Kontrola zakładów produkujących żywność
Pytanie:
Jakie organy zajmują się kontrolą i zatwierdzaniem zakładów zajmujących się produkcją żywności?
Masz inne pytanie do prawnika?
Odpowiedź prawnika: Kontrola zakładów produkujących żywność
19.3.2012
Państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub państwowy graniczny inspektor sanitarny są organami właściwymi w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które:
-produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego,
-wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,
-produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego,
-działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Zakład może rozpocząć działalność po zatwierdzeniu lub warunkowym zatwierdzeniu, albo po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów.
Potrzebujesz porady prawnej?
KOMENTARZE (0)
Nie dodano jeszcze żadnego komentarza. Bądź pierwszy!!