Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Odpowiedzialność rodzica za długi pełnoletniego dziecka - opinia prawna

Strona 1 z 3

Stan faktyczny

Interesuje mnie problem odpowiedzialności rodziców za zobowiązanie finansowe zaciągnięte przez pełnoletnie dziecko, które studiuje, nie ma stałych dochodów własnych i jest na naszym utrzymaniu. Córka (21 lat) jest u nas zameldowana, ale studiuje w innym mieście, nie ma własnych dochodów i majątku trwałego, płacimy na jej mieszkanie i utrzymanie. Ostatni dowiedzieliśmy się, że bez naszej wiedzy pożycza u swoich kolegów pieniądze, podpisała umowę z operatorem telefonii komórkowej (i z niej się nie wywiązała, za co naliczono kary umowne) itd. Czy roszczenia z tytułu jej długów i innych zobowiązań mogą być skierowane do nas i jeżeli tak, to czy można się przed nimi zabezpieczyć?

Opinia prawna

Pana córka jest osobą pełnoletnią, co rodzi domniemanie, że w świetle prawa będzie miała pełną zdolność do czynności prawnych (nie wspomina Pan bowiem o przesłance, która mogłaby tę zdolność wyłączać lub ograniczać - tzn. o ubezwłasnowolnieniu) - art. 11 Kodeksu cywilnego. Posiadanie pełnej zdolności do czynności prawnych oznacza możność zaciągania zobowiązań własnymi działaniami. Stosunek zobowiązaniowy zawierany jest z reguły pomiędzy dwiema stronami - wierzycielem i dłużnikiem (po każdej z nich może być wiele podmiotów). Aby być stroną takiego stosunku zobowiązaniowego należy oświadczyć swoją wolę (czasem wystarcza ustne oświadczenie, czasem prawo wymaga szczególnej formy). Uczestnictwo osoby trzeciej w takim dwustronnym stosunku należy do rzadkości, a kiedy występuje (na przykład w formie poręczenia), to również musi być przez nią wyraźnie stwierdzone. Tak więc działanie Pańskiej córki nie może uczynić Pana zobowiązanym w stosunku do strony, z którą zawierała umowę. Umowa (na przykład pożyczka) zawierana jest bowiem pomiędzy nią, a osobą z którą doszła do porozumienia. Pana córka nie może, bez Pańskiego pełnomocnictwa, zawrzeć umowy, która czyniłaby Pana współdłużnikiem danego stosunku prawnego (nie mogłaby także uczynić Pana współwierzycielem). Takie działanie byłoby sprzeczne z zasadami prawa oraz z pewnością obrotu prawnego - nie można bowiem nikogo uczynić dłużnikiem ze zobowiązania, o którym nic nie wie.

Problem pojawia się jednak na gruncie prawa rodzinnego. Rodzice mają bowiem wobec swoich dzieci obowiązek alimentacji, w przypadku kiedy te nie są się jeszcze w stanie same utrzymać, a dochody z ich własnego majątku nie wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania, bądź też w momencie, gdy dziecko jest wprawdzie w stanie utrzymać się samodzielnie, ale znajduje się w niedostatku (art. 133 i 135 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego). Jak stwierdził Sąd Najwyższy w orzeczeniu z dnia 27 stycznia 1999 r., II CKN 828/97 - samo ukończenie przez uprawnionego 20 lat nie stanowi podstawy "anulowania" alimentów. Obowiązek alimentacyjny względem dziecka, nie ustaje zatem jak widać z chwilą osiągnięcia przez dziecko pełnoletności.
W alimentacji dziecka wyróżniamy tutaj dwa przypadki:

  1. dziecko nie jest w stanie utrzymać się samodzielnie, a dochody z jego majątku są niewystarczające na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania

  2. dziecko jest w stanie utrzymać się samodzielnie, ale znajduje się w niedostatku

Do Pańskiego przypadku będzie odnosiła się zasadniczo pierwsza z wymienionych sytuacji (stwierdził Pan bowiem, że córka nie ma żadnych dochodów i w związku z tym nie może się utrzymywać samodzielnie). Nie będzie zatem oceniana kwestia niedostatku dziecka. Z definicji obowiązku alimentacyjnego rodziców względem dziecka wynika, że obowiązek ten ustanie dopiero wówczas, gdy dziecko osiągnie samodzielność życiową, co z reguły łączy się z możliwością podjęcia pracy zarobkowej. Możliwość podjęcia pracy zarobkowej powinna być oceniana w konkretnych, ściśle określonych przypadkach, nie może być rozważana w oderwaniu od osobistej i życiowej sytuacji uprawnionego. Ocenia się tutaj faktyczną możliwość uzyskania pracy zarobkowej, a nie tylko hipotetyczną. Jeżeli uprawniony nie ma pracy zarobkowej, a kontynuuje on naukę, to za usprawiedliwione uznać należy dalsze alimentowanie go. Jak przyjął Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 12 lutego 1998 r., I CKN 499/97 (nie publikowane), nawet zdobycie dwóch zawodów przez dziecko nie uwalnia rodziców od obowiązku świadczenia alimentów, jeżeli taki uprawniony podejmuje studia. Jeżeli Pańska córka nie ma zatem pracy zarobkowej, a wykazuje chęci i zdolności do kontynuowania dalszej nauki to obowiązek alimentacji nie wygaśnie.

<>

Zobacz także:

 

Komentarze: Odpowiedzialność rodzica za długi pełnoletniego dziecka - opinia prawna

  • ANNA 2012-07-04 19:51:01

    Re: Odpowiedzialność rodzica za długi pełnoletniego dziecka - opinia prawna

    Mój syn ma 22 lata,podjął teraz prace na umowe o prace,ale wcześniej nałapał mandatow, jeżdził bez biletu wielokrotnie w poszukiwaniu pracy.Nie jest on osobą ubezwłasnowolnioną.A chciałam jeszcze dodać że syn ma ekmisje bez lokalu socjalnego.Czy może komornik przyjść do mnie po dług i coś mi zająć z mieszkania.

  • Jerzy 2012-03-02 20:13:15

    Re: Odpowiedzialność rodzica za długi pełnoletniego dziecka - opinia prawna

    Pełnoletnia córka zameldowana w własnościowym mieszkaniu naszym (rodziców), ma niezapłacone mandaty. Czy my możemy być obciążeni tymi mandatami?

  • Rene 2011-11-08 20:46:12

    Re: Odpowiedzialność rodzica za długi pełnoletniego dziecka - opinia prawna

    Witam. Nasz pełnoletni syn (18 lat), podjął decyzje samodzielnego życia. Porzucił szkołę, podczas naszej nieobecności w domu zabrał swoje najpotrzebniejsze rzeczy, dodatkowo ukradł nam kilka sprzętów domowych i poszedł tam gdzie poniosły go jego własne oczy. Na dzień dzisiejszy ma wezwanie od komornika - niezapłacone mandaty ( wezwanie było odebrane przez niego zdecydowanie wcześniej). Czy stare oraz jakieś nowe zobowiązania mogą bezposrednio obciążać nas jako rodziców, czy powinniśmy zgłosić na policję, kradzież oraz to iż w chwili obecnej nie wiemy gdzie on przebywa. Syn stały meldunek ma taki sam jak my, wpisany jest we wszystkich jego dokumentach. Jak możemy wymeldować syna oraz czy komornik lub jakiś inny wieżyciel może domagać się od nas rodziców spłaty jego zadłużenia.

  • Halina 2011-02-16 17:53:12

    Re: Odpowiedzialność rodzica za długi pełnoletniego dziecka - opinia prawna

    Mieszkam z dorosłym 27 letnim synem. Rok temu straciłam pracę , obecnie nie mogę znaleźc zatrudnienia powodem jest mój wiek 53 lata. Syn zaciąga długi , nie pracuje, jeśli się zatrudnia to na krótko, na umowy o pracę zaciąga kolejne długi i znów porzuca pracę. Obawiam się o swoją przyszłość. Czy w razie egzekucji komorniczych mojego syna mój majątek /mieszkanie włanościowe, i wszelkie przeze mnie zakupione dobra materialne/będą zajęte? Czy można jakoś sądownie uniezależnić się od długów mojego syna?

  • marek 2011-01-03 19:24:51

    Re: Odpowiedzialność rodzica za długi pełnoletniego dziecka - opinia prawna

    witam mam takie pytanie jak córka 22 letnia jest karana za kradzież spłatę długu w wysokości 1200 zł ma uregulować do kwietnia , wiem że jeśli tego nie spłaci to będzie miała komornika i to mnie właśnie bardzo nurtuje czy może za niespłacony dług córki my musimy ponosić odpowiedzialność jeśli ona wyprowadziła się i wymeldowała w nieznane.

  • Jaro 2010-05-17 18:51:16

    Re: Odpowiedzialność rodzica za długi pełnoletniego dziecka - opinia prawna

    nei, nie ma Pani takiej odpowiedzialności...

  • Adam 2010-02-04 22:32:45

    Re: Odpowiedzialność rodzica za długi pełnoletniego dziecka - opinia prawna

    Moja córka rozwódka ma 48 lat, ma kwiaciarnie,mieszka z synem ktory skończył szkłe średnią- hotelarską i nie chce iść do pracy.Ma niskie dochody, ma długi w Spółdz. Miezskaniowej za czynsz,mnie nie stać za płacenie zobowiązań z tego tytułu.Cz mam obowiązek prawny do zapłacenia tych należności?


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 0
  • 5
  • 4
  • 9
  • 0
  • osób

Opinie naszych klientów

  • BRGFCA

    ocena usługi:

    Dziękuję za wyczerpującą i profesjonalną opinię w mojej sprawie. Cena nie wysoka, a termin realizacji szybki. Ja zapewne skorzystam jeszcze nie raz z Państwa usług. Polecam je również innym. Pozdrawiam z wyrazami szacunku. Barbara.
  • Urszula

    ocena usługi:

  • Grażyna

    ocena usługi:

    Bardzo rzetelna firma. Korzystam już trzeci raz i jestem bardzo zadowolona. Polecam. Grażyna
  • Grażyna

    ocena usługi:

    Bardzo rzetelna firma. Korzystam już trzeci raz i jestem bardzo zadowolona. Polecam. Grażyna
  • AGNIESZKA

    ocena usługi:

  • Aleksandra

    ocena usługi:

    Uprzejmnie dziękuję za udzielenie mi profesjonalnej porady prawnej wraz z wniskiem do sądu, jestem w pełni zadowolona i rozwiały mi się wszystkie wątpliwości. Będę korzystała dalej z Państa usług . Pozdrawiam, z wyrazami szacunka. A. Leszczyńska
  • Jolanta

    ocena usługi:

    Dziękuję Państwu za pomoc.Rzetelna,fachowa porada.Z poważaniem Jolanta Jankowska
  • Jozef Ewa Czapczuk

    ocena usługi:

    Rewelacyjnie,solidnie i uczciwie pmogliscie mi Panstwo kolejny raz !dziekuje,polecam innym !
  • Izabela

    ocena usługi:

    Witam profesjonalna szybka rzetelna porada polecam życzę powodzenia zespołowi e-prawnik.pl Izabela
  • Ewa

    ocena usługi:

    Bardzo fachowa,wyczerpująca i przystępnie napisana opinia . Polecam!
  • Emilia

    ocena usługi:

    Dziękuję bardzo za wyczerpującą i konkretną poradę, która upewniła mnie w moich racjach dotyczących odsetek ustawowych od przeterminowanego czynszu. Wasza opinia jest mi bardzo pomocna w argumentacji z pracownikiem administracji. Na pewno skorzystam z dalszej pomocy. Pozdrawiam, z wyrazami szacunku..
  • Nina

    ocena usługi:

    Opinia została sporzadzona profesjonalnie i w terminie. Cena przystępna w stosunku do jakości. Polecam. Nina Kania
  • elwira11

    ocena usługi:

    Bardzo dziękuje za profesjonalna opinie, fachowa kancelaria, na pełno skorzystam jeszcze nie raz. Z wyrazami szacunku Elwira S.
  • JOZEF MOSKAL

    ocena usługi:

  • hokagena

    ocena usługi:

    Chciałabym podziękować za otrzymane opinie ,porady i wnioski do sądu w sprawie zasiłku macierzyńskiego mojej córki. Sprawę po roku dzięki Waszej pomocy wygraliśmy. ZUS wypłacił córce wszystkie zaległe świadczenia i to z odsetkami . Jestem ogromne wdzięczna za pomoc i profesjonalne załatwienie sprawy. Jesteście wspaniali. Nie wiem gdzie mogę zamiescic moja opinie dlatego pisze w ten sposób
  • Aleksandra

    ocena usługi:

    Jestem pod dużym wrażeniem za udzielenie mi odpowiedzi. Opinia jest profesjonalna , rzeczowa i konkretna udzielona w spsób przejzysty i czytelny. Bardzo solidna Kancelaria, fachowa wiedza. Bardzo dziękuję Państwu za pomoc i szybką odpowiedź. Będę korzystala dalej z Panstwa usługi i polecala wszystkim Z wyrazami szacunku. A. Leszczyńska
  • Marcin

    ocena usługi:

    Dziękuję, opinia potwierdziła się w 100%

Porady prawne

Artykuły

Śledź najnowsze informacje


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane