Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36, kod poczt. 30-126, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Co się dzieje z prawem najmu po rozwodzie? - opinia prawna

Strona 1 z 2

Stan faktyczny:

 

Byłem w związku małżeńskim 7 lat, obecnie jestem już 2  lata po rozwodzie. Płacę alimenty regularnie. W czasie trwania związku zawarłem umowę najmu mieszkania komunalnego, która została podpisana w trakcie małżeństwa. Trzy miesiące po podpisaniu umowy żona wyprowadziła się wraz z dzieckiem do swoich rodziców, a następnie do konkubenta. Od tego czasu do chwili obecnej żona nie mieszka ze mną. Wytoczyła mi sprawę o podział majątku. We wniosku wpisała rzeczy, które sam przed związkiem kupiłem (mam dowody zakupu) i rzeczy pożyczone od kolegów (mają dowody zakupu). Jej adwokat prosi sąd, aby to jej przyznać prawo najmu mieszkania i mnie nakazać wyprowadzkę. Od 2004 r. żona nie przebywała wraz z dzieckiem w tym mieszkaniu, tylko na przemian u rodziców i konkubenta. Powiedziała mi, że i tak przejmie mieszkanie, bo ma dziecko przy sobie, oraz zezna, iż niby to ja uniemożliwiałem jej wspólne zamieszkiwanie poprzez agresywne zachowanie. Zaznaczam, iż nie jestem człowiekiem agresywnym. Czterech sąsiadów podpisało oświadczenie, że od 4 lat mieszkam sam i że jestem spokojnym, życzliwym człowiekiem. Sąsiedzi są po mojej stronie i chcą zeznawać na moją korzyść. Nadmieniam, że na moje mieszkanie naszedł były teść i przy świadku groził mi pozbawieniem życia. Na moje wezwanie interweniowała policja, więc tak naprawdę to jej strona jest agresywna wobec mnie. Jak to jest, że była żona od kilku lat mieszka u konkubenta i teraz ma prawo mi grozić, że mnie pozbawi mieszkania na podstawie fałszywych zeznań? Czy muszę wynająć adwokata? Moje życie koncentruje się w tym mieszkaniu, a ona ma zapewnione mieszkanie u rodziców i konkubenta. Czy można ją pozbawić praw do tego mieszkania? Jak bronić się przed agresją byłego teścia i fałszywymi zeznaniami byłej żony?

 

Opinia prawna

Niniejsza opinia została sporządzona na podstawie następujących aktów prawnych:

Już na wstępnie warto wyjaśnić, że w postępowaniu o podział majątku nie jest obowiązkowe zastępowanie strony przez profesjonalnego pełnomocnika (adwokata, radcy prawnego). Nie musi Pan zatem wynajmować adwokata, może Pan samodzielnie prowadzić sprawę.

Zgodnie z art. 32 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego dorobkiem małżonków są przedmioty majątkowe nabyte w czasie trwania wspólności ustawowej przez oboje małżonków lub przez jednego z nich. Dlatego też wspomniane przedmioty, zarówno te kupione przed zawarciem związku małżeńskiego, jak i te, które zostały "pożyczone" od kolegów, nie należą do majątku wspólnego.

Art. 680[1] § 1 k.c. stanowi, iż małżonkowie bez względu na istniejące między nimi stosunki majątkowe są najemcami lokalu, jeżeli nawiązanie stosunku najmu lokalu mającego służyć zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych założonej przez nich rodziny nastąpiło w czasie trwania małżeństwa. Zgodnie z § 2 ustanie wspólności ustawowej w czasie trwania małżeństwa nie pociąga za sobą ustania wspólności najmu lokalu.

W Pańskiej sprawie doszło do ustania wspólności majątkowej na skutek rozwodu (a więc nie w trakcie trwania małżeństwa), co doprowadziło do ustania wspólności najmu. Nie oznacza to jednak, iż Pańska była żona utraciła prawo do lokalu. Po ustaniu małżeństwa wspólność łączna prawa najmu staje się prawem, które przysługuje byłym małżonkom w częściach ułamkowych, podobnie jak cały pozostały majątek dorobkowy. Każdy z byłych małżonków zachowuje status współnajemcy z racji tego, że przysługuje mu udział w majątku wspólnym, w skład którego wchodzi prawo najmu lokalu (zob. uzasadnienie uchwały Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 24 września 2003 r., sygn. akt III CZP 56/2003, OSNC 2004/11 poz. 172). Nie ma tu znaczenia fakt, iż Pańska była żona nie mieszka w tym lokalu.

Jako składnik majątku wspólnego najem będzie zatem ulegał podziałowi. Sąd przyzna lokal albo Panu, albo Pańskiej byłej żonie, zasądzając na rzecz drugiej strony spłatę. Wartość prawa najmu lokalu komunalnego, objętego podziałem majątku wspólnego, stanowi różnica między czynszem wolnym a czynszem regulowanym z uwzględnieniem - w konkretnych okolicznościach sprawy - okresu prawdopodobnego trwania stosunku najmu (uchwała Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 24 maja 2002 r., sygn. akt III CZP 28/2002, OSNC 2002/12 poz. 150), zatem spłata będzie równa połowie (o ile sąd nie ustali innych udziałów w majątku wspólnym) tej kwoty.

<>

 

Komentarze: Co się dzieje z prawem najmu po rozwodzie? - opinia prawna

  • eiblin 2013-09-26 14:49:35

    Re: Co się dzieje z prawem najmu po rozwodzie? - opinia prawna

    Proszę mi powiedzieć w takim razie co z dziećmi, czy należy się im jakaś część prawa do mieszkania jeśli są zameldowani ? Mam tutaj na myśli sytuacje w której mąż chce spłacić żonę, która chce połowę kwoty wartości mieszkania i połowę rzeczy materialnych znajdujących się w mieszkaniu, nawet meble, które użytkowane są przez dzieci.

  • Małgorzata Tynor 2012-06-13 08:26:36

    Re: Co się dzieje z prawem najmu po rozwodzie? - opinia prawna

    mam 51 lat jestem inwalidką 2 gr.stałej mój były mąż został wymeldowany administracyjnie w2004 roku 2006r dostaliśmy rozwód ja obecnie mieszkam z z naszą córką 9 letnią i 25 letnią drugą córką i jej 2 letnim synkiem w lokalu komunalnyn w 2010r wyszłam ponownie za mąż były mąż podał o podział majątku dorobkowego obecnie mieszka z żoną a domaga się spłaty połowy za użytkowanie mieszkania przezemnie w wysokości 80.000tyś. nie stać mnie na spłatę ponieważ żyjemy skromnie z mojej renty 688.00 netto miesięcznie ,alimentów 500zł jakie mąż były płaci oraz wypłaty obecnego męża w kwocie 518.00zł ponieważ ma zobowiązania alimentacyjne na byłe dzieci i taka kwota mu zostaje mieszkanie mam zadłużone ponieważ nie zawsze stać mnie było naopłacenie całego czynszu w kwocie 850.00zł obecnie moja sytuacja się troszku poprawiła i mogę spłacać czynsz wraz z zadłużeniem po1200zł córka do opłat mieszkaniowych dokłada się 300zł.Prawo najmu lokalujest prawem bezwartościowym bo rodzi obowiązki finansowe a nie przynosi dochodu co powinno mnie zwolnićz obowiązku dokonania spłaty były mieszka z żoną i psem a ja z z dziećmi czy jest jakieś prawo choć troszku chroniące mnie przed bezwzględnością prawa.

  • mariola 2011-03-16 21:31:21

    Re: Co się dzieje z prawem najmu po rozwodzie? - opinia prawna

    witam mam podobną sytuacje tylko tyle że to ja mieszkam w mieszkaniu z dzieckiem.były mąz nie mieszka w nim od rozwodu (2007r). niestety coraz częściej chce abym go spłaciła.jak mam go spłacić i czy powinnam ,jesli to mieszkanie jest państwa??? były mąż jest ciągle zameldowany.... chciałam podzielić mieszkanie na dwa.lecz nie czekam cały czas na zaświadczenie od niego o zarobkach(niestety nie wykaże bo pracuje na czarno) co moge zrobić,bardzo prosze o pomoc. pozdrawiam

  • ryszar 2010-02-23 19:01:59

    Re: Co się dzieje z prawem najmu po rozwodzie? - opinia prawna

    jestem w trakcje rozwodu mamy dwoje dzieci zona zada o eksmisie zona jako panienka przyszla do mojego mieszkania kwaterunkoweo kturym bylem najemca co mam robic

  • stan 2010-01-16 10:26:23

    Re: Co się dzieje z prawem najmu po rozwodzie? - opinia prawna

    Mam podobną sytuacje.Moja byla zona groźbami zmusila mnie do opuszczenia wspólnie zajmowanego mieszkania komunalnego.Tulalem po różnych miejscach.Kiedy wyjechala z dziećmii zamieszkala z innym mężczyzną wrócilem do mieszkania(mam przydzielony jeden pokój za który placę.Ona jest glównym najemcą,ale ma bardzo duze zadlużenia,Placi po ,,pare "zloty dla zmylenia.Od po roku nie mieszka .Czy mam szansę ja wymeldować i stać się glównym najemcą?Pomóżcie.Jestem na rencie inwalidzkiej,oczekuję dodatku pielęgnacyjnego,place alimenty i nie stać mnie na wynajem lokalu.Byla żona zlozyla w Gminie oswiadczenie o tym,ze wyjechala na czas rehabilitacji córki co nie jest prawdą,bo mieszka w duzym mieszkaniu z konkubentem,tam dzieci chodzą do szkoly.


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 3
  • 5
  • 5
  • 4
  • 3
  • osób

Opinie naszych klientów

  • tomasz

    ocena usługi:

    W pełni wyczerpująca treść odpowiedzi
  • Seweryn

    ocena usługi:

    Dziękuję za poradę. Bardzo wyczerpująca i dokładna odpowiedź. Mam nadzieję, że pomoże mi ona rozwiązać mój problem. Kontakt również bardzo dobry. Świetna obsługa. Dobrze, że jest taki portal jak e-prawnik. Polecam wszystkim.
  • CZESŁAW

    ocena usługi:

    PORADA USYSTEMATYZOWANA TEMATYCZNIE , KOMPLEKSOWA , NAPISANA W DOSTĘPNYM \" JĘZYKU\". ODPOWIADA KROK PO KROKU NA ZADANE PYTANIA. CO NAJWAŻNIEJSZE - WIEM JAK DALEJ POSTĘPOWAĆ ....POLECAM KORZYSTANIE Z TEJ FORMY . Czesław
  • Maja

    ocena usługi:

  • Paweł

    ocena usługi:

    To jest druga usługa , z której jestem bardzo zadowolony. Opinia zrozumiała, profesjonalna usługa warta polecenia. Dziękuję Paweł.
  • Marian

    ocena usługi:

    Polecam Opinia jasna i zrozumiała jak wszystkie dotychczsowe. Pozdrawiam cały zespół
  • gs

    ocena usługi:

    Dziękuję za opinię .Fajnie ,że można w dość łatwy i szybki sposób otrzymać poradę prawną. Świetna obsługa i kontakt oraz podejście do klienta bardzo profesjonalne , a sama opinia jasna, krótka i zrozumiała.Podoba mi się również to, że po otrzymaniu opini można jeszcze wyjaśnić pewne zagadnienia. Polecam. Pozdrawiam Biuro obsługi klienta i cały Zespół prawników.
  • Bogusław

    ocena usługi:

    Bardzo dziękuję za wnikliwe i profesjonalne wyjaśnienia dotyczące mojej sprawy. Konkluzja rozważań prawnych jest jasna i jednoznaczna, mam nadzieję, że dzięki niej uda mi się zakończyć pozytywnie moją sprawę. Cieszę się, że istnieje tak profesjonalny i życzliwy portal jak e-prawnik.pl. Będę polecał wszystkim. Pozdrawiam serdecznie cały Zespół. Bogusław
  • Maria

    ocena usługi:

    Dziękuję za pomoc. Maria
  • teresa

    ocena usługi:

    Jestem zadwolona z usługi. Otrzymałam wyczerpującą odpowiedź. W razie wątpliwości można \"dopytać\".
  • Paweł

    ocena usługi:

    Jestem bardzo zadowolony z opini,bardzo przejrzysta i zrozumiała .Polecę znajomym .Dziękuję Paweł.
  • Joanna

    ocena usługi:

  • Edward

    ocena usługi:

    Człowiek prosząc o poradę,podświadomie myśli o korzystnym dla niego rozwiązaniu,nie zawsze tak jest,niestety, lecz opinia prawna,wystawiona przez e-prawnik, w sposób czytelny dla nas, pokazuje jak można bronić się przed,mówiąc kolokwialne,oszustami,żerującymi na naszej niewiedzy
  • Zbigniew

    ocena usługi:

    Jestem usatysfakcjonowany szybką, profesjonalną obsługą portalu e-prawnik. Podoba mi się szerokie podejście do rozwiązywanych problemów prawnych, ich uzasadnianie piśmiennictwem, oraz kontakty w celu sprecyzowania tych problemów.
  • Bożena

    ocena usługi:

    Polecam ,fachowa szybka obsługa kompetentni doradcy , szybka odpowiedz pomocna, bez wychodzenia z domu.Wiem jak rozwiązac mój problem dziękuję.
  • Józef

    ocena usługi:

    Opinia w pełni spełniła moje oczekiwania . Zagadnienia zostały opisane wielowątkowo co rozwiało nurtujące mnie wątpliwości. Napisana językiem wystarczająco zrozumiałym.
  • Janusz

    ocena usługi:

    Dziękuję za opinię, chocjaż nie po mojej myśli ale dobra. Cieszy mnie że istnieje coś takiego jak e-prawnik.pl Dzięki Janusz


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane