Temperatura artykuły i zmiany w prawie

Warunki pracy zimą

Warunki pracy zimą

30.9.2022

Pracodawca ma obowiązek zapewnić odpowiednią temperaturę na stanowiskach pracy w budynkach i środki chroniące przed zimnem pracującym poza nimi. Za niewywiązanie się z tych obowiązków (...)

Praca w upale

Praca w upale

30.6.2022

Wysokie temperatury mogą naprawdę dać się we znaki – również w pracy. Zmęczeni upałem pracownicy mogą mieć trudności ze skupieniem się na swoich zadaniach. Jak poprawić ich komfort? (...)

Jakie ogrzewanie i wentylację należy zapewnić w pomieszczeniach pracy?

Jakie ogrzewanie i wentylację należy zapewnić w pomieszczeniach pracy?

29.6.2022

Pomieszczenia pracy i ich wyposażenie powinny zapewniać pracownikom bezpieczne i higieniczne warunki pracy. W szczególności w pomieszczeniach pracy należy zapewnić oświetlenie naturalne i (...)

Wytyczne dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych

Wytyczne dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych

30.8.2021

Ministerstwo Edukacji i Nauki we współpracy z Ministerstwem Zdrowia oraz Głównym Inspektoratem Sanitarnym przygotowało wytyczne dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych, które (...)

Wytyczne GIS, MZ i MEN dla organizatorów wypoczynku letniego dzieci i młodzieży w 2021 roku

Wytyczne GIS, MZ i MEN dla organizatorów wypoczynku letniego dzieci i młodzieży w 2021 roku

31.5.2021

Ministerstwo Edukacji i Nauki we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym i Ministerstwem Zdrowia przygotowało wytyczne dla organizatorów wypoczynku letniego dzieci i młodzieży. (...)

Skuteczna i bezpieczna praca Służby Więziennej w czasie epidemii

Skuteczna i bezpieczna praca Służby Więziennej w czasie epidemii

4.5.2021

Ministerstwo Sprawiedliwości wskazało, że od początku epidemii COVID-19 skutecznie zapobiega rozprzestrzenianiu się koronawirusa w zakładach karnych i aresztach śledczych. Dba o ochronę zdrowia (...)

COVID-19 i bezpieczeństwo żywności – wytyczne dla przedsiębiorstw sektora spożywczego

COVID-19 i bezpieczeństwo żywności – wytyczne dla przedsiębiorstw sektora spożywczego

26.9.2020

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przetłumaczyła i udostępniła polską wersję przewodnika pn. „COVID-19 i bezpieczeństwo żywności – wytyczne dla przedsiębiorstw (...)

Zasady zlecania testów na koronawirusa

Zasady zlecania testów na koronawirusa

24.9.2020

Jak ma postępować lekarz rodzinny, gdy zgłosi się do niego pacjent z objawami charakterystycznymi dla COVID-19 i co dzieje się z chorym, który otrzyma pozytywny wynik testu, a nie jest (...)

Wytyczne GIS dla organizatorów ruchu pielgrzymkowego

Wytyczne GIS dla organizatorów ruchu pielgrzymkowego

23.6.2020

Wytyczne dla organizatorów ruchu pielgrzymkowego podczas stanu epidemii C0VID-19 w Polsce z dnia 5 czerwca 2020 r. wydał Główny Inspektor Sanitarny na podstawie art. 8a ust. 5 (...)

Jeśli źle się poczujesz...

Jeśli źle się poczujesz...

8.6.2020

Iść do przychodni, na SOR czy do szpitala zakaźnego? Dzwonić do stacji sanitarno-epidemiologicznej czy lekarza rodzinnego? Zapoznaj się z instrukcją postępowania w razie problemów zdrowotnych. Pamiętaj, (...)

Wytyczne dla organizatorów wypoczynku dzieci i młodzieży w 2020 roku

Wytyczne dla organizatorów wypoczynku dzieci i młodzieży w 2020 roku

29.5.2020

Ministerstwo Edukacji Narodowej we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym i Ministerstwem Zdrowia przygotowało wytyczne dla organizatorów wypoczynku dzieci i młodzieży. Opisane (...)

