Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Nieprawidłowo zaliczane do kosztów uzyskania przychodów składki z tytułu ubezpieczenia społecznego – opinia prawna

Strona 1 z 2

Stan faktyczny

Prowadzę własną działalność od 1996 r. i samodzielnie się rozliczam. Ostatnio zostałem poproszony o skontrolowanie księgowości mojej znajomej i odkryłem pewne nieprawidłowości. Prowadzi ona jednoosobową działalność gospodarczą od września 2001 roku, nie zatrudniając nikogo i opłacając składki na ubezpieczenie społeczne wyłącznie za siebie. Rozlicza się (z podatku dochodowego od osób fizycznych) na zasadach ogólnych, będąc przy tym zwolniona podmiotowo z podatku od towarów i usług VAT. Przychód kształtuje się na poziomie około 3 0000 złotych miesięcznie. Zaś jedynymi kosztami są rozmowy telefoniczne (komórka zakupiona na firmę) i należności wynikające z tytułu ubezpieczeń społecznych. Wszystkie składki ZUS, tzn. z tytułu ubezpieczeń społecznych, funduszu pracy i ubezpieczenia zdrowotnego wraz z opłatami za przelewy były księgowane (zaliczane do kosztów) w podatkowej księdze przychodów i rozchodów. Poza tym, tak jak powinno prawidło być, składka na ubezpieczenie zdrowotne jest także odliczana od wyliczonego podatku. Tak więc składka na fundusz ubezpieczeń społecznych mimo, iż powinna być odliczana od dochodu jest zaliczana do kosztów w podatkowej księdze przychodów i rozchodów. A co gorsza ma miejsce niezgodne z prawem zaliczenie składki na ubezpieczenie zdrowotne w koszty (księga przychodów i rozchodów) i później dodatkowo po raz drugi odliczenie tej samej składki od naliczonego podatku. W jaki sposób (dobrowolnie) można uregulować sprawę z Urzędem Skarbowym, by konsekwencje i obciążenia były jak najmniejsze? Jakie grożą sankcje? Jak skorygować zapisy w podatkowej księdze przychodów i rozchodów oraz rozliczenia PIT-5 za 2001 i 2002 rok oraz w jaki sposób poprawić rozliczenie roczne za 2001 rok?

Opinia prawna

Celem odpowiedzi na postawione pytania zasadnym jest ustalenie nieprawidłowości w przedstawionej przez Pana sytuacji. Otóż odnosząc się do kwestii zaliczania do kosztów uzyskania przychodów wydatków poniesionych na opłacenie składek z tytułu ubezpieczenia społecznego nie można mieć co do tego żadnych zastrzeżeń. Księgowanie tego rodzaju wydatków jako kosztu w księdze przychodów i rozchodów jest prawidłowe.


Nieprawidłowość pojawia się jednak w przypadku zaliczania do kosztów wydatków poniesionych na składki na ubezpieczenie zdrowotne.

Tymczasem wydatki poniesione na składki na ubezpieczenia zdrowotne nie są kosztem uzyskania przychodu. Natomiast, na co należy zwrócić uwagę, zgodnie z art. 27b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych ( tekst jednolity Dz.U. z dnia 31 stycznia 2002 r. Nr 14,poz. 176) o kwotę składki na powszechne ubezpieczenie zdrowotne ulega obniżeniu podatek dochodowy.
Celem uniknięcia niepożądanych konsekwencji w przypadku ewentualnej kontroli skarbowej należy wykonać poniżej przedstawione czynności zróżnicowane w pewnym stopniu w zależności od tego czy chodzi o rok 2002 czy 2001.


Otóż jeśli chodzi o rok 2002 to za każdy miesiąc, w którym składane były PIT-y-5 należy złożyć PIT-5 korekta. Dokonując bowiem zaliczenia do kosztów wydatków na składki na ubezpieczenie zdrowotne Pańska znajoma zmniejszyła dochód zadeklarowany do opodatkowania. Zwiększyła ona bowiem koszty przez wliczenie do nich wydatków na składki na ubezpieczenie zdrowotne. Wraz ze złożeniem PIT-5 korekta do Urzędu Skarbowego zasadnym jest przedłożenie pisma wyjaśniającego, w którym Pańska znajoma wytłumaczyłaby całą sytuację. Chociaż pismo takie nie stanowi wymogu ustawowego na dzień dzisiejszy (o zmianach w tym zakresie poniżej) to jednak jest to celowe z uwagi na uniknięcie wzywania Pańskiej znajomej do U.S. w celu wyjaśnienia przyczyn dokonania korekty. W piśmie wyjaśniającym Pańska znajoma winna wskazać, że do kosztów zaliczyła wydatki na składki ubezpieczenia zdrowotnego. Wraz ze złożeniem korekty rozliczeń zaliczek za poszczególne miesiące 2002 r. powinna ona dokonać zapłaty należnej kwoty. Należy przy tym pamiętać, o naliczeniu odsetek od źle obliczonych zaliczek. Zgodnie bowiem z art. 53 § 1 od zaległości podatkowych naliczane są odsetki za zwłokę, które powinny być wpłacane bez uprzedniego wezwania organu podatkowego (art. 55 § 1 ordynacji podatkowej). Co do stawek odsetek za zwłokę sytuacja przedstawia się następująco: od dnia 26 września 2002 r. zgodnie z obwieszczeniem Ministra Finansów z dnia 26 września 2002 r. w sprawie stawki odsetek za zwłokę od zaległości podatkowych - odsetki wynoszą 20 % kwoty zaległości w stosunku rocznym. Dla przykładu wcześniejsze stawki to: 20 %, 23 %, 24 %.


