Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka – opinia prawna

STRESZCZENIE:

Obowiązek alimentacyjny, określony przez ustawodawcę jako obowiązek dostarczania środków utrzymania i w miarę potrzeby środków wychowania obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo. W przypadku dzieci, obowiązek ten w pierwszej kolejności ciąży na rodzicach, zaś w dalszej kolejności ciąży na dziadkach. Oznacza to, że w stosunku do dziecka ustawowo zobowiązanymi do alimentacji są przede wszystkim obydwoje rodzice, będący dla niego wstępnymi. Obowiązek alimentacyjny ciąży wspólnie na obojgu rodzicach, którzy stosownie do swych możliwości winni dostarczać dziecku środków utrzymania i wychowania lub też dokładać osobistych starań o jego wychowanie i utrzymanie.

FRAGMENT OPINII:  Stan faktyczny  Ojciec mojego 7-letniego syna wyjechał z Polski ok. 5 miesięcy temu, prawdopodobnie ukrywa się przed wierzycielami. Chciałabym złożyć wniosek o przyznanie alimentów (...)

Artykuł zablokowany

Dostęp do treści na 1 godzinę cena: 6,15zł

Wyślij SMS na numer: 7568, w treści wpisując EP

* kod otrzymany przez sms (6 znaków)

pełna oferta
już od 60 gr dziennie

posiadasz "Dostęp do treści?"


regulamin

instrukcja obsługi SMS

Po wysłaniu SMS'a otrzymasz odpowiedź zawierającą specjalny kod dostępu, który należy wpisać w okienku logowania. Kod umożliwia przeglądanie wszystkich treści w portalu e-prawnik.pl

Zapoznaj się z regulaminem usługi. Aby skorzystać z usługi musisz mieć poprawnie skonfigurowaną obsługę plików cookie.

Wysyłając SMS na w/w numery wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 2 Ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. Nr 144, poz. 1204) na podany numer telefonu komórkowego.


Podobne Artykuły

 

Komentarze: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka – opinia prawna

  • AGATA 2013-02-12 19:37:51

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    W młodym wieku zmarł nasz syn. Synowa nie chciała rozmawiać z nami o żadnej ugodzie. Sprawę alimentów na wnuczka załatwiła wyrokiem sądowym. Alimenty i swoją prowizję każdego miesiąca komornik odbiera z Ośrodka Pomocy Społecznej. Oboje jesteśmy w starszym wieku i żyjemy tylko ze stałych zasiłków socjalnych. Choć nie mamy żadnych możliwości kontaktu z wnuczkiem, nie dyskutujemy z faktem, że alimenty płacić musimy! Czy istnieje sposób na pominięcie płatności za pomocą komornika, a jednocześnie zaoszczędzenie kwoty jego prowizji?

  • ss 2012-12-07 09:25:17

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    do zatroskana i innych rur tu wypisujących ty spałaś z dziadkiem dziecka czy z jego synem żeby dziadek płaciłci alimenty jak ci nie wsyd zygać mi sie chce na was żebraczki same się weście do roboty i utrzymujcie swoje naj....

  • MEN 2012-11-05 22:16:48

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    KIJA SE WCISKAJCIE W OTWÓR PINDY JEDNE A NIE CHŁOPOM W GŁOWIE ZAWRACAĆ.JEST PEŁNO LEPSZYCH NORMALNYCH BAB A WY JAK TE ROBALE!

  • zatroskana 2012-02-12 21:52:33

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    czy jeżeli ojciec dziecka nie żyje,zginął przed narodzinami dziecka ,to matka dziecka może starać się o alimenty od dziadków wiedząc ,ze babcia jest na pierwszej grupie renty i dziadek ma na utrzymaniu jeszcze nieletnie dziecko?

  • kuba 2012-01-11 12:24:13

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    mam pytanie czy można pobierac alimenty od babci przez komornika jak pobierane sa z funduszu alimentacyjnego?

  • sylwia 2011-12-27 19:56:15

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    witam. mam z byłym mężem mam 2 dzieci ,mam płacone alimenty z funduszu . jego ściga komornik ale jest nieuchwytny pracuje na czarno .. ja poznałam innego niedawno wzielismy ślub i zoonk :( w funduszu alimentacyjnym dowedziałam sie ze moge już nie dostawać alimentów , bo przekracza nam dana suma.. wniosek taki co mam zrobić może podac dziadów ? on mieszka razem z nimi ......prosze o pomoc . niekontaktuje sie z dziecmi choć mieszkamy w tej samej miejscowosci.

  • załamana 2011-06-14 14:19:02

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    Poradźcie co mam zrobić,bo nie mam już siły. Nie jestem z ojcem dziecka,które ma się urodzić za 3 miesiące. Nie mogliśmy się dogadać. Niedawno dowiedziałam się od jego mamy,że on został aresztowany i jest w areszcie. Nie wiem co mam robić,bo sprawa będzie za 3 miesiące i dowiem się jaki wyrok dostanie. Problem w tym,że nie dostanę od niego alimentów,tylko z funduszu alimentacyjnego. Chciałabym się dowiedzieć czy istnieje możliwość alimentów od jego taty.

  • Kochajaca mama 2011-03-29 20:55:04

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    Ojciec moich dzieci placi jak mu sie podoba, a ja naiwna i glupia pozwalam mu soba manipulowac. Alimenty w kwocie 400zl sa dla mnie bardzo wazne, sama nie pracuje poniewaz moje dzieci sa jeszcze male a w do najblizszego przedszkola mam ok 30km.Staram sie jak moge zeby brak pieniedzy nadrobic miloscia i choc sa jeszcze male rozumieja ze nie moga miec wszystkiego.Tak bardzo chciala bym pracowac zeby moc dac moim dzieciom wszystko co najlepsze i nie musiec prosic ich ojca o kazda zlotowke.

  • gunia 2011-02-22 15:22:44

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    JAN 2009-11-17 21:53:14 Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna ZATŁUC WSZYSTKIE BACHORY I BĘKARTY - NARESZCIE TEN HORROR Z ALIMENTAMI SIĘ SKOŃCZY. nie wiem co za kretyn to napisał!! ale...... podejrzewam mojego ex męża. Prosto w oczy powiedział mi,że ma dziecko w dupie i nie da ani złotówki, jak dotąd dotrzymuje słowa

  • nikos 2011-01-19 20:06:20

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    Witam ja jestem synem delikwenta, który ma ok 20 tys zl długu wobec mnie. Ostatnim wyrokiem Sąd podwyższył mi alimenty do kwoty 700 zł a ojciec przez około 2 lata płacił mi po 100 zł. Mam 26 lat, od 3 lat już się nie uczę, obecnie pracuję. Przez dwa lata korespondowałem z Urzędem Federalnym w Niemczech i mimo, że ojciec pracuje tam legalnie ponad 20 lat Urząd nie był w stanie mi pomóc w egzekucji zadłużenia. Nasze prawo jest chore i mówi się, że dobro dziecka jest najważniejsze ;) jakoś tego nie odczułem. Nie wolno się załamywać i trzeba walczyć z gnojami. Pozdrawiam !!!

  • Edward 2010-11-18 18:34:28

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    Płacenie alimentów obowiazek ojca dziecka,ale co ma do tego pozostała rodzina?,mój syn płaci alimenty po rozwodzie spóznił się tydzień i już jest u komornika,ale dziecka nie może zabierać,wiem że dziecko ma wymagania,byłej synowej zaproponowałem układ dostaje 600 zł na wnuka plus dopłate do wydatków na przedszkole i leczenie,wolała do sądu dostała 400

  • kasia 2010-04-19 16:31:49

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    Witam!!!!! mam pytanie czy matka ojca mojego dziecka moze placic alimenty na dziecko majac tez alimenty od swojego bylego meza .Za odpowiedz z gory dziekuje

