Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Od kiedy można żądać obniżenia alimentów – opinia prawna

Strona 2 z 2

Oczywiście może Pan podjąć próbę i wystąpić ze stosownym powództwem, jednak aby była szansa na skuteczną zmianę wysokości należnej byłej żonie kwoty winien Pan wskazywać na okoliczności, które nastąpiły już po uprawomocnieniu się tamtego wyroku. W szczególności jeśli od tamtego czasu pogorszyły się Pańskie możliwości finansowe, jeśli polepszyła się sytuacja byłej żony. Należy jednak pamiętać, że punktem odniesienia dla sądu przy ocenie czy powołuje się Pan na nowe okoliczności będzie stan na dzień orzekania o Pańskim obowiązku przyczyniania się do zaspokajania potrzeb Pańskiej byłej małżonki i jego zakresie. Jeśli sąd uzna, że te okoliczności, na które będzie się Pan powoływał w pozwie o obniżenie wysokości stopnia przyczyniania się do zaspokajania potrzeb byłej małżonki za istniejące przed uprawomocnieniem się wyroku zasądzającego świadczenie w wysokości 800 zł. oddali powództwo.

 

W pozwie powinien Pan podać miejsce zamieszkania a nie zameldowania (jeśli oczywiście adres zamieszkania nie pokrywa się z adresem zameldowania) byłej żony, tak aby korespondencja mogła do niej faktycznie trafiać. W związku z tym aby uniknąć ewentualnych komplikacji w toku procesu powinien Pan ustalić adres, pod którym ona aktualnie przebywa. Jeżeli poda Pan adres miejsca zameldowania i była żona korespondencji nie odbierze wówczas wszelkie pisma będą wracać do sądu z adnotacją „nie podjęto w terminie” (chyba, że np: oświadczy Pan listonoszowi, że była żona się wyprowadził). W przypadku gdy zwrot nastąpi z adnotacją „nie podjęto w terminie” wówczas pismo pozostawione zostanie w aktach ze skutkiem doręczenia. W przypadku adnotacji: „adresat wyprowadził się” sąd wezwie Pana do podania aktualnego adresu zamieszkania byłej żony. W przypadku gdy go Pan nie poda sąd zawiesi postępowanie. Jeśli natomiast nie jest Pan w stanie ustalić miejsca pobytu Pańskiej byłej żony wówczas na Pański wniosek sąd może ustanowić kuratora byłby to tzw. kurator dla nieobecnego. Zgodnie z art. 184 § 1 k. r. o. dla ochrony praw osoby, która z powodu nieobecności nie może prowadzić swoich spraw, a nie ma pełnomocnika, ustanawia się kuratora. To samo dotyczy wypadku, gdy pełnomocnik nieobecnego nie może wykonywać swoich czynności albo gdy je wykonywa nienależycie. Tak więc w efekcie może dojść do sytuacji gdy wydane zostanie orzeczenie bez faktycznego udziału Pańskiej byłej żony.

 

 

Obowiązek meldunkowy - możliwość wymeldowania

 

Zgodnie z art. 15 ust. 2 ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych organ wydaje decyzję w sprawie wymeldowania

 osoby, która opuściła miejsce pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad 2 miesiące i nie dopełniła obowiązku wymeldowania się. Wydanie takiej decyzji następuje na wniosek strony lub z urzędu. Ustawa nie definiuje pojęcia strony. Wobec tego należy przyjąć definicję strony zawartą w kodeksie postępowania administracyjnego (k.p.a.). Zgodnie z art. 28 k.p.a. „stroną jest każdy, czyjego interesu prawnego lub obowiązku dotyczy postępowanie albo kto żąda czynności organu ze względu na swój interes prawny lub obowiązek”. Nie ulega wątpliwości, że Pan, który legalnie zajmuje mieszkanie (służbowe), z którego chce Pan wymeldować swoją byłą żonę, jest stroną postępowania w rozumieniu definicji z art. 28 k.p.a. Ma Pan bowiem interes prawny w żądaniu wydania decyzji o wymeldowaniu byłej żony. Ponieważ jak Pan wskazuje była żona nie zamieszkuje w miejscu zameldowania od lutego tego roku, może więc Pan wystąpić z wnioskiem o wydanie decyzji o jej wymeldowaniu. Jednak w razie gdy organ stwierdzi brak interesu prawnego po Pańskiej stronie, obowiązany jest zakończyć postępowanie decyzją o umorzeniu postępowania, chyba, że podjął postępowanie z urzędu.

W tym miejscu warto wskazać na dwa orzeczenia Naczelnego Sądu Administracyjnego w przedmiocie wymeldowania dla zobrazowania okoliczności, które organ administracyjny bierze pod uwagę w postępowaniu administracyjnym a mianowicie: wyrok NSA - Ośrodek Zamiejscowy we Wrocławiu z dnia 13 lutego 2002 r. (sygn. akt II SA/Wr 15/2000) oraz wyrok NSA - Ośrodek Zamiejscowy w Łodzi z dnia 26 lutego 2002 r. (sygn. akt SA/Łd 1462/98). W pierwszym z nich Sąd stwierdził, że opuszczenie miejsca pobytu stałego w rozumieniu przepisów ustawy  z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz. U. 1984 r. Nr 32 poz. 174) jednoznacznie wiąże się z definitywnym i całkowitym usunięciem z zajmowanego pomieszczenia wszystkich przedmiotów służących do życia codziennego (mebli i innych rzeczy) i skoncentrowaniem swojego centrum życiowego poza miejscem tego pobytu stałego. Opuszczenie więc związane jest z wyprowadzeniem się z lokalu i zabraniem wszystkich rzeczy. W drugim zaś wyroku NSA czytamy: posiadanie w danym lokalu mebli, sprzętu RTV i innych rzeczy osobistych jest tylko jednym z przejawów przebywania w danym miejscu z zamiarem stałego pobytu i nie można mu przypisywać decydującego znaczenia przy dokonywaniu oceny czy jest to pobyt stały w rozumieniu art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Tekst jednolity: Dz. U. 2001 r. Nr 87 poz. 960).

<>

Zobacz także:

 

Komentarze: Od kiedy można żądać obniżenia alimentów – opinia prawna

  • kicaj415 2012-08-27 10:57:35

    Re: Od kiedy można żądać obniżenia alimentów ? opinia prawna

    blenda ty sie lecz kopnieta babo zaplac z 1200 zl 1200 facet staje sie niewolnikiem a korwa a co ma jesc i jezdzic do pracy co ty z dupcia w domku z dziecmi na lodzika a facet ma zasowac po 16 godzin gdzie ty w 14 godzinie pracy piepszysz sie z innym liczysz pieniazki z opieki ,alimenty,rodzinne i jeszcze kochasia wypłate takie jak ty to do piachu na nas narzekacie a same zalozylyscie sobie biznas i dlaczego unikamy placenia wlasnie dla tego by przezyc a rzad jak jest posrany to niech dalej sie oszukuje nikt nie bedzie pracowal normalnie jak sady beda walic takie alimenty jest nas 60 % w polsce tak sadze alimenciarzy ofiar kobiet zyjacych z dzieci i alimentow tylko jak by was polowe przeczesal i sprawdzil na co wydajesz pieniadze to by byl wielki szok dziwie sie ze jeszcze zad nic nie zrobil w tym kierunku to jest jawne niewolnictwo !!!!!A ty daj mezowi dzieci i niech sad da ci 800 alimentow i zyj zobaczysz czy bedziesz miala zas dla paznokci he smieszna kobieta

  • blenda 2012-03-22 09:50:21

    Re: Od kiedy można żądać obniżenia alimentów ? opinia prawna

    Nie żal mi alimenciarzy! Niech płacą na dzieci i na byłą żonę. To nie zarobki są podstawą orzekania o wysokości, a możliwości zarobkowe. Jak się nie chce płacić, to najlepiej nic nie robić i żyć z zasiłku.

  • piotr 2011-08-27 19:50:17

    jak sie bronic przed alimentani na byla zone

    jak sie bromic przed alimentani na zdrowa ,pracujaca kobiete, przyznaje sie do ozeczenia mojej winy,od alimentow na dziecko nie zamierzam sie uchylac ,jakich mam uzyc argumentow??

  • anna z kozieglow 2011-02-16 21:49:11

    Re: Od kiedy można żądać obniżenia alimentów ? opinia prawna

    wspolczuje panu. moj maz zostaw wrobiony w wylaczna wine rozpadu malzenstwa z byla zona.sad zasadzil alimenty dla bylej zony mojego meza w wysokosci 1200 zl. miesiecznie.obecnie moj maz jest emerytem i jest jedynym zywicielem 6 osobowej rodziny w tym 4 malych dzieci[8lat,4lata,1rok,2miesiace]przyczym 2 starszych dzieci to dzieci z mojego poprzedniego malzenstwa.zalozylismy sprawe dotyczaca obnizenia alimentow i sad obnizyl je tylko o 200zl. oczywiscie bedziemy sie odwolywac bo absurdem jest to zeby jedna kobieta miala 1000zl na miesiac a rodzina 6 osobowa 1900zl. nadmienic musze to ze na 2 dzieci z poprzedniego malzenstwa otrzymuje alimenty w kwocie 100zl na dwoje dzieci,a byla zona mojego meza leczy sie psychiatrycznie [bo to modna dzis choroba]


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 1
  • 6
  • 8
  • 0
  • 1
  • osób

Opinie naszych klientów

  • Maciej

    ocena usługi:

    Szybko, przystępnie, na temat
  • Włodzimierz

    ocena usługi:

    Dziękuję za jasną i wyczerpującą odpowiedż.Jestem zadowolony.Pozdrawiam cały zespół.
  • Michał

    ocena usługi:

  • Malgorzata

    ocena usługi:

    kompetentna i wyczerpujaca
  • Grzegorz

    ocena usługi:

    Opinia wyczerpująca , napisana zrozumiałym językiem ,wyjaśnila wątpliwości. Polecam tą kancelarię. Grzegorz
  • Krzysztof

    ocena usługi:

  • barbara

    ocena usługi:

    Witam .Dziękuję za opinię prawną ,która pomogła mi i rozwiała wątpliwości co do dalszych procedur.Skorzystałam z udzielonych porad ,napisałam pisma do sądu i oczekujemy na postanowienia sądu . Napiszę jak zakończy się sprawa wyznaczona na 16.12.2014r. Dziekuję i będę państwa polecać innym. Barbara
  • Damian

    ocena usługi:

  • Anna

    ocena usługi:

  • Mateusz Jeleń

    ocena usługi:

    Wszystko jak najlepszym porządku polecam
  • Izabela

    ocena usługi:

    Jestem bardzo zadowolona,dostałam bardzo szybko odpowiedż w mojej sprawie,nie tylko opinię ale także szczegółowe wyjaśnienie . Jeżeli znajde się jeszcze kiedyś w trudnej sytuacji napewno będzie to portal do ktorego zgloszę się o pomoc,bo wiem że pracują tu najlepsi. Dziękuję calemu zespołowi. Pozdrawiam i polecam. Izabela
  • piotrbarszcz

    ocena usługi:

  • MARZANNA

    ocena usługi:

    Opinia bardzo rzeczowa i pomocna. Polecam!
  • ewa

    ocena usługi:

  • Adam

    ocena usługi:

    Dziękuję za bardzo dobrą profesjonalną odpowieź na moje zapytanie.
  • Marta

    ocena usługi:

  • Wiesław

    ocena usługi:

    Obsługa w pełni profesjonalna.Szybko,fachowo i rzetelnie. Polecam.Wiesław


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane