Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? – opinia prawna

STRESZCZENIE:

Kodeks karny stanowi, że zakaz prowadzenia pojazdów orzeka się w latach, od roku do lat 10. Art. 42. § 1. Sąd może orzec zakaz prowadzenia pojazdów określonego rodzaju w razie skazania osoby uczestniczącej w ruchu za przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji, w szczególności jeżeli z okoliczności popełnionego przestępstwa wynika, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę zagraża bezpieczeństwu w komunikacji. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych albo pojazdów mechanicznych określonego rodzaju, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa wymienionego w § 1 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia określonego w Art. 173, 174 lub 177.

FRAGMENT OPINII: Stan faktyczny Prowadziłem „po kieliszku”, można rzecz po pijanemu. Zostałem ukarany orzeczeniem wobec mnie środka karnego – zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych. Czy (...)

Artykuł zablokowany

Dostęp do treści na 1 godzinę cena: 6,15zł

Wyślij SMS na numer: 7568, w treści wpisując EP

* kod otrzymany przez sms (6 znaków)

pełna oferta
już od 60 gr dziennie

posiadasz "Dostęp do treści?"


regulamin

instrukcja obsługi SMS

Po wysłaniu SMS'a otrzymasz odpowiedź zawierającą specjalny kod dostępu, który należy wpisać w okienku logowania. Kod umożliwia przeglądanie wszystkich treści w portalu e-prawnik.pl

Zapoznaj się z regulaminem usługi. Aby skorzystać z usługi musisz mieć poprawnie skonfigurowaną obsługę plików cookie.

Wysyłając SMS na w/w numery wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 2 Ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. Nr 144, poz. 1204) na podany numer telefonu komórkowego.


Podobne Artykuły

 

Komentarze: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? – opinia prawna

  • piotr 2014-05-30 19:47:49

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    zostalem dwukrotnie zlapany pod wplywem alkoholu za co odbylem kare wiezienia w wymiarze 2lata podczas odbywania kary ukonczylem terapie aa mam zakaz na 7lat zostalo jeszcze 2.5 roku czy istnieje mozliwosc skrocenia zakazu prosze o pomoc dziekuje

  • mario 2013-04-17 11:21:27

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    mam zakaz na 72 miesiące który kończy się w styczniu na rower a na pojazdy mechaniczne w czerwcu 2014 roku czy jest taka możliwość o skrócenie zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych pracuję na dwie zmiany gdzie dojeżdżam do pracy około 20 km i mam problem z dostaniem się do miejsca pracy proszę o poradę

  • michał 2011-12-06 07:18:36

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    ja miałem wypadek pod wpływem 0,76mg/l skosiłem lampę ,jechałem sam i zabrali .Na ile ? i za jaka grzywnę pomóżcie

  • sulistrowa 2011-11-11 10:12:12

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    czy istnieje możliwość krótszego zatrzymania prawa jazdy niż 6 miesięcy

  • sulistrowa 2011-11-11 10:12:11

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    czy istnieje możliwość krótszego zatrzymania prawa jazdy niż 6 miesięcy

  • chycel 2011-09-07 23:22:26

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    nie wiem każdy sąd inaczej interpretuje. ja mialem 2 promile 3400 grzywny i dwa lata zakazu.rok miną wyrok mialem po .4 miesiącach na raty rozłożyli.pismo trzeba im wysłac o te raty.a co do zakazu to nie wiem czy dz sie skrucic.

  • Waldemar 2011-07-18 10:08:21

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    kolego Miłoszu. Nie będę pisał o tym, że nie powinieneś jechać w takim stanie, bo to już sam wiesz.Moim zdaniem powinieneś poddać się karze w sądzie, przed rozpoczęciem przewodu sądowego trzeba takie oświadczenie złożyć wymieniając jakie orzeczenie chce się otrzymać. Nie znam dokładnych okoliczności i wyników innych pomiarów a było ich pewnie trzy z badaniem krwi w toku postępowania. Dużo w tej mierze zależy od opinii biegłego wywołanej w toku postępowania. W orzeczeniu możesz liczyć na zatrzymanie prawa jazdy na okres minimum 2 lat, przy wysokiej grzywnie, jak uprze się prokurator to i więcej. Twoja propozycja powinna zawierać: dwa lata pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem na okres lat 3, grzywna w kwocie 2000zł oraz zakaz prowadzenia pojazdów na okres jednego roku. Jeżeli przejdzie to dobrze a jak nie to trzeba stopniowo zwiększać okres pozbawienia uprawnień, modyfikacja może polegać też na proponowaniu zakazu prowadzenia pojazdu samochodu z pozostawieniem innych środków lokomocji, przy czym trzeba to uzasadnić. Powodzenia-pozdrawiam

  • biedny manius 2011-07-15 11:28:59

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    mnie juz drugi raz zlapali pierwszy mandat 3500zl i rok zakazu drugi 1750 i 4 lata zakazu na wszystkie pojazdy plus zawiasy 4 miechy na 3 lata... Huj W Dupe Polici hwdp proszę o odp czy dało by się skrócić wyrok zakazu na prowadzenie pojazdów

  • pawel 2011-01-30 15:04:26

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    Zatrzymali mnie jak mialem 1.75 mam prawko mniej niz rok czasu . Jakiej kary moge sie spodziewac ??

