Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36, kod poczt. 30-126, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)


Czy choroba psychiczna unieważnia małżeństwo? - opinia prawna

STRESZCZENIE:

Kodeks rodzinny i opiekuńczy wyraźnie mówi, że małżeństwo może być unieważnione tylko w pewnych ściśle określonych przypadkach (art. 17). Jednym z nich jest właśnie choroba psychiczna. Kodeks mówi, że osoba dotknięta chorobą psychiczną albo niedorozwojem umysłowym w ogóle nie może zawrzeć małżeństwa (art. 12 § 1). Unieważnienia małżeństwa z powodu choroby psychicznej albo niedorozwoju umysłowego jednego z małżonków może żądać każdy z małżonków (art. 12 § 2). A zatem - zasadniczo możliwe jest domaganie się unieważnienia małżeństwa. Należy jednak wskazać na kilka istotnych elementów. Po pierwsze - nie każda choroba psychiczna stanowi przesłankę unieważnienia małżeństwa, a po drugie samo unieważnienie może nastąpić tylko wówczas, gdy przeszkoda choroby psychicznej istniała w dacie zawierania związku małżeńskiego, a więc w momencie składania oświadczenia woli.

FRAGMENT OPINII:   Stan faktyczny   Czy możliwe jest unieważnienie małżeństwa - żona przed ślubem nie poinformowała mnie o swojej chorobie psychicznej? Z karty chorobowej żony z okresu przed ślubem (...)

Artykuł zablokowany

Dostęp do e-prawnik.pl na 24h! za: 10,70zł

Wyślij SMS na numer: 7968, w treści wpisując EP

* kod otrzymany przez sms (6 znaków)

pełna oferta
już od 60 gr dziennie

posiadasz "Dostęp do treści?"


regulamin

instrukcja obsługi SMS

Po wysłaniu SMS'a otrzymasz odpowiedź zawierającą specjalny kod dostępu, który należy wpisać w okienku logowania. Kod umożliwia przeglądanie wszystkich treści w portalu e-prawnik.pl

Zapoznaj się z regulaminem usługi. Aby skorzystać z usługi musisz mieć poprawnie skonfigurowaną obsługę plików cookie.

Wysyłając SMS na w/w numery wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 2 Ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. Nr 144, poz. 1204) na podany numer telefonu komórkowego.


Podobne Artykuły

 

Komentarze: Czy choroba psychiczna unieważnia małżeństwo? - opinia prawna

  • Bolesta 2018-03-01 01:59:21

    Re: Czy choroba psychiczna unieważnia małżeństwo? - opinia prawna

    Witam, z kolei nt. kościelnego procesu o nieważność małżeństwa zapraszam również na mój blog. dr Arletta Bolesta adwokat kościelny

  • Kasia 2013-08-13 07:50:45

    Re: Czy choroba psychiczna unieważnia małżeństwo? - opinia prawna

    Moja corka zachorowala na chorobe psychiczna w trakcie malzenstwa ,przyczynil sie do tego maz i tesciowa znecali sie nad nia psychicznie i fizycznie i gwalty meza bala sie pojsc na policje ...bo ciagleja pilnowal za nai chodzil.,corka byla slaba psychicznie nie poradzila sobie z tym wszsystkim u tesciow zalamala sie wpadla w depresje po miesiacu jak zachorowala na ospe i miala duzo goraczki maz przyszedlpijany i krzyczal popychalja ze nic nie ugotowala zelezy a on jest glodny ,wygonil dziewczyne zdomu chora prosila o pomoc sasiadow alenie otworzyli drzwi wiedzieli co sie tam dzieje ale nie wtracali sie zadzwonil do mnie zeby corke zabrac on jej niechce i ze nie da jej lekow tylko zebysmy jej sami kupili,,uciekla po 1 rocznicy do nas czyli rodzicow oznajmujac ze maz ja gwalcil ze niechce tam wracac,widzialam ze cos sie dzieje tylko nic nie mowila mi bo sie bala widocznie ja niezlezastraszyli,gdy wrocila do nas zaczela trafiac codziennie na izbe przyjec cos bylo nie tak omdlenia ,lekarze na poczatku nie wiedzieli co jest .az pozniej trafila do szpitala i zachorowala na schizofrenie,maz raz ja odwiedzil a pozniej szukal dowodu zeby miec na nia dowody zbieral bo sie bal ze zglosi to na policje ze uznaja w sadzie go za winnego,sam podal do sadu o rozwod w trakcie jak corka byla chora ,pozniej juz ja nie odwiedzal ,nie przyszedl ani rodzice nie zapytali jak sie czuje czy jej potrzebna pomoc ,jak sie dowiedzialam szukali dowodow juz do sadu na nia .po powrocie ze szpitala bylajak roslinka zamknieta wsobie nie usmiechalasie musialam ja uczyc wszystkiego usmiechac sie myslec czytac opowiadac ,przez pol roku chodzilam z nia na spacery nawet wzimie biegalam znia jak zdzieckiem ,pozniej jak brala leki i ja z nia wszedzie jej pomagalam bylam przy niej .maz jej zlozyl pozniej pozwe o rozwod ,barzdo to przezywala trafiala barzdo czesto do szpitala ,nie miala sily walczyc a n ja posadzal z rodzicami ze nic nie robila itp.ja milaam duzo dowod zeznan na niego ,,ale nie mielismy juz sily walczyc znimi i corka powiedziala ze ma juz ich dosc i tego sadu i uznala ze zgodzi sie na rozwod ,saduznal ze zabiezre jej alimenty na ktore placil 300 zl i uzna ze jest to niczyja wina.dostal rozwod tylko dlatego ze corka juz nie miala sily i niechcialam ja narazac na wiecej stresow.teraz corka ma stany podpadaczkowe ciezko to przechodzi niewiem od czego to sie zrobilo w trakcie branai lekow,bardzo te ataki zle wygladaja jest oslabiona pozniej po nich ,lekarze nie wiedza od czego to powstalo,my jestesmy bezsilne,,,a teraz maz ja podal o uniewaznienie malzenstwa ,podalswiadkowswoich rodzicow twierdzac ze my jestesmy winni wszsytkiemu,twierdza ze utaila chorobe psychiczna prze dnim ze napewno zachorowala na schizofrenie na ta chorobe wczesniej ze juz widzieli w czesniej ze ona sie inaczej zachowuje ..byla fajna dziewczyna mila grzeczna nikogo by nie skrzywdzila dobrze sie uczyla poszla nawet na studia ale pozniej jej maz wypisal ja i zabral pieniadze za ktore my oplacalismy ,wypieralsie wszsytkiego ,przyznal sie do swoich rodzicow ja slyszalam zeja zgwalcil.po tym zdarzeniu poszlaismy do proboszcza i opowiedzielismy o tym gwalcie o tymjak ja traktuja ,nie uwiezylmowil ze moz eto nieprawda,pozniej sie okazalo ze rodzice naleza do kosciola ze ksiedza dobzre znaja zapraszaja na obiady ,rozczarowalam sie po tym ze nam nie uwierzyl barzdo bylismy zawiedzeni ze nam odmowil pomocy ,teraz corka ma ataki padaczkowe jak dostala zawiadomienie dosadu maich coraz wiecej po przeczytaniu skargi ze ja oskarza ze bylaglupia juz od urodzenia corka nie wytzrymala i zemdlala ,niewiemy co mamy juz robic jestesmy bezsilnei prosimy o komentazre i pomoc z waszej strony i prawnej:) pozdrawiamy:)

  • z Łodzi 2012-04-26 13:24:50

    Re: Czy choroba psychiczna unieważnia małżeństwo? - opinia prawna

    Jak się przekonałem osobiscie, w Sadzie Okręgowym w Łodzi rozpatrzenie pozwu o unieważnienie małżeństwa z powodu choroby psychcznej jest w praktyce niemożliwe. Sad nie wyznaczy terminu takiej rozprawy.

  • P 2011-05-11 01:47:35

    Re: Czy choroba psychiczna unieważnia małżeństwo? - opinia prawna

    Warto zapoznac sie z wyrokiem z 2004 roku -chdzi o rozwód. OSOBA CHORA PSYCHICZNE (PRZED SLUBEM) NIE MOZE BYĆ UZNANA ZA WINNA JESLI SIĘ NIE LECZY, NAWET JESLI MAŁŻENSTWO ZAWARŁA W ZŁEJ WIERZE. ZA WYŁACZNIE WINNA ZOSTAŁA UZANANA STRONA "ZDROWA" PSYCHICZNIE - POWOD CYT."BRAK LOJALNOSCI". Wyrok z 2004 roku. XII RC 1928/01 SĄD OKRĘGOWY W ŁODZI

  • jarek 2010-02-03 13:48:43

    Re: Czy choroba psychiczna unieważnia małżeństwo? - opinia prawna

    czy maniakalność jest chorobą psychiczną ? i czy mogę starać się na podstawie tej choroby o rozwód?

  • grześ 2010-01-07 11:39:26

    Re: Czy choroba psychiczna unieważnia małżeństwo? - opinia prawna

    artykuł jest wymowny i jasny,ale jednoznacznie nieokresla komu będą przyznane dzieci.


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Opinie naszych klientów

  • Dorota

    ocena usługi:

    polecam, szybko i konkretnie
  • Anna

    ocena usługi:

  • Halina

    ocena usługi:

    Jestem zadowolona, otrzymałam jasną dla mnie jasną odpowiedź. Polecam.
  • Halina

    ocena usługi:

    Jestem zadowolona, otrzymałam jasną dla mnie jasną odpowiedź. Polecam.
  • Katarzyna

    ocena usługi:

    Profesjonalnie i dokladnie.napewno będę jeszcze korzystać. Dziękuję Katarzyna
  • Adam

    ocena usługi:

    Bardzo wyczerpująca opinia, na temat, bez zbędnych komentarzy.
  • Małgorzata

    ocena usługi:

    Bardzo dobra, fachowa obsługa, rzetelne i profesjonalne podejście do tematu, bardzo dziękuję i polecam
  • Piotr

    ocena usługi:

    jestem bardzo zadowolony. pelny profesjonalizm, polecam wszystkim osobom potrzebujacym porady prawnej
  • Janina

    ocena usługi:

    Usługa przydała się bardzo,mam podstawy do domagania sie swoich praw.Polecam.Porada wyczerpująca i profesjonalna
  • J.M

    ocena usługi:

    Bardzo szybka trafna i wyczerpująca odpowiedz na zadane pytanie, napisana przystępnym językiem. Możliwość doinformowania. Bardzo dziekuje.Joanna
  • Krystyna

    ocena usługi:

    Opinia napisana w sposób jasny. Co do ceny :) , jeśli ktoś ma problemy finansowe to każda kwota jest zbyt duża. Profesjonalna obsługa prawna, polecam . Bardzo dziękuję.
  • Katarzyna

    ocena usługi:

    Sprawnie i opinia dużo pomogła i wyjašniła
  • Anna

    ocena usługi:

    Szybko i sprawnie, a opinia napisana w sposób jasny i klarowny.
  • Marek Mikulski

    ocena usługi:

    jestem ogólnie bardzo zadowolony - zwłaszcza z wszechstronnej odpowiedzi, wobec czego bardzo dziękuję
  • Grzes

    ocena usługi:

    Fachowo, terminowo,profesjonalnie, polecam.
  • Jolanta

    ocena usługi:

  • Dorota

    ocena usługi:

    Dziękuję bardzo. Wszystko rzetelnie, a co najważniejsze komentarz w przystępnej formie. Następnym razem tylko e-prawnik.




Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.