Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36, kod poczt. 30-126, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

Strona 3 z 3

Pani brat, jako jeden ze spadkobierców, mógłby uznać, że otrzymał za mały spadek w stosunku do przypadającego mu udziału. W takim przypadku ma prawo wystąpić do sądu zarzucając, że Pani otrzymała ze spadku więcej niż wynosił Pani udział i może domagać się zapłaty określonej sumy pieniężnej tytułem zachowku. W razie, gdyby do takiej sytuacji doszło, powinna Pani dysponować dokumentami potwierdzającymi, że brat również otrzymywał od rodziców darowizny podlegające doliczeniu do spadku. W tym celu powinna Pani otrzymać od rodziców pokwitowanie, potwierdzające przekazanie im pieniędzy na „spłatę” brata. Nie sposób bowiem przyznać racji argumentom Pani rodziców, którzy twierdzą, że ich synowi nie należy się żadna część spadku ani zachowek. Mogłoby tak być tylko w razie wydziedziczenia wyraźnie dokonanego w testamencie.

<>

 

Komentarze: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

  • karolina 2014-12-21 15:05:40

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    dzien dobry mam takie pytanko jesli ciocia meza przepisala testamentem na nniego swoj spadek ale nie miala dzeci to czy nalezy sie komus jakis zachowek po ich smierci bardzo prosze o odpowiedz

  • Grażyna Pawłowska 2014-08-25 12:41:49

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    Dzień dobry Moi rodzice zmarli , ale za życia przepisali 7 arowa działkę rolno-budowlaną notarialnie mojej córce czyli swojej wnuczce, która ją sprzedała. Czy należy mi się zachowek od tej darowizny i w jakiej wysokości? Proszę o odpowiedź

  • asik 2013-10-07 12:55:14

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    myślałam o tym żeby zabrać babcie do notariusza aby tam napisała jakieś oświadczenie że wszystkie dzieci spłaciła co Pan o tym myśli?

  • asik 2013-10-07 12:37:34

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    witam ponad 20lat temu jak moja mama była panną rodzice przepisali jej dom i ziemie u notariusza ma aktnotariany. reszte dzici czyli czworo spłaciła ale niema tego na papierze. 2 lata temu mama przepisała na mnie ten spadek.Dziadek już nie żyje ja sie teraz opiekuje i mieszkam z babcią.Ale dowiedziałam sie że jej dzieci czekają jak babcia umrze żeby sie domagać zachówku w sądzie.Czy mam się szykować na koszty? proszę o odpowiedz

  • edek 2013-08-27 19:47:12

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    Czy jeśli za życia sprzdamy wraz z żoną nasze wspólne mieszkanie ,np.synowi żony abo go odbarujemy,to czy moja córka ma prwo żadac zachowku? jeżeli tak to od kogo i ile? Bardzo prosze o konkretną odpowiedz pozdrawiam i czy ,,DAROWIZNY,,sporzadzone za życia nie wymagają płacenia zachowku ?

  • edek 2013-08-27 19:46:32

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    Czy jeśli za życia sprzdamy wraz z żoną nasze wspólne mieszkanie ,np.synowi żony abo go odbarujemy,to czy moja córka ma prwo żadac zachowku? jeżeli tak to od kogo i ile? Bardzo prosze o konkretną odpowiedz pozdrawiam i czy ,,DAROWIZNY,,sporzadzone za życia nie wymagają płacenia zachowku ?

  • Aleksandra 2012-04-03 13:22:53

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    Mieszkałam z Rodzicami ponad 30 lat i w formie darowizny z dogonną słuzebnością otrzymałam mieszkanie w 2001 roku.Oboje rodzice nie żyją.Czy rodzeństwu należy się zachowek od tej darowizny?

  • MB 2011-11-21 20:59:53

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    Mój brat dostał w testamencie od Mamy całe mieszkanie - ustnie chce mi dać 1/4 ale w sądzie rozprawa o spadek dopiero będzie. Czy mam pisac wniosek do sądu o te 1/4 czy w czasie rozprawy poinformować sąd?

  • ania0083 2011-09-16 01:17:53

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    moj mąd dostał w darowiznie do z działką. ma 3 rodzenstwa nikt sie znich nierzek u notariusza czy w razie smierci rodziców męża mąz bedzie musił spłcic rodzenstwo. dom był przepisany przed slubem czy aby uniknąć zapałaty( bo kazdy znich cos dostał do rodziców ale niema akt sporządzonych) moze mąż przepisac dom na zone i sie go rzekoąć

  • Maciek 2010-03-10 06:29:52

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    Zmarł mój dziadek.Mieszkanie spółdzielcze zapisał mojemu bratu,który za życia dziadka wykupił je na własność(dziadek wcześniej go w nim zameldował).Czy w takiej sytuacji należy mi się zachowek,jeśli tak to w jakiej wysokości?Nadmieniam,że żyje jeszcze nasza matka-córka dziadka a brat ma 2 dzieci.

  • kazik 2010-02-18 09:44:39

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    mama zapisała w testamęcie mieszkanie siostrze mi nic nie dała czy należy mi się zachowek , czy mogę żądać wypłaty zachowku natychmiast i w jakiej wysokości

  • Barbara 2009-09-01 14:54:52

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    siostrzenica ojca otrzymała w testamencie zapisane mieszkanie.my dzieci 6-oro nie otrzymaliśmy nic.wiem ze należy nam się zachowek ale niewiem od jakiej części czy od 1\2 mieszkania czy od całości.

  • Barbara 2009-09-01 14:52:07

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    siostrzenica ojca otrzymała w testamencie zapisane mieszkanie.my dzieci 6-oro nie otrzymaliśmy nic.wiem ze należy nam się zachowek ale niewiem od jakiej części czy od 1\2 mieszkania czy od całości.

  • Barbara 2009-09-01 14:50:57

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    siostrzenica ojca otrzymała w testamencie zapisane mieszkanie.my dzieci 6-oro nie otrzymaliśmy nic.wiem ze należy nam się zachowek ale niewiem od jakiej części czy od 1\2 mieszkania czy od całości.


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 3
  • 0
  • 3
  • 2
  • 3
  • osób

Opinie naszych klientów

  • Ninar

    ocena usługi:

    Szczegółowa opinia ukierunkowała moje działanie. Mam nadziję, że skutek będzie pozytywny. Bardzo dziękuję zespolowi za poradę. ninar
  • kje

    ocena usługi:

    Usługa została wykonana perfekcyjnie. Wyczerpująca odpowiedz i szybki czas oczekiwania. Kontakt z biurem klienta bardzo dobry, możliwość negocjacji ceny .Moje pełne zadowolenie z usługi e-prawnik.pl.
  • Barbara

    ocena usługi:

    Opinia rzetelna zupełna i wyczerpujaca , korzystam często z pomocy tego portalu i bede korzystała
  • Dorota

    ocena usługi:

    Jestem bardzo zadowolona. Korzystam z waszeo serwisu już po raz kolejny i zawsze wszystko jest szybko załatwione i pozytywnie. Bardzo szybki kontakt z klientem. Pozdrawiam
  • Bogumil

    ocena usługi:

    Bardzo dobra , profesjonalna , szybka opina prawna . Polecam wszystkim . Pozdrawiam
  • tomasz

    ocena usługi:

    Drugi raz korzystam z pomocy portalu e-prawnik i ponownie otrzymałem bardzo wnikliwą i rzetelną odpowiedź na moje pytania. Gorąco polecam w/w usługi prawne za bardzo rzetelne i profesjonalne podejście do każdego indywidualnego problemu. Koszt usługi jest niewspółmiernie niski do korzyści jakie dzięki takiej obsłudze prawnej osiągniemy. Dzięki nim ominiemy \"wyłudzaczy \" którzy bazują na naszej nieznajomości prawa. Pozdrawiam Tomasz
  • Agnieszka

    ocena usługi:

    Bardzo dobra opinia na 5!Polecam wszystkim,szczególnie tym,którzy się wahają czy z niej skorzystać:-)...Agnieszka.
  • Lucyna

    ocena usługi:

    Jestem zachwycona opinią prawną - bardzo szczegółowa, fachowa, z podaniem podstaw prawnych, dostosowana do konkretnej sutuacji . Będę z pewnością w przyszłości korzystać z porad i polecam serdecznie wszystkim. Lucyna
  • Anna

    ocena usługi:

    Mój prawnik nie umiał znaleźć rozwiązania problemu. Od Państwa otrzymałam szybko i precyzyjnie sporządzoną opinię i na jej podstawie przeprowadziłam całe postępowanie w sprawie. Właśnie zakończyło się pozytywnie. Bardzo dziękuję za profesjonalną poradę. Anna
  • Andrzej

    ocena usługi:

    Opinia pomocna,rzetelna,łatwy kontakt i szybko -polecam taką formę porady prawnej.
  • Danuta

    ocena usługi:

    Bardzo dobra opinia, bardzo pomocna. Dziękuję
  • mariusz

    ocena usługi:

    Profesjonalna obsługa, kompletna, fachowa i rzetelna polecam
  • Marek

    ocena usługi:

  • Marek

    ocena usługi:

  • Janusz

    ocena usługi:

    Dwukrotnie skorzystałem z usług e-prawnik i jestem nie tylko zadowolony ale i mądrzejszy, gdyż opinie takie b.mi pomogły w uniknięciu życiowego błędu - chociaż na co dzień czytam wszystko co dotyczy zmian w prawie ale zawsze profesjonalna porada e-prawnika jest absolutnym pewnikiem nieomylności, dlatego zachęcam każdego zastanawiającego się czy warto skorzystac z opinii e-prawnik, bo WARTO - nie żałuj pieniędzy na obronę siebie przed trudnymi życiowymi sytuacjami w które się wplątałeś a których chciałbys uniknąć do oceny swojej sytuacji, bo później może być już nie tylko drożej ale i gorzej. Pozdrawiam Janusz
  • wladyslawa

    ocena usługi:

    Polecam wszystko na 5
  • aśka28

    ocena usługi:

    Bardzo profesjonalna pomoc polecam :)


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane