Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36, kod poczt. 30-126, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Nieprawidłowo zaliczane do kosztów uzyskania przychodów składki z tytułu ubezpieczenia społecznego – opinia prawna

Strona 1 z 2

Stan faktyczny

Prowadzę własną działalność od 1996 r. i samodzielnie się rozliczam. Ostatnio zostałem poproszony o skontrolowanie księgowości mojej znajomej i odkryłem pewne nieprawidłowości. Prowadzi ona jednoosobową działalność gospodarczą od września 2001 roku, nie zatrudniając nikogo i opłacając składki na ubezpieczenie społeczne wyłącznie za siebie. Rozlicza się (z podatku dochodowego od osób fizycznych) na zasadach ogólnych, będąc przy tym zwolniona podmiotowo z podatku od towarów i usług VAT. Przychód kształtuje się na poziomie około 3 0000 złotych miesięcznie. Zaś jedynymi kosztami są rozmowy telefoniczne (komórka zakupiona na firmę) i należności wynikające z tytułu ubezpieczeń społecznych. Wszystkie składki ZUS, tzn. z tytułu ubezpieczeń społecznych, funduszu pracy i ubezpieczenia zdrowotnego wraz z opłatami za przelewy były księgowane (zaliczane do kosztów) w podatkowej księdze przychodów i rozchodów. Poza tym, tak jak powinno prawidło być, składka na ubezpieczenie zdrowotne jest także odliczana od wyliczonego podatku. Tak więc składka na fundusz ubezpieczeń społecznych mimo, iż powinna być odliczana od dochodu jest zaliczana do kosztów w podatkowej księdze przychodów i rozchodów. A co gorsza ma miejsce niezgodne z prawem zaliczenie składki na ubezpieczenie zdrowotne w koszty (księga przychodów i rozchodów) i później dodatkowo po raz drugi odliczenie tej samej składki od naliczonego podatku. W jaki sposób (dobrowolnie) można uregulować sprawę z Urzędem Skarbowym, by konsekwencje i obciążenia były jak najmniejsze? Jakie grożą sankcje? Jak skorygować zapisy w podatkowej księdze przychodów i rozchodów oraz rozliczenia PIT-5 za 2001 i 2002 rok oraz w jaki sposób poprawić rozliczenie roczne za 2001 rok?

Opinia prawna

Celem odpowiedzi na postawione pytania zasadnym jest ustalenie nieprawidłowości w przedstawionej przez Pana sytuacji. Otóż odnosząc się do kwestii zaliczania do kosztów uzyskania przychodów wydatków poniesionych na opłacenie składek z tytułu ubezpieczenia społecznego nie można mieć co do tego żadnych zastrzeżeń. Księgowanie tego rodzaju wydatków jako kosztu w księdze przychodów i rozchodów jest prawidłowe.


Nieprawidłowość pojawia się jednak w przypadku zaliczania do kosztów wydatków poniesionych na składki na ubezpieczenie zdrowotne.

Tymczasem wydatki poniesione na składki na ubezpieczenia zdrowotne nie są kosztem uzyskania przychodu. Natomiast, na co należy zwrócić uwagę, zgodnie z art. 27b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych ( tekst jednolity Dz.U. z dnia 31 stycznia 2002 r. Nr 14,poz. 176) o kwotę składki na powszechne ubezpieczenie zdrowotne ulega obniżeniu podatek dochodowy.
Celem uniknięcia niepożądanych konsekwencji w przypadku ewentualnej kontroli skarbowej należy wykonać poniżej przedstawione czynności zróżnicowane w pewnym stopniu w zależności od tego czy chodzi o rok 2002 czy 2001.


Otóż jeśli chodzi o rok 2002 to za każdy miesiąc, w którym składane były PIT-y-5 należy złożyć PIT-5 korekta. Dokonując bowiem zaliczenia do kosztów wydatków na składki na ubezpieczenie zdrowotne Pańska znajoma zmniejszyła dochód zadeklarowany do opodatkowania. Zwiększyła ona bowiem koszty przez wliczenie do nich wydatków na składki na ubezpieczenie zdrowotne. Wraz ze złożeniem PIT-5 korekta do Urzędu Skarbowego zasadnym jest przedłożenie pisma wyjaśniającego, w którym Pańska znajoma wytłumaczyłaby całą sytuację. Chociaż pismo takie nie stanowi wymogu ustawowego na dzień dzisiejszy (o zmianach w tym zakresie poniżej) to jednak jest to celowe z uwagi na uniknięcie wzywania Pańskiej znajomej do U.S. w celu wyjaśnienia przyczyn dokonania korekty. W piśmie wyjaśniającym Pańska znajoma winna wskazać, że do kosztów zaliczyła wydatki na składki ubezpieczenia zdrowotnego. Wraz ze złożeniem korekty rozliczeń zaliczek za poszczególne miesiące 2002 r. powinna ona dokonać zapłaty należnej kwoty. Należy przy tym pamiętać, o naliczeniu odsetek od źle obliczonych zaliczek. Zgodnie bowiem z art. 53 § 1 od zaległości podatkowych naliczane są odsetki za zwłokę, które powinny być wpłacane bez uprzedniego wezwania organu podatkowego (art. 55 § 1 ordynacji podatkowej). Co do stawek odsetek za zwłokę sytuacja przedstawia się następująco: od dnia 26 września 2002 r. zgodnie z obwieszczeniem Ministra Finansów z dnia 26 września 2002 r. w sprawie stawki odsetek za zwłokę od zaległości podatkowych - odsetki wynoszą 20 % kwoty zaległości w stosunku rocznym. Dla przykładu wcześniejsze stawki to: 20 %, 23 %, 24 %.


Inaczej sytuacja się będzie przedstawiała przy korekcie rozliczeń za rok 2001. Konieczne będzie złożenie PIT-36 - korekta, a więc dokonanie korekty rozliczenia rocznego.

<>

 

Komentarze: Nieprawidłowo zaliczane do kosztów uzyskania przychodów składki z tytułu ubezpieczenia społecznego – opinia prawna

  • aga 2010-07-28 12:42:51

    Re: Nieprawidłowo zaliczane do kosztów uzyskania przychodów składki z tytułu ubezpieczenia społecznego ? opinia prawna

    Drugie moje pytanie: czy składki na ubezp. zdrowotne wpisujemy do księgi PiR?na podstawie powyższego art. sądzę, że nie...Wykorzystujemy je tylko do obliczenia kwoty podatku (pit5) i tylko w kwocie, którą można odliczyć?

  • aga 2010-07-28 12:40:40

    Re: Nieprawidłowo zaliczane do kosztów uzyskania przychodów składki z tytułu ubezpieczenia społecznego ? opinia prawna

    Witam, czy ktoś mógłby odpowiedzieć na następujące pytanie: jeśli składki na ubezp. społeczne wpłaca się do 10ego dnia następnego miesiąca to czy wpisujemy je do księgi przych. i rozch. w danym miesiącu czy w następnym (w którym następuje wpłata)?Z góry dziękuję za podpowiedź


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Gabrieli Zapolskiej 36. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 3
  • 3
  • 5
  • 9
  • 6
  • osób

Opinie naszych klientów

  • Bogusław

    ocena usługi:

    Bardzo dziękuję za wnikliwe i profesjonalne wyjaśnienia dotyczące mojej sprawy. Konkluzja rozważań prawnych jest jasna i jednoznaczna, mam nadzieję, że dzięki niej uda mi się zakończyć pozytywnie moją sprawę. Cieszę się, że istnieje tak profesjonalny i życzliwy portal jak e-prawnik.pl. Będę polecał wszystkim. Pozdrawiam serdecznie cały Zespół. Bogusław
  • Zbigniew

    ocena usługi:

    Jestem usatysfakcjonowany szybką, profesjonalną obsługą portalu e-prawnik. Podoba mi się szerokie podejście do rozwiązywanych problemów prawnych, ich uzasadnianie piśmiennictwem, oraz kontakty w celu sprecyzowania tych problemów.
  • Bożena

    ocena usługi:

    Polecam ,fachowa szybka obsługa kompetentni doradcy , szybka odpowiedz pomocna, bez wychodzenia z domu.Wiem jak rozwiązac mój problem dziękuję.
  • Józef

    ocena usługi:

    Opinia w pełni spełniła moje oczekiwania . Zagadnienia zostały opisane wielowątkowo co rozwiało nurtujące mnie wątpliwości. Napisana językiem wystarczająco zrozumiałym.
  • Janusz

    ocena usługi:

    Dziękuję za opinię, chocjaż nie po mojej myśli ale dobra. Cieszy mnie że istnieje coś takiego jak e-prawnik.pl Dzięki Janusz
  • Ela

    ocena usługi:

    Korzystalam z porad e-prawnik kilka razy.Jestem bardzo zadowolona z uslug.Opinie sa bardzo przejrzyste i zrozumiale.Zdecydowanie polecam i pozdrawiam caly zespol
  • Ireneusz

    ocena usługi:

    Dziękując Państwu za opinię dodam, że korzystałem z usług e-prawnika już wielokrotnie będąc zadowolonym z treści odpowiedzi i kontaktu z Biurem Obsługi. Państwa usługi polecałem również swym znajomym i rodzinie, a ich podziękowania najlepiej świadczą o profesjonalizmie Waszych odpowiedzi. Dziękując, serdecznie Was polecam i pozdrawiam cały Zespół - Ireneusz
  • Jadwiga

    ocena usługi:

    Opinia sporządzona jest rzetelnie i zawiera dobrze uzasadnioną odpowiedź na zadane pytanie. Profesjonalna usługa warta polecenia. Dziekuję.
  • Bożena

    ocena usługi:

    Opinia jasna i zrozumiała .Polecam e prawnik.pl Dziękuję bardzo za wyjasnienie mi mojego problemu.
  • J.Ś

    ocena usługi:

    Serdecznie dziękuję za udzieloną mi pomoc ,polecam i pozdrawiam J.Ś
  • Izabela

    ocena usługi:

    Jestem bardzo zadowolona z istnienia tak profesjonalnej firmy. Opinie są rzetelne,wnikliwie i jasno wytłumaczone. Polecam wszystkim potrzebującym porady prawnej.Otrzymacie wszystkie odpowiedzi na nurtujące Was problemy i odpowiedż na pytania. Bardzo dziękuję całemu zespołowi portalu e-prawnik pl. za rozwiązanie moich problemów prawnych. Polecam wszystkim. Dziękuję i pozdrawiam cały Zespół. Izabela
  • Agnieszka

    ocena usługi:

    Pomoc zespołu bardzo dobra i szybka, rzetelna ocena. Mogę z czystym sumieniem polecić e-prawnik.pl.
  • Marian

    ocena usługi:

    Opinia jasna i zrozumiała tak jak i opinie sporządzane wcześniej w innych sprawach.Polecam usługi prawników z e-prawnik. Pozdrawiam Marian
  • Barbara

    ocena usługi:

    Barbara 04.06.2015 Jestem zadowolona z uzyskanej opinii prawnej- fachowa, szczegółowa z podaniem podstaw prawnych dla konkretnej sytuacji. Koszt obsługi umiarkowany. Korzystałam z tej porady prawnej drugi raz i z pewnością, w razie potrzeby zwrócę się ponownie o opinię, Barbara
  • Alicja

    ocena usługi:

    Jestem bardzo zadowolona z wykonanej usługi.Polecam!Pozdrawiam.Alicja
  • Bożena

    ocena usługi:

    Opinia bardzo rzetelna, pomocna , przygotowana niemal błyskawicznie. bardzo dziękuję całemu Zespołowi za pomoc. Bożena.
  • Stefania

    ocena usługi:

    Dziękuję za tak perfekcyjne załatwienie.Otrzymałam opinię bardzo szcegolowo. Napewno jeszcze nie raz skorzystam. Bardzo dziekuję i pozdrawiam. Stenia


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zadaj pytanie – porady prawne w 24h już od 30zł

* pola wymagane