Obowiązek informacyjny artykuły i zmiany w prawie

Jakie prawa daje RODO?

Jakie prawa daje RODO?

8.2.2023

Dowiedz się, jakie prawa daje obywatelowi RODO.

PUE ZUS – obowiązkowy profil dla płatników składek

PUE ZUS – obowiązkowy profil dla płatników składek

20.1.2023

Od 1 stycznia 2023 roku każdy płatnik składek ma obowiązek posiadać profil na Platformie Usług Elektronicznych (PUE) ZUS. Jeśli płatnik do 30 grudnia 2022 r. nie założył samodzielnie konta na (...)

Ustawa antylichwiarska już obowiązuje

Ustawa antylichwiarska już obowiązuje

30.12.2022

18 grudnia 2022 r., w życie weszły przepisy ustawy antylichwiarskiej. Zakupy na raty, „chwilówki” albo pożyczki od osób fizycznych nie mogą już zawierać ukrytych, rażąco (...)

Rewolucja cyfrowa w sądach

Rewolucja cyfrowa w sądach

14.12.2022

Trwa rewolucja cyfrowa w sądach. Dzięki decyzjom Ministra Sprawiedliwości Prokuratora Generalnego to nowy etap w historii sądownictwa. Do wymiaru sprawiedliwości w coraz większym zakresie wprowadzane (...)

Przejęcie zakładu pracy a jego pracownicy

Przejęcie zakładu pracy a jego pracownicy

30.11.2022

Coraz częstszą praktyką w obrocie gospodarczym jest łączenie się przedsiębiorców oraz przejmowanie mniejszych przedsiębiorstw przez większe. Połączenia takie mają wpływ nie tylko na (...)

Będzie System Informacyjny o Dostępie do Usług Stacjonarnego Internetu Szerokopasmowego

Będzie System Informacyjny o Dostępie do Usług Stacjonarnego Internetu Szerokopasmowego

2.11.2022

Ustawa z dnia 15 września 2022 r. o zmianie ustawy o wspieraniu rozwoju usług i sieci telekomunikacyjnych ma służyć wdrożeniu Systemu Informacyjnego o Dostępie do Usług Stacjonarnego Internetu (...)

Zezwolenie typu A lub B na pracę cudzoziemca na terytorium Polski

Zezwolenie typu A lub B na pracę cudzoziemca na terytorium Polski

27.9.2022

Jesteś przedsiębiorcą, masz firmę w Polsce i chcesz zatrudnić cudzoziemca spoza UE, EOG lub Szwajcarii? Musisz najpierw uzyskać zezwolenie na wykonywanie przez niego pracy typu A lub B. Dowiedz się, (...)

Ruszył Deweloperski Fundusz Gwarancyjny

Ruszył Deweloperski Fundusz Gwarancyjny

11.7.2022

Weszła w życie nowa ustawa deweloperska, dzięki której nabywcy mieszkań na rynku pierwotnym będą lepiej chronieni – odzyskają całość wpłaconych pieniędzy nawet w przypadku upadłości (...)

Jak nie zostać wakacyjnym przemytnikiem?

Jak nie zostać wakacyjnym przemytnikiem?

27.6.2022

Wracając z urlopu, zamiast do pracy, możesz trafić do więzienia! Wystarczy, że zabierzesz ze sobą kawałek rafy koralowej lub muszlę chronionego gatunku. Wbrew pozorom w strefie Schengen nie (...)

Estoński CIT w 2022 roku

Estoński CIT w 2022 roku

7.12.2021

Estoński CIT – czyli ryczałt od przychodów spółek – to nowoczesny, prosty i oszczędny sposób opodatkowania, który pozwala zminimalizować rozliczenia z urzędem (...)

Jak korzystać z praw gwarantowanych przez RODO?

Jak korzystać z praw gwarantowanych przez RODO?

2.11.2021

Poznaj 10 praktycznych wskazówek, jak osoba indywidualna może korzystać z praw gwarantowanych przez RODO.

Liczne zmiany do ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych

Liczne zmiany do ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych

6.10.2021

Ustawodawca wprowadził szereg zmian do ustawy systemowej, emerytalnej i zasiłkowej. Część z nich już obowiązuje – od 18 września, a kolejne wejdą w życie 1 stycznia  i 1 kwietnia 2022 (...)

Zerowy PIT dla młodych

Zerowy PIT dla młodych

12.9.2021

Tzw. zerowy PIT dla młodych to preferencja w podatku dochodowym od osób fizycznych, zwana ulgą dla młodych. Polega ona na zwolnieniu z PIT przychodów z pracy, ze zlecenia, praktyki (...)

Wyższe koszty przy zaciąganiu pożyczki!

Wyższe koszty przy zaciąganiu pożyczki!

12.8.2021

Od 1 lipca 2021 r. nie obowiązują już przepisy z tarczy antykryzysowej, które mocno ograniczały pozaodsetkowe koszty kredytów konsumenckich. Teraz pożyczki, zwłaszcza chwilówki, (...)

Urlop w czasie epidemii a zdrowie

Urlop w czasie epidemii a zdrowie

28.7.2021

To już kolejne wakacje z pandemią koronawirusa w tle. Obecna sytuacja zdecydowanie zmieniła plany wakacyjne większości z nas i z pewnością ze względu na utrudnienia, jakie mogą nas spotkać podczas (...)

Prezydent RP podpisał ustawę, która przyśpieszy informatyzację polskiego sądownictwa

Prezydent RP podpisał ustawę, która przyśpieszy informatyzację polskiego sądownictwa

14.6.2021

Nowelizacja ustawy - Kodeks postępowania cywilnego wprowadzającą rozwiązania informatyczne, które ułatwią pracę wymiaru sprawiedliwości. Usprawnienie pracy sądownictwa, lepszy dostęp (...)

RODO w pracy - przetwarzanie danych w miejscu pracy.

RODO w pracy - przetwarzanie danych w miejscu pracy.

6.6.2021

Niniejszy artykuł uwzględnia zmiany wynikające z postanowień ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO) oraz nowelizacji Kodeksu pracy wprowadzonej ustawą z 10 maja 2018 r. o ochronie (...)

Większe wsparcie dla prowadzących zakłady aktywności zawodowej i inne zmiany specustawy covidowej?

Większe wsparcie dla prowadzących zakłady aktywności zawodowej i inne zmiany specustawy covidowej?

10.12.2020

Rada Ministrów przyjęła 2 projekty ustaw o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych (...)

E-skierowanie bardziej przyjazne dla pacjentów

E-skierowanie bardziej przyjazne dla pacjentów

9.9.2020

Dostałeś e-skierowanie? Nie potrzebujesz już wydruku z podpisem lekarza. Teraz zarejestrujesz je w każdej placówce.

Czy pracodawca może korzystać z prywatnych danych kontaktowych do pracownika?

Czy pracodawca może korzystać z prywatnych danych kontaktowych do pracownika?

17.8.2020

Pracodawca, który dysponuje danymi kontaktowymi do pracownika pozyskanymi podczas rekrutacji, takimi jak np. adres prywatnej poczty elektronicznej czy numer prywatnego telefonu komórkowego, (...)

Zasady stosowania monitoringu wizyjnego w miejscu pracy

Zasady stosowania monitoringu wizyjnego w miejscu pracy

12.8.2020

Zasady stosowania monitoringu wizyjnego w miejscu pracy reguluje Kodeks pracy. Jednak pamiętajmy, że w momencie nagrywania obrazu przez kamery, obejmującego wizerunek pracowników, dochodzi (...)

Można zgłaszać uwagi do projektu kodeksu postępowania dla fotografów

Można zgłaszać uwagi do projektu kodeksu postępowania dla fotografów

7.7.2020

Trwają konsultacje projektu kodeksu postępowania dla fotografów. Projekt kodeksu został skierowany przez autorów do konsultacji, a te trwają od 1 lipca do 31 sierpnia 2020 r. Wszystkie (...)

Brak obowiązku informacyjnego przy zgłaszaniu członków rodziny pracownika do ubezpieczenia zdrowotnego

Brak obowiązku informacyjnego przy zgłaszaniu członków rodziny pracownika do ubezpieczenia zdrowotnego

26.5.2020

Ponieważ pozyskiwanie danych członków rodziny pracownika zgłaszanych przez pracodawcę do ubezpieczenia zdrowotnego odbywa się na podstawie przepisów prawa, które zapewniają (...)

Prawa i obowiązki pracownika podczas epidemii

Prawa i obowiązki pracownika podczas epidemii

11.5.2020

Zwiększone bezpieczeństwo w miejscu pracy, system zdalny, zamknięcie zakładu pracy – w skutek epidemii koronawirusa życie zawodowe niektórych z nas uległo zmianie. Do czego jesteśmy (...)

Ulga dla młodych

Ulga dla młodych

30.4.2020

14 kwietnia 2020 r. Minister Finansów wydał objaśnienia podatkowe z dnia dot. nowej preferencji w podatku dochodowym od osób fizycznych dla młodych osób. Ulga dla młodych (...)

Dobre praktyki dla turystów

Dobre praktyki dla turystów

27.2.2020

Wybierasz się na urlop, wycieczkę, w daleką podróż? Pamiętaj, że agent turystyczny ma obowiązek poinformowania Cię o tym co ważne przed podróżą - jak korzystnie ubezpieczyć urlop, (...)

1% dla OPP a ochrona danych

1% dla OPP a ochrona danych

18.2.2020

Pzy rozliczeniach PIT, warto pamiętać, że jeżeli podatnik w rozliczeniu rocznym wyraził zgodę na przekazanie jego danych organizacji, to może ona je przetwarzać np. po to, by np. podziękować (...)

Znowelizowane prawo geodezyjne i kartograficzne

Znowelizowane prawo geodezyjne i kartograficzne

17.2.2020

Przyspieszenie procesu inwestycyjnego, mniej biurokracji dla geodetów, bezpłatny dla wszystkich dostęp do danych – takie m.in. będą efekty zmian w prawie geodezyjnym i kartograficznym (...)

Wykaz podatników VAT

Wykaz podatników VAT

8.1.2020

20 grudnia 2019 r.Minister Finansów wydał objaśnienia podatkowe, które dotyczą zasad korzystania z danych zawartych w utworzonym z dniem 1 września 2019 r. Wykazie podatników VAT. Dowiedz (...)

Jak działa e-recepta?

Jak działa e-recepta?

28.12.2019

8 stycznia 2020 r. wejdzie w życie obowiązek wystawiania recept w postaci elektronicznej.

Nowelizacja Prawa geodezyjnego i kartograficznego

Nowelizacja Prawa geodezyjnego i kartograficznego

19.12.2019

Inwestycje przyspieszą, a obywatele będą mogli bezpłatnie skorzystać - za pośrednictwem Geoportalu – z takich danych, jak zdjęcia lotnicze, czy podstawowe informacje na temat działek - takie (...)

Wysyłanie kartek świątecznych a RODO

Wysyłanie kartek świątecznych a RODO

17.12.2019

W okresie przedświątecznym wiele osób pyta konsultantów infolinii UODO, czy może nadal kontynuować wysyłanie życzeń świątecznych do swoich członków rodziny, klientów (...)

Swoje dane osobowe trzeba chronić

Swoje dane osobowe trzeba chronić

20.10.2019

Dane osobowe są cennym „towarem” rynkowym wykorzystywanym w celach marketingowych i sprzedażowych. Zdarza się jednak, że w przypadku utraty danych osobowych, kiedy to danymi (...)

Jak bezpiecznie korzystać z aplikacji mobilnych?

Jak bezpiecznie korzystać z aplikacji mobilnych?

19.8.2019

Moda na aplikacje mobilne nie jest niczym nowym. UODO od lat przypomina, że korzystanie z nich nie powinno usypiać naszej czujności. Bezrefleksyjne korzystanie z wielu nowoczesnych narzędzi (...)

Korzystający z wtyczki „Lubię to” mają obowiązek informacyjny

Korzystający z wtyczki „Lubię to” mają obowiązek informacyjny

19.8.2019

Operator witryny internetowej wyposażonej w przycisk „Lubię to” Facebooka może być wspólnie z Facebookiem administratorem w odniesieniu do gromadzenia i przekazywania Facebookowi (...)

Jak zgłosić plan inwestycyjny dot. sieci telekomunikacyjnej?

Jak zgłosić plan inwestycyjny dot. sieci telekomunikacyjnej?

17.8.2019

W ramach konsultacji społecznych obszarów białych NGA Ministerstwo Cyfryzacji zbiera plany inwestycyjne dotyczące infrastruktury sieci NGA na lata 2019 - 2022. Podpowiadamy, jak zgłosić plan, (...)

Stawki za połączenia międzynarodowe

Stawki za połączenia międzynarodowe

27.7.2019

Niższe ceny za połączenia międzynarodowe oraz SMS-y z Polski do krajów Unii Europejskiej obowiązują od 15 maja 2019 r.

Otwieranie danych geodezyjnych

Otwieranie danych geodezyjnych

26.7.2019

Proces budowlany może znacząco przyspieszyć. Stały Komitet Rady Ministrów zaakceptował propozycje usprawniające realizację prac geodezyjnych i kartograficznych. Zmniejszą się obciążenia (...)

Jaką dokumentację pracowniczą musi prowadzić pracodawca?

Jaką dokumentację pracowniczą musi prowadzić pracodawca?

4.6.2019

Pojęcie dokumentacji pracowniczej obejmuje akta osobowe pracowników oraz pozostałą dokumentację w sprawach związanych ze stosunkiem pracy. Jakie są podstawowe obowiązki pracodawcy związane (...)

NSA o przedawnieniu zobowiązań podatkowych

NSA o przedawnieniu zobowiązań podatkowych

5.5.2019

Dla skuteczności zrealizowania obowiązku wynikającego z art. 70c ustawy Ordynacji podatkowej zawiadomienie, o którym mowa w tym przepisie należy doręczyć pełnomocnikowi, który został (...)

Regulacja połączeń wewnątrzunijnych

Regulacja połączeń wewnątrzunijnych

22.4.2019

Od 15 maja operatorzy zobowiązani są do stosowania nowych stawek w połączeniach zagranicznych wewnątrz Unii Europejskiej.

Ewidencjonowanie wejść i wyjść a obowiązek informacyjny

Ewidencjonowanie wejść i wyjść a obowiązek informacyjny

17.4.2019

Podmioty, które weryfikują tożsamość oraz utrwalają dane osób wchodzących do budynku, są zobowiązane do spełnienia obowiązku informacyjnego wynikającego z art. 13 RODO. Utrwalanie (...)

Prezes UODO nałożyła pierwszą karę pieniężną

Prezes UODO nałożyła pierwszą karę pieniężną

26.3.2019

Za niedopełnienie obowiązku informacyjnego Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych (UODO) nałożyła pierwszą karę w wysokości ponad 943 tys. zł.

Nowelizacja prawa własności przemysłowej

Nowelizacja prawa własności przemysłowej

13.3.2019

Za sprawą zmian w prawie własności przemysłowej przedsiębiorcy zyskają szanse na większą rozpoznawalność swojej marki i łatwiejszą ścieżkę wejścia na rynki zagraniczne.

Ustalanie miejsca zamieszkania w przypadku obywateli państw trzecich dla celów zabezpieczenia społecznego

Ustalanie miejsca zamieszkania w przypadku obywateli państw trzecich dla celów zabezpieczenia społecznego

6.3.2019

Aby obywatel państwa trzeciego mógł otrzymać zaświadczenie A1, musi legalnie zamieszkiwać w państwie członkowskim i przemieszczać się pomiędzy państwami członkowskimi. Jeśli taka osoba (...)

Wybory do Parlamentu Europejskiego odbędą się 26 maja

Wybory do Parlamentu Europejskiego odbędą się 26 maja

25.2.2019

Wybory do Parlamentu Europejskiego odbędą się w niedzielę 26 maja; Prezydent Andrzej Duda podpisał postanowienie w tej sprawie.

Dalsze gromadzenie danych oosobowych osób ubiegających się o zatrudnienie

Dalsze gromadzenie danych oosobowych osób ubiegających się o zatrudnienie

24.1.2019

Poznaj wyjaśnienie wątpliwości w zakresie możliwości gromadzenia przez pracodawców dokumentów rekrutacyjnych już po zakończeniu procesu rekrutacji w stosunku do osób, które (...)

Informowanie o schematach podatkowych

Informowanie o schematach podatkowych

31.12.2018

Przepisy o MDR wejdą w życie w dniu 1 stycznia 2019 r. Celem przepisów MDR jest dostarczenie administracji skarbowej informacji, która będzie wykorzystywana przez organy podatkowe (...)

Prawo własności przemysłowej do aktualizacji

Prawo własności przemysłowej do aktualizacji

20.12.2018

Mniej biurokracji, przepisy na miarę postępu technologicznego i zorientowane przede wszystkim na pomoc przedsiębiorcy – to zmiany, które nastąpią w prawie własności przemysłowej - (...)

Unia Europejska będzie chronić tożsamość narodową dzieci

Unia Europejska będzie chronić tożsamość narodową dzieci

8.12.2018

We wszystkich krajach Unii Europejskiej obowiązywać będzie jednolita zasada poszanowania tożsamości narodowej, kulturowej, religijnej i językowej dziecka, gdy trafia ono do rodziny zastępczej. Rada (...)

1

2

Zapytaj prawnika:

Dodaj załącznikDodaj załącznik

Oświadczenia i zgody RODO:


Porady prawne