Wytyczne dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych

Wytyczne dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych

28.5.2020

MRiRW i GIS podały wytyczne dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych. Podstawowym celem wdrażanych procedur jest: zapewnienie bezpieczeństwa (...)

Źywność a koronawirus

Źywność a koronawirus

28.4.2020

Czy wirus może przenosić się za pomocą żywności? Dowiedz się więcej nt. bezpieczeństwa produktów spożywczych w dobie epidemii.

Zagrożenie COVID-19 – ważne dla rolników i plantatorów

Zagrożenie COVID-19 – ważne dla rolników i plantatorów

20.4.2020

Przedstawiamy zestawienie zaleceń GIS dla rolników związanych z epidemią COVID-19.

Treści z zakresu ekologii dla uczniów

Treści z zakresu ekologii dla uczniów

22.1.2020

Edukacja ekologiczna jest stałym elementem nauczania zarówno w przedszkolu, jak i w szkole podstawowej oraz ponadpodstawowej. MEN włącza zagadnienia klimatyczne do działań realizowanych w polskich (...)

Lekcje w szkołach a upały

Lekcje w szkołach a upały

12.6.2019

Przepisy oświatowe wprost nie wskazują górnej granicy temperatury, która warunkuje zawieszenie zajęć w szkołach czy placówkach. Dyrektor może za zgodą organu prowadzącego (...)

Sankcje za wypalanie traw

Sankcje za wypalanie traw

10.4.2019

Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się sezon na wypalanie traw na łąkach i nieużytkach rolnych. Jest to proceder, który w znacznym stopniu obniża wartość plonów, jest zabójczy (...)

Polskie władze w obliczu problemów klimatycznych

Polskie władze w obliczu problemów klimatycznych

7.12.2018

Polska jest gospodarzem 24. sesji Konferencji Stron Ramowej Konwencji Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu (UNFCCC COP24). Poznaj stanowiska polskich władz przedstawione na szczycie klimatycznym.

BHP przy obsłudze żurawi

BHP przy obsłudze żurawi

13.11.2018

Rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy obsłudze żurawi wieżowych i szybkomontujących zostało podpisane. Nowe przepisy powstały przy ścisłej współpracy ze stroną (...)

Efektywność energetyczna budynków - obowiązki i uprawnienia...

Efektywność energetyczna budynków - obowiązki i uprawnienia...

19.9.2018

Efektywność energetyczna budynku, czyli jego sprawność energetyczna, to stopień przygotowania budynku do zapewnienia komfortu jego użytkowania zgodnie z przeznaczeniem przy jednoczesnym możliwie (...)

Przygotuj się na wakacje

Przygotuj się na wakacje

8.7.2018

Planujesz wakacje, zwłaszcza za granicą? Sprawdź, o czym warto pamiętać, aby zebrać tylko przyjemne wspomnienia.

Czy warto zapisać dziecko do klubu dziecięcego?

Czy warto zapisać dziecko do klubu dziecięcego?

26.8.2017

Klub dziecięcy jest jedną z form opieki nad małymi dziećmi (do 3 r.ż.), których celem jest pomoc rodzicom w godzeniu pracy zawodowej z obowiązkami rodzinnymi (opieką nad dziećmi). Co (...)

Miasta będą adaptowane do zmian klimatu

Miasta będą adaptowane do zmian klimatu

14.8.2017

44 polskie miasta we współpracy z Ministerstwem Środowiska biorą udział w projekcie, którego celem jest przystosowanie miast do obserwowanych i prognozowanych zmian klimatu. W polskich (...)

Bezpieczne wakacje dzieci i młodzieży

Bezpieczne wakacje dzieci i młodzieży

27.6.2017

Zaczęły się wakacje – szczególny czas dla całej rodziny. Lipiec i sierpień to okres urlopowych wyjazdów, wypoczynku w górach, jak i nad wodą. Jest to jednocześnie czas (...)

Jakie warunki powinny spełniać pomieszczenia pracy?

Jakie warunki powinny spełniać pomieszczenia pracy?

28.4.2017

Pomieszczeniem pracy jest pomieszczenie przeznaczone na pobyt pracowników, w którym wykonywana jest praca. Pracodawca jest obowiązany utrzymywać pomieszczenia pracy w czystości i porządku (...)

Jakie warunki BHP powinny spełniać obiekty budowlane i teren zakładu pracy?

Jakie warunki BHP powinny spełniać obiekty budowlane i teren zakładu pracy?

14.4.2017

Przepisy BHP nakładają mnóstwo obowiązków na pracodawcę dotyczących zapewnienia pracownikom odpowiednich warunków pracy. W niniejszym artykule omówiono wymogi BHP, jakie (...)

UOKiK skontrolował jakość paliwa na rynku

UOKiK skontrolował jakość paliwa na rynku

1.4.2015

W ubiegłym roku Inspekcja Handlowa zakwestionowała 3,87 proc. skontrolowanych próbek paliw płynnych.

UOKiK wziął pod lupę bary fast food

UOKiK wziął pod lupę bary fast food

18.6.2014

W I kwartale br. sprawdzono placówki typu fast food oferujące swoim klientom zapiekanki, burgery, pizze, kebaby, czy dania kuchni orientalnej.

Inspekcja Handlowa bada jakość paliw. Jest lepiej niż przed rokiem

Inspekcja Handlowa bada jakość paliw. Jest lepiej niż przed rokiem

31.3.2014

Od siedmiu lat obowiązuje ustawa o systemie monitorowania i kontrolowania jakości paliw pozwalająca na kontrolę na każdym etapie dystrybucji - od wytwórcy poprzez magazyny, hurtownie, transport aż (...)

Jakość paliwa w Polsce. Jest coraz gorzej

Jakość paliwa w Polsce. Jest coraz gorzej

25.3.2013

Najwięcej odstępstw zanotowano w województwach: łódzkim, dolnośląskim i śląskim.

Mróz to dodatkowe obowiązki dla szefa

Mróz to dodatkowe obowiązki dla szefa

24.12.2012

Chodzi o pracowników, którzy pracę wykonują na zewnątrz, ale nie tylko.

Obowiązki pracodawcy w czasie upałów

Obowiązki pracodawcy w czasie upałów

5.7.2012

W czasie upałów to na pracodawcy spoczywa obowiązek zapewnienia pracownikom napojów. Nie może on żądać, aby pracownicy sami, we własnym zakresie, ponosili koszty zakupu wody albo, co więcej, (...)

Tego żądaj od pracodawcy podczas mrozów

Tego żądaj od pracodawcy podczas mrozów

1.2.2012

Sprawdź, kiedy musisz dostać ciepłe posiłki i napoje oraz jaka temperatura powinna być w miejscu pracy.

Jak zabić karpia, by nie zapłacić kary?

Jak zabić karpia, by nie zapłacić kary?

14.12.2011

Jest tylko jedna metoda. Aby to zrobić, trzeba mieć wykształcenie i odpowiedni wiek.

Na jakich oponach jechać, by uniknąć mandatu?

Na jakich oponach jechać, by uniknąć mandatu?

1.12.2010

W Niemczech za brak opon zimowych zapłacimy nawet 80 euro. W Polsce są one nieobowiązkowe.

Szef musi zapewnić napoje w gorące dni

Szef musi zapewnić napoje w gorące dni

12.7.2010

Darmowe napoje należą się nam wtedy, gdy temperatura w biurze przekroczy 28 °C. W przypadku pracy na dworze mamy prawo do orzeźwienia po przekroczeniu 25 °C.

Szef musi zapewnić napoje w czasie upałów

Szef musi zapewnić napoje w czasie upałów

11.6.2010

Firma musi zapewnić zimne napoje wtedy, gdy temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza w biurze 28°C.

Fauna zwłok

Fauna zwłok

2.3.2010

1

2

Zapytaj prawnika:

Dodaj załącznikDodaj załącznik

Oświadczenia i zgody RODO:


Porady prawne