawsze w ten sam sposób. Po drugie jak można taki sposób interpretacji zrozumieć i zaakceptować ? Rozglądając się wokół nas zauważamy, ile osób mających rodziny składające się z 4 do 5 osób utrzymuje się z najniższej krajowej, a musi opłacić wszystkie należności finansowe i wyżywić się jakoś (a na życie prawie nic nie zostaje). Państwu i rządowi to nie przeszkadza i nie puka z pomocą do drzwi w postaci pomocy finansowej. Więc drogie kochane pełnoletnie i cwane dzieci korzystajcie z tego co wam gwarantuje polskie państwo - dój rodzica do ostatniej kropli krwi. Ojciec albo z nerwów nabawi się choroby i zejdzie z tego świata, bo głód i niedostatek wpędzi w to go prędzej lub później, albo jakoś ojciec cudem dotrwa do momentu, kiedy alimenty płacić przestanie i co ? .... dojrzeje w myśli do tego, że w końcu i TY znalazłeś się po tej właśnie stronie po której do niedawna nieuczciwie go traktowałeś. Ciekawe co wtedy poczujesz i zrobisz? Pozdrawiam wszystkich ojców w takiej sytuacji ! Nic nie trwa wiecznie !

  • mario 2013-09-02 20:55:41

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam.Jestem ojcem 20-letniego syna.Od kilkunastu lat placę alimenty na rzecz syna jego matce.W tym czasie jego matka juz drugi raz zdązyła sie rozwieść.Utrzymuje kontakty z synem ale od dwóch lat wiem,że bardzo zle sie uczy,zostal juz raz powtarzac klase w technikum.Teraz miał miec egzamin poprawkowy i jesli by zdal pozostalby mu jeszcze 1 rok nauki.Otoz jak zapytalem sie czy zdal to poinformowal mnie ,że oboje z matka podjeli decyzje ze bedzie sie teraz uczyl wieczorowo.W wakacje pracowal wiec mysle ze pracuje nadal...jego matka cale życie walczyla tylko o pieniedze.teraz walczy z drugim bylym mezem /bo ma tez z nim dziecko/Nie wiem dlaczego ale czuje ze jestem robiony w babmbuko??Czy żle mysle? Czy nadal musze placic alimenty? Dodam,że proponowalem synowi ze wezme syna do siebie do pracy skoro sie źle uczy ale wraz z mama odmowili.Do tego wiem,że moj syn uzależnil sie od miekkich/chyba/ narkotykow.Co moge zrobic?

  • rysiu_1 2013-05-27 10:10:09

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    popieram tego zdesperowanego ojca mam taką samą sytuacje dwie córki 24 i 25 lat nie uczą sie nie pracują nie szukają pracy nie robią nic w domu mamy takie dziwne prawo.

  • muniek62 2013-05-22 19:38:41

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    czy mozna pozwać sąd rodzinny odszkodowanie za uczynienie syna pólsierotą i w3ychowanie w nienawiści do ojca i jego rodziny za przyzwoleniem sądu rodzinnego .pomomo stwierdzeń osrodka diagnostycznego że matka jest kobietą zaborczą i powiadomieniach sądu o zmianach w psychice dziecka przez ojca (pisemnych ),sąd rodzinny nie potrafił wyegzekwować wyroku sądu okręgowego o kontaktach z synem pomimo przyznania kuratora

  • Zdesperowany Ojci 2012-12-12 20:57:13

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Czytając prawa "dzieci pełnoletnich" i ich ochrona prawną dochodzę do wniosku że Ojciecu nie pozostaje mi nic innego jak tylko płacić do 25 lat . Jeszcze jest jedna możliwość samemu skończyć z życiem!!! Druga możliwość bardzo drastyczna wykończyć dziecko pazerne i leniwe i iść do kicia , po 25 latach będę miał opiekę Państwa i spokój że pasożyt mnie już nie gnębi.

