Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36, kod poczt. 30-126, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Alimenty od byłego męża - opinia prawna

Strona 1 z 2

Stan faktyczny

Moja mama rozwiodła się z moim ojcem 15 lat temu. Winę za rozkład pożycia sąd przypisał ojcu. W tej chwili mama jest na rencie, dostaje około 500 zł, do tego na mojego brata (po innym ojcu, który nie żyje, nie mieli ślubu) dostaje rentę rodzinną w kwocie 300 zł. Mój ojciec obecnie zarabia podobno 2800 zł netto, może i więcej. Jaka jest szansa na uzyskanie alimentów od niego dla mojej mamy? Mama choruje i potrzebne są jej lekarstwa, zabiegi. Ojciec ponownie się ożenił, z obecną żoną nie ma dzieci, ale podobno adoptowali swoją wnuczkę, nie wiem, czy to adopcja, czy ustalenie prawnych opiekunów, wnuczka jest opóźniona w rozwoju. Ich sytuacja majątkowa (nieruchomości itp.) jest bardzo dobra, a mojej mamy znacząco gorsza. Moja mama nie chciałaby występować w sądzie, tylko ewentualnie ustanowić mnie jako jej reprezentanta.

Opinia prawna

Niniejsza opinia została sporządzona na podstawie:

Obowiązek alimentacyjny

Opisana sytuacja w stanie faktycznym jest typową z punktu widzenia prawa rodzinnego, w której Pana mama skutecznie może domagać się alimentów od byłego męża. Zgodnie z bowiem z art. 60 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego "małżonek rozwiedziony, który nie został uznany za wyłącznie winnego rozkładu pożycia i który znajduje się w niedostatku, może żądać od drugiego małżonka rozwiedzionego dostarczania środków utrzymania w zakresie odpowiadającym usprawiedliwionym potrzebom uprawnionego oraz możliwościom zarobkowym i majątkowym zobowiązanego". Tak więc już z samej treści zacytowanego przepisu wynika, iż Pana mam spełnia niezbędne przesłanki do uzyskania od byłego męża alimentów. Wprawdzie wraz z orzeczeniem rozwodu ustają więzi wcześniej łączące małżonków, to jednak przyjmuje się, iż świadczenia alimentacyjne między rozwiedzionymi małżonkami stanowią kontynuację powstałego przez zawarcie małżeństwa obowiązku wzajemnej pomocy w zakresie utrzymania. Pogląd ten potwierdza między innymi uchwała składu 7 sędziów SN z 2 lipca 1955 r., I CO 27/55 (OSN 1956, nr 2, poz. 33; PiP 1956, nr 4, s. 787; NP 1956, nr 3, s. 129).

Jak wspomniał Pan w opisie stanu faktycznego, winę rozkładu pożycia, od której uzależniona jest możliwość domagania się świadczeń alimentacyjnych przez Pana matkę na swoją rzecz leży po stronie jej byłego męża. Ma to znaczenie o tyle, iż orzeczenie rozwodu z winy jednego tylko z małżonków jest jednoznaczne z uznaniem go za wyłącznie winnego rozkładu pożycia w rozumieniu art. 60 (potwierdza to orzeczenie SN z dnia 7 stycznia 1969 r., II CR 528/68, OSNCP 1969, nr 10 poz. 179).

Stan niedostatku

Stan niedostatku to druga niezbędna przesłanka, która powinna zostać spełniona po stronie byłego małżonka uprawnionego z tytułu obowiązku alimentacyjnego. Stan niedostatku nie musi istnieć w chwili orzeczenia rozwodu. Zgodnie z przeważającym poglądem w doktrynie prawa rodzinnego żądanie świadczeń alimentacyjnych jest uzasadnione także wtedy, gdy uprawniony do alimentów małżonek znalazł się w niedostatku dopiero po upływie pewnego czasu od orzeczenia rozwodu.

O tym, iż rozwiedziony małżonek znajduje się w niedostatku mówimy wtedy, gdy własnymi siłami nie jest w stanie zaspokoić swoich usprawiedliwionych potrzeb w całości lub w części. Spośród przyczyn powstania niedostatku, charakterystycznych dla stosunków między rozwiedzionymi małżonkami, należy wymienić zwłaszcza niemożność podjęcia pracy zarobkowej wskutek konieczności zajmowania się utrzymaniem i wychowaniem dzieci, a także brak kwalifikacji zawodowych do wykonywania takiej pracy, odpowiedniej do wieku, stanu zdrowia oraz posiadanych umiejętności.

Usprawiedliwione potrzeby

Sam kodeks rodzinny i opiekuńczy stanowi w art. 135, który ma także i tutaj zastosowanie, iż zakres świadczeń alimentacyjnych zależy od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości zobowiązanego. Nie ma w przepisach katalogu potrzeb, które należy uznać za usprawiedliwione. Potrzeby poszczególnych osób są bardzo zróżnicowane ze względu na cechy osobowe, zainteresowania, nawyki, upodobania, wiek, wykształcenie itp. "Potrzeby materialne i niematerialne każdego człowieka kształtują się inaczej, obydwa te rodzaje potrzeb są ze sobą sprzężone i tylko ich łączne zaspokojenie zapewnia godziwą egzystencję.

<>

 

Komentarze: Alimenty od byłego męża - opinia prawna

  • anka 2011-12-04 19:45:55

    Re: Alimenty od byłego męża - opinia prawna

    Witam ja jestem 17 lat po rozwodzie z winy meza i spełniam wszystkie wymogi ,dostalam przyznane alimenty od b.meza 400zl

  • Jolanta 2011-01-14 20:35:59

    Re: Alimenty od byłego męża - opinia prawna

    moi Rodzice się rozwiedli, jeszcze w czasie trwania małżeństwa Mama z Tatą podpisali rozdzielność majątkową. Rozwód sąd orzekł z winy obydwojga Rodziców. Czy w takim przypadku Mama może domagać się od Taty alimentów.

  • Jolanta 2011-01-14 20:25:06

    Re: Alimenty od byłego męża - opinia prawna

    moi Rodzice się rozwiedli, jeszcze w czasie trwania małżeństwa Mama z Tatą podpisali rozdzielność majątkową. Rozwód sąd orzekł z winy obydwojga Rodziców. Czy w takim przypadku Mama może domagać się od Taty alimentów.

  • ddaD 2011-01-04 20:00:41

    Re: Alimenty od byłego męża - opinia prawna

    JESTEM PO ROZWODZIE 7 LAT WYCHOWYWAŁAM TRÓJKE DZIECI OBECNIE OTRZYMUJE NA JEDNO NIE PEŁNOLETNIE DZIECKO 600 ZŁ PRZEZ OKRES 8 LAT PRACOWAŁAM DO GRUDNIA 2010 ROKU OBECNIE NIE PRACUJĘ JESTEM W TRAKCIE POSZUKIWANIA PRACY ROZPAD MALZEŃSTWA JEST Z WINY MEŻA KTÓRY OBECNIE OZENIŁ SIE MA 1 DZIECKO PRACUJE W NORWEGII CZY NA CZAS ZNALEZIENIA PRACY MOGE UBIEGAC SIE O ALIMENTA NA MNIE MAM 51 LAT

  • anna 2010-07-06 05:08:24

    Re: Alimenty od byłego męża - opinia prawna

    rozwidlam sie 20 lat temu rozwod byl bez orzekania o winie w chwili obecnej stracilam prace nie posiadam zadnych dobr materialnych ani zasnych dochodow czy naleza mi sie alimenty od bylego meza

  • jola 2010-03-25 17:05:45

    Re: Alimenty od byłego męża - opinia prawna

    Mam rozwod z wyłacznej winy męża mam 48 mam orzeczenie niepełnosprawnosci 3 grupy czy naleza mi sie alimenty z fuduszu byly mąz nie pracuje mama go utrzymuje a jak tak to od jakiego wieku mi sie naleza z funduszu pozdrawiam

  • jola 2010-03-25 17:04:33

    Re: Alimenty od byłego męża - opinia prawna

    Mam rozwod z wyłacznej winy męża mam 48 mam orzeczenie niepełnosprawnosci 3 grupy czy naleza mi sie alimenty z fuduszu byly mąz nie pracuje mama go utrzymuje a jak tak to od jakiego wieku mi sie naleza z funduszu pozdrawiam


