Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

Strona 1 z 4

Stan faktyczny

W 2001 roku wniosłem o rozwód (został orzeczony bez orzekania o winie). Ze względu na pełnoletniość córki w momencie orzekania rozwodu sprawa alimentów nie była rozpatrywana. Alimenty płaciłem dobrowolnie w wysokości 300 zł. Rok po rozwodzie zawarłem związek małżeński. Z chwilą dowiedzenia się o tym fakcie, 22-letnia wówczas córka złożyła pozew o alimenty. W wyniku sprawy sądowej doszło do ugody co do wysokości (nie kwestionowałem płacenia dopóki córka się uczy, a ich żądaną wysokość 700 zł.) i ustalono ich wysokość na sumę 450 zł. W momencie sprawy sądowej córka przedstawiła zaświadczenie, że jest studentką IV roku studiów dziennych UW. Żyje w konkubinacie, w wynajmowanym przez konkubenta mieszkaniu. Z tego związku posiadają roczne dziecko, uznane przez ojca. Konkubent córki prowadzi nie zarejestrowaną działalność gospodarczą, usługi budowlane. W związku z powyższym dochodów konkubenta nie można było ustalić. Co do pomocy matki i jej wysokości – córka uznała ją za wystarczającą. Twierdziła, że pieniądze uzyskane od matki i z moich alimentów przeznacza wyłącznie na swoje potrzeby i naukę, choć nie potrafiła przedstawić swoich potrzeb w stosunku do otrzymywanej sumy, resztę pokrywa niepracujący konkubent. W końcowej sekwencji Sąd zwracając się do córki orzekł: iż sytuacja alimentacyjna nie może trwać w nieskończoność, a jedynie do planowego terminu zakończenia studiów dziennych, taka jest interpretacja okresu nauki tutejszego sądu zgodna z orzeczeniem Sądu Najwyższego. Jest to okres dość krótki (od sprawy do zakończenia nauki) i należy się zastanowić nad ułożeniem rodzinnych relacji między córką a ojcem – stwierdzenie to padło ze względu na typowo roszczeniową postawę córki w czasie rozprawy. Zwróciłem się do Sądu o odpis orzeczenia na piśmie, a w szczególności o wykładnię „planowego terminu zakończenia studiów” jak jest ono interpretowane i na jaki wyrok SN się powoływano. Otrzymałem jedynie stenogram rozprawy bez słowa o terminie zakończenia płacenia alimentów. Od dnia orzeczenia płacę przelewem alimenty, jako zlecenie stałe.

Od momentu rozprawy córka nie utrzymuje ze mną żadnych kontaktów, nie znam aktualnego miejsca zamieszkania córki, numeru telefonu, czy się dalej uczy, czy zawarła związek małżeński itd. W czerwcu br. powinna bronić pracy magisterskiej na UW. Co mam robić w sprawie zaprzestania płacenia alimentów na 24 letnią córkę. Czy wg tylko ustnego oświadczenia Sądu przestać płacić alimenty w czerwcu br. Co zapewne będzie skutkowało następną sprawą sądową o alimenty lub też nie? Czy założyć sprawę sądową o zaprzestanie płacenia w czerwcu br. zgodnie z terminem ukończenia studiów w nakazanym terminie. Jeżeli tak to kiedy? Czy po czerwcu br.? Czy np. w marcu lub nawet lutym uwzględniając czas wejścia sprawy na wokandę. Termin luty – marzec byłby dla mnie korzystniejszy także z powodu osiągania obecnie znacznie mniejszych dochodów niż w chwili rozprawy ugodowej. Od listopada br. moje dochody znowu wzrosną, co przy ewentualnym zasądzeniu dalszych alimentów może mieć wpływ na ich wysokość. Czy wystąpić za pośrednictwem sądu o ustalenie faktycznego stanu odbywania studiów, a następnie podjąć kroki w kierunku zniesienia obowiązków alimentacyjnych motywując celowym przedłużaniem okresu nauki. Żądać podania przez uczelnię obciążenia godzinowego córki, które powinno być niewielkie w semestrze 8-9-10, co zatem stwarza możliwości zarobkowania lub świadczy o solidności podejścia do obowiązku nauki itd. Jaka jest w tym wszystkim rola konkubenta córki? Córka jako pełnoletnia osoba powinna zdawać sobie sprawę z konsekwencji założenia własnej rodziny, urodzenia dziecka i kontynuowania studiów (po moim rozwodzie mieszkała z matką skąd wyprowadziła się do konkubenta), a w szczególności z sytuacji materialnej w jakiej się znajdzie. Konkubent jak już wspominałem prowadzi nie zarejestrowaną działalność gospodarczą. Czy wysokość osiąganych przez niego dochodów ma tu jakieś znaczenie, dochodów, których nie można wykazać w formie dokumentu, ale można wykazać chociażby w postaci nabytych dóbr np. samochodu. Zresztą jest to sprawa dla instytucji skarbowych nie poruszana ze względu na córkę.

Opinia prawna

Niniejsza opinia została sporządzona na podstawie:

<>

Zobacz także:

 

Komentarze: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

  • malina 2014-08-18 19:29:26

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Proszę o informacje, nigdzie nie ma informacji na forum. Ojciec ma przyznane alimenty wyrokiem sądowym, płaci je regularnie na konto wskazane przez matkę dzieci.W lipcu tego roku matka dzieci zmarła. Dzieci mają 17 lat, 21 lat - pracuje i uczy się zaocznie. Co w taki wypadku, czy w dalszym ciągu ma obowiązek płacenia na pracującego syna. Złożył dzieciom dokumenty na rentę po matce. Dzieci mieszkają jeszcze samodzielnie.

  • Ryszard1966 2014-02-17 16:17:56

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam oto przypadek z życia wzięty. Po rozwodzie zostały ojcu przyznane alimenty na syna, było to w roku 2003. Dziecko uzyskało pełnoletność w 2005 roku, ale w dalszym ciągu był uczniem. Po ukończeniu technikum (nie zdając przedmiotów zawodowych, a jedynie zdając maturę) podjął naukę na studiach zaocznych i automatycznie zaczął pracować na cały etat z dochodami 2000 brutto. Ojciec złożył wniosek o zniesienie obowiązku alimentacyjnego, ponieważ sam miał 200zł na życie i uważał że z takimi dochodami syn jest w stanie samodzielnie utrzymać się. Niestety sąd był innego zdania i nie zniósł obowiązku alimentacyjnego, motywując, że jest uczniem i należą mu się alimenty. Dodam,że nauka odbywała się w soboty i niedziele co dwa tygodnie, czyli cztery dni w miesiącu. Więc wniosek z myślenia sędziów płynie sam: ucz się i pracuj a ojciec i tak będzie musiał Cię utrzymywać. Mieszkamy w tym samym państwie i mamy takie same przepisy prawa, więc sądy powinny interpretować je zawsze w ten sam sposób. Po drugie jak można taki sposób interpretacji zrozumieć i zaakceptować ? Rozglądając się wokół nas zauważamy, ile osób mających rodziny składające się z 4 do 5 osób utrzymuje się z najniższej krajowej, a musi opłacić wszystkie należności finansowe i wyżywić się jakoś (a na życie prawie nic nie zostaje). Państwu i rządowi to nie przeszkadza i nie puka z pomocą do drzwi w postaci pomocy finansowej. Więc drogie kochane pełnoletnie i cwane dzieci korzystajcie z tego co wam gwarantuje polskie państwo - dój rodzica do ostatniej kropli krwi. Ojciec albo z nerwów nabawi się choroby i zejdzie z tego świata, bo głód i niedostatek wpędzi w to go prędzej lub później, albo jakoś ojciec cudem dotrwa do momentu, kiedy alimenty płacić przestanie i co ? .... dojrzeje w myśli do tego, że w końcu i TY znalazłeś się po tej właśnie stronie po której do niedawna nieuczciwie go traktowałeś. Ciekawe co wtedy poczujesz i zrobisz? Pozdrawiam wszystkich ojców w takiej sytuacji ! Nic nie trwa wiecznie !

  • mario 2013-09-02 20:55:41

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam.Jestem ojcem 20-letniego syna.Od kilkunastu lat placę alimenty na rzecz syna jego matce.W tym czasie jego matka juz drugi raz zdązyła sie rozwieść.Utrzymuje kontakty z synem ale od dwóch lat wiem,że bardzo zle sie uczy,zostal juz raz powtarzac klase w technikum.Teraz miał miec egzamin poprawkowy i jesli by zdal pozostalby mu jeszcze 1 rok nauki.Otoz jak zapytalem sie czy zdal to poinformowal mnie ,że oboje z matka podjeli decyzje ze bedzie sie teraz uczyl wieczorowo.W wakacje pracowal wiec mysle ze pracuje nadal...jego matka cale życie walczyla tylko o pieniedze.teraz walczy z drugim bylym mezem /bo ma tez z nim dziecko/Nie wiem dlaczego ale czuje ze jestem robiony w babmbuko??Czy żle mysle? Czy nadal musze placic alimenty? Dodam,że proponowalem synowi ze wezme syna do siebie do pracy skoro sie źle uczy ale wraz z mama odmowili.Do tego wiem,że moj syn uzależnil sie od miekkich/chyba/ narkotykow.Co moge zrobic?

  • rysiu_1 2013-05-27 10:10:09

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    popieram tego zdesperowanego ojca mam taką samą sytuacje dwie córki 24 i 25 lat nie uczą sie nie pracują nie szukają pracy nie robią nic w domu mamy takie dziwne prawo.

  • muniek62 2013-05-22 19:38:41

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    czy mozna pozwać sąd rodzinny odszkodowanie za uczynienie syna pólsierotą i w3ychowanie w nienawiści do ojca i jego rodziny za przyzwoleniem sądu rodzinnego .pomomo stwierdzeń osrodka diagnostycznego że matka jest kobietą zaborczą i powiadomieniach sądu o zmianach w psychice dziecka przez ojca (pisemnych ),sąd rodzinny nie potrafił wyegzekwować wyroku sądu okręgowego o kontaktach z synem pomimo przyznania kuratora

  • Zdesperowany Ojci 2012-12-12 20:57:13

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Czytając prawa "dzieci pełnoletnich" i ich ochrona prawną dochodzę do wniosku że Ojciecu nie pozostaje mi nic innego jak tylko płacić do 25 lat . Jeszcze jest jedna możliwość samemu skończyć z życiem!!! Druga możliwość bardzo drastyczna wykończyć dziecko pazerne i leniwe i iść do kicia , po 25 latach będę miał opiekę Państwa i spokój że pasożyt mnie już nie gnębi.

  • karolek 2012-10-24 09:01:28

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    http://dokumenty.e-prawnik.pl/pisma/pozwy/wzor-pozwu-o-podwyzszenie-alimentow.html ja sobie kupiłam pismo stąd - wniosek o podwyższenie alimentów

  • Damian Jasinski 2012-09-30 22:02:19

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    mam 19 lat i dostaje pieniądze z mopsu na kontynuowanie nauki jestem w 1 klasie liczeum i ucze sie zaocznie i czy jest taka morzliwość rzeby porzwać ojcza o alimenty kturego właśćiwie nie znam i nigdy go nie widziałem i wogule szie mnom nie interesował i byłem wychowankiem domu dzieczka do ukońcenia 18 roku rzycia i wynajmuje pokuj i niesztarcza mi na swoje potszeby indiwidualne z braku wykształcenia nie mam morzliwośći podjęcia praczy prosze o porade

  • agnieszka 2012-07-24 14:13:55

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    jak mam napisac pozew o podwyżke alimentów .Jestem już pełnoletnia moja szkoła wymaga sporego nakładu finansowego a mame niestety nie stać na tak duże wydatki

  • Ewelina 2012-06-27 18:19:32

    Alimenty na pełnoletnie dziecko

    Witam mam pytanie. Mam 20 lat i chciałabym sie dowiedzieć czy będę otrzymywała alimenty gdy pójde do pracy i na studia zaoczne? Prosze o szybką podpowiedz.

  • karola 2012-06-26 09:56:06

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    dziecko kończy w tym roku licencjat zaocznie. nie mam kontaktu,ponieważ dziecko tak zdecydowało. nie wiem czy pracowało i czy pracuje. czy mogę wnieść o zniesienie alimentów. jestem osobą chorą ,zdrowie się pogorszyło i sytuacja materialna również.

  • anty 2012-06-06 10:51:40

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    ludzie w tym kraju sa dziadami dlatego wolaja o pomoc gdzie popadnie!!! na prawnikow stac tylko zlodziei z okraglego cyrku na w....skiej!!!!!

  • LUCYNA 2012-05-04 23:00:32

    Alimenty na pełnoletnie dziecko - uczące i pracujace

    witam Mimo iż czytam w/w artykuł prawny proszę o potwierdzenie czy ja dobrze rozumiem że w niżej wymienionej sytuacji ojciec nie powinien płacić zasądzonych alimentów???? Syn ma 22 lata -studiuje zaocznie i pracuje aby móc opłacić swoją naukę: ( miesięcznie 560,0zł) mnie nie stać ,a może już bardziej jestem zmęczona bo sama syna utrzymuję od 6 roku życia Ojciec jego nie płacił alimentów-zasądzone 150,0,bo były mąż wykazywał rentę 450,0zł-oczywiście nie płacił i nigdy nie dołożył grosza na syna utrzymanie,jest alkoholikiem . zaczęłam ściągać alimenty poprzez komornika i teraz w 2012 ojcu przypomniało się że nie musi płacić bo syn pracuje,ale że syn pracuje całymi dniami aby móc się utrzymać ,a ojciec zdrowy siedzi sobie w domu i z opieki pobiera wszystko co mu się należy -TO JEST NIE WAŻNE !! Dlaczego dzieci mają być karane za ojców którzy nie wykazują dochodów. dzwoniąc do komornika z zapytaniem czy powinien płacić czy nie -opinie nie były zgodne,a na końcu usłyszałam że tak długo jak się uczy czy zaocznie czy dziennie mimo że pracuje -rodzic ma obowiązek płacenia . Nie raz myślę że lepiej oszukiwać niż być prawowitym Polakiem życie samotnej matki z dzieckiem /ćmi jest nie do opisania jakiemu kolwiek prawnikowi czy sędziemu-mamy wrażenie że okradamy ojca który łożył 150 zł m-nie gdzie to nasze prawo ?? dzieci coraz mniej -DZIWICIE SIĘ PANOWIE?? SŁYSZĘ ŻE SĘDZIOWIE PRZYSĄDZAJĄ NAJCZĘŚCIEJ ALIMENTY OD 150-450 SYN WIĘC MUSI ZREZYGNOWAĆ Z PRACY -BRAĆ PIENIĄDZE NA LEWO OD SWOJEGO PRACODAWCY( WZOREM OJCA)IŚĆ NA DZIENNE STUDIA IŚĆ DO POMOCY SPOŁECZNEJ -PROSIĆ PAŃSTWO NA UTRZYMANIE WZOREM SWEGO OJCA?? PROSZĘ POMÓŻCIE MI-BO MOJA NIEMOC I BEZRADNOŚĆ NIE ZNA GRANIC):