  • karolek 2012-10-24 09:01:28

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    http://dokumenty.e-prawnik.pl/pisma/pozwy/wzor-pozwu-o-podwyzszenie-alimentow.html ja sobie kupiłam pismo stąd - wniosek o podwyższenie alimentów

  • Damian Jasinski 2012-09-30 22:02:19

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    mam 19 lat i dostaje pieniądze z mopsu na kontynuowanie nauki jestem w 1 klasie liczeum i ucze sie zaocznie i czy jest taka morzliwość rzeby porzwać ojcza o alimenty kturego właśćiwie nie znam i nigdy go nie widziałem i wogule szie mnom nie interesował i byłem wychowankiem domu dzieczka do ukońcenia 18 roku rzycia i wynajmuje pokuj i niesztarcza mi na swoje potszeby indiwidualne z braku wykształcenia nie mam morzliwośći podjęcia praczy prosze o porade

  • agnieszka 2012-07-24 14:13:55

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    jak mam napisac pozew o podwyżke alimentów .Jestem już pełnoletnia moja szkoła wymaga sporego nakładu finansowego a mame niestety nie stać na tak duże wydatki

  • Ewelina 2012-06-27 18:19:32

    Alimenty na pełnoletnie dziecko

    Witam mam pytanie. Mam 20 lat i chciałabym sie dowiedzieć czy będę otrzymywała alimenty gdy pójde do pracy i na studia zaoczne? Prosze o szybką podpowiedz.

  • karola 2012-06-26 09:56:06

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    dziecko kończy w tym roku licencjat zaocznie. nie mam kontaktu,ponieważ dziecko tak zdecydowało. nie wiem czy pracowało i czy pracuje. czy mogę wnieść o zniesienie alimentów. jestem osobą chorą ,zdrowie się pogorszyło i sytuacja materialna również.

  • anty 2012-06-06 10:51:40

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    ludzie w tym kraju sa dziadami dlatego wolaja o pomoc gdzie popadnie!!! na prawnikow stac tylko zlodziei z okraglego cyrku na w....skiej!!!!!

  • LUCYNA 2012-05-04 23:00:32

    Alimenty na pełnoletnie dziecko - uczące i pracujace

    witam Mimo iż czytam w/w artykuł prawny proszę o potwierdzenie czy ja dobrze rozumiem że w niżej wymienionej sytuacji ojciec nie powinien płacić zasądzonych alimentów???? Syn ma 22 lata -studiuje zaocznie i pracuje aby móc opłacić swoją naukę: ( miesięcznie 560,0zł) mnie nie stać ,a może już bardziej jestem zmęczona bo sama syna utrzymuję od 6 roku życia Ojciec jego nie płacił alimentów-zasądzone 150,0,bo były mąż wykazywał rentę 450,0zł-oczywiście nie płacił i nigdy nie dołożył grosza na syna utrzymanie,jest alkoholikiem . zaczęłam ściągać alimenty poprzez komornika i teraz w 2012 ojcu przypomniało się że nie musi płacić bo syn pracuje,ale że syn pracuje całymi dniami aby móc się utrzymać ,a ojciec zdrowy siedzi sobie w domu i z opieki pobiera wszystko co mu się należy -TO JEST NIE WAŻNE !! Dlaczego dzieci mają być karane za ojców którzy nie wykazują dochodów. dzwoniąc do komornika z zapytaniem czy powinien płacić czy nie -opinie nie były zgodne,a na końcu usłyszałam że tak długo jak się uczy czy zaocznie czy dziennie mimo że pracuje -rodzic ma obowiązek płacenia . Nie raz myślę że lepiej oszukiwać niż być prawowitym Polakiem życie samotnej matki z dzieckiem /ćmi jest nie do opisania jakiemu kolwiek prawnikowi czy sędziemu-mamy wrażenie że okradamy ojca który łożył 150 zł m-nie gdzie to nasze prawo ?? dzieci coraz mniej -DZIWICIE SIĘ PANOWIE?? SŁYSZĘ ŻE SĘDZIOWIE PRZYSĄDZAJĄ NAJCZĘŚCIEJ ALIMENTY OD 150-450 SYN WIĘC MUSI ZREZYGNOWAĆ Z PRACY -BRAĆ PIENIĄDZE NA LEWO OD SWOJEGO PRACODAWCY( WZOREM OJCA)IŚĆ NA DZIENNE STUDIA IŚĆ DO POMOCY SPOŁECZNEJ -PROSIĆ PAŃSTWO NA UTRZYMANIE WZOREM SWEGO OJCA?? PROSZĘ POMÓŻCIE MI-BO MOJA NIEMOC I BEZRADNOŚĆ NIE ZNA GRANIC):

  • Monika 2012-04-29 15:52:12

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam. Proszę o pomoc.. Jestem po rozwodzie mąż płąci na córkę(20lat) alimenty.W kwietniu skończyła liceum, w maju ma maturę.. W planie ma studia w anglii od pażdziernika (tam przebywa jej ojciec)Tatuś doszedł do wniosku ze skoro przyjeżdza córka do niego we wrześniu to on przestaje płącic alimenty bo Ona zakończyłą naukę, a jak ją podejmie w paździrniku to bedzie już u niego...

  • Jarek 2012-02-27 14:37:32

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam.Place alimenty na 21 letniego syna.Zaczol szkole w technikum dziennym ktorej nie ukonczyl(wyrzucili go)Ukonczyl tylko dwie klasy.Przez kolejne dwa lata nic nie robil(oszukiwal,ze sie uczy)Kontakty z dzieckiem mam zerwane przez jego matke.Mieszkaja 400 km od mojego miejsca zamieszkania.Poprosilem o przeslanie zaswiadczenia o to czy sie uczy,dostalem po pewnym czasie i okazalo sie,ze jest uczniem 2-go semestru liceum ogolnoksztalcacego-ZAOCZNEGO.Czy musze?,czy powinienem placic dalej alimenty?Przypuszczam,ze zapisal sie do tej szkoly tylko z powodu mojego zapytania o zaswiadczenie ze szkoly-i dalsze otrzymywanie alimentow.Bardzo prosze o porade.Jarek

  • chujciwdupe 2012-02-07 06:58:47

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    ja pierdole, co za debile i analfabeci sie tu wupowiadajOM...

  • Jan 2011-11-13 13:17:07

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Chcialbym sie dowiedziec czy musze placic po rozwodzie na zone ,ktora dostaje rente 700zloty,corka majac 25 lat tez dostaje rente 600zl i syn 23 pracujacy i dostaje1200 zloty ,ja nie pracuje i nie mieszkam juz z zona od dwoch lat ,a przed odejciem tez nie praxcowalem pol roku i dostawalem bezrobotne 600 zloty ,dziekuje z gory za odpowiedz Jan

  • Tadek 2011-09-14 23:01:26

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    PŁACIŁEM NA CÓRKĘ ZASĄDZONE ALIMENTY, PRZEZ KOMORNIKA ,TERAZ MOJA JUŻ PEŁNOLETNIA CÓRKA WYSTĄPIŁA DO SĄDU O PODWYŻSZENIE ALIMENTÓW CZY W CHWILI OTRZYMANIA NOWEGO WYROKU W DALSZYM CIĄGU MAM PŁACIĆ PRZEZ KOMORNIKA CZY MOGĘ PŁACIĆ BEZPOŚREDNIO CÓRCE ?? DODAM TYLKO ,ŻE DO KOMORNIKA POSZŁA MOJA BYŁA ŻONA PRZED UZYSKANIEM PRZEZ CÓRKĘ PEŁNOLETNOŚCI. PROSZĘ O POMOC.

  • sylwia 2011-08-17 12:51:28

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    córka ma 20 lat sudiuje dziennie my kładziemy na jej utrzymanie szkołę, teraz pod wpływem chłopaka ucieka z domu buntuje się czy może pozwać nas rodziców o alimenty

  • Daniel Poznań 2011-08-11 22:01:17

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Córka ukończyła 18 lat, od 5 lat mieszka z matką i jej partnerem za granicą. Podjęła pracę zarobkową i z tego co wiem są to nie małe pieniądze, zamierza uczyć się dalej. Nie będzie opłacać żadnej stancji, gdyż uczelnia mieścisię w ich miejscowości. Mówiła też,że dostała od Państwa kredyt studencki, który później będzie musiała spłacić. Czy nadal mam obowiązek płacić alimenty?

  • niewiecomazrobi 2011-08-10 17:16:32

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    za miesiąc ukończę 18 lat, dostaje alimenty od ojca, lecz dostaje je mama, ogólnie to ma je na swoje potrzeby a nie moje, czy jak ukoncze te 18 lat to alimenty dostane ja czy nadal będą wpływać na matkę?

