Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

Strona 3 z 3

Pani brat, jako jeden ze spadkobierców, mógłby uznać, że otrzymał za mały spadek w stosunku do przypadającego mu udziału. W takim przypadku ma prawo wystąpić do sądu zarzucając, że Pani otrzymała ze spadku więcej niż wynosił Pani udział i może domagać się zapłaty określonej sumy pieniężnej tytułem zachowku. W razie, gdyby do takiej sytuacji doszło, powinna Pani dysponować dokumentami potwierdzającymi, że brat również otrzymywał od rodziców darowizny podlegające doliczeniu do spadku. W tym celu powinna Pani otrzymać od rodziców pokwitowanie, potwierdzające przekazanie im pieniędzy na „spłatę” brata. Nie sposób bowiem przyznać racji argumentom Pani rodziców, którzy twierdzą, że ich synowi nie należy się żadna część spadku ani zachowek. Mogłoby tak być tylko w razie wydziedziczenia wyraźnie dokonanego w testamencie.

<>

Zobacz także:

  • zachowek

    Mam pytanie i bardzo prosze o odpowiedz. Moj maz z pierwszego malzenstwa ma dwie corki i jest pozbawiony praw rodzicielskich . My (...)

  • Darowizna mieszkania

    Mama moja ponad 5 lat temu zapisała mi mieszkanie w formie darowizny u notariusza mieszkanie społdzielczo-własnosciowe.Nie mam rodzenstwa,poniewaz (...)

 

Komentarze: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

  • asik 2013-10-07 12:55:14

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    myślałam o tym żeby zabrać babcie do notariusza aby tam napisała jakieś oświadczenie że wszystkie dzieci spłaciła co Pan o tym myśli?

  • asik 2013-10-07 12:37:34

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    witam ponad 20lat temu jak moja mama była panną rodzice przepisali jej dom i ziemie u notariusza ma aktnotariany. reszte dzici czyli czworo spłaciła ale niema tego na papierze. 2 lata temu mama przepisała na mnie ten spadek.Dziadek już nie żyje ja sie teraz opiekuje i mieszkam z babcią.Ale dowiedziałam sie że jej dzieci czekają jak babcia umrze żeby sie domagać zachówku w sądzie.Czy mam się szykować na koszty? proszę o odpowiedz

  • edek 2013-08-27 19:47:12

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    Czy jeśli za życia sprzdamy wraz z żoną nasze wspólne mieszkanie ,np.synowi żony abo go odbarujemy,to czy moja córka ma prwo żadac zachowku? jeżeli tak to od kogo i ile? Bardzo prosze o konkretną odpowiedz pozdrawiam i czy ,,DAROWIZNY,,sporzadzone za życia nie wymagają płacenia zachowku ?

  • edek 2013-08-27 19:46:32

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    Czy jeśli za życia sprzdamy wraz z żoną nasze wspólne mieszkanie ,np.synowi żony abo go odbarujemy,to czy moja córka ma prwo żadac zachowku? jeżeli tak to od kogo i ile? Bardzo prosze o konkretną odpowiedz pozdrawiam i czy ,,DAROWIZNY,,sporzadzone za życia nie wymagają płacenia zachowku ?

  • Aleksandra 2012-04-03 13:22:53

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    Mieszkałam z Rodzicami ponad 30 lat i w formie darowizny z dogonną słuzebnością otrzymałam mieszkanie w 2001 roku.Oboje rodzice nie żyją.Czy rodzeństwu należy się zachowek od tej darowizny?

  • MB 2011-11-21 20:59:53

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    Mój brat dostał w testamencie od Mamy całe mieszkanie - ustnie chce mi dać 1/4 ale w sądzie rozprawa o spadek dopiero będzie. Czy mam pisac wniosek do sądu o te 1/4 czy w czasie rozprawy poinformować sąd?

  • ania0083 2011-09-16 01:17:53

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    moj mąd dostał w darowiznie do z działką. ma 3 rodzenstwa nikt sie znich nierzek u notariusza czy w razie smierci rodziców męża mąz bedzie musił spłcic rodzenstwo. dom był przepisany przed slubem czy aby uniknąć zapałaty( bo kazdy znich cos dostał do rodziców ale niema akt sporządzonych) moze mąż przepisac dom na zone i sie go rzekoąć

  • Maciek 2010-03-10 06:29:52

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    Zmarł mój dziadek.Mieszkanie spółdzielcze zapisał mojemu bratu,który za życia dziadka wykupił je na własność(dziadek wcześniej go w nim zameldował).Czy w takiej sytuacji należy mi się zachowek,jeśli tak to w jakiej wysokości?Nadmieniam,że żyje jeszcze nasza matka-córka dziadka a brat ma 2 dzieci.

  • kazik 2010-02-18 09:44:39

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    mama zapisała w testamęcie mieszkanie siostrze mi nic nie dała czy należy mi się zachowek , czy mogę żądać wypłaty zachowku natychmiast i w jakiej wysokości

  • Barbara 2009-09-01 14:54:52

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    siostrzenica ojca otrzymała w testamencie zapisane mieszkanie.my dzieci 6-oro nie otrzymaliśmy nic.wiem ze należy nam się zachowek ale niewiem od jakiej części czy od 1\2 mieszkania czy od całości.