  • maria L. 2010-03-17 15:40:38

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    mnie tez jest trudno wyegzekwować alimenty od ojca dzieci.zastanawiam się czy nie podać jego rodziców do sądu bo na ugodę z nimi nie mam co liczyć? matka taka sama jak synek. jedno warte drugiego! tylko chcą człowiekiem rządzić! a ten co napisał tekst o bachorach to mam nadzieję że nigdy nie będzie szczęśliwy że spotka go za to zasłużona kara w końcu do tanga trzeba dwojga

  • Marcin z Wrocławi 2010-03-11 12:41:58

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    Witam A moze jest tak jak w moim przypadku Zona zdradzała mnie potajemnie spotykałas sie pod pretekstem róznorakim, a Ja siedziałem z małym dzieckiem do pozna bo tesknił za mamą, a teraz ona po rozwodzie zgłosiła do komornika ze jej nie płace, a nasze rozstanie odbylo sie bez kłutni i bez orzekania o winie. Według mnie ona była winna, nawet teraz dowiedziałem sie niedawno, ze są przypadki, ze zostawiała syna samego w domu w wieku juz 7 lat na noc i szła ze swoim konkubinem na impreze do kolezanki, jak mozna. Ja nie byłem winien i mam płacic alimenty? Kocham swojego syna, widuje sie z nim czesto tesknie i co Ja mam płacic dlatego, ze ona była tą złą??? Szczerze wam współczuje, bo wiem jakie to jest trudne, ze nie mozna było miec normalnej rodziny.

  • M 2010-03-08 21:39:19

    alimenty

    ja wszystko rozumiem kazdy jest za cos opowiedzialny i za cos opowiada,tylko jak to mozliwe zeby podniesc alimenty z 500 zl na 1400 na 2 dzieci w przeciagu roku!?sady ida na słowo bo były maz pracuje za granica?o co tu chodzi?co trzeba zrobic by dwukrotnie podniesc tak wysoko alimenty jakie trzeba miec układy,moja siostra to 50 zl nie moze wywalczyc.....M

  • Wiola 2010-02-28 18:27:54

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    Popieram wszystkie wyzwiska pod adresem tego kto nazwła nasze dzieci bahorami bękartami. Ten kto nie płaci na swoje dzieci to zwykły padalec nie godny aby nazywać go człowiekiem.

  • xxxxxxx 2010-01-14 01:10:48

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    masz racje kawał gnoja ten co to napisał mam nadzieje że los sie zemsci na nim za to huj jeden!!!

  • mama 2010-01-14 01:09:21

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    oby ten h.....j zdechł co nazwał nasze dzieci bachorami tu chamie lompie sprzywiony pewnie sam nie płacisz na dziecko gnido ty świnio jedna parszywa~1

  • bozena 2009-12-12 08:15:23

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    Rozumiem jeżeli syn zrobił dziecko jako niepełnoletni ale jako człowiek dorosły tylko on odpowioada za swoje czyny i powinien zająć się tym Trybunał bo jest to kara za niepopełniony czyn - nienormalne. Z młodym prawo nie umie sobie poradzić/do obozu pracy/ to ma czelność szarpać tych co uczciwie żyją i przepracowali życie?! A jak dziewczynę ostrzegają to mówi, że to jej sprawa bo jest dorosła.

  • JAN 2009-11-17 21:53:14

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    ZATŁUC WSZYSTKIE BACHORY I BĘKARTY - NARESZCIE TEN HORROR Z ALIMENTAMI SIĘ SKOŃCZY.

  • KAMIL 2009-10-29 21:15:36

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    Dzień dobry mam takie pytanie,zostały mi zasadzone alimenty ale nie mogłem ich spłacać gdyż chodziłem do szkoły i powódka zasadziła alimenty mojej mamie. Matka moja płaciła aż do ukończenia mojej szkoły.Od czterech lat przekazuje mojej matce pieniądze i ona płaci aż tu nagle przychodzi mi od komornika pismo o zaległości na ok.30 000 tys zł czyli za okres od urodzenia się dziecka do teraz. Moje pytanie jest takie,jeżeli powódka zasadziła alimenty moim rodzicom bo ja nie mogłem płacić to dlaczego mam zapłacić teraz zaległości skoro alimenty były cały czas płacone

  • iwona 2009-10-18 17:58:08

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    jestem w trakcie rozwodu sad nalozyk mojemu mezowi alimenty w styczniu zeszlego roku od wrzesnia tegoz samego roku moj maz nie daje ani zlotowki na dziecko sprawe zlozykam do komornika ale tez nic nie dostaje bo maz nie pracuje i komornik nie ma z czego sciagnac zaleglych i owczesnych alimentow postanowilam oddac ponownie sprawe do sadu ale tym razem pozwac moich tesciowi dziadkow mojego dziecka o placenie przez nich alimentow skoro maz nie moze nie jest to msciwe z mojej strony a chodzi o to aby dziecko mialo wsparcie finansowe bo ja sama nie daje juz rady zarabiam tyle ile wynosi najnizsza krajowa w naszym panstwie

  • anna 2009-10-14 17:30:32

    Re: Alimenty od dziadków zamiast od ojca dziecka ? opinia prawna

    MOJE DZIECI MAJĄ ZASĄDZONE ALIMENTY OD OJCA.ZALEGŁOŚĆ Z OKRESÓW GDZIE NIE OTRZYMYWANE BYŁY ŚWIADCZENIA Z FUNDUSZU ALMENTACYJNEGO UZYSKAŁY KWOTĘ OKOŁO 11 TYS.PLN.W LISTOPADZIE UBIEGŁEGO ROKU ZŁOŻYŁAM W SĄDZIE DOKUMENTY W SPRAWIE ŚCIĄGANIA ZALEGŁOŚCI ALIMENTACYJNYCH Z ZAGRANICY GDZIE PRZEBYWA OJCIEC DZIECI.NIESTETY DO CHWILI OBECNEJ ŚCIĄGNIĘCIE NALEŻNOŚCI JEST BEZZKUTECZNE.OBECNIE W NOWYM OKREŚIE PRZYZNAWANIA ŚWIADCZEŃ Z FUNDUSZU ALIMENTACYJNEGO PRZEKROCZYŁAM KWOTĘ 725 ZŁOTYCH NA OSOBĘ.POLUBOWNE UZYSKANIE CZĘŚCI ALINENTÓW OD RODZICÓW OJCA DZIECI NIE PRZYNIOSŁO EFEKTU.TŁUMACZĄ SIĘ,ŻE BĘDĄ UBIEGAĆ SIĘ O ŚWIADCZENIA RODZINNE Z IRLANDII GDZIE PRZEBYWA ICH SYN PODOBNO PRACUJĄCY LEGALNIE.BRAK JEST RÓWNIEŻ GWARANCJI,ŻE OWE ŚRODKI WPŁYNĄ KIEDYKOLWIEK NA KONTO DZIECI A NIE ZOSTANĄ PRZECHWYCONE PRZEZ ICH OJCA.CAŁA PROCEDURA MOŻE TRWAĆ DŁUGO.CO W TAKIE SYTUACJI,GDY DZIECI MAJĄ ZASĄDZONE ŁĄCZNIE 800 PLN OD OJCA A NIE OTRZYMUJĄ ICH WCALE .JAK MOŻNA UZYSKAĆ ŚWIADCZENIA OD DZIADKÓW?


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 1
  • 0
  • 8
  • 4
  • 6
  • osób

Opinie naszych klientów

  • Regina z Siostrą

    ocena usługi:

    Dziękujemy za profesjonalne przygotowanie zażalenia polecam wszystkim i pozdrawiam wszystkich prawników z Poważaniem Regina z Siostrą
  • Christine Romeike

    ocena usługi:

    Bardzo wyczerpujaca opinia prawna jaka otrzymalam , serdecznie dziekuje wszystkim prawnikom i polecam innym jezeli potrzebuja fachowej opinji prawnej. Z powazaniem. Christina
  • bozena

    ocena usługi:

    Z porad e-prawnik korzystamjuż drugi raz..Podobnie jak w 2013r tak i teraz otrzymałam fachową opinię ,piszą w sposób zrozumiały i tak jak piszą nie pobierają dodatkowych opłat za kolejne pytania w sprawie.Odpowiadają szybko i są godni polecenia. Bożena
  • Barbara

    ocena usługi:

    Dziękuję bardzo, za bardzo wyczerpującą odpowiedz na moje pytanie,jestem zadowolona z tej formy porady prawniczej,na pewno skorzystam jeszcze z usług prawników pracujących na tym portalu.Z poważaniem Barbara Adamczyk
  • Barbara Stusińska

    ocena usługi:

    Dziekujęza profesjonalną opinię oraz rzetelnie wykonaną pracę przez E-PRAWNIK Polecam w 100% Barbara
  • Juliusz

    ocena usługi:

  • Iwona

    ocena usługi:

    Dziękuję za szybką i zrozumiałą odpowiedź. Naprawde polecam!!!
  • ANETA

    ocena usługi:

    Witam. Bardzo jestem zadowolona z Państwa porady. Teraz jestem pewniejsza i bardziej stanowcza. Bardzo szczegółowo opisana sprawa. Dziękuję
  • Anna

    ocena usługi:

    Bardzo dziękuję za profesjonalną i czytelną opinię prawną, która wyjaśniła wszystkie moje wątpliwości. Polecam wszystkim !!! Pozdrawiam wszystkich prawników. Anna
  • Janusz Prager

    ocena usługi:

    Bardzo wyczerpująca opinia,poparta aktami prawnymi.Polecam Janusz
  • Jolanta

    ocena usługi:

    Dziekuje za wyczerpujaca opinie.Mam malo czasu na zajmowanie sie swoimi sprawami,a przez internet jest to super sprawa,dostaje wiadomosc do domu bez szukania kancelarii prawnych.Otrzymalam odpowiedz na poziomie jakiego oczekiwalam,jeszcze raz bardzo dziekuje. Z powazaniem. Jolanta
  • Daniela

    ocena usługi:

    Rzeczowa opinia, będę polecać innym usługi e-prawnik
  • Lucyna

    ocena usługi:

    Jestem bardzo zadowolona z udzielonej mi pomocy. W mojej małej miejscowości wiedza prawnicza adwokatów, notariuszy a przede wszystkim Referendarza KW ma wiele do życzenia. Poprostu Ci ludzie nie znają prawa ! Opinia prawna, którą otrzymałam była rzetelna i fachowa. Dalsza pomoc okazała się b.profesjonalna, dzięki czemu moja sprawa zakończyła się dla mnie pomyślnie -:) Wygrałam ! Jestem wdzięczna i każdemu polecam korzystanie z biura e-prawnik. Pozdrawiam z wyrazami szacunku. Lucyna
  • Monika

    ocena usługi:

    Bardzo obszerna ocena : rzeczowa, konkretna, wyczerpująca wszystkie prawne opcje. Przynajmniej z mojego punktu widzenia..Poziom świadczonych usług jest niewątpliwie wysoki.Czas oczekiwania na wycenę jest stosunkowo krótki jak również oczekiwanie na opinię prawną.Cena jest przystępna i na pewno adekwatna do jakości świadczonych usług.Kontakt z biurem klienta jest nienaganny. Pełen szacunek dla potencjalnego klienta.Polecam skorzystanie z usług prawników z e-prawnik.pl.
  • Teresa

    ocena usługi:

    Dziękuję za rzetelną opinię. Jest zrozumiała i poparta podstawą prawną. W przyszłości w razie kłopotów prawnych zapewne skorzystam z Państwa usług. Teresa
  • Halina

    ocena usługi:

    Dziekuję za wyczerpujące informacje - są zrozumiałe i poparte odpowiednią podstawą prawną. Jestem bardzo zadowolona.Polecam tę firmę innym.Powodzenia. Halina
  • Zdzisław

    ocena usługi:

    Opinia bardzo profesjonalna. Rozwiewa wszystkie wątpliwości. Gorąco polecam!!!


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane