Tytuł: | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 maja 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych |
---|---|
Status aktu prawnego: | Obowiązujący |
Data ogłoszenia: | 2004-06-09 |
Data wydania: | 2004-05-25 |
Data wejscia w życie: | 2004-06-13 |
Data obowiązywania: | 2004-06-09 |
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1) z dnia 25 maja 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych2) Na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288) zarządza się, co następuje: ———————
1)
Rozdział 1 Przepisy ogólne §
1. 1. Rozporządzenie określa wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych, umieszczanych na rynku.
2. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do:
1) mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych, będących przedmiotem sprzedaży bezpośredniej;
2) mięsa odkostnionego mechanicznie, z którego po poddaniu obróbce cieplnej w zatwierdzonych zakładach przetwórstwa otrzymuje się produkty mięsne;
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej — rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 4 maja 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 106, poz.1125).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy 94/65/WE z dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiającej wymagania dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa mielonego oraz wyrobów mięsnych (Dz. Urz. WE L 368 z 31.12.1994). Dane dotyczące ogłoszenia aktów Unii Europejskiej zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu dotyczą ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej — wydanie specjalne.
Dziennik Ustaw Nr 132 — 9295 — Poz. 1419
3) mięsa mielonego przeznaczonego do produkcji kiełbas, z których otrzymuje się produkty na bazie mięsa. §
2. Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1) mięso mielone — mięso, które zostało posiekane lub zmielone za pomocą maszynki do mielenia mięsa o spiralno-śrubowym trybie podającym;
2) surowe wyroby mięsne — mięso bydła, świń, owiec, kóz, drobiu i zwierząt łownych oraz mięso królików i zwierząt łownych na fermach, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych3), zawierające dodatek środków spożywczych, przypraw lub poddane obróbce niezmieniającej jego wewnętrznej struktury komórkowej i niepowodującej utraty cech mięsa świeżego;
3) przyprawy — sól kuchenną, musztardę, przyprawy korzenne i ich ekstrakty, zioła aromatyczne i ich ekstrakty. Rozdział 2 Wymagania weterynaryjne dla mięsa mielonego § 3.
1. Mięso mielone umieszcza się na rynku, jeżeli:
1) zostało wyprodukowane z mięsa bydła, świń, owiec lub kóz, zawierającego mięśnie poprzecznie prążkowane, wyłączając mięsień sercowy;
2) spełnia wymagania dla mięsa, o którym mowa w pkt 1, określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanych na rynku, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy przywozie mięsa i produktów mięsnych, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy przeprowadzaniu badania mięsa na włośnie oraz zamrażaniu mięsa niepoddanego temu badaniu, w przepisach o dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu i warunkach ich stosowania oraz w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej;
3) zostało wyprodukowane w zakładzie: a) w którym są spełnione wymagania weterynaryjne określone w § 27—33, b) zatwierdzonym zgodnie z art. 10 ust. 8 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego, c) poddawanym regularnym kontrolom weterynaryjnym zgodnie z § 25 i 26, ———————
3)
4) zostało oznakowane znakiem weterynaryjnym zgodnie z § 37—40;
5) zostało opakowane i było przechowywane zgodnie z § 41—44;
6) było transportowane zgodnie z § 45;
7) podczas transportu zostało zaopatrzone w: a) handlowy dokument identyfikacyjny, który: — w przypadku mięsa mielonego mrożonego zawiera dodatkowo wskazanie miesiąca i roku zamrożenia, — w przypadku mięsa mielonego przeznaczonego na rynek Finlandii i Szwecji zawiera jedną z informacji określonych w przepisach odrębnych4), b) świadectwo zdrowia, jeżeli mięso mielone pochodzi z zakładu położonego na obszarze objętym ograniczeniami ze względu na zdrowie zwierząt albo jeżeli mięso mielone ma zostać wysłane do innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej przez terytorium państwa trzeciego w zaplombowanych środkach transportu.
2. Handlowy dokument identyfikacyjny jest przechowywany przez odbiorcę i okazywany na wezwanie urzędowego lekarza weterynarii. W przypadku gdy dane zostały zapisane na elektronicznym nośniku informacji, wydruk sporządza się na wezwanie urzędowego lekarza weterynarii.
3. Wzór świadectwa zdrowia, o którym mowa w ust. 1 pkt 7 lit. b, jest określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
4. Jeżeli mięso mielone jest przeznaczone do wywozu, na wezwanie urzędowego lekarza weterynarii państwa przeznaczenia, mięso to zaopatruje się w świadectwo zdrowia, które jest zgodne z wzorem określonym przez właściwe władze państwa trzeciego. § 4.
1. Mięso mielone produkuje się z mięsa niepoddanego rozbiorowi, które zostało:
1) zamrożone w zatwierdzonej chłodni składowej spełniającej wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanych na rynku, a od dnia zamrożenia nie upłynęło: a) 18 miesięcy — w przypadku wołowiny i cielęciny, b) 12 miesięcy — w przypadku mięsa owiec, c) 6 miesięcy — w przypadku mięsa świń; ———————
4)
Przepisy wdrażające postanowienia art. 3, 6 i 8 dyrektywy 91/495/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. dotyczącej zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu mięsa króliczego oraz dziczyzny hodowlanej (Dz. Urz. WE L 268, z 24.09.1991).
Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanych na rynku wdrażające załącznik IV część IV tiret trzecie dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE P 121, z 29.07.1964).
Dziennik Ustaw Nr 132 — 9296 — Poz. 1419
2) schłodzone, a od dnia uboju nie upłynęło 6 dni, w przypadku zaś wołowiny i cielęciny pakowanej próżniowo — 15 dni.
2. Powiatowy lekarz weterynarii w przypadku mięsa świń i owiec może wyrazić zgodę na oddzielenie mięsa od kości, bezpośrednio przed zmieleniem, jeżeli będzie to wykonywane zgodnie z wymaganiami weterynaryjnymi. § 5.
1. Mięso mielone powinno zostać schłodzone przed upływem godziny od porcjowania i umieszczenia w opakowaniach jednostkowych.
2. Czas, o którym mowa w ust. 1, może być dłuższy, jeżeli w czasie produkcji zastosowano procesy, o których mowa w §
6. §
6. Opakowane mięso mielone, o którym mowa w § 4, umieszcza się na rynku schłodzone do temperatury wewnętrznej poniżej:
1) 2 °C — w jak najkrótszym czasie;
2) –18 °C (mrożone), zgodnie z przepisami o wymaganiach w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych — w jak najkrótszym czasie;
3) 2 °C, z dodatkiem ograniczonej ilości mięsa mrożonego, w celu przyspieszenia procesu schładzania, jeżeli informacja o dodaniu mięsa mrożonego zostanie umieszczona na opakowaniu jednostkowym, a czas, o którym mowa w § 5 ust. 1, został zachowany. §
7. Na rynku umieszcza się mięso mielone niepoddane promieniowaniu jonizującemu lub ultrafioletowemu. § 8.
1. Zawartość tłuszczu i kolagenu w mięsie mielonym i surowych wyrobach mięsnych jest określona w załączniku nr 3 do rozporządzenia, w części A.
2. Informacja o zawartości tłuszczu i kolagenu oraz nazwa gatunku zwierzęcia, z którego pozyskano mięso, może być umieszczona na opakowaniach, jeżeli są spełnione wymagania określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia w części A. §
9. Dopuszcza się dodawanie do mięsa mielonego soli kuchennej, jeżeli stosunek wagowy ilości soli do ilości mięsa nie przekroczy 1 %. § 10.
1. Mięso mielone może być umieszczane na rynku krajowym, jeżeli spełnia co najmniej następujące wymagania:
1) zostało wyprodukowane: a) z mięsa bydła, świń, owiec, kóz, domowych zwierząt jednokopytnych, królików, zwierząt łownych utrzymywanych na fermach i zwierząt łownych, b) w zakładzie zatwierdzonym lub w zakładzie zakwalifikowanym do produkcji na rynek krajowy, którego pomieszczenia spełniają wymagania określone w § 27 i 28,
2) zostało opakowane i było przechowywane zgodnie z § 41—44;
3) spełnia: a) wymagania określone w § 3 ust.1, z wyjątkiem pkt 6, b) kryteria dotyczące zawartości tłuszczu i kolagenu, które są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia w części A w pkt 1—3 — i jeżeli wynika to ze szczególnych zwyczajów konsumpcyjnych.
2. Na mięsie mielonym, o którym mowa w ust. 1, nie umieszcza się znaku weterynaryjnego oraz informacji określonych w § 37—40.
3. Mięso mielone, o którym mowa w ust. 1, może być umieszczane na rynku po zaakceptowaniu przez Komisję Europejską5). §
11. Mrożone mięso mielone może być przywożone, jeżeli:
1) pochodzi z państw trzecich lub ich części nieobjętych ograniczeniami ze względu na zdrowie zwierząt;
2) pochodzi z państw trzecich znajdujących się na liście sporządzonej przez Komisję Europejską6);
3) spełnia wymagania określone w rozporządzeniu;
4) jest zaopatrzone w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w przepisach Unii Europejskiej7), wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii państwa trzeciego, potwierdzające spełnienie wymagań określonych w rozporządzeniu oraz zamrożenie w zakładzie;
5) spełnia wymagania dotyczące kontroli określone w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej. Rozdział 3 Wymagania weterynaryjne dla surowych wyrobów mięsnych §
12. Surowe wyroby mięsne umieszcza się na rynku, jeżeli zostały przygotowane: ———————
5)
Art. 4 dyrektywy 94/65/WE z dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiającej wymagania dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa mielonego oraz wyrobów mięsnych (Dz. Urz. WE L 368, z 31.12.1994).
6) Lista państw trzecich, o której mowa w art. 13 dyrektywy 94/65/WE z dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiającej wymagania dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa mielonego oraz wyrobów mięsnych.
7) Decyzja Komisji 2000/572/EC z dnia 8 września 2000 r. ustanawiająca warunki dotyczące zdrowia zwierząt i warunki zdrowia publicznego oraz świadectwo weterynaryjne przy przywozie mięsa mielonego i wyrobów mięsnych z państw trzecich oraz uchylająca decyzję 97/29/WE (Dz. Urz. WE L 240, z 23.09.2000).
Dziennik Ustaw Nr 132 — 9297 — Poz. 1419
1) ze świeżego mięsa bydła, świń, owiec, kóz, drobiu, królików, zwierząt łownych utrzymywanych na fermach i zwierząt łownych;
2) z mięsa spełniającego wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanych na rynku, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych dotyczących produkcji mięsa drobiowego, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa zwierząt łownych, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach oraz w przepisach o dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu i warunkach ich stosowania;
3) w przypadku mięsa przywożonego — z mięsa spełniającego wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy przywozie mięsa i produktów mięsnych, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych dotyczących produkcji mięsa drobiowego, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa zwierząt łownych, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji oraz dla niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku oraz w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy przeprowadzaniu badania mięsa na włośnie oraz zamrażaniu mięsa niepoddanego temu badaniu;
4) z mięsa mrożonego, a od dnia uboju nie upłynęło: a) 18 miesięcy — w przypadku wołowiny i cielęciny, b) 12 miesięcy — w przypadku mięsa owiec, kóz, drobiu, królików i zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, c) 6 miesięcy — w przypadku mięsa pochodzącego od innych gatunków zwierząt — przy czym powiatowy lekarz weterynarii, w przypadku mięsa świń i owiec, może wyrazić zgodę na oddzielenie mięsa od kości, bezpośrednio przed zmieleniem, jeżeli będzie to wykonywane zgodnie z wymaganiami weterynaryjnymi;
5) w zatwierdzonych zakładach spełniających wymagania określone w § 34—36. §
13. Na rynku umieszcza się surowe wyroby mięsne:
1) przygotowane w kontrolowanej temperaturze;
2) opakowane, przechowywane i transportowane, zgodnie z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu;
3) zamrożone tylko raz i przeznaczone do sprzedaży przed upływem 18 miesięcy od zamrożenia;
4) po zakończeniu procesu produkcyjnego niezwłocznie umieszczone w opakowaniach jednostkowych zgodnie z § 41—43 i schłodzone zgodnie z § 14;
5) poddane kontroli weterynaryjnej zgodnie z § 25 i 26;
6) oznakowane znakiem weterynaryjnym i opatrzone etykietami zgodnie z § 37—40;
7) zaopatrzone w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia; odbiorca przechowuje świadectwo zdrowia co najmniej przez rok. §
14. Opakowane surowe wyroby mięsne umieszcza się na rynku:
1) schłodzone do temperatury wewnętrznej poniżej: a) 2 °C — dla wyrobów przygotowanych z mięsa mielonego, b) 7 °C — dla wyrobów przygotowanych z mięsa świeżego, c) 4 °C — dla wyrobów przygotowanych z mięsa drobiowego, d) 3 °C — dla wyrobów zawierających podroby — w jak najkrótszym czasie;
2) zamrożone do temperatury wewnętrznej poniżej –18 °C, zgodnie z przepisami o wymaganiach w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych, w jak najkrótszym czasie. §
15. Surowe wyroby mięsne przygotowane z mięsa mielonego, z wyłączeniem surowych kiełbas i mięsa do produkcji kiełbas, umieszcza się na rynku, jeżeli mięso mielone użyte do ich produkcji spełnia wymagania określone w § 4—9. §
16. Na rynku umieszcza się surowe wyroby mięsne niepoddane promieniowaniu jonizującemu. § 17.
1. Surowe wyroby mięsne mogą być umieszczane na rynku krajowym, jeżeli spełniają co najmniej następujące wymagania:
1) zostały przygotowane: a) z mięsa bydła, świń, owiec, kóz, domowych zwierząt jednokopytnych, drobiu, królików, zwierząt łownych utrzymywanych na fermie lub zwierząt łownych, b) w zakładach zatwierdzonych lub zakwalifikowanych do produkcji na rynek krajowy i spełniających wymagania określone w § 34—35, c) w kontrolowanej temperaturze oraz zamrożone tylko jeden raz i przeznaczone do sprzedaży przed upływem 18 miesięcy,
Dziennik Ustaw Nr 132 — 9298 — Poz. 1419
2) po zakończeniu procesu produkcyjnego zostały niezwłocznie umieszczone w opakowaniach jednostkowych i schłodzone,
3) zostały opakowane i były przechowywane, zgodnie z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu,
4) zostały poddane kontroli weterynaryjnej — i jeżeli wynika to ze szczególnych zwyczajów konsumpcyjnych.
2. Na surowych wyrobach mięsnych, o których mowa w ust. 1, nie umieszcza się znaku weterynaryjnego oraz informacji określonych w § 37—40.
3. Surowe wyroby mięsne, o których mowa w ust. 1, mogą być umieszczane na rynku po zaakceptowaniu przez Komisję Europejską8). §
18. Mrożone surowe wyroby mięsne mogą być przywożone, jeżeli spełniają wymagania określone w §
11. Rozdział 4 Przeprowadzanie kontroli w zakładach produkcji § 19.
1. Produkcja mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych może odbywać się w zatwierdzonych:
1) zakładach rozbioru;
2) zakładach przetwórstwa;
3) zakładach produkujących wyłącznie mięso mielone lub surowe wyroby mięsne z mięsa pochodzącego z zakładów zatwierdzonych.
2. Jeżeli w zakładzie są prowadzone różne rodzaje działalności, określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanych na rynku, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych dotyczących produkcji mięsa drobiowego, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku oraz w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa zwierząt łownych, dopuszcza się wspólne korzystanie ze sprzętu i pomieszczeń, jeżeli nie występuje zagrożenie zanieczyszczenia surowców lub nieopakowanych produktów gotowych. § 20.
1. Podmiot prowadzący zakład powinien spełniać wymagania określone w przepisach odrębnych9) oraz przeprowadzać regularne kontrole we———————
8)
wnętrzne przestrzegania wymagań weterynaryjnych, podczas których przeprowadza się badania laboratoryjne.
2. Kontrole wewnętrzne, o których mowa w ust. 1, obejmują:
1) kontrolę surowców przyjmowanych do zakładu w celu sprawdzenia, czy spełniają wymagania, które są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
2) kontrolę metod czyszczenia i odkażania;
3) pobieranie próbek do badań w zatwierdzonym laboratorium;
4) procedury przechowywania i stosowania znaków weterynaryjnych oraz etykiet zawierających znak weterynaryjny.
3. Wyniki badań, o których mowa w ust. 2 pkt 3, przechowuje się, w formie papierowej lub na elektronicznych nośnikach informacji, dwa lata, z wyłączeniem wyników badań produktu schłodzonego, które przechowuje się 6 miesięcy od daty przydatności do spożycia tego produktu.
4. Podmiot prowadzący zakład informuje powiatowego lekarza weterynarii o rodzaju, częstotliwości i wynikach kontroli, a także o zdarzeniach stanowiących zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt.
5. Procedury dotyczące kontroli wewnętrznej opracowuje się w uzgodnieniu z powiatowym lekarzem weterynarii, który uczestniczy w ich planowaniu i wdrażaniu. § 21.
1. W przypadku bezpośredniego zagrożenia zdrowia ludzi podmiot prowadzący zakład wycofuje z rynku produkty mogące stanowić zagrożenie oraz produkty wyprodukowane w zbliżonych warunkach technologicznych.
2. Wycofane produkty pozostają pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii do czasu ich zniszczenia, wykorzystania do innych celów niż spożycie przez ludzi lub przetworzenia w sposób, który zapewni bezpieczeństwo produktu. §
22. Podmiot prowadzący zakład:
1) zapewnia, aby produkty były opatrzone wyraźnym i czytelnym wskazaniem temperatury, w jakiej produkty te mają być przechowywane i transportowane, a także daty przydatności do spożycia lub dopuszczalnego okresu przechowywania — w przypadku produktów chłodzonych i mrożonych;
2) prowadzi rejestr, w którym umieszcza dane dotyczące ilości mięsa przyjmowanego do zakładu oraz ilości mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych wysyłanych z zakładu. §
23. Podmiot prowadzący zakład przygotowuje i przeprowadza, w uzgodnieniu z powiatowym leka-
Art. 6 dyrektywy 94/65/WE z dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiającej wymagania dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa mielonego oraz wyrobów mięsnych (Dz. Urz. WE L 368, z 31.12.1994).
9) Przepisy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia wdrażające postanowienia artykułu 3 i 6 dyrektywy 93/43/EWG z dnia 14 czerwca 1993 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 175, z 19.07.1993).
Dziennik Ustaw Nr 132 — 9299 — Poz. 1419
rzem weterynarii, program szkolenia pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny, dostosowany do rodzaju produkcji prowadzonej przez zakład. § 24.
1. Badania mikrobiologiczne przeprowadza się dla:
1) mięsa mielonego oraz surowych wyrobów mięsnych wyprodukowanych z mięsa mielonego, przeznaczonych do handlu — raz dziennie w dniu, w którym jest prowadzona produkcja;
2) mięsa mielonego oraz surowych wyrobów mięsnych innych niż wymienione w pkt 1 oraz surowych kiełbas i mięsa do produkcji kiełbas — raz w tygodniu.
2. Badania mikrobiologiczne przeprowadza się w laboratorium znajdującym się na terenie zatwierdzonego zakładu lub w zatwierdzonym laboratorium, po uzgodnieniu z powiatowym lekarzem weterynarii.
3. W przypadku surowych wyrobów mięsnych próbkę jednostkową do badania pobiera się z głębokich warstw mięśni, po uprzednim opaleniu skóry lub powierzchni mięsa.
4. Do badań pobiera się pięć próbek jednostkowych z produktów wytworzonych w danym dniu produkcji; próbki te uważa się za reprezentatywne dla całej dziennej produkcji.
5. Wyniki badań mikrobiologicznych mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych przygotowanych z mięsa mielonego, z wyjątkiem surowych kiełbas i mięsa do ich produkcji, ocenia się zgodnie z kryteriami, które są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia w części B, zaś wyniki badań pozostałych surowych wyrobów mięsnych zgodnie z kryteriami, które są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia w części C.
6. W celu potwierdzenia spełniania wymagań, o których mowa w załączniku nr 3 do rozporządzenia w części A, badania laboratoryjne przeprowadza się z częstotliwością określoną w procedurach dotyczących kontroli wewnętrznej zakładu.
7. Pobieranie próbek oraz badania bakteriologiczne przeprowadza się zgodnie z wymaganiami ustalonymi przez krajowe laboratorium referencyjne. § 25.
1. Nadzór nad spełnianiem przez zakład wymagań weterynaryjnych sprawuje powiatowy lekarz weterynarii.
2. Wykonując nadzór, o którym mowa w ust. 1, powiatowy lekarz weterynarii regularnie sprawdza:
1) czystość pomieszczeń i wyposażenia;
2) higienę osób zatrudnionch w zakładzie;
3) skuteczność kontroli wewnętrznych poprzez porównanie wyników badań z kryteriami, które są
określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia, i pobieranie próbek do badania w celu potwierdzenia wyników tych kontroli;
4) stan mikrobiologiczny i higieniczny mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych;
5) dokumentację dotyczącą mięsa użytego do produkcji mięsa mielonego lub surowych wyrobów mięsnych, pozwalającą ustalić jego miejsce pochodzenia oraz dokumentację dotyczącą kontroli wewnętrznych, o których mowa w pkt 3; w przypadku prowadzenia dokumentacji na elektronicznych nośnikach informacji wydruku dokonuje się na wezwanie powiatowego lekarza weterynarii;
6) oznakowanie mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych;
7) warunki przechowywania i transportu mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych;
8) rejestr, o którym mowa w § 22 pkt 2;
9) spełnianie innych wymagań, jeżeli to konieczne. § 26.
1. Powiatowy lekarz weterynarii kontroluje zakłady:
1) produkujące mięso mielone lub surowe wyroby mięsne, połączone z zakładem rozbioru — z taką samą częstotliwością, jaka jest określona dla zakładu rozbioru w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku;
2) zatwierdzone produkujące mięso mielone przeznaczone do handlu — co najmniej raz dziennie;
3) inne niż te, o których mowa w pkt 1 i 2 — w zależności od wielkości zakładu, rodzaju wytwarzanego produktu, sposobu czyszczenia i odkażania oraz oceny ryzyka.
2. Podczas kontroli powiatowy lekarz weterynarii analizuje wyniki badań według kryteriów określonych w załączniku nr 3 do rozporządzenia, a wnioski i zalecenia pokontrolne przedstawia w formie protokołu podmiotowi prowadzącemu zakład.
3. W przypadku stwierdzenia niezgodności z wymaganiami, które są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia, powiatowy lekarz weterynarii zwiększa częstotliwość kontroli w zakładzie, a w uzasadnionych przypadkach usuwa etykiety lub inne elementy zawierające znak weterynaryjny.
4. Podczas przeprowadzania kontroli, o której mowa w § 25 ust. 2, powiatowy lekarz weterynarii może korzystać z pomocy osób, których kwalifikacje są określone w przepisach o zakresie czynności wykonywanych przez osoby niebędące pracownikami Inspekcji Weterynaryjnej oraz kwalifikacjach tych osób.
Dziennik Ustaw Nr 132 Rozdział 5 — 9300 — Poz. 1419
5) posiadać urządzenia chłodnicze umożliwiające utrzymanie temperatur określonych w § 6.
2. Powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na mielenie mięsa w pomieszczeniach rozbioru mięsa, jeżeli czynności te są wykonywane w wydzielonym miejscu. §
28. Zakłady produkujące mięso mielone, w których nie jest prowadzona działalność związana z rozbiorem lub przetwórstwem, powinny spełniać wymagania określone w § 27 oraz w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku11) oraz posiadać pomieszczenia:
1) chłodnicze do oddzielnego przechowywania surowców i mięsa mielonego, przy czym surowce i mięso mielone opakowane przechowuje się oddzielnie od surowców i mięsa mielonego nieopakowanego;
2) do mielenia mięsa i umieszczania mięsa mielonego w opakowaniach jednostkowych, wyposażone w termograf lub teletermometr, oddzielone od pomieszczenia rozbioru mięsa;
3) lub szafki do przechowywania soli;
4) do umieszczania mięsa mielonego w opakowaniach zbiorczych, z wyłączeniem przypadków, gdy są spełnione wymagania określone w § 27 ust. 1 pkt 3;
5) do wysyłania produktów;
6) do czyszczenia sprzętu i narzędzi. § 29.
1. Wymagania dotyczące higieny pracowników, utrzymania stanu sanitarno-higienicznego pomieszczeń oraz wyposażenia określają przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku12).
2. Osoby zatrudnione przy ręcznym przygotowywaniu mięsa mielonego powinny używać masek zakrywających usta i nos, a także gładkich, odpornych na działanie wilgoci rękawic jednorazowych lub — jeżeli są czyszczone i odkażane — wielorazowego użytku. ———————
11)
Wymagania lokalizacyjne, techniczne i technologiczne dla zakładów produkujących mięso mielone § 27.
1. Zakład produkujący mięso mielone powinien:
1) spełniać wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku10);
2) posiadać pomieszczenie do mielenia mięsa i umieszczania mięsa mielonego w opakowaniach jednostkowych, wyposażone w termograf lub teletermometr, oddzielone od pomieszczenia rozbioru mięsa;
3) posiadać pomieszczenie, w którym odbywa się umieszczanie tego mięsa w opakowaniach zbiorczych, z wyłączeniem przypadków, gdy: a) odbywa się to w pomieszczeniu rozbioru mięsa, którego powierzchnia i wyposażenie umożliwiają higieniczne przeprowadzenie tych czynności, b) opakowania jednostkowe i zbiorcze są umieszczone w zapieczętowanych opakowaniach ochronnych, zabezpieczonych przed uszkodzeniem podczas transportu i przechowywanych w oddzielnym pomieszczeniu, c) pomieszczenie do przechowywania opakowań jest wolne od kurzu i szkodników oraz oddzielone od pomieszczeń zawierających substancje mogące skazić mięso, d) opakowania nie są przechowywane na posadzce, e) opakowania przygotowuje się w sposób higieniczny przed ich wprowadzeniem do pomieszczenia, w którym odbywa się umieszczanie tego mięsa w opakowaniach zbiorczych, a po ich wprowadzeniu wykorzystuje się je bezzwłocznie, f) nie przekazuje się opakowań osobom zatrudnionym przy obróbce świeżego mięsa, g) po umieszczeniu w opakowaniach jednostkowych mięso mielone niezwłocznie umieszcza się w przeznaczonych do przechowywania pomieszczeniach;
4) posiadać pomieszczenie lub szafki do przechowywania soli; ———————
10)
Przepisy wdrażające postanowienia załącznika I rozdziału I i III dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE P 121, z 29.07.1964).
12)
Przepisy wdrażające postanowienia załącznika A rozdziału I dyrektywy 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 026, z 31.01.1977). Przepisy wdrażające postanowienia załącznika I rozdziału V dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE P 121, z 29.07.1964).
Dziennik Ustaw Nr 132 § 30. Mięso przed zmieleniem poddaje się: — 9301 — Poz. 1419
1) spełniać wymagania określone w przepisach odrębnych13);
2) posiadać pomieszczenia: a) przeznaczone do przygotowania surowych wyrobów mięsnych, dodawania innych środków spożywczych i umieszczania w opakowaniach jednostkowych, zaopatrzone w termograf lub teletermometr i oddzielone od pomieszczeń rozbioru mięsa; b) do umieszczania surowych wyrobów mięsnych w opakowaniach zbiorczych, z wyłączeniem przypadków, gdy są spełnione wymagania określone w § 27 ust. 1 pkt 3; c) do przechowywania oczyszczonych i gotowych do użycia przypraw, d) chłodnicze do przechowywania surowców i surowych wyrobów mięsnych;
3) posiadać urządzenia chłodnicze umożliwiające utrzymanie temperatur określonych w rozporządzeniu.
2. Powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na:
1) produkcję surowych wyrobów mięsnych w pomieszczeniach rozbioru mięsa,
2) dodawanie przypraw do całych tuszek drobiowych w pomieszczeniu oddzielonym od pomieszczeń rzeźni — jeżeli odbywa się to w wydzielonym miejscu. § 35.
1. Zakłady produkujące surowe wyroby mięsne, które nie prowadzą działalności związanej z rozbiorem lub przetwórstwem, powinny spełniać wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych ———————
13)
1) oględzinom, podczas których usuwa się zanieczyszczenia, odłamki kości i inne części nasuwające podejrzenie;
2) badaniom zgodnie z §
24. §
31. Nie produkuje się mięsa mielonego z:
1) mięsa niezdatnego do spożycia przez ludzi;
2) mięsa odkostnionego mechanicznie;
3) ubocznych produktów zwierzęcych i skrawków;
4) mięśni głowy, wyłączając mięśnie żwaczowe;
5) niemięśniowych części linii białej;
6) mięśni okolic nadgarstka i stępu;
7) mięśni przepony;
8) błon surowiczych. § 32.
1. Wszelkie czynności od czasu dostarczenia mięsa do mielenia do schłodzenia mięsa mielonego wykonuje się w czasie nie dłuższym niż godzina, przy czym temperatura wewnętrzna mięsa nie powinna przekraczać 7 °C, a temperatura pomieszczeń nie powinna przekraczać 12 °C.
2. Powiatowy lekarz weterynarii, w szczególnych przypadkach, może wyrazić zgodę na produkcję w czasie dłuższym niż określony w ust. 1, jeżeli z przyczyn technologicznie uzasadnionych została dodana sól kuchenna. Dodanie soli kuchennej nie może naruszać przepisów o najwyższych dopuszczalnych poziomach pozostałości zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych w roślinach, u zwierząt, w tkankach lub narządach zwierząt po uboju i w środkach spożywczych pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.
3. Jeżeli wykonanie czynności, o których mowa w ust. 1, przekracza czas, o którym mowa w ust. 1 i 2, to mięso może być użyte dopiero po schłodzeniu do temperatury 4 °C. § 33.
1. Po wyprodukowaniu mięso mielone jest niezwłocznie pakowane, schładzane i przechowywane w temperaturze określonej w § 6.
2. Mięso mielone poddaje się mrożeniu tylko raz. Rozdział 6 Wymagania lokalizacyjne, techniczne i technologiczne dla zakładów produkujących surowe wyroby mięsne § 34.
1. Zakłady produkujące surowe wyroby mięsne powinny:
Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku wdrażające postanowienia załącznika I rozdziału I i III dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE P 121, z 29.07.1964), przepisy w sprawie wymagań przy produkcji mięsa drobiowego wdrażające postanowienia załącznika I rozdziału I i III dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym (Dz. Urz. WE L 055, z 08.03.1971) lub przepisy w sprawie wymagań przy produkcji i dla produktów z mięsa zwierząt łownych wdrażające postanowienia dyrektywy 92/45/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. w sprawie zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt odnoszących się do odstrzału dzikiej zwierzyny oraz wprowadzania do obrotu mięsa zwierząt łownych (Dz. Urz. WE L 268, z 14.09.1992).
Dziennik Ustaw Nr 132 — 9302 — Rozdział 7 Znakowanie Poz. 1419
oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku14).
2. W zakładach o małej zdolności produkcyjnej, które nie prowadzą działalności związanej z rozbiorem lub przetwórstwem:
1) dopuszcza się: a) wykorzystywanie jako szatni dla osób zatrudnionych w zakładzie — pomieszczenia z szafkami, przy czym szafki na odzież roboczą powinny być oddzielone od szafek na odzież osobistą osób zatrudnionych w zakładzie, b) ręczne uruchamianie kranów w pomieszczeniu, o którym mowa w lit. a, oraz spłuczek w toaletach;
2) powinny znajdować się: a) pomieszczenie albo wydzielone miejsce do przechowywania mięsa, w przypadku przechowywania mięsa w zakładzie, b) pomieszczenie chłodnicze albo wydzielone miejsce do przechowywania surowych wyrobów mięsnych, w przypadku ich przechowywania w zakładzie.
3. Przepisów ust. 1 i § 27 nie stosuje się do zakładów, o których mowa w ust.
2. § 36.
1. Wymagania dotyczące higieny osób zatrudnionych w zakładzie, utrzymania stanu sanitarnohigienicznego pomieszczeń i wyposażenia są określone w przepisach odrębnych15).
2. Osoby zatrudnione przy ręcznym przygotowywaniu surowych wyrobów mięsnych powinny spełniać wymagania określone w § 29 ust.
2. ———————
14)
§
37. Mięso mielone i surowe wyroby mięsne umieszczone w opakowaniach jednostkowych, przeznaczone do umieszczenia na rynku, zaopatruje się w znak weterynaryjny. § 38.
1. Stosuje się następujące znaki weterynaryjne:
1) dla mięsa mielonego — znak owalny o szerokości co najmniej 6,5 cm i wysokości co najmniej 4,5 cm lub mniejszy w zależności od wielkości produktu lub rodzaju opakowania, zawierający: a) w górnej części — litery PL, b) na środku — weterynaryjny numer identyfikacyjny, c) w dolnej części — litery EWG — przy czym wysokość liter powinna wynosić co najmniej 0,8 cm, a cyfr — 1 cm;
2) dla surowych wyrobów mięsnych przygotowanych z: a) mięsa bydła, świń, owiec, kóz i grubej zwierzyny łownej utrzymywanej na fermach — znak odpowiadający znakowi określonemu w pkt 1, b) mięsa drobiowego, mięsa ptaków łownych utrzymywanych na fermach lub zwierząt futerkowych — znak owalny odpowiadający znakowi określonemu w pkt 1, przy czym wysokość liter i cyfr powinna wynosić 0,2 cm, c) mięsa zwierząt łownych — znak o kształcie pięciokąta, odpowiadający znakowi określonemu w pkt 1, przy czym wysokość liter i cyfr dla grubej zwierzyny łownej powinna wynosić 0,8 cm i 1 cm, a dla drobnej zwierzyny łownej — 0,2 cm.
2. Dopuszcza się umieszczanie na rynku mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych oznakowanych znakiem weterynaryjnym owalnym zawierającym informacje określone w przepisach Unii Europejskiej16).
3. Mięso mielone i surowe wyroby mięsne pochodzące z zakładów, które uzyskały odstępstwa w stosowaniu niektórych organizacyjnych, technicznych i technologicznych wymagań weterynaryjnych wymaganych przy produkcji mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych, znakuje się znakiem weterynaryjnym kwadratowym, zawierającym:
1) w górnej części — litery PL; ———————
16)
15)
Przepisy wdrażające postanowienia załącznika A rozdziału I i załącznika B rozdziału I dyrektywy 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 026, z 31.01.1977). Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanych na rynku wdrażające postanowienia załącznika I rozdziału V dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE P 121, z 29.07.1964) albo przepisy o wymaganiach weterynaryjnych dotyczących produkcji mięsa drobiowego wdrażające postanowienia załącznika I rozdziału V dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym (Dz. Urz. WE L 055, z 08.03.1971) albo przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa zwierząt łownych wdrażające postanowienia rozdziału II dyrektywy 92/45/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. w sprawie zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt odnoszących się do odstrzału dzikiej zwierzyny oraz wprowadzania do obrotu mięsa zwierząt łownych (Dz. Urz. WE L 268, z 14.09.1992).
Rozdział VI załącznika I dyrektywy 94/65/WE z dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiającej wymagania dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa mielonego oraz wyrobów mięsnych (Dz. Urz. WE L 368, z 31.12.1994).
Dziennik Ustaw Nr 132 — 9303 — Poz. 1419
2) w środku — weterynaryjny numer identyfikacyjny;
3) w dolnej części — napis NA RYNEK KRAJOWY.
