żywność artykuły i zmiany w prawie

Przedłużenie „zerowej” stawki VAT na żywność

Przedłużenie „zerowej” stawki VAT na żywność

9.12.2022

Minister finansów Magdalena Rzeczkowska podpisała rozporządzenie przedłużające utrzymanie „zerowej” stawki VAT na żywność. Rozporządzenie przewiduje także przedłużenie (...)

Lepszy nadzór nad artykułami rolno-spożywczymi

Lepszy nadzór nad artykułami rolno-spożywczymi

31.10.2022

Celem ustawy z dnia 7 października 2022 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o ochronie roślin przed agrofagami jest zwiększenie efektywności nadzoru (...)

Co musi się znaleźć na etykiecie?

Co musi się znaleźć na etykiecie?

17.9.2022

Zanim produkt trafi do obrotu, musi spełnić określone wymagania. Dotyczy to również informacji na jego opakowaniu. Dowiedz się, jakie informacje powinna zawierać etykieta na towarze.

Rząd przedłużył działanie tarczy antyinflacyjnej do końca 2022 r.

Rząd przedłużył działanie tarczy antyinflacyjnej do końca 2022 r.

23.8.2022

Rada Ministrów zdecydowała o przedłużeniu do końca 2022 r. tarczy antyinflacyjnej obowiązującej obecnie do 31 października br. Przedłużenie dotyczy m.in. obniżki akcyzy na prąd, (...)

Jak nie zostać wakacyjnym przemytnikiem?

Jak nie zostać wakacyjnym przemytnikiem?

27.6.2022

Wracając z urlopu, zamiast do pracy, możesz trafić do więzienia! Wystarczy, że zabierzesz ze sobą kawałek rafy koralowej lub muszlę chronionego gatunku. Wbrew pozorom w strefie Schengen nie (...)

Jak rozliczyć VAT?

Jak rozliczyć VAT?

18.6.2022

Przeczytaj, w jakim terminie złożyć deklarację VAT i jakie są stawki VAT. Sprawdź, jakie masz obwiązki w zakresie VAT, jeżeli dokonujesz transakcji wewnątrzwspólnotowych (z krajami Unii (...)

Tarcza antyinflacyjna przedłużona

Tarcza antyinflacyjna przedłużona

28.5.2022

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o VAT przedłużającą rozwiązania tarczy antyinflacyjnej. O dwa miesiące, czyli do końca lipca br., zostaną przedłużone: obniżka akcyzy na prąd, (...)

Projekt ustawy o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej

Projekt ustawy o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej

13.4.2022

Rządowy projekt wprowadza rozwiązania dotyczące utrzymania zaufania do systemu rolnictwa ekologicznego oraz wykonuje postanowienia unijnych przepisów dotyczących tej produkcji i znakowania produktów. Nowe (...)

Krajowa Grupa Spożywcza w budowie

Krajowa Grupa Spożywcza w budowie

13.4.2022

Stworzenie Krajowej Grupy Spożywczej ma pozwolić zapewnić dostawy rezerw strategicznych żywności oraz przyczynić się do stabilizacji sytuacji na rynku produktów rolnych.

Dodatek osłonowy dla najbardziej potrzebujących

Dodatek osłonowy dla najbardziej potrzebujących

29.12.2021

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o nowym świadczeniu – dodatku osłonowym, który pomoże najbardziej potrzebującym pokryć część kosztów energii oraz rosnących cen (...)

VAT na artykuły spożywcze nie może być niższy...

VAT na artykuły spożywcze nie może być niższy...

29.11.2021

Zgodnie z dyrektywą VAT stosowanie stawki 0% VAT na żywność jest niedopuszczalne i stanowi naruszenie prawa UE. Polska aktywnie wspiera projekt reformy stawek VAT w UE, który dopuszczałby (...)

Redystrybucja żywności po upływie daty minimalnej trwałości do celów darowizn

Redystrybucja żywności po upływie daty minimalnej trwałości do celów darowizn

4.11.2021

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady WE nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych zawiera ogólne wymagania higieniczne, które obowiązują (...)

Zmiany w eksporcie do Chin!

Zmiany w eksporcie do Chin!

26.10.2021

Od 1 stycznia 2022 roku nastąpi zmiana zasad w eksporcie produktów rolno-spożywczych do Chińskiej Republiki Ludowej w zakresie wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności. Podmioty (...)

Informacja dla klienta o daniu w lokalu gastronomicznym...

Informacja dla klienta o daniu w lokalu gastronomicznym...

20.9.2021

W przypadku potraw oferowanych do sprzedaży klientom lokali gastronomicznych (restauracje, bary, stołówki, budki itp.) konieczne jest podanie składu dania w karcie bądź na tablicy menu lub (...)

Unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności

Unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności

16.9.2021

W lipcu Komisja Europejska, wraz z zainteresowanymi stronami z branży rolno-spożywczej, oficjalnie ogłosiła unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności i (...)

Zmiana unijnego rozporządzenia dotyczącego higieny żywności pochodzenia zwierzęcego

Zmiana unijnego rozporządzenia dotyczącego higieny żywności pochodzenia zwierzęcego

16.9.2021

Rozporządzenie nr 853/2004 ustanawia szczególne przepisy dotyczące higieny dla żywności pochodzenia zwierzęcego. Jego ostatnia zmiana dotyczy m.in. zezwolenia na zamrażanie mięsa w sprzedaży (...)

Wytyczne dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych

Wytyczne dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych

30.8.2021

Ministerstwo Edukacji i Nauki we współpracy z Ministerstwem Zdrowia oraz Głównym Inspektoratem Sanitarnym przygotowało wytyczne dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych, które (...)

Pomoc społeczna dla cudzoziemców

Pomoc społeczna dla cudzoziemców

29.8.2021

Cudzoziemcy w Polsce nie są pozostawieni sami sobie. Na jakie wsparcie w ramach pomocy społecznej mogą liczyć? Jakie warunki muszą spełnić? Dowiedz się wiecej...

Wymagania dla towarów wprowadzanych na rynek Unii Europejskiej

Wymagania dla towarów wprowadzanych na rynek Unii Europejskiej

6.7.2021

Towary, które są wprowadzane do obrotu na rynku unijnym, muszą spełniać określone wymagania. Przeczytaj jakie zasady obowiązują, jeśli chcesz sprzedawać towary w państwach członkowskich (...)

O czym warto pamiętać, planując zagraniczny wyjazd?

O czym warto pamiętać, planując zagraniczny wyjazd?

29.6.2021

Kiedy wracamy z wakacyjnego wyjazdu, w naszym bagażu często przewozimy pamiątki z podróży, prezenty, żywność, wyroby tytoniowe i alkohol. To, co możemy przewozić przez granicę UE (...)

Łańcuch dostaw żywności

Łańcuch dostaw żywności

25.3.2021

Dobre relacje między wszystkimi ogniwami łańcucha to warunek prawidłowej, rynkowej wyceny produktów, odzwierciedlającej faktyczne koszty produkcji i zapewniającej sprawiedliwy podział (...)

Paszportyzacja polskiej żywności

Paszportyzacja polskiej żywności

31.1.2021

Żywność bez tajemnic – pełna informacja dla konsumentów – to cel paszportyzacji polskiej żywności. Już wkrótce rusza pilotaż w odniesieniu do rynków: ziemniaka, (...)

Pomoc żywnościowa w 2021 roku

Pomoc żywnościowa w 2021 roku

22.1.2021

Paczki z produktami spożywczymi to istotna pomoc dla osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej. Takie wsparcie udzielane jest w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa.

Aktualne rekomendacje i instrukcje dla domów pomocy społecznej

Aktualne rekomendacje i instrukcje dla domów pomocy społecznej

8.10.2020

Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym zaktualizowało rekomendacje i instrukcje dla domów pomocy społecznej. Nowe wytyczne dotyczą (...)

COVID-19 i bezpieczeństwo żywności – wytyczne dla przedsiębiorstw sektora spożywczego

COVID-19 i bezpieczeństwo żywności – wytyczne dla przedsiębiorstw sektora spożywczego

26.9.2020

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przetłumaczyła i udostępniła polską wersję przewodnika pn. „COVID-19 i bezpieczeństwo żywności – wytyczne dla przedsiębiorstw (...)

Zakończenie pilotażu Platformy Żywnościowej

Zakończenie pilotażu Platformy Żywnościowej

29.8.2020

31 sierpnia br. dobiega końca pilotaż Platformy Żywnościowej, realizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) i Grupę Kapitałową GPW (GPW, TGE, IRGiT) we współpracy z Ministerstwem (...)

Nowe przepisy o kontroli inwestycji

Nowe przepisy o kontroli inwestycji

22.7.2020

24 lipca 2020 r. wejdą w życie nowe przepisy dotyczące kontroli inwestycji. Prezes UOKiK będzie mógł chronić polskie przedsiębiorstwa o strategicznym znaczeniu dla porządku, bezpieczeństwa (...)

Skąd pochodzą supermarketowe ogórki i truskawki?

Skąd pochodzą supermarketowe ogórki i truskawki?

30.6.2020

Co dziesiąta partia warzyw i owoców w sklepach sprawdzonych przez Inspekcję Handlową miała błędną informację o kraju pochodzenia lub nie miała jej wcale.Największy odsetek takich nieprawidłowości (...)

Wakacje kredytowe i przepisy antyprzejęciowe w Tarczy Antykryzysowej 4.0

Wakacje kredytowe i przepisy antyprzejęciowe w Tarczy Antykryzysowej 4.0

9.6.2020

Sejm przyjął przepisy chroniące kredytobiorców i polskie spółki. Osoba, która straciła główne źródło dochodu, będzie mogła zawiesić spłatę kredytu na (...)

Rząd pracuje nad konsolidacją sektora rolno-spożywczego

Rząd pracuje nad konsolidacją sektora rolno-spożywczego

8.6.2020

W Ministerstwie Aktywów Państwowych trwają prace nad połączeniem firm z sektora rolno-spożywczego, jakie znajdują się w nadzorze państwa.

Tarcza 4.0 w Sejmie

Tarcza 4.0 w Sejmie

29.5.2020

Czasowa, zwiększona ochrona polskich firm – w momencie, w którym spadły ich wyceny – przed wrogim przejęciem przez inwestorów spoza UE; osłona finansowa dla samorządów; ułatwienia (...)

Projekt ustawy o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych

Projekt ustawy o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych

21.5.2020

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych udzielanych na zapewnienie płynności finansowej przedsiębiorcom dotkniętym skutkami COVID-19 (...)

Źywność a koronawirus

Źywność a koronawirus

28.4.2020

Czy wirus może przenosić się za pomocą żywności? Dowiedz się więcej nt. bezpieczeństwa produktów spożywczych w dobie epidemii.

Prezes UOKiK sprawdzi sytuację w branży rolno-spożywczej

Prezes UOKiK sprawdzi sytuację w branży rolno-spożywczej

21.4.2020

Czy najwięksi producenci żywności i sieci handlowe wykorzystują w czasie epidemii swoją przewagę negocjacyjną wobec kontrahentów? Prezes UOKiK Tomasz Chróstny sprawdzi to w postępowaniach (...)

Zagrożenie COVID-19 – ważne dla rolników i plantatorów

Zagrożenie COVID-19 – ważne dla rolników i plantatorów

20.4.2020

Przedstawiamy zestawienie zaleceń GIS dla rolników związanych z epidemią COVID-19.

Podstawowe wymagania dotyczące znakowania żywności

Podstawowe wymagania dotyczące znakowania żywności

17.4.2020

Podawanie informacji na temat żywności na etykiecie czy opakowaniu służy ochronie zdrowia konsumentów i umożliwia konsumentom dokonywanie świadomych wyborów spośród szerokiego (...)

Pomoc żywnościowa w czasie pandemii

Pomoc żywnościowa w czasie pandemii

15.4.2020

W czasie trwającej w całym kraju pandemii niektóre osoby nie są w stanie zapewnić sobie ciepłego posiłku, ani innych produktów żywnościowych. Dlatego rząd opracował i wdrożył (...)

Rozpakowywanie towarów bez zakazu?

Rozpakowywanie towarów bez zakazu?

29.3.2020

Sejm przyjął noweliyację przepisów tzw. specustawy przygotowanej do walki ze skutkami pandemii koronawirusa. Zmiany dotyczą m.in. zasad pracy placówek handlowych w niedziele objęte zakazem (...)

Polskie postulaty ws. walki ze skutkami epidemii COVID-19 dla branży rolnej

Polskie postulaty ws. walki ze skutkami epidemii COVID-19 dla branży rolnej

27.3.2020

Polska wnioskuje o pomoc z budżetu UE, z rezerwy kryzysowej, na rekompensaty dla sektorów szczególnie dotkniętych sytuacją związaną z COVID-19.

Zalecenia dla targowisk i bazarów w czasie epidemii

Zalecenia dla targowisk i bazarów w czasie epidemii

26.3.2020

Poznaj zalecane działania zapobiegające zagrożeniu epidemiologicznemu COVID-19 (koronawirus) dla targowisk i bazarów, na których sprzedawana jest żywność.

Prezydent za rozszerzeniem tarczy antykryzysowej

Prezydent za rozszerzeniem tarczy antykryzysowej

24.3.2020

Rządowy pakiet rozwiązań mających ograniczyć skutki dla gospodarki z powodu epidemii koronawirusa jest konsultowany. W wielu przypadkach po prostu zamierza się zlikwidować kryteria i z pomocy (...)

Pomoc Żywnościowa 2014-2020 a koronawirus

Pomoc Żywnościowa 2014-2020 a koronawirus

19.3.2020

Zaktualizowane zostały wytyczne dla instytucji, które realizują działania w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. Najważniejsze zmiany - kontakt telefoniczny tam gdzie to możliwe, (...)

Wytyczne dla placówek handlowych i usługowych w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa

Wytyczne dla placówek handlowych i usługowych w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa

15.3.2020

W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa, Ministerstwo Rozwoju przygotowało zalecenia dla placówek handlowych i usługowych (w szczególności sklepów spożywczych, drogerii, (...)

Nowa jakość kontroli żywności

Nowa jakość kontroli żywności

25.2.2020

Od 1 lipca nastąpi fuzja kontroli jakości żywności w jednej wyspecjalizowanej instytucji – Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Dzięki temu możliwe (...)

Kto przypilnuje jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych?

Kto przypilnuje jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych?

22.2.2020

Nowelizacja powierza zadania w zakresie nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych wykonywane dotychczas przez Inspekcję Handlową – Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów (...)

Nowa matryca stawek VAT już wkrótce

Nowa matryca stawek VAT już wkrótce

23.1.2020

Przeczytaj informacje dotyczące nowej matrycy stawek VAT, w tym m.in. o: zmianach w klasyfikacji towarów i usług na potrzeby VAT, uproszczeniu systemu stawek VAT. Nowa matryca stawek VAT (...)

Projekt ustawy o zmianie ustawy o zarządzaniu kryzysowym oraz niektórych innych ustaw

Projekt ustawy o zmianie ustawy o zarządzaniu kryzysowym oraz niektórych innych ustaw

22.1.2020

Wzmocniony zostanie system zarządzania kryzysowego. Nowe rozwiązania uwzględniają cele i wymogi Unijnego Mechanizmu Ochrony Ludności w tym obszarze. Zmieniony zostanie również sposób (...)

Połączenie instytutów badawczych związanych z ochroną zdrowia

Połączenie instytutów badawczych związanych z ochroną zdrowia

21.1.2020

Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie w sprawie połączenia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie oraz Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. (...)

Nowe przepisy dla rolników od nowego roku

Nowe przepisy dla rolników od nowego roku

12.1.2020

Z dniem 1 stycznia 2020 roku w życie weszły nowe przepisy prawne dotyczące m.in.: paliwa rolniczego, dopłaty do składek ubezpieczeniowych, maksymalnych sum ubezpieczenia, oznakowania produktów (...)

Jak nie dać się oszukać na zakupach?

Jak nie dać się oszukać na zakupach?

20.12.2019

W grudniu Polacy robią więcej zakupów, niż w innychporach roku, także w internecie. Warto uważać, aby w pośpiechu nie dać się okraść czy oszukać.

1

2

3

4

5

...

6

Zapytaj prawnika:

Dodaj załącznikDodaj załącznik

Oświadczenia i zgody RODO:


Porady prawne