Archiwum Forum Lipiec 2025
(28 tematów na forum)
-
Zawiadomienie komornicze - termin odbioru pisma
przez: RyHu1 | 2025.7.2 1:43:18
Komornik podczas mojej nieobecności 23.06.2025 zostawił zawiadomienie że mam 14 dni na odbiór pisma. W internecie znalazłem że termin oblicza się od dnia następnego. Wychodzi mi że ostatni dzień (...) czytaj dalej»
-
-
Reklamacja torebki skórzanej - czy można żądać zwrotu za zagięcia przy suwaku
przez: pawel.ptak | 2025.7.3 15:26:55
Witam. Prowadzę sklep z odzieżą damską i mam problem z klientem. Proszę Was o poradę. We wrześniu klientka zakupiła torebkę skórzaną, która podobno po opadach deszczu uległa zniszczeniu. Mając (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż mieszkania w ratach szwagierce - jak się zabezpieczyć?
przez: Pawelop | 2025.7.9 12:17:18
Witam, chciałbym pomóc szwagierce. Samotna matka z dzieckiem bez szans na kredyt. Chciałbym jej sprzedać mieszkanie w ratach. Czy da się tak zrobić umowę aby zabezpieczyć się z spłata całość? (...) czytaj dalej»
-
Opinia o Kancelarii Kamil Flatow
przez: Tomikesz | 2025.7.9 18:26:57
Czytam te wszystkie opinie poniżej i nie wiem, czy to nie są sponsorowane wpisy, gdyż ja mam całkiem inne zdanie o adwokacie K. Flatow. Z moich doświadczeń wynika, że jest to bardzo drogi prawnik, (...) czytaj dalej»
-
Praca w systemie ciągłym przez dwa tygodnie - zgodność z prawem
przez: adwokat_wroclaw | 2025.7.10 10:10:33
mobbing w pracy czytaj dalej»
-
Pożyczka od koleżanki - czy grozi mi sprawa karna za niespłacenie?
przez: Ciekawska99 | 2025.7.10 13:39:35
Witam wszystkich. Pisze do Państwa z zapytaniem.. Kiedyś od " koleżanki " pożyczyłam kwotę 2200zł łącznie. Łącznie , ponieważ nie była to pożyczka na raz. Miałam to spłacić ale w życiu (...) czytaj dalej»
-
Urlop tacierzyński dla ojca - czy przysługuje przy dziecku z 2022 roku?
przez: Julad95 | 2025.7.10 16:15:41
Witam. Mam pytanie odnośnie urlopu tacierzynskiego. Dowiedziałam sie, ze ojcu przysługuje 9 tygodni tacierzynskiego ( bodajże 70% płatnego i nalezy miejsiac wczesniej poinformowac pracodawce). Czy (...) czytaj dalej»
-
Spadek po wujku - czy nieuznany brat ma prawo do dziedziczenia?
przez: bystry2010 | 2025.7.12 12:29:15
*1/3 na górze miała być. czytaj dalej»
-
Mandat za parkowanie - czy oznaczenie było właściwe?
przez: tomek1222 | 2025.7.12 13:57:1
Witajcie. Dostałem mandat za parkowanie. Jest tam strefa płatnego parkowania ustanowiona przez miasto. Każdy parking gdzie obowiązują opłaty musi mieć oznaczenie pionowe i poziome jednocześnie. (...) czytaj dalej»
-
Mąż ukrywa dochody i przekazuje pieniądze siostrze bez zgody
przez: Anna99BH | 2025.7.13 21:26:31
Mój partner dostał dużą kwotę pieniędzy od rodziców, przekazał te pieniądze swojej siostrze bez mojej zgody na mieszkanie. Potem przelewał pieniądze regularnie swojej matce na konto bez mojej (...) czytaj dalej»
-
Konflikt sąsiedzki - sąsiedzi postawili kubły pod moimi oknami
przez: Killerus | 2025.7.17 9:5:13
Witam. Mieszkam w kamienicy 4 rodzinnej, gdzie każde mieszkanie ma wyodrębnioną osobną księgę wieczystą, natomiast każdy w właścicieli ma udział 1/4 w gruncie i wspólnej części nieruchomości. (...) czytaj dalej»
-
Niedozwolone wymagania pracodawców wobec stażystów UP
przez: NieMogeSieDostacNaStaz | 2025.7.18 9:23:55
Jeśli urząd akceptuje "życzenia" pracodawcy typu: ? ?tylko młodzi do 30 lat?, ? ?z doświadczeniem?, ? ?bez dzieci?, ? ?kobieta, ale nie w wieku rozrodczym?, ? ?tylko z prawem jazdy kat. B? (przy (...) czytaj dalej»
-
Staż z Urzędu Pracy a doświadczenie zawodowe
przez: NieMogeSieDostacNaStaz | 2025.7.18 9:26:20
W mojej ocenie zarówno wojewoda sprawujący nadzór nad działalnością urzędów pracy, jak i podległe mu jednostki, są w pełni świadome, że wymóg posiadania doświadczenia zawodowego jako warunek (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może wymagać oświadczenia o posiadaniu prawa jazdy?
przez: bartwili | 2025.7.21 7:39:24
Dzień dobry. Pracodawca zażądał od nas podpisania oświadczenia o posiadaniu prawa jazdy. Nie prowadzimy aut służbowych ani pojazdów dopuszczonych do ruchu na drogach publicznych w pracy . Podpisanie (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę zrzec się majątku męża przed rozwodem?
przez: Anna99BH | 2025.7.22 14:38:34
Czy mogę zrzec się majątku że strony męża. Chodzi o ciągle kłótnie z jego mamą. Nie chcę dziedziczyć nic po tych ludziach. Jestem przed rozwodem. Czy po mnie muszą zrzec się moje dzieci? (...) czytaj dalej»
-
Organ skierował wezwanie do niewłaściwego podmiotu - konsekwencje?
przez: Adelaida8800 | 2025.7.23 6:47:4
Proszę o pomoc. Co w przypadku gdy organ skierował wezwanie o udzielenie informacji do niewłaściwego podmiotu.. podmiot ten udzielił informacji. Nie jest to informacja zawierająca drażliwe dane (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja komornicza mimo regularnych płatności alimentów
przez: mrwhoope | 2025.7.23 10:45:59
Dzień dobry, Mam pytanie w dość nietypowej sprawie. Oszukalamnoe kobieta matrymonialnie, emocjonalnie a przede wszystkim finansowo. Sprawa oficjalnie ruszyła na początku lipca. Jest to dochodzenie (...) czytaj dalej»
-
Prawo drogi do posesji - sąsiedzi zamykają bramę z powodu psa
przez: sylsze | 2025.7.23 12:5:18
Witam. Mam pewien problem odnośnie drogi dojazdowej do posesji. Mój dom jest ostatnim domem i przejeżdżamy przez posesję sąsiadów. Mamy wpisane w akcie oraz księgach wieczystych prawo drogi. Wcześniej (...) czytaj dalej»
-
Jak zostać sędzią sądu wojskowego - wymagania i procedura
przez: Mgrprawa | 2025.7.25 2:9:4
Witam, czy posiada ktoś szczegółową wiedzę na temat w jaki sposób zostać sędzią sądu wojskowego. Oczywiście poza wymaganiami formalnymi z art. 22 ustawy Prawo o ustroju sądów wojskowych. (...) czytaj dalej»
-
Były partner uniemożliwia kontakt z dzieckiem - jakie mam prawa?
przez: *.***********86@**.** | 2025.7.25 12:47:39
Mój były partner ma bardzo rzadki z córką tzn. widywał dziecko w naszym wspólnym mieszkaniu 1-2 razy w miesiącu na 3-4 godziny. Jednak te godziny nie spędzał tylko i wyłącznie z dzieckiem. Kontakt (...) czytaj dalej»
-
Były partner uniemożliwia kontakt z dzieckiem - jakie mam prawa?
przez: *.***********86@**.** | 2025.7.25 12:49:48
Mój były partner ma bardzo rzadki z córką tzn. widywał dziecko w naszym wspólnym mieszkaniu 1-2 razy w miesiącu na 3-4 godziny. Jednak te godziny nie spędzał tylko i wyłącznie z dzieckiem. Kontakt (...) czytaj dalej»
-
Błąd medyczny podczas operacji hemoroidów - jak dochodzić odszkodowania?
przez: Poszkodowany91 | 2025.7.25 20:42:32
Witam, miałem wykonywany zabieg wycięcia hemoroidów w szpitalu (po wcześniejszym umówieniu zabiegu na wizycie prywatnej). Zabieg był dokonany przy znieczuleniu w kręgosłup. Pod koniec zabiegu zabiegu (...) czytaj dalej»
-
Współwłasność działki - jak wymusić sprzedaż udziału?
przez: Ania13103 | 2025.7.27 22:23:22
Mam pytanie. Chciałabym wybudować dom na działce po moich dziadkach. Moja mama jest współwłaścicielem działki razem z bratem, który mieszka na niej od 45 lat. Zaproponowałam wujkowi spłatę (...) czytaj dalej»
-
Spółdzielnia nie odczytywała licznika - czy muszę płacić zaległości za wodę?
przez: PoszkodUla | 2025.7.28 20:53:22
Witam serdecznie. Proszę o pomoc. W czerwcu tego roku sprzedałam mieszkanie i spisałam protokół zdawczo odbiorczy w którym znajdował się m.in stan licznika wody zimnej. Protokół ten dostała (...) czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie zdrowotne w ciąży - wymagany staż składkowy
przez: - | 2025.7.30 9:18:37
Od kiedy osoba w ciazy musi byc zatrudniona i odprowadzane za nia skladki, zeby mogla korzystac z darmowej opieki medycznej przy porodzie? (Kasia) czytaj dalej»
-
Rzeczy byłej partnerki w komórce - czy mogę je wyrzucić?
przez: tsy666 | 2025.7.30 18:1:40
Na początku roku z mojego mieszkania wyprowadziła się była partnerka. Nie było żadnej umowy, tymczasowego meldunku ani niczego innego co by wiązało ją z tym mieszkaniem. Wychodząc zabrała (...) czytaj dalej»
-
Rozwód zdrada alimenty podział majątku
przez: maggic2591 | 2025.7.31 3:32:42
Czy nikt nie jest w stanie pomóc pokierować?? czytaj dalej»