Inaczej sytuacja się będzie przedstawiała przy korekcie rozliczeń za rok 2001. Konieczne będzie złożenie PIT-36 - korekta, a więc dokonanie korekty rozliczenia rocznego.

<>

Zobacz także:

 

Komentarze: Nieprawidłowo zaliczane do kosztów uzyskania przychodów składki z tytułu ubezpieczenia społecznego – opinia prawna

  • aga 2010-07-28 12:42:51

    Re: Nieprawidłowo zaliczane do kosztów uzyskania przychodów składki z tytułu ubezpieczenia społecznego ? opinia prawna

    Drugie moje pytanie: czy składki na ubezp. zdrowotne wpisujemy do księgi PiR?na podstawie powyższego art. sądzę, że nie...Wykorzystujemy je tylko do obliczenia kwoty podatku (pit5) i tylko w kwocie, którą można odliczyć?

  • aga 2010-07-28 12:40:40

    Re: Nieprawidłowo zaliczane do kosztów uzyskania przychodów składki z tytułu ubezpieczenia społecznego ? opinia prawna

    Witam, czy ktoś mógłby odpowiedzieć na następujące pytanie: jeśli składki na ubezp. społeczne wpłaca się do 10ego dnia następnego miesiąca to czy wpisujemy je do księgi przych. i rozch. w danym miesiącu czy w następnym (w którym następuje wpłata)?Z góry dziękuję za podpowiedź


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 1
  • 6
  • 7
  • 7
  • 4
  • osób

Opinie naszych klientów

  • Maciej

    ocena usługi:

    Szybko, przystępnie, na temat
  • Włodzimierz

    ocena usługi:

    Dziękuję za jasną i wyczerpującą odpowiedż.Jestem zadowolony.Pozdrawiam cały zespół.
  • Michał

    ocena usługi:

  • Malgorzata

    ocena usługi:

    kompetentna i wyczerpujaca
  • Grzegorz

    ocena usługi:

    Opinia wyczerpująca , napisana zrozumiałym językiem ,wyjaśnila wątpliwości. Polecam tą kancelarię. Grzegorz
  • Krzysztof

    ocena usługi:

  • barbara

    ocena usługi:

    Witam .Dziękuję za opinię prawną ,która pomogła mi i rozwiała wątpliwości co do dalszych procedur.Skorzystałam z udzielonych porad ,napisałam pisma do sądu i oczekujemy na postanowienia sądu . Napiszę jak zakończy się sprawa wyznaczona na 16.12.2014r. Dziekuję i będę państwa polecać innym. Barbara
  • Damian

    ocena usługi:

  • Anna

    ocena usługi:

  • Mateusz Jeleń

    ocena usługi:

    Wszystko jak najlepszym porządku polecam
  • Izabela

    ocena usługi:

    Jestem bardzo zadowolona,dostałam bardzo szybko odpowiedż w mojej sprawie,nie tylko opinię ale także szczegółowe wyjaśnienie . Jeżeli znajde się jeszcze kiedyś w trudnej sytuacji napewno będzie to portal do ktorego zgloszę się o pomoc,bo wiem że pracują tu najlepsi. Dziękuję calemu zespołowi. Pozdrawiam i polecam. Izabela
  • piotrbarszcz

    ocena usługi:

  • MARZANNA

    ocena usługi:

    Opinia bardzo rzeczowa i pomocna. Polecam!
  • ewa

    ocena usługi:

  • Adam

    ocena usługi:

    Dziękuję za bardzo dobrą profesjonalną odpowieź na moje zapytanie.
  • Marta

    ocena usługi:

  • Wiesław

    ocena usługi:

    Obsługa w pełni profesjonalna.Szybko,fachowo i rzetelnie. Polecam.Wiesław


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zadaj pytanie – porady prawne w 24h już od 30zł

* pola wymagane