  • Mariusz 2011-07-18 18:19:09

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam.Syn skończył 18 lat przebywa z matką za granicą od 8 lat.Ma taką szkołe,że się uczy i pracuje.Czy syn musi przedstawic jakieś dokumenty ze sie uczy.Czy ja nadal musze płacić alimenty.

  • Janusz M.Wawer 2011-06-02 07:56:56

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Paradne, to co powyżej. Miejsce preznaczone jest na komentarze a tu prawie każdy wyjeżdża z własnym problemem-prośbą o poradę prawną. Ludzie! Za porady prawne się płaci i to słono. Dobry adwokat nie schodzi poniżej 100 za jedną rozmowę, która zwykle nie jest w stanie rozwiązać problemu. Adwokaci czekają na was, kancelarii adwokackich jest zatrzęsienie, brać, wybierać!

  • Darek koszalin 2011-05-12 18:15:43

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam zwracam sie z prosba o pomoc mam syna pełnoletniego ma 23 lata studiuje zaocznie dorabia sobie u znajomego i mieszka przy matce nadmieniam iz rozwod nastapil z mojej winy .Obecnie mam nowa rodzine i 10 letniego syna na szczescie mam prace ale obecne zarobki nie wystarczaja na alimenty i zycie .Alimenty wynosza 500 zl. tj.400zl.na syna i 100zl.na byla zone .Byla Zona ma druga grupe inwalidztwa (choroba psychiczna)i nie szuka pracy .Niestety mam zajeta pensje czesciowo przez komornika za nie splacony kredyt .Alimenty ustalone przez sad place dobrowolnie .Po zajeciu komorniczym moje dochody netto wynosza 1032zl.Jak dlugo mam placic i czy moge statrac sie o zniesienie alimentow .Nadmieniam ze syn twierdzi ze poki sie uczy alimenty sa mu potrzebne .

  • nataliii2 2011-04-15 15:05:42

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam. Mam pewne pytanko napisze w wielkim skrocie, a wiec gdy wraz z siostra bylysmy niepelnoletnie ojciec sprzedal mieszkanie po czym pieniadze przepil itd.. i tak oto pozostalysmy bez meldunkow i w sumie bez dachu nad glowa ojciec wynajmowal mieszkania mieszkalysmy z nim i z jego kobieta z czasem nie placili za mieszkanie i tak krazylismy z mieszkania do mieszkania. Nasz śp. dziadek mojego ojca tata kupil mojej siostrze dzialke rekreacyjna z domkiem, na dzien dzisiejszy mieszkam tam z siostra. Ojciec wciaz ze swoja kobieta sa na wynajetym, nie utrzymuje kontaktu z ojcem poniewaz nie mozna go nawet nazwac ojcem...Mam 19 lat, jestem po wypadku, mam rente socjalna, ucze sie w trybie zaocznym poniewaz codzienny tryb nauki bylby dla mnie wyzwaniem ze wzgledu na polamany kregoslup. Mama pomaga nam jak moze sama nie ma fascynujacych warunkow, dodam ze ojciec gdy bylysmy dziecmi wyklocal sie o nas w sadzie i to on ma pelne prawa do nas a mama ograniczone.Po smierci dziadka ojciec prawdopodobnie dostal pol hektara ziemi w spadku (ktora pewnie tez przepije) A tutaj moje pytanie poniewaz chcialabym wraz z siostra podac go o alimenty czy waszym zdaniem otrzymalybysmy czy nie?

  • Wojtek 2011-02-21 22:30:56

    Alimenty na pełnoletnie dziecko po ukończeniu studiów

    Córka skończyła studia.. Już drugi kierunek. Nadal pobiera zasądzone sądownie alimenty i nie pracuje. Chcieliśmy rozliczyć się między sobą polubownie. Bez sądu. Kto co komu ma zapłacić i jak to zrobić w świetle prawa.....? Czy ja mam obowiązek płacić alimenty do ukończenia jej 25 roku życia, czy ona powinna zwrócić alimenty od momentu ukończenia pierwszego kierunku studiów.? No i czy trzeba koniecznie zrobić to sądownie, czy wystarczy jej pisemne oświadczenie o rezygnacji z alimentów..?

  • Marek Katowice 2011-02-11 12:53:10

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    witam moj syn jest pelnoletni i uczeszcza do szkoly wieczorowej dla pracujacych soboty i niedziele ja loze alimenty zasadzone sadownie i czy w obecnej sytyacji mam prawo zlozyc wniosek o zniesienie alimentow za odpowiedz dziekuje

  • Lech 2010-11-27 09:53:18

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam.Mam syna w wieku 19 lat,płacę alimenty,moje pytanie brzmi czy nadal muszę płacić skoro mój syn uczy się zaocznie,ma pracę z której mógłby sam się utrzymać,a od niedawna jest także ojcem.

  • zosia 2010-11-24 19:32:15

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam. Mam pytanie i bym prosiła o odpowiedź. Płacę alimenta na córkę która ma ukończone 20 lat.Uczy się w Studium dla pracujących.Żyje w konkubinacie i mają z tego związku dziecko.Konkubent pracuje.Czy jestem zobowiązany do płacenia alimentów do ukończenia 25 lat córki gdy będzie się uczyć, rozumie gdy przerwie naukę i dalej nie będzie Konstantynowa nauki to zostaje zwolniony z łatności

  • michal 2010-11-13 06:40:50

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    witam czy ja musze płacic alimenty na 22 letniego syna który uczy sie zaocznie

  • sylwi 2010-11-02 06:11:43

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    curka w tym roku skonczyla 18-lat chcem placic jej alimenta na jej konto bylam u komornika ten powiedzial ze jest to mozliwe ale za posrednictwem komorniczym czyli musze placic 400 zlotych na curke i 60 zlotych na komornika zato ze bedzi jej przelewal pieniazki na konto prosze o porade

  • czarek 2010-10-11 10:41:48

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam mam pytanie gdzie należy złożyć wniosek o zaprzestaniu płacenia alimentów ,które mam przyznane przez Sąd ,syn w tym roku ukończył 18lat i nie uczy się oraz nie pracuje

  • iza 2010-09-14 18:16:20

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam. Moja starsza siostra-38 lat, oświadczyła ostatnio naszej mamie, która sam nas wychowywała, że zamierza wystapić do sądu aby mama placiła na nia alimenty, bo dowiedziała się, że ma "sporą" emeryture. Siosta jest mężatka ale nie pracuję. Proszę o odpowiedz czy siosta może faktycznie wystapić o alimenty przeciwko mamie???

  • A.K 2010-09-11 14:50:54

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    W dniu 13 czerwca 2009 r. weszła w życie ustawa z dnia 6 listopada 2008 r. (Dz. U. z 2008 r. Nr 220, poz. 1431) o zmianie ustawy ? Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw, a wraz nią kilka zmian w zakresie obowiązku alimentacyjnego. Znowelizowane prawo rodzinne dopuszcza jednak możliwość uchylenia się rodziców od dostarczania swojemu dziecku środków utrzymania, ale pod warunkiem że dziecko jest pełnoletnie, świadczenia alimentacyjne wiążą się z nadmiernym dla rodziców uszczerbkiem, a dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się (art. 133 § 3 K.r.io.). Rodzice mogą uchylić się od płacenia alimentów na pełnoletnie dziecko. Nie mogą tego zrobić, jeśli dziecko jest niepełnosprawne. Nie w każdym przypadku pełnoletnie dziecko, które nie ma własnego majątku i nie zarabia, bo studiuje, będzie mogło liczyć na alimenty od rodziców. Obowiązujące od 13 czerwca 2009 r. regulacje pozwalają rodzicom uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem takich dzieci, jeżeli miałoby to oznaczać dla nich nadmierny uszczerbek, albo gdyby dziecko nie dokładało starań w celu samodzielnego utrzymania się. Rodzice będą więc mogli sami podjąć decyzję, czy będą alimentować pełnoletnie dziecko. Jest to nowe rozwiązanie zaczerpnięte ze wzorców amerykańskich oraz stosowanych w Europie Zachodniej. Zasada ta nie będzie dotyczyć dzieci małoletnich, które nie są w stanie utrzymać się same, oraz niepełnosprawnych, bez względu na wiek. W tym przypadku wykonanie obowiązku alimentacyjnego nie musi jednak oznaczać comiesięcznego płacenia dziecku określonej kwoty. Może ono polegać, w całości lub w części, na osobistych staraniach o utrzymanie lub wychowanie uprawnionego. W konsekwencji nowych zasad rodzic nie będzie musiał wszczynać sprawy o zwolnienie od obowiązku alimentacyjnego i przed sądem udowadniać, że jego niskie dochody nie wystarczają na utrzymanie i wywiązywanie się z obowiązku alimentacyjnego. Do tej pory do momentu zwolnienia rodzica przez sąd od płacenia alimentów pełnoletnie dziecko mogło wszcząć egzekucję komorniczą, aby w ten sposób egzekwować przyznane mu przez sąd alimenty. OBOWIĄZEK ALIMENTACYJNY Tak było ? rodzice mieli obowiązek płacić alimenty na pełnoletnie uczące się dziecko aż do momentu, gdy samo zaczęło zarabiać na swoje utrzymanie ? z obowiązku alimentacyjnego mógł zwolnić tylko sąd ? do momentu uprawomocnienia się wyroku o zniesieniu obowiązku alimentacyjnego świadczenie mógł egzekwować komornik Tak jest ? rodzice mogą sami uchylić się od płacenia alimentów na pełnoletnie dziecko ? od dobrej woli rodziców zależy, czy będą dalej płacić alimenty ? od momentu złożenia oświadczenia o uchyleniu się od alimentów komornik nie może ich egzekwować PODSTAWA PRAWNA ? Art. 1 pkt 26 i 27 ustawy z 6 listopada 2008 r. o zmianie ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. nr 220, poz. 1431). W Polsce pełnoletnim jest ten, kto ukończył lat osiemnaście. Przez zawarcie małżeństwa małoletni uzyskuje pełnoletność i nie traci jej w razie unieważnienia małżeństwa (art. 10 KC), ani tym bardziej rozwodu. Niektóre skutki pełnoletności to: uzyskanie pełnej zdolności do czynności prawnych (art. 11 KC), a wskutek tego możliwość samodzielnego zawierania umów, ? wygaśnięcie władzy rodzicielskiej nad dzieckiem (art. 92 KRiO). "uchwała Sądu Najwyższego z dnia 16 kwietnia 1977 roku, III CZP 14/77, OSNCP 1977/7 poz. 106, której jedna z podstawowych tez brzmi: W przypadku uzyskania przez uprawnionego pełnoletności z zachowaniem prawa do dalszej alimentacji wypłata świadczenia może nastąpić wyłącznie do jego rąk. Zdarzenie to nie wymaga stwierdzenia orzeczeniem sądu opiekuńczego i dlatego do wykazania legitymacji do osobistego odbioru świadczeń wystarczą odpowiednie dokumenty stanu cywilnego."

  • iza 2010-09-11 09:17:09

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam. Moja starsza siostra-38 lat, oświadczyła ostatnio naszej mamie, która sam nas wychowywała, że zamierza wystapić do sądu aby mama placiła na nia alimenty, bo dowiedziała się, że ma "sporą" emeryture. Siosta jest mężatka ale nie pracuję. Proszę o odpowiedz czy siosta może faktycznie wystapić o alimenty przeciwko mamie???

  • iza 2010-09-10 15:30:14

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam. Moja starsza siostra-38 lat, oświadczyła ostatnio naszej mamie, która sam nas wychowywała, że zamierza wystapić do sądu aby mama placiła na nia alimenty, bo dowiedziała się, że ma "sporą" emeryture. Siosta jest mężatka ale nie pracuję. Proszę o odpowiedz czy siosta może faktycznie wystapić o alimenty przeciwko mamie???

  • iza 2010-09-10 09:50:28

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam. Moja starsza siostra-38 lat, oświadczyła ostatnio naszej mamie, która sam nas wychowywała, że zamierza wystapić do sądu aby mama placiła na nia alimenty, bo dowiedziała się, że ma "sporą" emeryture. Siosta jest mężatka ale nie pracuję. Proszę o odpowiedz czy siosta może faktycznie wystapić o alimenty przeciwko mamie???

  • iza 2010-09-10 09:32:09

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam. Moja starsza siostra-38 lat, oświadczyła ostatnio naszej mamie, która sam nas wychowywała, że zamierza wystapić do sądu aby mama placiła na nia alimenty, bo dowiedziała się, że ma "sporą" emeryture. Siosta jest mężatka ale nie pracuję. Proszę o odpowiedz czy siosta może faktycznie wystapić o alimenty przeciwko mamie???

  • Elwira 2010-08-25 09:08:11

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Hej, właśnie skończyłam studia.Moi rodzice są po rozwodzie, wychowywała mnie mama. Przez cały okres nauki dostawałam alimenty od mojego ojca i nadal dostaję, mimo tego, że już od dwóch miesięcy powinnam ich nie dostawać. Mam pytanie: kiedy wygasa obowiązek płatniczy alimentów? Aktualnie od miesiąca jestem już mężatką, ale bezrobotną i utrzymuje mnie mąż.Proszę o poradę, poniewaz boję się, że później z racji nieznajomości prawa, mogę sama zwracać otrzymane pieniądze z własnej kieszeni mojemu ojcu. prosze o natychmiastową poradę.

  • Gaga 2010-08-05 22:25:44

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Córka skończyła 3 letnie studia (22 lata)licencjackie zaocznie, ma zamiar dalej się kształcić(2 letnie magisterskie).Pracuje na umowę zlecenie. Jej ojciec przestał płacić alimenty. Czy córka może ubiegać się jeszcze o alimenty?

  • RomPol 2010-06-25 22:29:07

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Syn ma 22 lata i ukonczył licencjat na Uniwersytecie, teraz ma zamiar podjąć studzia magisterskie 2 letnie. Czy nadal należą mu się alimenty na kontynuowanie nauki??

  • janek 2009-09-17 18:57:12

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Komu nakezy płacic alimenty kiedy dziecko ukończyło 18 lat , matce dziecka jak było do tej pory czy nalezy wpłacać je na konto dziecka ?


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Zamów poradę prawną »

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 1
  • 6
  • 6
  • 5
  • 2
  • osób

Opinie naszych klientów

  • Maciej

    ocena usługi:

    Szybko, przystępnie, na temat
  • Włodzimierz

    ocena usługi:

    Dziękuję za jasną i wyczerpującą odpowiedż.Jestem zadowolony.Pozdrawiam cały zespół.
  • Michał

    ocena usługi:

  • Malgorzata

    ocena usługi:

    kompetentna i wyczerpujaca
  • Grzegorz

    ocena usługi:

    Opinia wyczerpująca , napisana zrozumiałym językiem ,wyjaśnila wątpliwości. Polecam tą kancelarię. Grzegorz
  • Krzysztof

    ocena usługi:

  • barbara

    ocena usługi:

    Witam .Dziękuję za opinię prawną ,która pomogła mi i rozwiała wątpliwości co do dalszych procedur.Skorzystałam z udzielonych porad ,napisałam pisma do sądu i oczekujemy na postanowienia sądu . Napiszę jak zakończy się sprawa wyznaczona na 16.12.2014r. Dziekuję i będę państwa polecać innym. Barbara
  • Damian

    ocena usługi:

  • Anna

    ocena usługi:

  • Mateusz Jeleń

    ocena usługi:

    Wszystko jak najlepszym porządku polecam
  • Izabela

    ocena usługi:

    Jestem bardzo zadowolona,dostałam bardzo szybko odpowiedż w mojej sprawie,nie tylko opinię ale także szczegółowe wyjaśnienie . Jeżeli znajde się jeszcze kiedyś w trudnej sytuacji napewno będzie to portal do ktorego zgloszę się o pomoc,bo wiem że pracują tu najlepsi. Dziękuję calemu zespołowi. Pozdrawiam i polecam. Izabela
  • piotrbarszcz

    ocena usługi:

  • MARZANNA

    ocena usługi:

    Opinia bardzo rzeczowa i pomocna. Polecam!
  • ewa

    ocena usługi:

  • Adam

    ocena usługi:

    Dziękuję za bardzo dobrą profesjonalną odpowieź na moje zapytanie.
  • Marta

    ocena usługi:

  • Wiesław

    ocena usługi:

    Obsługa w pełni profesjonalna.Szybko,fachowo i rzetelnie. Polecam.Wiesław


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane