Archiwum Forum Grudzień 09
(7554 tematów na forum)
-
Zaprzeczenie pobicia przez policję - postępowanie prokuratorskie
przez: shox82 | 2008.4.13 22:56:26
dokladnie chodzi mi o taka sytuacje w piatek zostalem zatrzymany przez policje na komendzie chcieli zeby sie przyznal do pobicia i zlamanie szczeki jednemu chlopakowi, nie przyznalem sie bo tego nie zrobilem. (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja wyrównania alimentów - jak odzyskać zaległości?
przez: samotna | 2008.4.14 15:48:2
alimenciarzy powinno sie wysyłac do kamieniołomow i z przywiazana kula bo oni niezdaja sobie sprawy z tego jaka krzywdza dziecko oni mysla ze robia na złosc matce dziecka i mysla ze na nich niema prawa czytaj dalej»
-
Czy komornik może nie uwzględnić nadpłaty alimentów przy nowym wyroku?
przez: monik | 2008.4.14 16:4:53
To jest możliwe , ale pod wrunkiem ,że zaznaczył Pan przy wpłacie ,że jest to na poczet dalszych alimentów .Inaczej komornik zrobi tak jak zrobił. czytaj dalej»
-
Zakwestionowanie testamentu po 10 latach - czy można odzyskać spadek?
przez: klara | 2008.4.14 16:7:9
Jest 3 lata na to ,aby złożyć wniosek o zachowek od dnia ogłoszenia testamentu.Teraz to tylko pozew o unieważninie testamentu ,jeśli był niezgodny z wolą ojca .tak mi się wydaje . czytaj dalej»
-
Sąsiad wbił paliki wzdłuż mojej drogi - czy mogę je usunąć?
przez: maryja | 2008.4.14 16:10:34
powołać uprawnionego geodetę i ponownie wyznaczyć granicę działęk.Wniosek jest Pan także za opłatą Pana także.Potem przesłać sąsiadowi kopię mapy z naniesieniem faktycznej granicy i jeśli (...) czytaj dalej»
-
Manipulowanie dzieckiem przeciwko ojcu płacącemu alimenty
przez: tomny25 | 2008.4.14 16:48:50
proponuje zgłoś to doo sądu rodzinnego, nie powinna Ci utrudniać kontaktu, to twoje dziecko walcz o nie:!!! czytaj dalej»
-
Normy powierzchni w przedszkolu - ile metrów na jedno dziecko
przez: lonia99 | 2008.4.14 16:56:43
Na jedno dziecko przypada 2,2 m2 n ie wliczając powierzchi, którą zajmą meble. czytaj dalej»
-
Likwidacja Funduszu Alimentacyjnego - bezprawne działanie rządu?
przez: samowar1 | 2008.4.15 22:25:13
nawiązując do FA -miałem problemy z alimentami -moja była żona zwróciła się do FA i otrzymała zaliczkę', komornik na jej wniosek dokonał wpóżniejszym czasie zajęcia i wyrównał mojej byłej (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie przez babcię z mieszkania wykupionego
przez: anna | 2008.4.15 22:54:13
Pieprzysz jak niezdrowa d... czytaj dalej»
-
Mandat za picie alkoholu gdy nie zdążyłem otworzyć puszki - czy mam szanse w sądzie?
przez: wirsan | 2008.4.16 9:50:26
Twoja gadka nie liczy się - w sądzie ważne co zaszczeka pies - tak że nie masz szans. Zapłacisz drugie tyle (dochodzą koszty sądowe) i na tym sprawa się skończy. Będzie mógł się chwalić jakie (...) czytaj dalej»
-
Żądanie zapłaty za semestr w szkole prywatnej mimo skreślenia
przez: bartekprawnikzzamiłowania | 2008.4.16 10:42:9
Prawdopodobnie jak zapisywałeś się na studia to podpisywałeś ze szkołą umowę albo przynajmniej regulamin finansowy. Takie dokumenty zobowiązują cię do płatności. Artykuł 87 k.p.c. mówi o (...) czytaj dalej»
-
Legalizacja pobytu ukraińskiej partnerki w Austrii - jakie formalności?
przez: marian | 2008.4.16 13:46:10
Musisz skierować swoje pytanie do urzędu , który wydał kartę stałego pobytu , bo w Astrii będzie za poźno , a tam przepisy są rygorystyczne.Powdzenia . czytaj dalej»
-
Kontrola abonamentu RTV przez listonosza w mieszkaniu
przez: ******125-50@*2.** | 2008.4.16 15:34:45
Nazywam sie Maria Pilarczyk pisze w sprawie mojej corki ,od roku zamieszkala u swojego partnera w domku jedno rodzinnym czy musza oni placic abonament telewizyjny.Jakis czas ona placila -ksiazeczke miala (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku i eksmisja męża skazanego za przestępstwa
przez: Zaira | 2008.4.16 15:57:38
Mam taką sama sprawe. Sprawa jest rozpatrywana z mieszkanie własnosciowego. Jest brane pod uwage czy wklad był przed slubem i ile zostalo wpłacone podczas trwania małżeństwa. To horror ile to kosztuje (...) czytaj dalej»
-
Czy sąd musi powiadomić o wyroku alimentacyjnym - obowiązek czy uprzejmość?
przez: hmm alimenty.pl | 2008.4.16 17:42:53
Sad orzeka na sprawie o wysokosci alimentow i sposob placenia ich,masz 7 dni na odwolanie a 21 dni na uprawomocnienie wyroku. Bardzo duzo traca osoby ktore nie stawiaja sie na sprawy,poniewaz sad niema (...) czytaj dalej»
-
Sprawa o zakłócanie porządku - czy można uniknąć sądu
przez: timex | 2008.4.17 9:11:17
Panie studencie. Każdy lubi się bawić. A w zabawie trzeba znać umiar. Proponuję zastanowić się nad samym sobą a nie "iść na łatwiznę" i szukać pomocy na forum.Najwidoczniej Pańskie (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska dziecku bez zgody ojca
przez: Raaen | 2008.4.17 10:40:50
Czyli to jednak rzecz do załatwienia...szkoda tylko ze wszyscy"tatusiowie" nie sa w rzeczywistości tacy honorowi...Ojciec mojej córki sie na pewno nie zgodzi,przez całe życie robi wszystko (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie i opłaty od właściciela domu za zamieszkujące rodzeństwo
przez: kika9999 | 2008.4.17 11:21:9
Mianowicie chodzi o to: Mój znajomy ma dom który jest na niego,jest jego właścicielem, ale mieszka w nim jeszcze jego siostra z mężem i dziećmi,są tam zameldowani, ale dzięki nim on nic nie może (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie i opłaty od właściciela domu za zamieszkujące rodzeństwo
przez: kika9999 | 2008.4.17 12:13:44
Mianowicie chodzi o to: Mój znajomy ma dom który jest na niego,jest jego wlascicielem, ale mieszka w nim jeszcze jego siostra z mezem i dziecmi,sa tam zameldowani, ale dzieki nim on nic nie moze zrobic:(remontu (...) czytaj dalej»
-
Prawa do mieszkania po rozwodzie przy spłacaniu kredytu
przez: lunaplena | 2008.4.17 16:19:26
Chciałabym Ci pomóc, ale w takiej sprawie dobrze by było byś poradził się osoby kompetentnej i nie licz na głupawe podpowiedzi co poniektórych ludzi tu na forum, to moja rada.Pozdrawiam i powodzenia. czytaj dalej»
-
Czy zagraniczny rejestr karny obowiązuje w Polsce?
przez: lunaplena | 2008.4.17 16:59:52
Mój mąż był notowany za granicą.Czy jeśli kiedykolwiek popełni jakieś wykroczenie w Polsce ,wszystkie akta zgromadzone za granicą będą ważne w Polsce? czytaj dalej»
-
Egzekucja prawomocnego wyroku alimentacyjnego - gdzie się zgłosić?
przez: matka alimenty.pl | 2008.4.17 18:59:16
Yasminka- na tym forum nie wiele sie dowiesz zajrzyj na inne portale wpisz w wyszukiwarce slowo alimenty itp a na pewno znajdziesz porady napisane nawet przed prawnikow czytaj dalej»
-
Rozwód z orzekaniem winy za niewierność - szanse na wygraną
przez: skorpion | 2008.4.17 21:42:11
Witam; Niestety jako że jesteśmy facetami stoimy na przegranej pozycji. Szanse na dzieci masz dopiero wtedy jak je urodzisz (powodzenia), w naszym pięknym kraju, w ponad 60% przypadków wyłączną (...) czytaj dalej»
-
Pozbawienie praw rodzicielskich ojca który porzucił dziecko - jakie szanse?
przez: Dominika7979 | 2008.4.18 11:14:18
Witam!Nurtuje mnie jedno pytanie na które myślę,że tutaj uda mi się znaleźć odpowiedź albo przynajmniej otrzymać małą poradę.Otóż sprawa dotyczy pozbawienia praw rodzicielskich ojca mojej (...) czytaj dalej»
-
Separacja w Szwajcarii - prawo pobytu po wyprowadzce
przez: lunaplena | 2008.4.18 17:15:46
o co Ci tak naprawdę chodzi o głupi pobyt czy o normalne spokojne zycie dziewczyno???Ja jestem rasistką i nie toleruję raczej związkow z obcokrajowcami, za wiele problemów juz oni stworzyli naszym (...) czytaj dalej»
-
Zniesławienie na forum internetowym - jak się bronić prawnie?
przez: darek | 2008.4.18 19:13:27
zgłoś ten fakt na policje i/lub do prokuratury podaj czego dotyczy i wskaż na dowody (jakie to forum, kiedy się działo, jak masz zrzut strony albo zachowane zdarzenie w historii to na pewno przyspieszy (...) czytaj dalej»
-
Przepisy budowlane dla podjazdów dla niepełnosprawnych
przez: basia82zg | 2008.4.18 23:57:2
Czy istnieja jakies regulacje prawne jak np przepisy prawa budowlanego dotyczace usytuowania podjazdu dla niepełnosparwnych czy moze ona znajdowac sie na granicy z działka sosiednia czy musi byc zachowana (...) czytaj dalej»
-
Pozew rozwodowy po separacji z ustalonymi alimentami i opieką
przez: Olka alimenty.pl | 2008.4.19 13:24:34
hihi bobrze napisała przez ź z kropką,naprawde jest po specjalnej o ile wogóle taką chociaż ma. czytaj dalej»
-
Zasady sadzenia drzew od granicy z sąsiadem
przez: ******@****.** | 2008.4.19 16:53:46
ile od granicy z sąsiadem moge posadzić dzrzewo czytaj dalej»
-
Rozwód z orzekaniem o winie czy bez - który jest szybszy?
przez: skorpion | 2008.4.19 20:22:44
Hmmm, jest dziecko jest problem. Sądy niechetnie dają rozwody jeśli ucierpią małoletnie dzieci. Podaj więcej szczegółów na maila axel1970(małpa)wp.pl jeśli chcesz czytaj dalej»
-
Odmowa podania danych podczas zatrzymania przez policję
przez: maks-64 | 2008.4.20 10:17:48
Zostałem zatrzymany przez policje, policjant pytając mnie o moje dane osobowe zapytał czy pan nazywa się tak ja odpowiedziałem, że tak zgadza się, więc jest pan zatrzymany. I zawieź ono mnie na (...) czytaj dalej»
-
Obawa przed porwaniem dziecka przez męża w trakcie rozwodu
przez: Zofia alimenty.pl | 2008.4.21 16:39:51
...to jest oszołom, wyrywaliśmy sobie dziecko... I co na to nasze prawo??????????????? czytaj dalej»
-
Czy można domagać się odsetek ustawowych od osoby skazanej za oszustwo?
przez: Marcin19 | 2008.4.22 11:17:59
Witam Nie wiem czy w dobrym dziale zadaje pytanie, mam nadzieje ze tak. Sprawa wyglada tak: pozyczylem "koledze" 2.5 roku temu 4.000 zlotych, oddal mi tysiac i "kontakt sie urwal". (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie siostry z mieszkania po spłaceniu jej długów
przez: mojakamila | 2008.4.22 17:43:3
Witam. Mam pytanie. W zeszłym roku matka wymeldowała się z mieszkania wraz z dziećmi. Została tam moja siostra.Ja też tam jestem zameldowana,ale tam nie mieszkałam. Siostra nie chciała spłacić (...) czytaj dalej»
-
Zamknięcie ruchu na drodze z wieloma wyłączeniami w znakach
przez: azgim | 2008.4.22 19:26:27
Ustawa "Prawo o ruchu drogowym" nie wyjaśnia pojęcia " zamknięcie ruchu pojazdów na drodze". W związku z powyższym mam pytanie: Czy na drodze przy której stoi znak zakazu B-1 (...) czytaj dalej»
-
Czy można zostawić dziecko z dziadkami wyjeżdżając za granicę do pracy?
przez: lakrimozka | 2008.4.22 22:5:38
Witam, jestem samotną matką 6-letniego dziecka. W pracy zaproponowano mi wyjazd na dwumiesięczny kontrakt za granicę w czasie wakacji. Chciałabym w tym czasie zostawić syna pod opieką moich rodziców. (...) czytaj dalej»
-
Odrzucenie wniosku o przydział lokalu po negatywnym wywiadzie - czy można odwołać?
przez: ewelina77 | 2008.4.23 13:46:14
dzięki za odpowiedź czytaj dalej»
-
Egzekucja zaległych alimentów - skuteczne metody windykacji
przez: dora alimenty.pl | 2008.4.23 20:27:24
najpierw idż do komornika jeżeli stwierdzi że nie ma z czego zciągnąć alimentów to poproś o zaświadczenie o nieściągalności i załóż spraę dziadką w 95 procentach wygrasz bo albo ojciec (...) czytaj dalej»
-
Płatne zwolnienie lekarskie na umowie o zastępstwie
przez: lparafiniuk | 2008.4.24 11:6:40
Czy osobie bedacej zatrudniona na umowe o zastepstwie przysluguje platne zwolnienie lekarskie?? z powodu choroby... czytaj dalej»
-
Kara za niestawiennictwo w sądzie gdy nie odebrałem wezwania - czy można odwołać?
przez: ElvisWawa | 2008.4.24 12:40:44
jeśli do sądu dotarła zwrotka z adnotacją "nie podjęto w terminie" przyjmuje się, że korespondencja została doręczona.wywołuje to negatywne skutki dla adresata.jeśli na świadka została (...) czytaj dalej»
-
Żądanie zwolnienia lekarskiego przy umowie o dzieło - czy pracodawca ma prawo?
przez: black | 2008.4.24 13:28:4
Pozew do sądu pracy o ustalenie istnienia stosunku pracy z równoczesnym żądaniem wypłacenia wynagrodzenia lub skarga do OIP własciwego ze względu na miejsce świadczenia pracy (rozumiem, że jest (...) czytaj dalej»
-
Skargi za uprawę konopi - jakie kary grożą nieletniemu?
przez: uppsala | 2008.4.24 13:57:22
Czyn godny pogardy - dostaniesz najprawdopodobniej wyrok w zawiasach. To że nie miałeś 18 lat nie ma żadnego znaczenia. czytaj dalej»
-
Sprzedaż udziału w spadku bez podatku - jakie są możliwości?
przez: Olka | 2008.4.24 15:0:15
I niby jak to się ma do konieczności zapłaty podatku?????????????????? czytaj dalej»
-
Ile czasu trwa wpis zmian właściciela do ksiąg wieczystych?
przez: Adrian prawo-cywilne.net | 2008.4.24 17:53:17
Czy po otrzymaniu zawiadomienia o dokonanym wpisie do KW można używać tego dokumentu do załatwienia spraw podatkowych w urzędzie miejskim? czytaj dalej»
-
Odzyskanie zaległych wynagrodzeń od Spółdzielni Pracy po zwolnieniu
przez: p08 | 2008.4.24 18:25:14
Dziękuje za odpowiedź. Natomiast mam teraz problem z ustaleniem dokładnej kwoty którą jest mi winna Spółdzielnia, ponieważ nie otrzymałem do tej pory odcinka za ostatni miesiąc pracy. Jeżeli (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie z mieszkania po sprzedaży przez matkę - czy można zrobić to przez pełnomocnika?
przez: itchywha | 2008.4.25 9:48:43
no nie - całkiem znośnie. Tak zrobię, tylko gdzie właściciel musi złożyć ten wniosek i jak on ma wyglądać? dzięki! czytaj dalej»
-
Trudności z uzyskaniem rozwodu gdy małżonek nie chce - co robić?
przez: rozwiedziony | 2008.4.25 12:28:40
jak nowe dziecko w drodze dostaniesz rozwod na bank. To ze zona nie pracuje to tylko jej wybor gdyz dziecki sa odchowane i moze ona swobodnie pojsc do pracy, jak wezmiesz wine na siebie a zona bedzie cwana (...) czytaj dalej»
-
Mandat 80 zł nieópłacony - czy może zostać wyzerowany?
przez: Nask | 2008.4.26 22:35:41
Olej to... czytaj dalej»
-
Wysyłka zabytkowego przedmiotu z XIX wieku do USA
przez: blackest | 2008.4.27 18:28:56
Witam, nie wiedziałem w którym dziale zacząć ten wątek, więć ten wydał mi się najodpowiedniejszy. Sprawa jest taka: posiadam przedmiot który pochodzi z początku zeszłego wieku, Można by rzec (...) czytaj dalej»
-
Utrata statusu bezrobotnego - ubezpieczenie zdrowotne dla dziewczyny
przez: Tomek | 2008.4.27 18:37:55
Witam Ostatniego marca ukończyłem studia inżynierskie. Z tego co słyszałem ubezpieczenie zdrowotne jest ważne jeszcze miesiąc po studiach. Obecnie nie mam stałem pracy (na umowę o prace) lecz (...) czytaj dalej»