Zarządzenie wykonania zawieszonej kary

"Osobie skazanej za oszustwo sąd wymierzył karę pozbawienia wolności w zawieszeniu oraz orzekł wobec niej obowiązek naprawienia szkody. Skazany nie naprawił tejże szkody (nie zapłacił wierzycielowi) w okresie zawieszenia, skutkiem czego kara pozbawienia wolności może zostać wykonana. Czy jeżeli nie wystąpię jako wierzyciel z wnioskiem egzekucyjnym do komornika (jaki okres uzna sąd za okres bezskutecznego postępowania egzekucyjnego, wszak komornik latami może nie umarzać postępowania), to sąd nie odwiesi kary? Czy muszę więc przedstawić orzeczenie o bezskutecznej egzekucji od komornika? I rozumiem, że to ja występuję z wnioskiem o odwieszenie kary?"

Odpowiedź prawnika: Zarządzenie wykonania zawieszonej kary

Pan, jako pokrzywdzony, nie jest stroną w postępowaniu wykonawczym. Nie może Pan zatem złożyć formalnego wniosku, który wszcząłby postępowanie w sprawie wykonania zawieszonej kary pozbawienia wolności. Może Pan jednak zawiadomić sąd, iż skazany nie wykonuje nałożonego na niego obowiązku. Sąd ma bowiem możliwość wszczęcia takiego postępowania z urzędu.

Nie jest konieczne, by uzyskiwał Pan zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji i przedstawiał je w sądzie. Zarządzenie wykonania kary pozbawienia wolności ma bowiem być wynikiem złej woli skazanego, a nie braku środków. Zła wola oznacza, że skazany, który właśnie ma możliwość naprawienia szkody, nie czyni tego. Dlatego ustawodawca zdecydował, że m.in. sąd przed wydaniem postanowienia w przedmiocie zarządzenia wykonania zawieszonej kary powinien wysłuchać skazanego lub jego obrońcę. Nie oznacza to bezwzględnej konieczności jego wysłuchania, ale stanowi wskazówkę, iż zasadą powinno być jednak wysłuchanie skazanego, by dać mu możliwość złożenia wyjaśnień co do niewykonania obowiązku. Sąd musi bowiem dojść do przekonania, iż skazany złośliwie unika naprawienia szkody.

Sądem, który może zarządzić wykonanie zawieszonej kary, jest ten sąd, który wydał wyrok w I instancji. Jeżeli jednak skazany jest oddany pod dozór, to wyłącznie właściwy będzie ten sąd rejonowy, w którego okręgu dozór jest wykonywany.

Proszę pamiętać, że zarządzenie wykonania kary nie może nastąpić później niż w ciągu 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.

Zespół prawników