  • Monika 2012-04-29 15:52:12

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam. Proszę o pomoc.. Jestem po rozwodzie mąż płąci na córkę(20lat) alimenty.W kwietniu skończyła liceum, w maju ma maturę.. W planie ma studia w anglii od pażdziernika (tam przebywa jej ojciec)Tatuś doszedł do wniosku ze skoro przyjeżdza córka do niego we wrześniu to on przestaje płącic alimenty bo Ona zakończyłą naukę, a jak ją podejmie w paździrniku to bedzie już u niego...

  • Jarek 2012-02-27 14:37:32

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam.Place alimenty na 21 letniego syna.Zaczol szkole w technikum dziennym ktorej nie ukonczyl(wyrzucili go)Ukonczyl tylko dwie klasy.Przez kolejne dwa lata nic nie robil(oszukiwal,ze sie uczy)Kontakty z dzieckiem mam zerwane przez jego matke.Mieszkaja 400 km od mojego miejsca zamieszkania.Poprosilem o przeslanie zaswiadczenia o to czy sie uczy,dostalem po pewnym czasie i okazalo sie,ze jest uczniem 2-go semestru liceum ogolnoksztalcacego-ZAOCZNEGO.Czy musze?,czy powinienem placic dalej alimenty?Przypuszczam,ze zapisal sie do tej szkoly tylko z powodu mojego zapytania o zaswiadczenie ze szkoly-i dalsze otrzymywanie alimentow.Bardzo prosze o porade.Jarek

  • chujciwdupe 2012-02-07 06:58:47

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    ja pierdole, co za debile i analfabeci sie tu wupowiadajOM...

  • Jan 2011-11-13 13:17:07

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Chcialbym sie dowiedziec czy musze placic po rozwodzie na zone ,ktora dostaje rente 700zloty,corka majac 25 lat tez dostaje rente 600zl i syn 23 pracujacy i dostaje1200 zloty ,ja nie pracuje i nie mieszkam juz z zona od dwoch lat ,a przed odejciem tez nie praxcowalem pol roku i dostawalem bezrobotne 600 zloty ,dziekuje z gory za odpowiedz Jan

  • Tadek 2011-09-14 23:01:26

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    PŁACIŁEM NA CÓRKĘ ZASĄDZONE ALIMENTY, PRZEZ KOMORNIKA ,TERAZ MOJA JUŻ PEŁNOLETNIA CÓRKA WYSTĄPIŁA DO SĄDU O PODWYŻSZENIE ALIMENTÓW CZY W CHWILI OTRZYMANIA NOWEGO WYROKU W DALSZYM CIĄGU MAM PŁACIĆ PRZEZ KOMORNIKA CZY MOGĘ PŁACIĆ BEZPOŚREDNIO CÓRCE ?? DODAM TYLKO ,ŻE DO KOMORNIKA POSZŁA MOJA BYŁA ŻONA PRZED UZYSKANIEM PRZEZ CÓRKĘ PEŁNOLETNOŚCI. PROSZĘ O POMOC.

  • sylwia 2011-08-17 12:51:28

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    córka ma 20 lat sudiuje dziennie my kładziemy na jej utrzymanie szkołę, teraz pod wpływem chłopaka ucieka z domu buntuje się czy może pozwać nas rodziców o alimenty

  • Daniel Poznań 2011-08-11 22:01:17

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Córka ukończyła 18 lat, od 5 lat mieszka z matką i jej partnerem za granicą. Podjęła pracę zarobkową i z tego co wiem są to nie małe pieniądze, zamierza uczyć się dalej. Nie będzie opłacać żadnej stancji, gdyż uczelnia mieścisię w ich miejscowości. Mówiła też,że dostała od Państwa kredyt studencki, który później będzie musiała spłacić. Czy nadal mam obowiązek płacić alimenty?

  • niewiecomazrobi 2011-08-10 17:16:32

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    za miesiąc ukończę 18 lat, dostaje alimenty od ojca, lecz dostaje je mama, ogólnie to ma je na swoje potrzeby a nie moje, czy jak ukoncze te 18 lat to alimenty dostane ja czy nadal będą wpływać na matkę?

  • Mariusz 2011-07-18 18:19:09

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam.Syn skończył 18 lat przebywa z matką za granicą od 8 lat.Ma taką szkołe,że się uczy i pracuje.Czy syn musi przedstawic jakieś dokumenty ze sie uczy.Czy ja nadal musze płacić alimenty.

  • Janusz M.Wawer 2011-06-02 07:56:56

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Paradne, to co powyżej. Miejsce preznaczone jest na komentarze a tu prawie każdy wyjeżdża z własnym problemem-prośbą o poradę prawną. Ludzie! Za porady prawne się płaci i to słono. Dobry adwokat nie schodzi poniżej 100 za jedną rozmowę, która zwykle nie jest w stanie rozwiązać problemu. Adwokaci czekają na was, kancelarii adwokackich jest zatrzęsienie, brać, wybierać!

  • Darek koszalin 2011-05-12 18:15:43

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam zwracam sie z prosba o pomoc mam syna pełnoletniego ma 23 lata studiuje zaocznie dorabia sobie u znajomego i mieszka przy matce nadmieniam iz rozwod nastapil z mojej winy .Obecnie mam nowa rodzine i 10 letniego syna na szczescie mam prace ale obecne zarobki nie wystarczaja na alimenty i zycie .Alimenty wynosza 500 zl. tj.400zl.na syna i 100zl.na byla zone .Byla Zona ma druga grupe inwalidztwa (choroba psychiczna)i nie szuka pracy .Niestety mam zajeta pensje czesciowo przez komornika za nie splacony kredyt .Alimenty ustalone przez sad place dobrowolnie .Po zajeciu komorniczym moje dochody netto wynosza 1032zl.Jak dlugo mam placic i czy moge statrac sie o zniesienie alimentow .Nadmieniam ze syn twierdzi ze poki sie uczy alimenty sa mu potrzebne .

  • nataliii2 2011-04-15 15:05:42

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam. Mam pewne pytanko napisze w wielkim skrocie, a wiec gdy wraz z siostra bylysmy niepelnoletnie ojciec sprzedal mieszkanie po czym pieniadze przepil itd.. i tak oto pozostalysmy bez meldunkow i w sumie bez dachu nad glowa ojciec wynajmowal mieszkania mieszkalysmy z nim i z jego kobieta z czasem nie placili za mieszkanie i tak krazylismy z mieszkania do mieszkania. Nasz śp. dziadek mojego ojca tata kupil mojej siostrze dzialke rekreacyjna z domkiem, na dzien dzisiejszy mieszkam tam z siostra. Ojciec wciaz ze swoja kobieta sa na wynajetym, nie utrzymuje kontaktu z ojcem poniewaz nie mozna go nawet nazwac ojcem...Mam 19 lat, jestem po wypadku, mam rente socjalna, ucze sie w trybie zaocznym poniewaz codzienny tryb nauki bylby dla mnie wyzwaniem ze wzgledu na polamany kregoslup. Mama pomaga nam jak moze sama nie ma fascynujacych warunkow, dodam ze ojciec gdy bylysmy dziecmi wyklocal sie o nas w sadzie i to on ma pelne prawa do nas a mama ograniczone.Po smierci dziadka ojciec prawdopodobnie dostal pol hektara ziemi w spadku (ktora pewnie tez przepije) A tutaj moje pytanie poniewaz chcialabym wraz z siostra podac go o alimenty czy waszym zdaniem otrzymalybysmy czy nie?

  • Wojtek 2011-02-21 22:30:56

    Alimenty na pełnoletnie dziecko po ukończeniu studiów

    Córka skończyła studia.. Już drugi kierunek. Nadal pobiera zasądzone sądownie alimenty i nie pracuje. Chcieliśmy rozliczyć się między sobą polubownie. Bez sądu. Kto co komu ma zapłacić i jak to zrobić w świetle prawa.....? Czy ja mam obowiązek płacić alimenty do ukończenia jej 25 roku życia, czy ona powinna zwrócić alimenty od momentu ukończenia pierwszego kierunku studiów.? No i czy trzeba koniecznie zrobić to sądownie, czy wystarczy jej pisemne oświadczenie o rezygnacji z alimentów..?

  • Marek Katowice 2011-02-11 12:53:10

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    witam moj syn jest pelnoletni i uczeszcza do szkoly wieczorowej dla pracujacych soboty i niedziele ja loze alimenty zasadzone sadownie i czy w obecnej sytyacji mam prawo zlozyc wniosek o zniesienie alimentow za odpowiedz dziekuje

  • Lech 2010-11-27 09:53:18

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam.Mam syna w wieku 19 lat,płacę alimenty,moje pytanie brzmi czy nadal muszę płacić skoro mój syn uczy się zaocznie,ma pracę z której mógłby sam się utrzymać,a od niedawna jest także ojcem.

  • zosia 2010-11-24 19:32:15

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam. Mam pytanie i bym prosiła o odpowiedź. Płacę alimenta na córkę która ma ukończone 20 lat.Uczy się w Studium dla pracujących.Żyje w konkubinacie i mają z tego związku dziecko.Konkubent pracuje.Czy jestem zobowiązany do płacenia alimentów do ukończenia 25 lat córki gdy będzie się uczyć, rozumie gdy przerwie naukę i dalej nie będzie Konstantynowa nauki to zostaje zwolniony z łatności

  • michal 2010-11-13 06:40:50

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    witam czy ja musze płacic alimenty na 22 letniego syna który uczy sie zaocznie

  • sylwi 2010-11-02 06:11:43

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    curka w tym roku skonczyla 18-lat chcem placic jej alimenta na jej konto bylam u komornika ten powiedzial ze jest to mozliwe ale za posrednictwem komorniczym czyli musze placic 400 zlotych na curke i 60 zlotych na komornika zato ze bedzi jej przelewal pieniazki na konto prosze o porade

  • czarek 2010-10-11 10:41:48

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam mam pytanie gdzie należy złożyć wniosek o zaprzestaniu płacenia alimentów ,które mam przyznane przez Sąd ,syn w tym roku ukończył 18lat i nie uczy się oraz nie pracuje

  • iza 2010-09-14 18:16:20

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam. Moja starsza siostra-38 lat, oświadczyła ostatnio naszej mamie, która sam nas wychowywała, że zamierza wystapić do sądu aby mama placiła na nia alimenty, bo dowiedziała się, że ma "sporą" emeryture. Siosta jest mężatka ale nie pracuję. Proszę o odpowiedz czy siosta może faktycznie wystapić o alimenty przeciwko mamie???

  • A.K 2010-09-11 14:50:54

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    W dniu 13 czerwca 2009 r. weszła w życie ustawa z dnia 6 listopada 2008 r. (Dz. U. z 2008 r. Nr 220, poz. 1431) o zmianie ustawy ? Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw, a wraz nią kilka zmian w zakresie obowiązku alimentacyjnego. Znowelizowane prawo rodzinne dopuszcza jednak możliwość uchylenia się rodziców od dostarczania swojemu dziecku środków utrzymania, ale pod warunkiem że dziecko jest pełnoletnie, świadczenia alimentacyjne wiążą się z nadmiernym dla rodziców uszczerbkiem, a dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się (art. 133 § 3 K.r.io.). Rodzice mogą uchylić się od płacenia alimentów na pełnoletnie dziecko. Nie mogą tego zrobić, jeśli dziecko jest niepełnosprawne. Nie w każdym przypadku pełnoletnie dziecko, które nie ma własnego majątku i nie zarabia, bo studiuje, będzie mogło liczyć na alimenty od rodziców. Obowiązujące od 13 czerwca 2009 r. regulacje pozwalają rodzicom uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem takich dzieci, jeżeli miałoby to oznaczać dla nich nadmierny uszczerbek, albo gdyby dziecko nie dokładało starań w celu samodzielnego utrzymania się. Rodzice będą więc mogli sami podjąć decyzję, czy będą alimentować pełnoletnie dziecko. Jest to nowe rozwiązanie zaczerpnięte ze wzorców amerykańskich oraz stosowanych w Europie Zachodniej. Zasada ta nie będzie dotyczyć dzieci małoletnich, które nie są w stanie utrzymać się same, oraz niepełnosprawnych, bez względu na wiek. W tym przypadku wykonanie obowiązku alimentacyjnego nie musi jednak oznaczać comiesięcznego płacenia dziecku określonej kwoty. Może ono polegać, w całości lub w części, na osobistych staraniach o utrzymanie lub wychowanie uprawnionego. W konsekwencji nowych zasad rodzic nie będzie musiał wszczynać sprawy o zwolnienie od obowiązku alimentacyjnego i przed sądem udowadniać, że jego niskie dochody nie wystarczają na utrzymanie i wywiązywanie się z obowiązku alimentacyjnego. Do tej pory do momentu zwolnienia rodzica przez sąd od płacenia alimentów pełnoletnie dziecko mogło wszcząć egzekucję komorniczą, aby w ten sposób egzekwować przyznane mu przez sąd alimenty. OBOWIĄZEK ALIMENTACYJNY Tak było ? rodzice mieli obowiązek płacić alimenty na pełnoletnie uczące się dziecko aż do momentu, gdy samo zaczęło zarabiać na swoje utrzymanie ? z obowiązku alimentacyjnego mógł zwolnić tylko sąd ? do momentu uprawomocnienia się wyroku o zniesieniu obowiązku alimentacyjnego świadczenie mógł egzekwować komornik Tak jest ? rodzice mogą sami uchylić się od płacenia alimentów na pełnoletnie dziecko ? od dobrej woli rodziców zależy, czy będą dalej płacić alimenty ? od momentu złożenia oświadczenia o uchyleniu się od alimentów komornik nie może ich egzekwować PODSTAWA PRAWNA ? Art. 1 pkt 26 i 27 ustawy z 6 listopada 2008 r. o zmianie ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. nr 220, poz. 1431). W Polsce pełnoletnim jest ten, kto ukończył lat osiemnaście. Przez zawarcie małżeństwa małoletni uzyskuje pełnoletność i nie traci jej w razie unieważnienia małżeństwa (art. 10 KC), ani tym bardziej rozwodu. Niektóre skutki pełnoletności to: uzyskanie pełnej zdolności do czynności prawnych (art. 11 KC), a wskutek tego możliwość samodzielnego zawierania umów, ? wygaśnięcie władzy rodzicielskiej nad dzieckiem (art. 92 KRiO). "uchwała Sądu Najwyższego z dnia 16 kwietnia 1977 roku, III CZP 14/77, OSNCP 1977/7 poz. 106, której jedna z podstawowych tez brzmi: W przypadku uzyskania przez uprawnionego pełnoletności z zachowaniem prawa do dalszej alimentacji wypłata świadczenia może nastąpić wyłącznie do jego rąk. Zdarzenie to nie wymaga stwierdzenia orzeczeniem sądu opiekuńczego i dlatego do wykazania legitymacji do osobistego odbioru świadczeń wystarczą odpowiednie dokumenty stanu cywilnego."

  • iza 2010-09-11 09:17:09

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam. Moja starsza siostra-38 lat, oświadczyła ostatnio naszej mamie, która sam nas wychowywała, że zamierza wystapić do sądu aby mama placiła na nia alimenty, bo dowiedziała się, że ma "sporą" emeryture. Siosta jest mężatka ale nie pracuję. Proszę o odpowiedz czy siosta może faktycznie wystapić o alimenty przeciwko mamie???

  • iza 2010-09-10 15:30:14

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam. Moja starsza siostra-38 lat, oświadczyła ostatnio naszej mamie, która sam nas wychowywała, że zamierza wystapić do sądu aby mama placiła na nia alimenty, bo dowiedziała się, że ma "sporą" emeryture. Siosta jest mężatka ale nie pracuję. Proszę o odpowiedz czy siosta może faktycznie wystapić o alimenty przeciwko mamie???

  • iza 2010-09-10 09:50:28

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam. Moja starsza siostra-38 lat, oświadczyła ostatnio naszej mamie, która sam nas wychowywała, że zamierza wystapić do sądu aby mama placiła na nia alimenty, bo dowiedziała się, że ma "sporą" emeryture. Siosta jest mężatka ale nie pracuję. Proszę o odpowiedz czy siosta może faktycznie wystapić o alimenty przeciwko mamie???

  • iza 2010-09-10 09:32:09

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Witam. Moja starsza siostra-38 lat, oświadczyła ostatnio naszej mamie, która sam nas wychowywała, że zamierza wystapić do sądu aby mama placiła na nia alimenty, bo dowiedziała się, że ma "sporą" emeryture. Siosta jest mężatka ale nie pracuję. Proszę o odpowiedz czy siosta może faktycznie wystapić o alimenty przeciwko mamie???

  • Elwira 2010-08-25 09:08:11

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Hej, właśnie skończyłam studia.Moi rodzice są po rozwodzie, wychowywała mnie mama. Przez cały okres nauki dostawałam alimenty od mojego ojca i nadal dostaję, mimo tego, że już od dwóch miesięcy powinnam ich nie dostawać. Mam pytanie: kiedy wygasa obowiązek płatniczy alimentów? Aktualnie od miesiąca jestem już mężatką, ale bezrobotną i utrzymuje mnie mąż.Proszę o poradę, poniewaz boję się, że później z racji nieznajomości prawa, mogę sama zwracać otrzymane pieniądze z własnej kieszeni mojemu ojcu. prosze o natychmiastową poradę.

  • Gaga 2010-08-05 22:25:44

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Córka skończyła 3 letnie studia (22 lata)licencjackie zaocznie, ma zamiar dalej się kształcić(2 letnie magisterskie).Pracuje na umowę zlecenie. Jej ojciec przestał płacić alimenty. Czy córka może ubiegać się jeszcze o alimenty?

  • RomPol 2010-06-25 22:29:07

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Syn ma 22 lata i ukonczył licencjat na Uniwersytecie, teraz ma zamiar podjąć studzia magisterskie 2 letnie. Czy nadal należą mu się alimenty na kontynuowanie nauki??

  • janek 2009-09-17 18:57:12

    Re: Alimenty na pełnoletnie dziecko - opinia prawna

    Komu nakezy płacic alimenty kiedy dziecko ukończyło 18 lat , matce dziecka jak było do tej pory czy nalezy wpłacać je na konto dziecka ?


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 0
  • 5
  • 3
  • 2
  • 1
  • osób

Opinie naszych klientów

  • BRGFCA

    ocena usługi:

    Dziękuję za wyczerpującą i profesjonalną opinię w mojej sprawie. Cena nie wysoka, a termin realizacji szybki. Ja zapewne skorzystam jeszcze nie raz z Państwa usług. Polecam je również innym. Pozdrawiam z wyrazami szacunku. Barbara.
  • Urszula

    ocena usługi:

  • Grażyna

    ocena usługi:

    Bardzo rzetelna firma. Korzystam już trzeci raz i jestem bardzo zadowolona. Polecam. Grażyna
  • Grażyna

    ocena usługi:

    Bardzo rzetelna firma. Korzystam już trzeci raz i jestem bardzo zadowolona. Polecam. Grażyna
  • AGNIESZKA

    ocena usługi:

  • Aleksandra

    ocena usługi:

    Uprzejmnie dziękuję za udzielenie mi profesjonalnej porady prawnej wraz z wniskiem do sądu, jestem w pełni zadowolona i rozwiały mi się wszystkie wątpliwości. Będę korzystała dalej z Państa usług . Pozdrawiam, z wyrazami szacunka. A. Leszczyńska
  • Jolanta

    ocena usługi:

    Dziękuję Państwu za pomoc.Rzetelna,fachowa porada.Z poważaniem Jolanta Jankowska
  • Jozef Ewa Czapczuk

    ocena usługi:

    Rewelacyjnie,solidnie i uczciwie pmogliscie mi Panstwo kolejny raz !dziekuje,polecam innym !
  • Izabela

    ocena usługi:

    Witam profesjonalna szybka rzetelna porada polecam życzę powodzenia zespołowi e-prawnik.pl Izabela
  • Ewa

    ocena usługi:

    Bardzo fachowa,wyczerpująca i przystępnie napisana opinia . Polecam!
  • Emilia

    ocena usługi:

    Dziękuję bardzo za wyczerpującą i konkretną poradę, która upewniła mnie w moich racjach dotyczących odsetek ustawowych od przeterminowanego czynszu. Wasza opinia jest mi bardzo pomocna w argumentacji z pracownikiem administracji. Na pewno skorzystam z dalszej pomocy. Pozdrawiam, z wyrazami szacunku..
  • Nina

    ocena usługi:

    Opinia została sporzadzona profesjonalnie i w terminie. Cena przystępna w stosunku do jakości. Polecam. Nina Kania
  • elwira11

    ocena usługi:

    Bardzo dziękuje za profesjonalna opinie, fachowa kancelaria, na pełno skorzystam jeszcze nie raz. Z wyrazami szacunku Elwira S.
  • JOZEF MOSKAL

    ocena usługi:

  • hokagena

    ocena usługi:

    Chciałabym podziękować za otrzymane opinie ,porady i wnioski do sądu w sprawie zasiłku macierzyńskiego mojej córki. Sprawę po roku dzięki Waszej pomocy wygraliśmy. ZUS wypłacił córce wszystkie zaległe świadczenia i to z odsetkami . Jestem ogromne wdzięczna za pomoc i profesjonalne załatwienie sprawy. Jesteście wspaniali. Nie wiem gdzie mogę zamiescic moja opinie dlatego pisze w ten sposób
  • Aleksandra

    ocena usługi:

    Jestem pod dużym wrażeniem za udzielenie mi odpowiedzi. Opinia jest profesjonalna , rzeczowa i konkretna udzielona w spsób przejzysty i czytelny. Bardzo solidna Kancelaria, fachowa wiedza. Bardzo dziękuję Państwu za pomoc i szybką odpowiedź. Będę korzystala dalej z Panstwa usługi i polecala wszystkim Z wyrazami szacunku. A. Leszczyńska
  • Marcin

    ocena usługi:

    Dziękuję, opinia potwierdziła się w 100%

Porady prawne

  • Osobiste starania o alimenty dorosłego dziecka

    Czy mogę starać się o alimenty dla pełnoletniego syna (19 lat), który kontynuuje naukę i jest obecnie na moim utrzymaniu, czy syn musi to zrobić sam?

  • Pełnoletnie dziecko a alimenty

    Czy rodzic może zostać obciążony obowiązkiem alimentacyjnym, jeżeli jego dziecko jest pełnoletnie?

  • Orzeczenie alimentów z urzędu

    Czy Sąd może z urzędu po orzeczeniu rozwodu (bez orzekania o winie stron) przyznać alimenty na dziecko pomimo tego, że żadna ze stron nie wnosi formalnie o przyznanie (...)

  • Alimenty do rąk pełnoletniego dziecka

    Płacę regularnie alimenty na rzecz córki na konto jej matki. Obecnie skończyła 18 lat, jest pełnoletnia. Czy mogę wpłacać tą kwotę na konto córki zamiast matki? (...)

  • Alimenty na dorosłe dziecko - nadal do komornika?

    Płacę alimenty na dziecko do komornika. Moja była żona nie zgodziła się na płacenie bezpośrednio jej i oddała wyrok sądowy do komornika. Wkrótce dziecko, na które (...)

Artykuły

Śledź najnowsze informacje


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zadaj pytanie – porady prawne w 24h już od 30zł

* pola wymagane