Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

Strona 1 z 3

Stan faktyczny

Moi rodzice mają dwoje dzieci: mnie i brata. Brat w wieku 20 lat ożenił się i wyprowadził (26 lat temu), ja wyszłam za mąż i zostałam z rodzicami w domu. Rodzice 12 września 1996 r. notarialnie przepisali mi działkę z domem w formie darowizny. Zapłaciłam od tego podatek, założyłam księgę wieczystą. Dom remontowałam, trochę rozbudowałam. Czy brat lub jego dzieci będą mogli wnosić jakiekolwiek roszczenia względem domu i działki po śmierci rodziców np. złożyć wniosek w sądzie o zachowek lub spadek po rodzicach? Brat jest alkoholikiem, więc nigdy nie wiadomo co wymyśli, moi rodzice pomagają mu finansowo, spłacają długi, płacą za szkołę syna, drugiemu synowi brata dokładają do opłat za czynsz (trwa to już kilka lat). Uważają, że taka forma pomocy jest dla nich najlepsza. Brat pewnie uważa inaczej i wolałby jednorazową spłatę, aby zaszaleć. Rodzice wzięli ode mnie 5 lat temu pieniądze na spłatę brata, ale nigdy nie dali mi żadnego potwierdzenia na piśmie i nigdy takiego potwierdzenia nie otrzymam, ponieważ twierdzą, że jeżeli otrzymałam od nich dom w darowiźnie to brat ani jego dzieci sądownie niczego nie mogą dochodzić, że nic im się nie należy - ani spadek ani zachowek.

Opinia prawna

W razie śmierci rodziców, jeżeli nie zostanie sporządzony testament, majątek będzie dziedziczyć Pani i brat, jako jedyni zstępni, w częściach równych. Również gdyby Pani brat nie dożył otwarcia spadku, to nie Pani będzie jedyną spadkobierczynią, ale część spadku (½), która przypadłaby bratu, przypadnie jego synom w częściach równych. A zatem w takim przypadku Pani odziedziczyłaby ½ majątku rodziców, natomiast dwaj synowie brata po ¼. Co do zasady dom, który otrzymała Pani w drodze darowizny, jest już Pani własnością, ale zgodnie z art. 993 Kodeksu cywilnego przy obliczaniu zachowku do spadku dolicza się darowizny uczynione przez spadkodawcę.

Zachowek


Instytucję zachowku reguluje Kodeks cywilny w art. 991 - 1011.
Prawo spadkowe przewiduje instytucję tzw. zachowku, który ma zabezpieczyć interesy majątkowe najbliższych członków rodziny spadkodawcy. Spadkodawca może w testamencie pominąć członków najbliższej rodziny lub dokonać za życia darowizn, które uszczuplą masę spadkową, pozbawiając w ten sposób potencjalnych spadkobierców korzyści ze spadku. Wówczas jednak określone osoby należące do kręgu spadkobierców ustawowych (tzn. osób, które dziedziczą w przypadku braku testamentu) mają w stosunku do osoby, która otrzymała korzyść majątkową od spadkodawcy (poprzez testament lub darowiznę) roszczenie o zachowek.

Zachowek jest określoną korzyścią majątkową odpowiadającą części udziału, jaki otrzymałaby w spadku osoba uprawniona, gdyby nie został sporządzony testament (w omawianym przypadku - gdyby nie została uczyniona darowizna). Uprawniony do zachowku nie może domagać się od spadkobiercy określonego przedmiotu majątkowego należącego do spadku, tylko zapłaty sumy pieniężnej

Roszczenie do spadkobiercy o zapłatę sumy pieniężnej przysługuje jedynie ściśle określonym osobom, jeżeli nie otrzymały one równowartości należnego im zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny bądź w postaci powołania do spadku bądź też w postaci zapisu. W sytuacji, gdy udziału spadkowego jest mniejsza od wysokości zachowku, uprawniony może żądać sumy potrzebnej do uzupełnienia zachowku.

Przepis art. 991 Kodeksu cywilnego określa krąg osób uprawnionych do zachowku oraz jego wysokość. Uprawnionymi do zachowku są zstępni (dzieci, wnuki, prawnuki), małżonek i rodzice spadkodawcy, przy czym uprawnienie to przysługuje im o tyle, o ile byliby powołani do spadku z ustawy. Uprawnienie do zachowku przysługuje zatem przede wszystkim dzieciom i małżonkowi spadkodawcy. Jeżeli dziecko spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku (zmarło przed spadkodawcą), do zachowku są uprawnione jego dzieci (wnuki spadkodawcy).

Uprawnienie do zachowku nie przysługuje jednak osobom, które z mocy przepisów prawa spadkowego traktowane są tak, jakby nie dożyły otwarcia spadku (tj. śmierci spadkodawcy), to znaczy:

  • osobie, która została uznana za niegodną (na mocy orzeczenia sądowego),

  • osobie, która zrzekła się dziedziczenia ustawowego (w drodze umowy zawartej ze spadkodawcą w formie aktu notarialnego) lub na którą rozciągają się skutki zrzeczenia (zrzeczenie się dziedziczenia obejmuje potomstwo zrzekającego się, chyba że umowa przewiduje inaczej),

  • osobie, która odrzuciła spadek z ustawy (czyli nie chciała dziedziczyć i dostać spadku),

  • osobie, która została wydziedziczona (gdy spadkobierca w testamencie pozbawił osobę uprawnioną prawa do zachowku).

Spadkodawca może w testamencie pozbawić zachowku osobę uprawnioną, jeśli osoba ta:

  • wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego (tego rodzaju postępowaniem jest na przykład alkoholizm, narkomania, czerpanie środków utrzymania z nielegalnych źródeł, zaniedbywanie własnej rodziny i obarczanie spadkodawcy ciężarem jej utrzymania),

  • dopuściła się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci,

  • uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.

<>

Zobacz także:

  • zachowek

    Mam pytanie i bardzo prosze o odpowiedz. Moj maz z pierwszego malzenstwa ma dwie corki i jest pozbawiony praw rodzicielskich . My (...)

  • Darowizna mieszkania

    Mama moja ponad 5 lat temu zapisała mi mieszkanie w formie darowizny u notariusza mieszkanie społdzielczo-własnosciowe.Nie mam rodzenstwa,poniewaz (...)

 

Komentarze: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

  • Grażyna Pawłowska 2014-08-25 12:41:49

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    Dzień dobry Moi rodzice zmarli , ale za życia przepisali 7 arowa działkę rolno-budowlaną notarialnie mojej córce czyli swojej wnuczce, która ją sprzedała. Czy należy mi się zachowek od tej darowizny i w jakiej wysokości? Proszę o odpowiedź

  • asik 2013-10-07 12:55:14

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    myślałam o tym żeby zabrać babcie do notariusza aby tam napisała jakieś oświadczenie że wszystkie dzieci spłaciła co Pan o tym myśli?

  • asik 2013-10-07 12:37:34

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    witam ponad 20lat temu jak moja mama była panną rodzice przepisali jej dom i ziemie u notariusza ma aktnotariany. reszte dzici czyli czworo spłaciła ale niema tego na papierze. 2 lata temu mama przepisała na mnie ten spadek.Dziadek już nie żyje ja sie teraz opiekuje i mieszkam z babcią.Ale dowiedziałam sie że jej dzieci czekają jak babcia umrze żeby sie domagać zachówku w sądzie.Czy mam się szykować na koszty? proszę o odpowiedz

  • edek 2013-08-27 19:47:12

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    Czy jeśli za życia sprzdamy wraz z żoną nasze wspólne mieszkanie ,np.synowi żony abo go odbarujemy,to czy moja córka ma prwo żadac zachowku? jeżeli tak to od kogo i ile? Bardzo prosze o konkretną odpowiedz pozdrawiam i czy ,,DAROWIZNY,,sporzadzone za życia nie wymagają płacenia zachowku ?