  • Wariat z BMW 2011-01-16 15:12:06

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    Kolego Seba nie powinni zabrac na dluzej niz rok. Dla mnie wykazalo 0,23 w wydychanym i zatrzymali na 9 miesiecy do tego mandat 600 zloty jeszcze 10 punktów karnych i zakaz prowadzenia pojazdow mechanicznych. Moja kara minie dopiero w czerwcu i wiecej juz wcale nie pije taka nauczka mi wystarczy. Szerokości życze ;)

  • seba 2010-12-18 21:07:10

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    ja jechałem po przepiciu i wykazano mi w wydychanym powietrzu 0,18.juz raz byłem karany, policjanci mówili mi że mam poddac się dobrowolnie bo jest to wykroczenie i że dostane maksymalnie rok pozbawienia prawo jazdy.Jakiego moge spodziewac sie wyroku? Czy moge sie spodziewac wyroku mniejszego niz rok? Slyszalem tez ze ma sie wybor wieksze kolegiu a na krócej zabrane prawko - czy to prawda ? I Czy lepiej poddac sie dobrowolnie karze czy isc na rozprawe , co mi lepiej wyjdzie. Z góry dzieki za odpowiedz

  • Milosz 2010-04-20 23:04:19

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    Ja jechalem po przepiciu i wykazalo mi w wydychanym powietrzu 0,32 z alkomatu czyli po pomnozeniu 0,64. Nigdy nie bylem karany. Prawo jazdy mam od 8iu lat. Jakiego moge spodziewac sie wyroku? Czy moge sie spodziewac wyroku mniejszego niz rok? Slyszalem tez ze ma sie wybor wieksze kolegiu a na krócej zabrane prawko - czy to prawda ? I Czy lepiej poddac sie dobrowolnie karze czy isc na rozprawe , co mi lepiej wyjdzie. Z góry dzieki za odpowiedz

  • Milosz 2010-04-20 23:02:39

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    Ja jechalem po przepiciu i wykazalo mi w wydychanym powietrzu 0,32 z alkomatu czyli po pomnozeniu 0,64. Nigdy nie bylem karany. Prawo jazdy mam od 8iu lat. Jakiego moge spodziewac sie wyroku? Czy moge sie spodziewac wyroku mniejszego niz rok? Slyszalem tez ze ma sie wybor wieksze kolegiu a na krócej zabrane prawko - czy to prawda ? I Czy lepiej poddac sie dobrowolnie karze czy isc na rozprawe , co mi lepiej wyjdzie. Z góry dzieki za odpowiedz

  • krzysiek 2010-03-15 10:47:23

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    mam zakaz prowadzenia na 4 lata czy da się z tym coś zrobić ,przedstawiciel handlowy bez prawka to nieujdze

  • xxx 2010-03-06 17:16:16

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    ja dostałem 2300zł za to tylko rok zakazu prowadzenia pojazdu.kara wysoka ale zawsze mogło byc gorzej.dlatego nie polecam wsiadac chocby po przepiciu na drugi dzien.

  • Paweł 2010-02-09 21:45:06

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    Jeżeli Was to pocieszy to do momentu kiedy wyrok się nie uprawomocni, czyli do 14 dni od otrzymania wyroku sądowego możecie śmigać autkiem bezkarnie :) Jeśli policja straszyła Was nie wiadomo czym , to w to nie wierzcie, bo grozi Wam jedynie mandat za brak dokumentu. Po uprawomocnieniu się wyroku sąd wysyła pismo do wydziału komunikacji o cofnięciu uprawnień dla kierującego, a dopiero wydał przesyła policji notę o cofnięciu uprawnień. Podsumowując do tego czasu panowie w mundurkach nie wiedzą, że nie mamy prawda. Kolego napisałeś że dostałeś 5 lat zakazu, za prawie 2 promile. Pewnie byłeś dosyć świeżym kierowcom, a sąd ich szczególnie kara.

  • Paweł 2010-02-09 21:41:54

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    Jeżeli Was to pocieszy to do momentu kiedy wyrok się nie uprawomocni, czyli do 14 dni od otrzymania wyroku sądowego możecie śmigać autkiem bezkarnie :) Jeśli policja straszyła Was nie wiadomo czym , to w to nie wierzcie, bo grozi Wam jedynie mandat za brak dokumentu. Po uprawomocnieniu się wyroku sąd wysyła pismo do wydziału komunikacji o cofnięciu uprawnień dla kierującego, a dopiero wydał przesyła policji notę o cofnięciu uprawnień. Podsumowując do tego czasu panowie w mundurkach nie wiedzą, że nie mamy prawda. Kolego napisałeś że dostałeś 5 lat zakazu, za prawie 2 promile. Pewnie byłeś dosyć świeżym kierowcom, a sąd ich szczególnie kara.

  • Darek 2010-02-01 23:16:59

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    Ja dostalem 5 lat . .mialem prawie 2 promile prokurator uzasadnil to w taki sposob "jestes mlody i glupi" czy moge sie jakos odwolac od tego wyroku niestety minely juz 2 tygodnie od sprawy czy wynajecie adwokata dalo by jakis rezultat ? prosze o pomoc bede wdzieczny

  • stef 2010-01-25 19:38:52

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    pół roku nie jest źle ja dostałem dwa lata:( ale 16 lutego właśnie mijają :)

  • syrys 2010-01-24 11:34:25

    Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

    ztrzymano mnie prawo jazdy po spozyciu alkoholu. plicja zapropnowala oddac sie dobrowolnej kaze ja sie zgodziłem i dosałem sześset złoty grzywny oraz poł roku zakazu jazdy samochodem.Dostałem odpis z sądu z paragrafami.mineło 2 miesiace a nie dostałem wyroku jaki jest czas sadu z przysłaniem wyroku?


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 1
  • 4
  • 5
  • 1
  • 1
  • osób

Opinie naszych klientów

  • M.Panasiak

    ocena usługi:

    Konkretnie,rzeczowo,profesjonalnie.Wielka oszczędność czasu oraz komfort w czytaniu opini w domowym zaciszu z możliwością korekty.Serdecznie dziękuję oraz Bardzo,bardzo polecam!!!
  • Joanna

    ocena usługi:

    Szybka, profesjonalna i wyczerpująca odpowiedź. Polecam
  • agronet1

    ocena usługi:

    Opinia fachowa i rzetelna.Także ekspresowa.W pełni wyjaśniła mój problem. Polecam.Wiesław
  • andrzej

    ocena usługi:

    Korzystalem z porad e-prawnikow 2 razy.Jestem zadowolony z ich uslug.Konkretnie i profesjonalnie. Polecilem znajomym.Dziekuje
  • Mikola

    ocena usługi:

    Opinię otrzymałam ekspresowo, była b.fachowa,rzetelna, rozwiała moje wątpliwości.Wyjaśnienie było mi bardo pomocne,bo pozwoliło mi uświadomić, że przepisy prawne dot. mojego problemu nie są spójne i nie ma sensu je stosować jeśli nie są w konsekwencji skuteczne.(umowa najmu okazjonalnego dla cudzoziemca).
  • Piotr

    ocena usługi:

  • Barbara

    ocena usługi:

    Opinia Bardzo rzetelna, fachowa.Oszczędność czasu, pieniędzy.. Dziękuję i polecam!!!
  • Basia

    ocena usługi:

    Porada udzielona ekspresowo, bardzo przydatna i wyczerpujaca.
  • Krzysztof

    ocena usługi:

    Szeroka a zarazem konkretna opinia. Gorąco polecam
  • Ewa

    ocena usługi:

  • Mariusz

    ocena usługi:

    Dziękuję za opinię,polecam wszystkim będącym w kłopotach.Szybka,profesjonalna odpowiedź z uzasadnieniem.Oszczędność czasu i pieniędzy.Nie bójcie się,tam naprawdę pracują ludzie którzy się znają na tym co robią. Mariusz
  • Marzanna

    ocena usługi:

    Bardzo dziękuję za profesjonalną opinię, pomoże mi ona w dalszym załatwianiu moich spraw. Będę Was polecać moim znajomym. Pozdrawiam Marzanna
  • Małgorzata

    ocena usługi:

    Opinia bardzo rzetelna. Pełen profesjonalizm. Gorąco polecam. Małgorzata.
  • Ewa

    ocena usługi:

  • Katarzyna

    ocena usługi:

    Profesjonalne podejście do klienta, bardzo szybka obsługa. Polecam.
  • Ryszard

    ocena usługi:

    Opinia wyczerpująca, jestem zadowolony.
  • Roman

    ocena usługi:



Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane