Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Alimenty od byłego męża - opinia prawna

Strona 1 z 2

Stan faktyczny

Moja mama rozwiodła się z moim ojcem 15 lat temu. Winę za rozkład pożycia sąd przypisał ojcu. W tej chwili mama jest na rencie, dostaje około 500 zł, do tego na mojego brata (po innym ojcu, który nie żyje, nie mieli ślubu) dostaje rentę rodzinną w kwocie 300 zł. Mój ojciec obecnie zarabia podobno 2800 zł netto, może i więcej. Jaka jest szansa na uzyskanie alimentów od niego dla mojej mamy? Mama choruje i potrzebne są jej lekarstwa, zabiegi. Ojciec ponownie się ożenił, z obecną żoną nie ma dzieci, ale podobno adoptowali swoją wnuczkę, nie wiem, czy to adopcja, czy ustalenie prawnych opiekunów, wnuczka jest opóźniona w rozwoju. Ich sytuacja majątkowa (nieruchomości itp.) jest bardzo dobra, a mojej mamy znacząco gorsza. Moja mama nie chciałaby występować w sądzie, tylko ewentualnie ustanowić mnie jako jej reprezentanta.

Opinia prawna

Niniejsza opinia została sporządzona na podstawie:

Obowiązek alimentacyjny

Opisana sytuacja w stanie faktycznym jest typową z punktu widzenia prawa rodzinnego, w której Pana mama skutecznie może domagać się alimentów od byłego męża. Zgodnie z bowiem z art. 60 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego "małżonek rozwiedziony, który nie został uznany za wyłącznie winnego rozkładu pożycia i który znajduje się w niedostatku, może żądać od drugiego małżonka rozwiedzionego dostarczania środków utrzymania w zakresie odpowiadającym usprawiedliwionym potrzebom uprawnionego oraz możliwościom zarobkowym i majątkowym zobowiązanego". Tak więc już z samej treści zacytowanego przepisu wynika, iż Pana mam spełnia niezbędne przesłanki do uzyskania od byłego męża alimentów. Wprawdzie wraz z orzeczeniem rozwodu ustają więzi wcześniej łączące małżonków, to jednak przyjmuje się, iż świadczenia alimentacyjne między rozwiedzionymi małżonkami stanowią kontynuację powstałego przez zawarcie małżeństwa obowiązku wzajemnej pomocy w zakresie utrzymania. Pogląd ten potwierdza między innymi uchwała składu 7 sędziów SN z 2 lipca 1955 r., I CO 27/55 (OSN 1956, nr 2, poz. 33; PiP 1956, nr 4, s. 787; NP 1956, nr 3, s. 129).

Jak wspomniał Pan w opisie stanu faktycznego, winę rozkładu pożycia, od której uzależniona jest możliwość domagania się świadczeń alimentacyjnych przez Pana matkę na swoją rzecz leży po stronie jej byłego męża. Ma to znaczenie o tyle, iż orzeczenie rozwodu z winy jednego tylko z małżonków jest jednoznaczne z uznaniem go za wyłącznie winnego rozkładu pożycia w rozumieniu art. 60 (potwierdza to orzeczenie SN z dnia 7 stycznia 1969 r., II CR 528/68, OSNCP 1969, nr 10 poz. 179).

Stan niedostatku

Stan niedostatku to druga niezbędna przesłanka, która powinna zostać spełniona po stronie byłego małżonka uprawnionego z tytułu obowiązku alimentacyjnego. Stan niedostatku nie musi istnieć w chwili orzeczenia rozwodu. Zgodnie z przeważającym poglądem w doktrynie prawa rodzinnego żądanie świadczeń alimentacyjnych jest uzasadnione także wtedy, gdy uprawniony do alimentów małżonek znalazł się w niedostatku dopiero po upływie pewnego czasu od orzeczenia rozwodu.

O tym, iż rozwiedziony małżonek znajduje się w niedostatku mówimy wtedy, gdy własnymi siłami nie jest w stanie zaspokoić swoich usprawiedliwionych potrzeb w całości lub w części. Spośród przyczyn powstania niedostatku, charakterystycznych dla stosunków między rozwiedzionymi małżonkami, należy wymienić zwłaszcza niemożność podjęcia pracy zarobkowej wskutek konieczności zajmowania się utrzymaniem i wychowaniem dzieci, a także brak kwalifikacji zawodowych do wykonywania takiej pracy, odpowiedniej do wieku, stanu zdrowia oraz posiadanych umiejętności.

Usprawiedliwione potrzeby

Sam kodeks rodzinny i opiekuńczy stanowi w art. 135, który ma także i tutaj zastosowanie, iż zakres świadczeń alimentacyjnych zależy od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości zobowiązanego. Nie ma w przepisach katalogu potrzeb, które należy uznać za usprawiedliwione. Potrzeby poszczególnych osób są bardzo zróżnicowane ze względu na cechy osobowe, zainteresowania, nawyki, upodobania, wiek, wykształcenie itp. "Potrzeby materialne i niematerialne każdego człowieka kształtują się inaczej, obydwa te rodzaje potrzeb są ze sobą sprzężone i tylko ich łączne zaspokojenie zapewnia godziwą egzystencję.

<>

Zobacz także:

 

Komentarze: Alimenty od byłego męża - opinia prawna

  • anka 2011-12-04 19:45:55

    Re: Alimenty od byłego męża - opinia prawna

    Witam ja jestem 17 lat po rozwodzie z winy meza i spełniam wszystkie wymogi ,dostalam przyznane alimenty od b.meza 400zl

  • Jolanta 2011-01-14 20:35:59

    Re: Alimenty od byłego męża - opinia prawna

    moi Rodzice się rozwiedli, jeszcze w czasie trwania małżeństwa Mama z Tatą podpisali rozdzielność majątkową. Rozwód sąd orzekł z winy obydwojga Rodziców. Czy w takim przypadku Mama może domagać się od Taty alimentów.

  • Jolanta 2011-01-14 20:25:06

    Re: Alimenty od byłego męża - opinia prawna

    moi Rodzice się rozwiedli, jeszcze w czasie trwania małżeństwa Mama z Tatą podpisali rozdzielność majątkową. Rozwód sąd orzekł z winy obydwojga Rodziców. Czy w takim przypadku Mama może domagać się od Taty alimentów.

  • ddaD 2011-01-04 20:00:41

    Re: Alimenty od byłego męża - opinia prawna

    JESTEM PO ROZWODZIE 7 LAT WYCHOWYWAŁAM TRÓJKE DZIECI OBECNIE OTRZYMUJE NA JEDNO NIE PEŁNOLETNIE DZIECKO 600 ZŁ PRZEZ OKRES 8 LAT PRACOWAŁAM DO GRUDNIA 2010 ROKU OBECNIE NIE PRACUJĘ JESTEM W TRAKCIE POSZUKIWANIA PRACY ROZPAD MALZEŃSTWA JEST Z WINY MEŻA KTÓRY OBECNIE OZENIŁ SIE MA 1 DZIECKO PRACUJE W NORWEGII CZY NA CZAS ZNALEZIENIA PRACY MOGE UBIEGAC SIE O ALIMENTA NA MNIE MAM 51 LAT

  • anna 2010-07-06 05:08:24

    Re: Alimenty od byłego męża - opinia prawna

    rozwidlam sie 20 lat temu rozwod byl bez orzekania o winie w chwili obecnej stracilam prace nie posiadam zadnych dobr materialnych ani zasnych dochodow czy naleza mi sie alimenty od bylego meza

  • jola 2010-03-25 17:05:45

    Re: Alimenty od byłego męża - opinia prawna

    Mam rozwod z wyłacznej winy męża mam 48 mam orzeczenie niepełnosprawnosci 3 grupy czy naleza mi sie alimenty z fuduszu byly mąz nie pracuje mama go utrzymuje a jak tak to od jakiego wieku mi sie naleza z funduszu pozdrawiam

  • jola 2010-03-25 17:04:33

    Re: Alimenty od byłego męża - opinia prawna

    Mam rozwod z wyłacznej winy męża mam 48 mam orzeczenie niepełnosprawnosci 3 grupy czy naleza mi sie alimenty z fuduszu byly mąz nie pracuje mama go utrzymuje a jak tak to od jakiego wieku mi sie naleza z funduszu pozdrawiam


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 1
  • 0
  • 5
  • 1
  • 7
  • osób

Opinie naszych klientów

  • bozena

    ocena usługi:

    Z porad e-prawnik korzystamjuż drugi raz..Podobnie jak w 2013r tak i teraz otrzymałam fachową opinię ,piszą w sposób zrozumiały i tak jak piszą nie pobierają dodatkowych opłat za kolejne pytania w sprawie.Odpowiadają szybko i są godni polecenia. Bożena
  • Barbara

    ocena usługi:

    Dziękuję bardzo, za bardzo wyczerpującą odpowiedz na moje pytanie,jestem zadowolona z tej formy porady prawniczej,na pewno skorzystam jeszcze z usług prawników pracujących na tym portalu.Z poważaniem Barbara Adamczyk
  • Barbara Stusińska

    ocena usługi:

    Dziekujęza profesjonalną opinię oraz rzetelnie wykonaną pracę przez E-PRAWNIK Polecam w 100% Barbara
  • Juliusz

    ocena usługi:

  • Iwona

    ocena usługi:

    Dziękuję za szybką i zrozumiałą odpowiedź. Naprawde polecam!!!
  • ANETA

    ocena usługi:

    Witam. Bardzo jestem zadowolona z Państwa porady. Teraz jestem pewniejsza i bardziej stanowcza. Bardzo szczegółowo opisana sprawa. Dziękuję
  • Anna

    ocena usługi:

    Bardzo dziękuję za profesjonalną i czytelną opinię prawną, która wyjaśniła wszystkie moje wątpliwości. Polecam wszystkim !!! Pozdrawiam wszystkich prawników. Anna
  • Janusz Prager

    ocena usługi:

    Bardzo wyczerpująca opinia,poparta aktami prawnymi.Polecam Janusz
  • Jolanta

    ocena usługi:

    Dziekuje za wyczerpujaca opinie.Mam malo czasu na zajmowanie sie swoimi sprawami,a przez internet jest to super sprawa,dostaje wiadomosc do domu bez szukania kancelarii prawnych.Otrzymalam odpowiedz na poziomie jakiego oczekiwalam,jeszcze raz bardzo dziekuje. Z powazaniem. Jolanta
  • Daniela

    ocena usługi:

    Rzeczowa opinia, będę polecać innym usługi e-prawnik
  • Lucyna

    ocena usługi:

    Jestem bardzo zadowolona z udzielonej mi pomocy. W mojej małej miejscowości wiedza prawnicza adwokatów, notariuszy a przede wszystkim Referendarza KW ma wiele do życzenia. Poprostu Ci ludzie nie znają prawa ! Opinia prawna, którą otrzymałam była rzetelna i fachowa. Dalsza pomoc okazała się b.profesjonalna, dzięki czemu moja sprawa zakończyła się dla mnie pomyślnie -:) Wygrałam ! Jestem wdzięczna i każdemu polecam korzystanie z biura e-prawnik. Pozdrawiam z wyrazami szacunku. Lucyna
  • Monika

    ocena usługi:

    Bardzo obszerna ocena : rzeczowa, konkretna, wyczerpująca wszystkie prawne opcje. Przynajmniej z mojego punktu widzenia..Poziom świadczonych usług jest niewątpliwie wysoki.Czas oczekiwania na wycenę jest stosunkowo krótki jak również oczekiwanie na opinię prawną.Cena jest przystępna i na pewno adekwatna do jakości świadczonych usług.Kontakt z biurem klienta jest nienaganny. Pełen szacunek dla potencjalnego klienta.Polecam skorzystanie z usług prawników z e-prawnik.pl.
  • Teresa

    ocena usługi:

    Dziękuję za rzetelną opinię. Jest zrozumiała i poparta podstawą prawną. W przyszłości w razie kłopotów prawnych zapewne skorzystam z Państwa usług. Teresa
  • Halina

    ocena usługi:

    Dziekuję za wyczerpujące informacje - są zrozumiałe i poparte odpowiednią podstawą prawną. Jestem bardzo zadowolona.Polecam tę firmę innym.Powodzenia. Halina
  • Zdzisław

    ocena usługi:

    Opinia bardzo profesjonalna. Rozwiewa wszystkie wątpliwości. Gorąco polecam!!!
  • Andrzej

    ocena usługi:

    Korzystam z usług e-prawnik od dość dawna i jak dotychczas nie zawiodłem się. Polecam - Andrzej
  • czarodziejka42

    ocena usługi:

    profesjonalna i rzeczowa opinia . Pollecam .

Porady prawne

  • Zmiana nazwiska 5 lat po rozwodzie małżonków

    Witam. 5 lat temu rozwiodłam się z mężem. Niestety nadal noszę nazwisko po mężu, gdyż nie chciałam by moje dzieci miały przez to problemy. Chciałabym jednak to (...)

  • Egzekucja ze świadczeń alimentacyjnych

    Otrzymuję od byłego męża alimenty, które następnie zajmuje mi komornik na rzecz mojego wierzyciela. Czy komornik może zająć mi alimenty?

  • Zasądzenie alimentów w wyroku rozwodowym

    Orzeczono rozwód z obopólną winą małżonków. Żona uzyskała alimenty od męża i jest to jej jedyne źródło utrzymania. Przez jaki okres może je otrzymywać? Czy (...)

  • Zmiana nazwiska dziecka a alimenty

    Jeśli po rozwodzie, zawrę nowy związek małżeński i zmienię nazwisko dziecku (z pierwszego małżeństwa) na nowe nazwisko obecnego męża, czy wtedy dziecko traci alimenty (...)

  • Odpowiedzialność za długi męża

    Czy żona odpowiada za długi męża? Mąż pożyczył pieniądze od osoby prywatnej bez umowy. W umówionym czasie nie oddał pieniędzy. Po 2 latach oczekiwania osoba prywatna (...)

Artykuły


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zadaj pytanie – porady prawne w 24h już od 30zł