  • Barbara 2009-09-01 14:52:07

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    siostrzenica ojca otrzymała w testamencie zapisane mieszkanie.my dzieci 6-oro nie otrzymaliśmy nic.wiem ze należy nam się zachowek ale niewiem od jakiej części czy od 1\2 mieszkania czy od całości.

  • Barbara 2009-09-01 14:50:57

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    siostrzenica ojca otrzymała w testamencie zapisane mieszkanie.my dzieci 6-oro nie otrzymaliśmy nic.wiem ze należy nam się zachowek ale niewiem od jakiej części czy od 1\2 mieszkania czy od całości.


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 0
  • 4
  • 3
  • 5
  • 2
  • osób

Opinie naszych klientów

  • Izabela

    ocena usługi:

    Witam profesjonalna szybka rzetelna porada polecam życzę powodzenia zespołowi e-prawnik.pl Izabela
  • Ewa

    ocena usługi:

    Bardzo fachowa,wyczerpująca i przystępnie napisana opinia . Polecam!
  • Emilia

    ocena usługi:

    Dziękuję bardzo za wyczerpującą i konkretną poradę, która upewniła mnie w moich racjach dotyczących odsetek ustawowych od przeterminowanego czynszu. Wasza opinia jest mi bardzo pomocna w argumentacji z pracownikiem administracji. Na pewno skorzystam z dalszej pomocy. Pozdrawiam, z wyrazami szacunku..
  • Nina

    ocena usługi:

    Opinia została sporzadzona profesjonalnie i w terminie. Cena przystępna w stosunku do jakości. Polecam. Nina Kania
  • elwira11

    ocena usługi:

    Bardzo dziękuje za profesjonalna opinie, fachowa kancelaria, na pełno skorzystam jeszcze nie raz. Z wyrazami szacunku Elwira S.
  • JOZEF MOSKAL

    ocena usługi:

  • hokagena

    ocena usługi:

    Chciałabym podziękować za otrzymane opinie ,porady i wnioski do sądu w sprawie zasiłku macierzyńskiego mojej córki. Sprawę po roku dzięki Waszej pomocy wygraliśmy. ZUS wypłacił córce wszystkie zaległe świadczenia i to z odsetkami . Jestem ogromne wdzięczna za pomoc i profesjonalne załatwienie sprawy. Jesteście wspaniali. Nie wiem gdzie mogę zamiescic moja opinie dlatego pisze w ten sposób
  • Aleksandra

    ocena usługi:

    Jestem pod dużym wrażeniem za udzielenie mi odpowiedzi. Opinia jest profesjonalna , rzeczowa i konkretna udzielona w spsób przejzysty i czytelny. Bardzo solidna Kancelaria, fachowa wiedza. Bardzo dziękuję Państwu za pomoc i szybką odpowiedź. Będę korzystala dalej z Panstwa usługi i polecala wszystkim Z wyrazami szacunku. A. Leszczyńska
  • Marcin

    ocena usługi:

    Dziękuję, opinia potwierdziła się w 100%
  • Marcin

    ocena usługi:

    Bardzo profesjonalne i pomocne opracowanie.
  • dorotastyczynska

    ocena usługi:

  • Władysław

    ocena usługi:

    Bardzo rozbudowana profesjonalna opinia. Więcej niż oczekiwałem. Polecam.
  • Izabela

    ocena usługi:

    Opinia okazała się bardzo przydatna.
  • Szumny Krzysztof

    ocena usługi:

    Bardzo solidna kancelaria . Fachowa wiedza , szybka obsługa. Polecam.
  • alutka123456

    ocena usługi:

  • Paweł Kazana

    ocena usługi:

    jestem po dużym wrażeniem za udzielenie mi odpowiedzi na zadanie pytanie. 14 stron pisma rozwiało moje wszelkie wątpliowsci i teraz jestem spokojniejszy i na pewno skorzystam nastepnym razem z Panstwa porady bo warto. Polecam wszytskim
  • Jadwiga

    ocena usługi:

    Szybko i profesjonalnie. Wyrazy szacunku

Porady prawne

  • Roszczenie o zachowek

    Spadkodawca napisał testament, w którym wszystkie nieruchomości i działającą firmę zapisał wnuczce, natomiast konkubinie, jednej osobie obcej i trojgu dzieci zapisał (...)

  • Obowiązek zapłaty zachowku przez obdarowanego

    Dziadek chce notarialnie podarować wnukowi mieszkanie. Czy synowie będący (w razie śmierci dziadka) jego prawnymi spadkobiercami mogą domagać się zachowku?

  • Zapłata zachowku przez obdarowanego

    Czy obdarowany przez spadkodawcę zobowiązany jest do pokrycia zachowku w pełnej wysokości?

  • Uzupełnienie zachowku

    W 2006 roku moi żyjący wówczas rodzice dokonali darowizny aktem notarialnym na rzecz swojej wnuczki - mojej siostrzenicy. Przedmiotem darowizny był dom z działką, w (...)

  • Przeniesienie własności rzeczy w drodze darowizny

    Czy można przenieść własność na podstawie umowy darowizny (aktu notarialnego) na rzecz jednego z dzieci bez zgody pozostałych dzieci?

Artykuły


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zadaj pytanie – porady prawne w 24h już od 30zł

* pola wymagane