Informacja o składzie produktu spożywczego

Pytanie:

"Niektóre produkty spożywcze na opakowaniach nie zawierają informacji o składnikach. Czy producent ma obowiązek informować o składzie produktu, jeżeli zawiera on kilka składników?"

Odpowiedź prawnika: Informacja o składzie produktu spożywczego

Zgodnie z § 2 ust. 1 rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U. 2007 r. Nr 137, poz. 966 ze zm.), opakowany środek spożywczy znakuje się, podając, co najmniej następujące informacje:

  1. nazwę środka spożywczego; 

  2. dotyczące składników występujących w środku spożywczym

  3. datę minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia; 

  4. sposób przygotowania lub stosowania, jeżeli brak tej informacji mógłby spowodować niewłaściwe postępowanie ze środkiem spożywczym; 

  5. dane identyfikujące: 

    1. osobę fizyczną, osobę prawną albo jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej, która: 

      • produkuje lub paczkuje środki spożywcze lub 

      • wprowadza środki spożywcze do obrotu, jeżeli działalność w tym zakresie jest zarejestrowana na terytorium któregoś z państw członkowskich Unii Europejskiej lub na terytorium państwa członkowskiego Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), będącego stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, 

    2. miejsce albo źródło pochodzenia, w przypadku gdy brak tej informacji mógłby wprowadzić konsumenta w błąd; 

  6. zawartość netto lub liczbę sztuk opakowanego środka spożywczego; 

  7. warunki przechowywania, jeżeli oznakowanie środka spożywczego zawiera informację o terminie przydatności do spożycia oraz w przypadku, gdy jakość środka spożywczego w istotny sposób zależy od warunków jego przechowywania; 

  8. oznaczenie partii produkcyjnej rozumianej jako określona ilość środka spożywczego wyprodukowanego, przetworzonego lub zapakowanego w praktycznie takich samych warunkach; 

  9. klasę jakości handlowej, jeżeli została ona ustalona w przepisach w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych lub ich grup, albo inny wyróżnik jakości handlowej, jeżeli obowiązek podawania tego wyróżnika wynika z odrębnych przepisów.

Należy również pamiętać, iż na podstawie art. 46 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, oznakowanie środka spożywczego nie może: 

  1. wprowadzać konsumenta w błąd, w szczególności: 

    • co do charakterystyki środka spożywczego, w tym jego nazwy, rodzaju, właściwości, składu, ilości, trwałości, źródła lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji, 

    • przez przypisywanie środkowi spożywczemu działania lub właściwości, których nie posiada, 

    • przez sugerowanie, że środek spożywczy posiada szczególne właściwości, jeżeli wszystkie podobne środki spożywcze posiadają takie właściwości; 

  2. przypisywać środkowi spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia albo odwoływać się do takich właściwości.

Jak więc wynika z powyższego, producent ma obowiązek m.in. zamieszczać na opakowaniach środków spożywczych informacje dotyczące wszystkich składników środka spożywczego.


Zespół prawników
e-prawnik.pl

Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne

Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?


Masz inne pytanie do prawnika?

 

Komentarze

    Nie dodano jeszcze żadnego komentarza. Bądź pierwszy!!

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika