Dostosowanie produkcji mleka do unijnych przepisów - tylko do końca roku

Dla producentów mleka 31 grudnia 2006 r. kończy się okres przejściowy. Surowe mleko niespełniające unijnych standardów nie będzie od 1 stycznia przyjmowane przez mleczarnie, jeżeli gospodarstwo nie będzie miało specjalnego certyfikatu wydanego przez powiatowego lekarza weterynarii.

(...)-Wymagania dotyczące produkcji mleka nie są wzięte z sufitu, chodzi przede wszystkim o czystość i szybkie schłodzenie mleka oraz stan zdrowia osób obsługujących taką produkcję. Kaczmarek uważa jednak, że aby działalność się opłacała, trzeba hodować co najmniej dziesięć krów. -Część hodowców, którzy mają po kilka krów, prawdopodobnie zrezygnuje z produkcji mleka -przyznaje Krzysztof Jażdżewski. Jego zdaniem zrobi tak 10 - 15 proc. gospodarstw z 76 tys., które w połowie roku jeszcze nie dostosowały się do wymogów UE.

Obserwuj nas na:

Potrzebujesz porady prawnej?

KOMENTARZE (0)

Nie dodano jeszcze żadnego komentarza. Bądź pierwszy!!


Dodaj komentarz

DODAJ KOMENTARZ

ZOBACZ TAKŻE: