Archiwum Forum Grudzień 09
(7554 tematów na forum)
-
Rozwiązanie umowy o pracę na okres próbny - prawa pracownika
przez: kasia prawo-pracy.net | 2008.8.14 20:44:51
Czy jezeli dalam wypowiedzenie o prace, a w umowie mam okreslony czas wypowiedzenia 2 tyg, na czas ktorych chce wziasc zalegly urlop, to czy pracodawca moze oskarzyc mnie o porzucenie pracy czytaj dalej»
-
Odmowa renty rodzinnej przez ZUS po śmierci męża - czy można wygrać w sądzie?
przez: | 2008.8.14 22:37:32
Z tego co się oriętuję masz prawo do renty po zmarłym mężu,chociaż byliście po rozwodzie jeśli wychowujesz dzieci i nie masz żadnych innych dochodów . czytaj dalej»
-
Sprawdzenie własności ziemi na podstawie dokumentu z 1941 roku
przez: Miriams | 2008.8.15 12:46:48
Znalazłam w domu dokument z 1941 roku - notarialny podział majątku mojego dziadka. Na rozprawie stawiły się dzieci, ale tylko mój Tato odziedziczył większą część majątku i siostra mojego ojca (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie przez wujka administratora - czy można cofnąć decyzję
przez: drf | 2008.8.16 2:43:59
-
Zatrudnienie na część etatu - składki ZUS proporcjonalne
przez: | 2008.8.16 11:32:30
Ja jestem zatrudniona 1/2 i chciałam się zapytać ile jest potrącane skłatki do zusu czytaj dalej»
-
Prawa najemcy całego mieszkania a wchodzenie właściciela
przez: irydkaaa | 2008.8.16 14:9:3
Mam pytanie a mianowicie chodzi mi o to czy właściciel od którego wynajęłam całe mieszkanie i płacę wszystkie media z nim związane ma prawo korzystać z niego w dowolnej chwili i czy może wchodzic (...) czytaj dalej»
-
Bezpieczeństwo prawne związku nieformalnego przy kredycie hipotecznym
przez: meg | 2008.8.16 18:18:29
jestem w podobnej sytuacji. nie mamy dzieci. podpisałam umowę kredytową, ale mam możliwość wycofania się z niej (moje dochody nie były brane pod uwagę przy ustalaniu zdolności kredytowej, poza (...) czytaj dalej»
-
Bank grozi przejęciem długu przez fundusz sekurytyzacyjny
przez: dorotagoska | 2008.8.16 19:59:32
Można wziąśc pożyczke w innym banku jest to pozyczka na splate pierwszej pozyczki z ubezpieczeniem to znaczy ze jezeli pan nie moze zaplacic to placi firma ubezpieczeniowa jezeli pan zaciagnie taka (...) czytaj dalej»
-
VAT przy kupnie nowego samochodu z komisuu w Niemczech
przez: Robert | 2008.8.17 15:21:25
Witam, Mam następującą sytuację, chcę kupić samochód i znalazłem sobie odpowiedni w niemczech, jest to nowe auto które nigdy nie było rejestrowane, samochód jest wystawiony w niemieckim komisie. (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie lekarskie w trakcie urlopu w Anglii - czy można odzyskać urlop?
przez: i. | 2008.8.18 20:26:10
probuje uzyskac odpowiedz na to samo pytanie. prosze o kontakt na moje gg 1421367 dzieki czytaj dalej»
-
Zmiana pasa ruchu na drodze trzypasrmowej
przez: | 2008.8.18 21:50:7
Nie ma tego nigdzie napisane, że nie można zmieniac 2 albo 3 pasów naraz. Zmieniając pas ruchu zobowiązanym sie jest zachować szczególną ostrożność. A to, że Pan tak słyszał to może akurat (...) czytaj dalej»
-
Przepisanie domu na syna bez zgody malzonka
przez: Magda | 2008.8.19 16:36:58
Witam! Żeby ustrzec się podzialu majątku maż chce przepisać swoją połowę domu na syna, majac na uwadze fakt, ze syn pozwoli mu dalej mieszkac w tym domu. Czy jest taka mozliwosc bez mojej zgody? (...) czytaj dalej»
-
Dotacje dla 17-letniej w ciąży po przerwaniu edukacji
przez: xyz | 2008.8.19 17:44:44
dziewczyna niedawno skończyła 17 lat, w styczniu urodzi dziecko. Nie jest obecnie w związku z jego ojcem (jest on w tym samym wieku). Postanowiła przerwać edukację. Czy może liczyć na jakąś (...) czytaj dalej»
-
Dokument o prawomocnosci wyroku rozwodowego
przez: emilka | 2008.8.19 18:31:42
Witam, z tego co mi wiadomo wyrok uprawomacnia się po 21 dniach. Czy Sąd przesyła jakąś informację do małżonków o ustaniu małżeństwa, czy może trzeba o taki dokument specjalnie wnioskować? (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja córki z zadłużonym mieszkaniem własnościowym
przez: burzliwosc21 | 2008.8.19 19:15:40
Jestem wlascicielkka mieskania wlasnosciowego ale wnim nie mieszkam natomiast mieszka wtym mieszkaniu moj syn ktory jest zameldowany na stale i curka i dziecko natomist matka dziecka nie jest .Dotychczas (...) czytaj dalej»
-
Usunięcie drewnianej budy sąsiada stojącej na granicy
przez: TroMon | 2008.8.19 23:7:1
Moje pytanie dotyczy drewnianej budy sąsiada stojącej po granicy. Sąsiad to starszy człowiek, który mieszka tu już kilkadziesiąt lat. Owa buda - DREWNIANA - stoi pewnie też tyle lat, tylko my chcemy (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja córki z zadłużonym mieszkaniem własnościowym
przez: eliza | 2008.8.19 23:13:38
Jestem wlascicielka mieszkania wlasnosciowewgo ale wnim nie mieszkam ,natomiast mieszka w tym mieszkaniu curka i syn z dzieckiem ktorzy sa zameldowani na stale oraz matka dziecka bez zameldowania .Dotychczas (...) czytaj dalej»
-
Czy dziecko musi płacić alimenty ojcu który je porzucił?
przez: Paulina | 2008.8.20 0:57:14
Witam wszystkich! W moim życiu zachodzą zmiany gdyż kończę 18 lat jednak jedno się w nim niezmienia ojciec który zostawił mnie w wieku 3 lat(nigdy nie utrzymywał ze mną kontaktów po rozwodzie (...) czytaj dalej»
-
Matka żąda alimentów od córki po zeznaniach przeciw ojcu
przez: aneta | 2008.8.20 12:17:28
mylicie sie jesli ojciec badz matak nie placiła alimentow jesli rodzice nie utrzymywali kontaktu z dzieckiem nie dbali o nie a teraz gdy dziecko sie dorobiło chca od niego wyciagnac kase to tak szybko (...) czytaj dalej»
-
Zgody na centralne ogrzewanie w zabytkowej kamienicy
przez: pola1960 | 2008.8.20 13:31:29
Mieszkam w zabytkowej kamienicy,gdzie część mieszkań jest wykupionych,moje jest czynszowe.Budynek jest zarządzany przez zakład podległy miastu.Otóż zamierzam w moim mieszkaniu założyć centralne (...) czytaj dalej»
-
Okres wypowiedzenia w umowie vs Kodeks Pracy
przez: marrrtucha | 2008.8.20 15:15:45
W mojej umowie o prace, która jest zawarta na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem próbnym znajduje się zapiś, że okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące. Wydaje mi się to nieco niezgodne (...) czytaj dalej»
-
Niemiecki dowod osobisty dla osoby z Opolszczyzny
przez: Schetzer | 2008.8.20 17:48:35
Przepraszam jednak reszte ucielo. Podlegamy pod Konsulat Generalny w Wroclawiu jednak ,dla dogodnosci konsulat dziala tez w Opolu. Na moment bierzacy :) naturalnie,na Personalausweis jeszcze za wczesnie (...) czytaj dalej»
-
Oskarżenie o fałszerstwo przy pobieraniu stypendium unijnego
przez: KLACEK | 2008.8.20 23:29:32
Sprawa wygląda tak, moja koleżanka została wezwana w charakterze świadka na policję gdzie podejrzewano ją o to, że pobierała stypendium unijne przez rok przedstawiając fałszywe rachunki. Tymczasem (...) czytaj dalej»
-
Znaczenie artykulu o przeciwdzialaniu narkomanii
przez: Rafał | 2008.8.21 14:23:58
tj.o przest.z art.62ust.1 ustawy z dnia 29 lipiec 2005r. o przeciwdziałaniu narkomanii; co to znaczy...???? czytaj dalej»
-
Zwrot kosztów za niewykorzystane wakacje z powodu pogody
przez: kasia | 2008.8.21 15:3:38
Prosze bardzo o poradę , córka pojechała na wczasy do Stegny , wynajeła pokój za który zapłaciła gotówką , okazało sie , iz pogoda nie dopisała i chce wrócić przed czasem . Moje pytanie to (...) czytaj dalej»
-
Spadek po dziadkach a prawa dzieci i zachowki
przez: Karolina | 2008.8.21 15:7:51
Witam serdecznie. Mój problem dotyczy jak większość tematów testamentu. Na początek, aby wszystko było składne przedstawię chronologię mojej rodziny. Dziadkowie: Józef (nie żyje) i Ludwika (...) czytaj dalej»
-
Dziecko w separacji z innym mezczyzna
przez: meggi_28 | 2008.8.21 20:15:48
MOJA SPRAWA JEST DOSC SPECYFICZNA I TRUDNA.... BEDAC W SEPARACJI(ALE NIE ZASADZONEJ PRZEZ SĄD) ZAPOZNAŁAM MEZCZYZNE Z KTORYM MAM SYNA. PAN TEN W CHWILI CUDNEJ WIESCI O DZIDZUSIU ZOSTAWIL MNIE W 4 TYG.CIAZY (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie pracownika po zwolnieniu lekarskim od ZUS
przez: | 2008.8.22 10:37:1
nie wiem czytaj dalej»
-
Ważność testamentu po rozwodzie gdy dziadkowie jeszcze żyją
przez: marian | 2008.8.22 14:15:38
Dziadkowie zapisali nam w testamencie dom i ziemie,w testamencie jest napisane "małżeństwu",czy jeżeli rozwiedziemy się a dziadkowie jeszcze żyją testament będzie ważny?Proszę o pomoc w tej (...) czytaj dalej»
-
Nieoplácanie urlopów przez agencję pracy tymczasowej
przez: PIOTREK | 2008.8.22 15:57:15
PRACUJE PRZEZ AGENCJE JUZ PONAD 3 LATA I TA AGENCJA NIE PLACI PRACOWNIKOM URLOPOW TLUMACZAC SIE,ZE URLOP JEST WLICZONY W WYNAGRODZENIE PRACOWNIKA.JEDNYM SLOWEM JESLI NIE PRACUJESZ I JEDZIESZ NA WAKACJE (...) czytaj dalej»
-
Alimenty od biologicznego ojca w malzenstwie
przez: megan alimenty.pl | 2008.8.22 16:28:49
Oko za oko ,ząb za zab...Ciekawe czy Twój maz cos zrozumiał...Faceci nie sa tak wylewni jak my,niewiadomo czy gdzies w świecie nie ma jego dziecka...Przewaznie jest juz tak ,że my jestesmy ofiarami,albo (...) czytaj dalej»
-
Strefa ochronna lasu a pozwolenie na budowe
przez: mscieslicki | 2008.8.22 20:15:16
Witam, Otrzymałem z Urzędu Gminy i Miasta wypis MPZP w którym po raz pierwszy dowiedziałem się (po złożeniu wniosku o PNB), że moja działka znajduje się w strefie pod zabudowę oraz w strefie (...) czytaj dalej»
-
Prawa rodzicielskie młodej matki po rozwodzie - czy dziecko zostanie z mamą?
przez: ******26@v*.** | 2008.8.23 1:16:39
witam mialam podobna sytuacje moja corka ma teraz 17 mies a ja miesiac temu dostalam rozwod i chociaz byly maz nie ma ograniczonych praw do dziecka to sad stwierdzil ze dziecko jest za male i musi byc (...) czytaj dalej»
-
Składki ZUS od honorariów z praw autorskich u pracodawcy
przez: ola2001 | 2008.8.23 15:33:55
Jestem zatrudniona na umowę o pracę, prawie połowa mojego wynagrodzenia to przychód z tytułu praw autorskich. Są to honoraria za ekspertyzy i opracowania pisemne różnych tematów. Pracodawca nie (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie agresywnego ex-męża po rozwodzie - jakie są szanse?
przez: ja | 2008.8.23 20:47:46
po uprawomocnieniu się wyroku eksmisyjnego zmieniłam zamki w mieszkaniu w którym jestem najemcą a były mąż był zameldowany i poprostu go więcej nie wpuściłam,on próbował wejść wezwał policję,która (...) czytaj dalej»
-
Windykacja Orange - rozlozenie na raty
przez: | 2008.8.23 21:47:53
Witaj, mialem kiedys podobna sytuacje i pomimo tego, ze rowniez nie zgodzili sie podzielic mi na raty, to wplacilem jedna wieksza czesc i przedzwonilem do windykacji (nazwa firmy, z ktorej korzystala (...) czytaj dalej»
-
Różnica w wycenie szkód motocykla - ubezpieczyciel vs serwis
przez: elvis | 2008.8.24 12:38:40
Może być droga Sądowa ale warto najpierw odwołać się od decyzji do samej firmu ubezpieczeniowej z obszernym uzasadnieniem dlaczego jest to kwota zaniżona. Jeżeli to nie pomoże to wtedy tylko droga (...) czytaj dalej»
-
Czy nagrywanie filmów z TV i archiwizacja narusza prawa autorskie?
przez: Sylwek | 2008.8.24 17:3:15
Witam. Właśnie przeszukuję internet w sprawie zadanego przez Ciebie pytania, bo sam chciałbym się dowiedzieć jak z tym jest. Czy ma znaczenie skąd mam nagrany film na płycie jeśli był on już (...) czytaj dalej»
-
Reklama na elewacji budynku zabytkowego
przez: balcer79 | 2008.8.24 20:15:50
Witam.Moje zapytanie jest takie:Otóż mieszkam w kamienicy zabytkowej.Wspólnota mieszkaniowa liczy sobie 11 lokali.Na parterze otwarto właśnie cukiernię.Wejście od ulicy,jak to w sklepie.Nad cukiernią (...) czytaj dalej»
-
Ojciec w Anglii nie placi alimentow
przez: rozwod alimenty.pl | 2008.8.25 10:34:32
bedzie dobrze czytaj dalej»
-
Egzekucja tymczasowych alimentów zabezpieczających - jak zmusić do płacenia
przez: rozwod alimenty.pl | 2008.8.25 10:41:43
to czekanie to jest masakra, czytaj dalej»
-
Przesunięcie zaliczki z CO na fundusz remontowy przez spółdzielnię
przez: gucha01 | 2008.8.25 11:23:52
Witam Mam pytanie czy zgodnie z prawem jest "... częściowe przesuniecie zaliczki z centralnego ogrzewania na fundusz remontowy..." czy spółdzielnia ma prawo takie cos zrobic??? prosze o odpowiedz czytaj dalej»
-
Alimenty od żony po rozwodzie - obawy przed żądaniami
przez: Xray alimenty.pl | 2008.8.25 12:3:47
Gość zmierza do tego ,że nawet jak zostawi krejzolce dom, auto, świnie, krowy, chlewik i inne dobrodziejstwa to ona to i tak przetrwoni a za jakiś rok odezwie się po więcej, więc nie dopisujcie (...) czytaj dalej»
-
Pozbycie się kochanka żony z wspólnego mieszkania
przez: Lila | 2008.8.25 20:57:0
Znam podobna sprawe z autopsji.. znaczy moi rodzice... heh jesli konkubent nie ma meldunku, nie ma prawa przebywac w tym mieszkaniu!!! bo jak rozumiem Ty i Twoja eks.. czy tam obecna zona... nie wiem (...) czytaj dalej»
-
Alimenty w Anglii wg prawa polskiego czy UE
przez: nana alimenty.pl | 2008.8.26 9:36:17
Witam,ja mam zamiar podac ojca mojej corki o 1500 zl alimentow,moja corka ma 17 miesiecy i jak narazie ojciec nic nie dal ani grosika na utrzymanie corki,czy ktos wie czy dostane alimenty od urodzenia (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska bez związku z rodziną ojca
przez: bandyk | 2008.8.26 12:45:21
Witam, chcialbym zmienic nazwisko, ojca nie znam ani jego rodziny, prawa zostaly mu odebrane kiedy mialem kilka lat. Nie dlugo chce zalozyc wlasna rodzine ale nie chce by zona i dzieci nosily to nazwisko. (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku przy rozwodzie po latach małżeństwa
przez: andrzej2 | 2008.8.26 15:28:50
tez bym z checia posluchal na ten temat kogos kto sie zna czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie zdrowotne dla Polki szukającej pracy w Anglii
przez: anula | 2008.8.26 17:45:34
Witam! Moze ktos mi pomoze, bo kompletnie nie wiem o powinnam zrobic. Obecnie szukam pracy w Anglii i mam zamiar sie tu przeprowadzic. Wczesniej studiowalam i pracowalam w szkole w Polsce. Umowa (...) czytaj dalej»
-
Okres w zakonie a staz pracy i urlop
przez: PAT | 2008.8.26 20:12:48
Witam Przebywałem w zakonie przez 2 lata (wystąpiłem w 2006r) czy okres przebywania w zakonie liczy się do stażu pracy oraz czy należy go brać do wyliczania wymiaru urlopu?? Nigdzie nie mogę (...) czytaj dalej»
-
Opieka nad niemowletem po rozstaniu rodzicow
przez: alc | 2008.8.27 10:25:26
Witam, mam kilkumiesięcznego synka. Niestety sytuacja w domu oraz nastawienie niedoszłej żony do mnie spowodowały, że musiałem się wyprowadzić... Kochałem ją i ciągle kocham i nie chchiałem (...) czytaj dalej»