  • edek 2013-08-27 19:46:32

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    Czy jeśli za życia sprzdamy wraz z żoną nasze wspólne mieszkanie ,np.synowi żony abo go odbarujemy,to czy moja córka ma prwo żadac zachowku? jeżeli tak to od kogo i ile? Bardzo prosze o konkretną odpowiedz pozdrawiam i czy ,,DAROWIZNY,,sporzadzone za życia nie wymagają płacenia zachowku ?

  • Aleksandra 2012-04-03 13:22:53

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    Mieszkałam z Rodzicami ponad 30 lat i w formie darowizny z dogonną słuzebnością otrzymałam mieszkanie w 2001 roku.Oboje rodzice nie żyją.Czy rodzeństwu należy się zachowek od tej darowizny?

  • MB 2011-11-21 20:59:53

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    Mój brat dostał w testamencie od Mamy całe mieszkanie - ustnie chce mi dać 1/4 ale w sądzie rozprawa o spadek dopiero będzie. Czy mam pisac wniosek do sądu o te 1/4 czy w czasie rozprawy poinformować sąd?

  • ania0083 2011-09-16 01:17:53

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    moj mąd dostał w darowiznie do z działką. ma 3 rodzenstwa nikt sie znich nierzek u notariusza czy w razie smierci rodziców męża mąz bedzie musił spłcic rodzenstwo. dom był przepisany przed slubem czy aby uniknąć zapałaty( bo kazdy znich cos dostał do rodziców ale niema akt sporządzonych) moze mąż przepisac dom na zone i sie go rzekoąć

  • Maciek 2010-03-10 06:29:52

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    Zmarł mój dziadek.Mieszkanie spółdzielcze zapisał mojemu bratu,który za życia dziadka wykupił je na własność(dziadek wcześniej go w nim zameldował).Czy w takiej sytuacji należy mi się zachowek,jeśli tak to w jakiej wysokości?Nadmieniam,że żyje jeszcze nasza matka-córka dziadka a brat ma 2 dzieci.

  • kazik 2010-02-18 09:44:39

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    mama zapisała w testamęcie mieszkanie siostrze mi nic nie dała czy należy mi się zachowek , czy mogę żądać wypłaty zachowku natychmiast i w jakiej wysokości

  • Barbara 2009-09-01 14:54:52

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    siostrzenica ojca otrzymała w testamencie zapisane mieszkanie.my dzieci 6-oro nie otrzymaliśmy nic.wiem ze należy nam się zachowek ale niewiem od jakiej części czy od 1\2 mieszkania czy od całości.

  • Barbara 2009-09-01 14:52:07

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    siostrzenica ojca otrzymała w testamencie zapisane mieszkanie.my dzieci 6-oro nie otrzymaliśmy nic.wiem ze należy nam się zachowek ale niewiem od jakiej części czy od 1\2 mieszkania czy od całości.

  • Barbara 2009-09-01 14:50:57

    Re: Żądanie zachowku od obdarowanego - opinia prawna

    siostrzenica ojca otrzymała w testamencie zapisane mieszkanie.my dzieci 6-oro nie otrzymaliśmy nic.wiem ze należy nam się zachowek ale niewiem od jakiej części czy od 1\2 mieszkania czy od całości.


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 0
  • 5
  • 5
  • 1
  • 4
  • osób

Opinie naszych klientów

  • BRGFCA

    ocena usługi:

    Dziękuję za wyczerpującą i profesjonalną opinię w mojej sprawie. Cena nie wysoka, a termin realizacji szybki. Ja zapewne skorzystam jeszcze nie raz z Państwa usług. Polecam je również innym. Pozdrawiam z wyrazami szacunku. Barbara.
  • Urszula

    ocena usługi:

  • Grażyna

    ocena usługi:

    Bardzo rzetelna firma. Korzystam już trzeci raz i jestem bardzo zadowolona. Polecam. Grażyna
  • Grażyna

    ocena usługi:

    Bardzo rzetelna firma. Korzystam już trzeci raz i jestem bardzo zadowolona. Polecam. Grażyna
  • AGNIESZKA

    ocena usługi:

  • Aleksandra

    ocena usługi:

    Uprzejmnie dziękuję za udzielenie mi profesjonalnej porady prawnej wraz z wniskiem do sądu, jestem w pełni zadowolona i rozwiały mi się wszystkie wątpliwości. Będę korzystała dalej z Państa usług . Pozdrawiam, z wyrazami szacunka. A. Leszczyńska
  • Jolanta

    ocena usługi:

    Dziękuję Państwu za pomoc.Rzetelna,fachowa porada.Z poważaniem Jolanta Jankowska
  • Jozef Ewa Czapczuk

    ocena usługi:

    Rewelacyjnie,solidnie i uczciwie pmogliscie mi Panstwo kolejny raz !dziekuje,polecam innym !
  • Izabela

    ocena usługi:

    Witam profesjonalna szybka rzetelna porada polecam życzę powodzenia zespołowi e-prawnik.pl Izabela
  • Ewa

    ocena usługi:

    Bardzo fachowa,wyczerpująca i przystępnie napisana opinia . Polecam!
  • Emilia

    ocena usługi:

    Dziękuję bardzo za wyczerpującą i konkretną poradę, która upewniła mnie w moich racjach dotyczących odsetek ustawowych od przeterminowanego czynszu. Wasza opinia jest mi bardzo pomocna w argumentacji z pracownikiem administracji. Na pewno skorzystam z dalszej pomocy. Pozdrawiam, z wyrazami szacunku..
  • Nina

    ocena usługi:

    Opinia została sporzadzona profesjonalnie i w terminie. Cena przystępna w stosunku do jakości. Polecam. Nina Kania
  • elwira11

    ocena usługi:

    Bardzo dziękuje za profesjonalna opinie, fachowa kancelaria, na pełno skorzystam jeszcze nie raz. Z wyrazami szacunku Elwira S.
  • JOZEF MOSKAL

    ocena usługi:

  • hokagena

    ocena usługi:

    Chciałabym podziękować za otrzymane opinie ,porady i wnioski do sądu w sprawie zasiłku macierzyńskiego mojej córki. Sprawę po roku dzięki Waszej pomocy wygraliśmy. ZUS wypłacił córce wszystkie zaległe świadczenia i to z odsetkami . Jestem ogromne wdzięczna za pomoc i profesjonalne załatwienie sprawy. Jesteście wspaniali. Nie wiem gdzie mogę zamiescic moja opinie dlatego pisze w ten sposób
  • Aleksandra

    ocena usługi:

    Jestem pod dużym wrażeniem za udzielenie mi odpowiedzi. Opinia jest profesjonalna , rzeczowa i konkretna udzielona w spsób przejzysty i czytelny. Bardzo solidna Kancelaria, fachowa wiedza. Bardzo dziękuję Państwu za pomoc i szybką odpowiedź. Będę korzystala dalej z Panstwa usługi i polecala wszystkim Z wyrazami szacunku. A. Leszczyńska
  • Marcin

    ocena usługi:

    Dziękuję, opinia potwierdziła się w 100%

Porady prawne

  • Roszczenie o zachowek

    Spadkodawca napisał testament, w którym wszystkie nieruchomości i działającą firmę zapisał wnuczce, natomiast konkubinie, jednej osobie obcej i trojgu dzieci zapisał (...)

  • Obowiązek zapłaty zachowku przez obdarowanego

    Dziadek chce notarialnie podarować wnukowi mieszkanie. Czy synowie będący (w razie śmierci dziadka) jego prawnymi spadkobiercami mogą domagać się zachowku?

  • Zapłata zachowku przez obdarowanego

    Czy obdarowany przez spadkodawcę zobowiązany jest do pokrycia zachowku w pełnej wysokości?

  • Uzupełnienie zachowku

    W 2006 roku moi żyjący wówczas rodzice dokonali darowizny aktem notarialnym na rzecz swojej wnuczki - mojej siostrzenicy. Przedmiotem darowizny był dom z działką, w (...)

  • Przeniesienie własności rzeczy w drodze darowizny

    Czy można przenieść własność na podstawie umowy darowizny (aktu notarialnego) na rzecz jednego z dzieci bez zgody pozostałych dzieci?

Artykuły

Śledź najnowsze informacje


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zadaj pytanie – porady prawne w 24h już od 30zł

* pola wymagane