e-prawnik.pl Porady prawne

Kontrola zakładów produkujących żywność

Pytanie:

Jakie organy zajmują się kontrolą i zatwierdzaniem zakładów zajmujących się produkcją żywności?

Masz inne pytanie do prawnika?

Odpowiedź prawnika: Kontrola zakładów produkujących żywność

Państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub państwowy graniczny inspektor sanitarny są organami właściwymi w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które:

-produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego,

-wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,

-produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego,

-działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Zakład może rozpocząć działalność po zatwierdzeniu lub warunkowym zatwierdzeniu, albo po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów.

Potrzebujesz porady prawnej?

KOMENTARZE (0)

Nie dodano jeszcze żadnego komentarza. Bądź pierwszy!!


Dodaj komentarz

DODAJ KOMENTARZ