Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Co się dzieje z prawem najmu po rozwodzie? - opinia prawna

Strona 1 z 2

Stan faktyczny:

 

Byłem w związku małżeńskim 7 lat, obecnie jestem już 2  lata po rozwodzie. Płacę alimenty regularnie. W czasie trwania związku zawarłem umowę najmu mieszkania komunalnego, która została podpisana w trakcie małżeństwa. Trzy miesiące po podpisaniu umowy żona wyprowadziła się wraz z dzieckiem do swoich rodziców, a następnie do konkubenta. Od tego czasu do chwili obecnej żona nie mieszka ze mną. Wytoczyła mi sprawę o podział majątku. We wniosku wpisała rzeczy, które sam przed związkiem kupiłem (mam dowody zakupu) i rzeczy pożyczone od kolegów (mają dowody zakupu). Jej adwokat prosi sąd, aby to jej przyznać prawo najmu mieszkania i mnie nakazać wyprowadzkę. Od 2004 r. żona nie przebywała wraz z dzieckiem w tym mieszkaniu, tylko na przemian u rodziców i konkubenta. Powiedziała mi, że i tak przejmie mieszkanie, bo ma dziecko przy sobie, oraz zezna, iż niby to ja uniemożliwiałem jej wspólne zamieszkiwanie poprzez agresywne zachowanie. Zaznaczam, iż nie jestem człowiekiem agresywnym. Czterech sąsiadów podpisało oświadczenie, że od 4 lat mieszkam sam i że jestem spokojnym, życzliwym człowiekiem. Sąsiedzi są po mojej stronie i chcą zeznawać na moją korzyść. Nadmieniam, że na moje mieszkanie naszedł były teść i przy świadku groził mi pozbawieniem życia. Na moje wezwanie interweniowała policja, więc tak naprawdę to jej strona jest agresywna wobec mnie. Jak to jest, że była żona od kilku lat mieszka u konkubenta i teraz ma prawo mi grozić, że mnie pozbawi mieszkania na podstawie fałszywych zeznań? Czy muszę wynająć adwokata? Moje życie koncentruje się w tym mieszkaniu, a ona ma zapewnione mieszkanie u rodziców i konkubenta. Czy można ją pozbawić praw do tego mieszkania? Jak bronić się przed agresją byłego teścia i fałszywymi zeznaniami byłej żony?

 

Opinia prawna

Niniejsza opinia została sporządzona na podstawie następujących aktów prawnych:

Już na wstępnie warto wyjaśnić, że w postępowaniu o podział majątku nie jest obowiązkowe zastępowanie strony przez profesjonalnego pełnomocnika (adwokata, radcy prawnego). Nie musi Pan zatem wynajmować adwokata, może Pan samodzielnie prowadzić sprawę.

Zgodnie z art. 32 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego dorobkiem małżonków są przedmioty majątkowe nabyte w czasie trwania wspólności ustawowej przez oboje małżonków lub przez jednego z nich. Dlatego też wspomniane przedmioty, zarówno te kupione przed zawarciem związku małżeńskiego, jak i te, które zostały "pożyczone" od kolegów, nie należą do majątku wspólnego.

Art. 680[1] § 1 k.c. stanowi, iż małżonkowie bez względu na istniejące między nimi stosunki majątkowe są najemcami lokalu, jeżeli nawiązanie stosunku najmu lokalu mającego służyć zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych założonej przez nich rodziny nastąpiło w czasie trwania małżeństwa. Zgodnie z § 2 ustanie wspólności ustawowej w czasie trwania małżeństwa nie pociąga za sobą ustania wspólności najmu lokalu.

W Pańskiej sprawie doszło do ustania wspólności majątkowej na skutek rozwodu (a więc nie w trakcie trwania małżeństwa), co doprowadziło do ustania wspólności najmu. Nie oznacza to jednak, iż Pańska była żona utraciła prawo do lokalu. Po ustaniu małżeństwa wspólność łączna prawa najmu staje się prawem, które przysługuje byłym małżonkom w częściach ułamkowych, podobnie jak cały pozostały majątek dorobkowy. Każdy z byłych małżonków zachowuje status współnajemcy z racji tego, że przysługuje mu udział w majątku wspólnym, w skład którego wchodzi prawo najmu lokalu (zob. uzasadnienie uchwały Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 24 września 2003 r., sygn. akt III CZP 56/2003, OSNC 2004/11 poz. 172). Nie ma tu znaczenia fakt, iż Pańska była żona nie mieszka w tym lokalu.

Jako składnik majątku wspólnego najem będzie zatem ulegał podziałowi. Sąd przyzna lokal albo Panu, albo Pańskiej byłej żonie, zasądzając na rzecz drugiej strony spłatę. Wartość prawa najmu lokalu komunalnego, objętego podziałem majątku wspólnego, stanowi różnica między czynszem wolnym a czynszem regulowanym z uwzględnieniem - w konkretnych okolicznościach sprawy - okresu prawdopodobnego trwania stosunku najmu (uchwała Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 24 maja 2002 r., sygn. akt III CZP 28/2002, OSNC 2002/12 poz. 150), zatem spłata będzie równa połowie (o ile sąd nie ustali innych udziałów w majątku wspólnym) tej kwoty.

<>

Zobacz także:

 

Komentarze: Co się dzieje z prawem najmu po rozwodzie? - opinia prawna

  • eiblin 2013-09-26 14:49:35

    Re: Co się dzieje z prawem najmu po rozwodzie? - opinia prawna

    Proszę mi powiedzieć w takim razie co z dziećmi, czy należy się im jakaś część prawa do mieszkania jeśli są zameldowani ? Mam tutaj na myśli sytuacje w której mąż chce spłacić żonę, która chce połowę kwoty wartości mieszkania i połowę rzeczy materialnych znajdujących się w mieszkaniu, nawet meble, które użytkowane są przez dzieci.

  • Małgorzata Tynor 2012-06-13 08:26:36

    Re: Co się dzieje z prawem najmu po rozwodzie? - opinia prawna

    mam 51 lat jestem inwalidką 2 gr.stałej mój były mąż został wymeldowany administracyjnie w2004 roku 2006r dostaliśmy rozwód ja obecnie mieszkam z z naszą córką 9 letnią i 25 letnią drugą córką i jej 2 letnim synkiem w lokalu komunalnyn w 2010r wyszłam ponownie za mąż były mąż podał o podział majątku dorobkowego obecnie mieszka z żoną a domaga się spłaty połowy za użytkowanie mieszkania przezemnie w wysokości 80.000tyś. nie stać mnie na spłatę ponieważ żyjemy skromnie z mojej renty 688.00 netto miesięcznie ,alimentów 500zł jakie mąż były płaci oraz wypłaty obecnego męża w kwocie 518.00zł ponieważ ma zobowiązania alimentacyjne na byłe dzieci i taka kwota mu zostaje mieszkanie mam zadłużone ponieważ nie zawsze stać mnie było naopłacenie całego czynszu w kwocie 850.00zł obecnie moja sytuacja się troszku poprawiła i mogę spłacać czynsz wraz z zadłużeniem po1200zł córka do opłat mieszkaniowych dokłada się 300zł.Prawo najmu lokalujest prawem bezwartościowym bo rodzi obowiązki finansowe a nie przynosi dochodu co powinno mnie zwolnićz obowiązku dokonania spłaty były mieszka z żoną i psem a ja z z dziećmi czy jest jakieś prawo choć troszku chroniące mnie przed bezwzględnością prawa.

  • mariola 2011-03-16 21:31:21

    Re: Co się dzieje z prawem najmu po rozwodzie? - opinia prawna

    witam mam podobną sytuacje tylko tyle że to ja mieszkam w mieszkaniu z dzieckiem.były mąz nie mieszka w nim od rozwodu (2007r). niestety coraz częściej chce abym go spłaciła.jak mam go spłacić i czy powinnam ,jesli to mieszkanie jest państwa??? były mąż jest ciągle zameldowany.... chciałam podzielić mieszkanie na dwa.lecz nie czekam cały czas na zaświadczenie od niego o zarobkach(niestety nie wykaże bo pracuje na czarno) co moge zrobić,bardzo prosze o pomoc. pozdrawiam

  • ryszar 2010-02-23 19:01:59

    Re: Co się dzieje z prawem najmu po rozwodzie? - opinia prawna

    jestem w trakcje rozwodu mamy dwoje dzieci zona zada o eksmisie zona jako panienka przyszla do mojego mieszkania kwaterunkoweo kturym bylem najemca co mam robic

  • stan 2010-01-16 10:26:23

    Re: Co się dzieje z prawem najmu po rozwodzie? - opinia prawna

    Mam podobną sytuacje.Moja byla zona groźbami zmusila mnie do opuszczenia wspólnie zajmowanego mieszkania komunalnego.Tulalem po różnych miejscach.Kiedy wyjechala z dziećmii zamieszkala z innym mężczyzną wrócilem do mieszkania(mam przydzielony jeden pokój za który placę.Ona jest glównym najemcą,ale ma bardzo duze zadlużenia,Placi po ,,pare "zloty dla zmylenia.Od po roku nie mieszka .Czy mam szansę ja wymeldować i stać się glównym najemcą?Pomóżcie.Jestem na rencie inwalidzkiej,oczekuję dodatku pielęgnacyjnego,place alimenty i nie stać mnie na wynajem lokalu.Byla żona zlozyla w Gminie oswiadczenie o tym,ze wyjechala na czas rehabilitacji córki co nie jest prawdą,bo mieszka w duzym mieszkaniu z konkubentem,tam dzieci chodzą do szkoly.


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Porady prawne online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 1
  • 9
  • 2
  • 9
  • 7
  • 5
  • osób
Zobacz ich opinie:
  • anna.lewińska

    2014-04-15

    Opinia napisana prostym, dostępnym dla przeciętnego obywatela językiem. Polecam wszystkim potrzebującym fachowej porady. Podziękowanie dla autorów opinii.
  • marko55

    2014-03-31

    Dziekuje za otrzymana ocenę.Jest profesjonalna i wyjaśnia problem.Pozdrowienia i podziekowania dla autorow.
  • Krystyna G

    2014-03-20

    dziekuje za otrzymaną opinię, bardzo mi pomogła rozwikłać problem, o który pytałam
  • Barbara Z.

    2014-03-25

    Jestem bardzo zadowolona z usługi e-prawnik.pl Na doprecyzowane pytanie po otrzymaniu opinii dostałam odpowiedź która w pełni mnie satysfakcjonuje. Teraz wiem jak postąpić. Zespół prawników jest profesjonalny i rzetelny. Wycena usługi również nie jest zbyt wygórowana w porównaniu do usług prawników w mojej miejscowości. Dziękuję i pozdrawiam
  • Doris

    2014-03-27

    Opinia jest podana rzetelnie i profesjonalnie. Bardzo Dziękuję. Z porady korzystam już po raz drugi i jestem zadowolona. Dziękuję !
  • teresa bielecka

    2014-03-25

    witam-na razie bardzo Wam dziękuję w imieniu tej biednej Mamy-9 dzieci-postanowiłam Jej pomóc,choć sama walczę z bardzo złośliwym rakiem-jestem łysa i sama mam swe poroblemy,ale Wasza opinia mi się podoba,także jeszcze raz wielkie dzięki.Serdecznie pozdrawiam cały Wasz Zespół.Przypuszczam,że będę potrrzebowała dodatkowej pomocy,także pewnie się do Was zwrócę-DZIEKI
  • Bogdan T.

    2014-03-24

    Dziekuje za otrzymana opinie.Jest profesjonalna i rzeczywiscie wyjasnia problem.Pomaga w dalszym postepowaniu.Pozdrowienia i podziekowania dla autorow.
  • Janusz S.

    2014-03-10

    Opinia wyjaśnia zakres zadanego pytania w sposób jasny rysując kilka dróg rozwiązania.
  • bozenaj

    2014-03-19

    Dziękuję za otrzymaną opinię prawną. Treść podana w sposób rzetelny i w pełni wyczerpujący, komunikatywne podsumowanie opinii. Niezwykle wygodna i zarazem profesjonalna usługa dla osób nie mających możliwości bezpośredniego kontaktu z prawnikiem. Pozdrawiam
  • Dorota Gruchała

    2014-03-03

    Pierwsza opinia nie była dla mnie dokońca wyczerpująca, po darmowym doprecyzowaniu problemu uzyskałam jasną odpowiedź nie budzącą żadnych wątpliwości

Porady prawne

Artykuły


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zadaj pytanie – porady prawne w 24h już od 30zł

* pola wymagane