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 3
  • 0
  • 6
  • 7
  • 9
  • osób

Opinie naszych klientów

  • Maria

    ocena usługi:

    Otrzymałam szybko bardzo wyczerpującą opinię na interesujący mnie temat z profesjonalnym poparciem aktami prawnymi. Bardzo dziękuję i polecam tę formę kontaktu z prawnikami.Nie różnisię niczym od bezpośredniego kontaktu, a jest bardzo wygodna. Maria
  • Izabela

    ocena usługi:

    Chciałbym bardzo podziękować za opinię.Polecam wszystkim!!Wnikliwie i jasno wytłumaczone.Jeszcze raz bardzo gorąco dziękuję za pomoc.Izabela
  • Michał

    ocena usługi:

    Dziękuję za bardzo rzetelne i profesjonalne potraktowanie mojej sprawy. Bardzo mi odpowiada taka forma rozwiązywania moich problemów prawnych. Pozdrawiam MICHAL
  • Emilia

    ocena usługi:

    Bardzo jestem zadowolona z pomocy jaką uzyskałam Polecam każdemu :) Emilia
  • Ninar

    ocena usługi:

    Szczegółowa opinia ukierunkowała moje działanie. Mam nadziję, że skutek będzie pozytywny. Bardzo dziękuję zespolowi za poradę. ninar
  • kje

    ocena usługi:

    Usługa została wykonana perfekcyjnie. Wyczerpująca odpowiedz i szybki czas oczekiwania. Kontakt z biurem klienta bardzo dobry, możliwość negocjacji ceny .Moje pełne zadowolenie z usługi e-prawnik.pl.
  • Barbara

    ocena usługi:

    Opinia rzetelna zupełna i wyczerpujaca , korzystam często z pomocy tego portalu i bede korzystała
  • Dorota

    ocena usługi:

    Jestem bardzo zadowolona. Korzystam z waszeo serwisu już po raz kolejny i zawsze wszystko jest szybko załatwione i pozytywnie. Bardzo szybki kontakt z klientem. Pozdrawiam
  • Bogumil

    ocena usługi:

    Bardzo dobra , profesjonalna , szybka opina prawna . Polecam wszystkim . Pozdrawiam
  • tomasz

    ocena usługi:

    Drugi raz korzystam z pomocy portalu e-prawnik i ponownie otrzymałem bardzo wnikliwą i rzetelną odpowiedź na moje pytania. Gorąco polecam w/w usługi prawne za bardzo rzetelne i profesjonalne podejście do każdego indywidualnego problemu. Koszt usługi jest niewspółmiernie niski do korzyści jakie dzięki takiej obsłudze prawnej osiągniemy. Dzięki nim ominiemy \"wyłudzaczy \" którzy bazują na naszej nieznajomości prawa. Pozdrawiam Tomasz
  • Agnieszka

    ocena usługi:

    Bardzo dobra opinia na 5!Polecam wszystkim,szczególnie tym,którzy się wahają czy z niej skorzystać:-)...Agnieszka.
  • Lucyna

    ocena usługi:

    Jestem zachwycona opinią prawną - bardzo szczegółowa, fachowa, z podaniem podstaw prawnych, dostosowana do konkretnej sutuacji . Będę z pewnością w przyszłości korzystać z porad i polecam serdecznie wszystkim. Lucyna
  • Anna

    ocena usługi:

    Mój prawnik nie umiał znaleźć rozwiązania problemu. Od Państwa otrzymałam szybko i precyzyjnie sporządzoną opinię i na jej podstawie przeprowadziłam całe postępowanie w sprawie. Właśnie zakończyło się pozytywnie. Bardzo dziękuję za profesjonalną poradę. Anna
  • Andrzej

    ocena usługi:

    Opinia pomocna,rzetelna,łatwy kontakt i szybko -polecam taką formę porady prawnej.
  • Danuta

    ocena usługi:

    Bardzo dobra opinia, bardzo pomocna. Dziękuję
  • mariusz

    ocena usługi:

    Profesjonalna obsługa, kompletna, fachowa i rzetelna polecam
  • Marek

    ocena usługi:



Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!