4. W przypadkach, o których mowa w § 10 i 17, na mięsie mielonym i surowych wyrobach mięsnych umieszcza się znak weterynaryjny okrągły o średnicy 3 cm lub mniejszy, w zależności od wielkości produktu lub rodzaju opakowania, zawierający:
1) w górnej części — litery PL;
2) w środku — weterynaryjny numer identyfikacyjny;
3) w dolnej części — litery IW. §
39. Na opakowaniach jednostkowych surowych wyrobów mięsnych, oprócz znaku weterynaryjnego, umieszcza się, zgodnie z przepisami o znakowaniu środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych, widoczne i czytelne informacje dotyczące gatunku zwierzęcia, z mięsa którego przygotowano produkt, a w przypadku kilku gatunków — ich procentowy udział, a także, jeżeli produkt nie jest przeznaczony dla konsumenta ostatecznego — datę jego przygotowania. §
40. Na opakowaniach jednostkowych mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych, wyłączając surowe kiełbasy i mięso mielone do ich produkcji, umieszcza się informacje o:
1) procentowej zawartości tłuszczu;
2) stosunku zawartości kolagenu do zawartości białka w mięsie. Rozdział 8 Pakowanie, przechowywanie i transport § 41.
1. Opakowania jednostkowe mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych umieszcza się w opakowaniach zbiorczych, w tym w kartonach, skrzyniach i kontenerach.
2. Opakowania zbiorcze wymienione w ust. 1 powinny:
1) nie zmieniać właściwości organoleptycznych produktów;
2) chronić przed przenikaniem do ich wnętrza substancji szkodliwych dla zdrowia ludzi;
3) zapewniać skuteczną ochronę podczas transportowania. §
42. Dopuszcza się kilkakrotne użycie opakowań zbiorczych, jeżeli:
1) są wykonane z materiałów odpornych na korozję i łatwych do czyszczenia;
2) zostały oczyszczone i odkażone przed ponownym użyciem. §
43. W przypadku gdy opakowanie jednostkowe spełnia wymagania dla opakowania zbiorczego, o których mowa w § 41 ust. 2, może nie być:
1) przezroczyste i bezbarwne;
2) umieszczane w opakowaniu zbiorczym lub transportowym. § 44.
1. Mięso mielone i surowe wyroby mięsne umieszczone w opakowaniach zbiorczych niezwłocznie schładza się, a następnie przechowuje w temperaturach określonych:
1) w § 6 — dla mięsa mielonego;
2) w § 14 — dla surowych wyrobów mięsnych.
2. Mrożenie mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych przeprowadza się wyłącznie w pomieszczeniach zakładu lub w zatwierdzonych chłodniach składowych.
3. Mięso mielone i surowe wyroby mięsne mogą być przechowywane w chłodniach składowych wraz z innymi środkami spożywczymi, jeżeli ich opakowania zapewniają ochronę przed wpływem szkodliwych dla zdrowia publicznego czynników. § 45.
1. Podczas transportu mięso mielone i surowe wyroby mięsne zabezpiecza się przed zanieczyszczeniami i wpływem szkodliwych dla zdrowia publicznego czynników, uwzględniając czas trwania i warunki transportu.
2. Ârodki transportu wyposaża się w urządzenia zapewniające utrzymanie temperatur, o których mowa w § 6 i 14, oraz w termometr rejestrujący zmiany temperatury panującej wewnątrz środka transportu.
3. Dopuszcza się transport surowych wyrobów mięsnych, przeznaczonych do umieszczenia na rynku, w temperaturze wyższej od temperatury określonej w § 14, nie więcej jednak niż o 2 °C, jeżeli czas transportu z zakładu do punktu sprzedaży detalicznej nie przekracza godziny.
4. W przypadku tranzytu przez państwo trzecie lub gdy zakład jest położony na obszarze objętym ograniczeniami ze względu na zdrowie zwierząt, na środkach transportu umieszcza się plomby. §
46. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 3 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
Dziennik Ustaw Nr 132 — 9304 — Poz. 1419
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 maja 2004 r. (poz. 1419)
Załącznik nr 1
WZÓR ÂWIADECTWO ZDROWIA dla mięsa mielonego1) Nr ......... Państwo wysyłające:....................................................................................................................................................... Ministerstwo: .................................................................................................................................................................. Właściwy organ: ............................................................................................................................................................. Adnotacje2): ..................................................................................................................................................................... I. Identyfikacja mięsa mielonego: Produkty przygotowane z mięsa: .............................................................................................................................
(gatunki zwierząt)
Rodzaj produktów3): .................................................................................................................................................. Rodzaj opakowania: .................................................................................................................................................. Ilość opakowań jednostkowych: .............................................................................................................................. Temperatura w czasie przechowywania i transportu: ............................................................................................ Dopuszczalny okres przechowywania: .................................................................................................................... Waga netto: ................................................................................................................................................................ II. Pochodzenie mięsa mielonego Adres(y) i weterynaryjny(e) numer(y) identyfikacyjny(e) zatwierdzonego zakładu produkcyjnego: .................. ..................................................................................................................................................................................... W razie konieczności: adres i weterynaryjny numer identyfikacyjny zatwierdzonej chłodni składowej: ............................................ ..................................................................................................................................................................................... ..................................................................................................................................................................................... ..................................................................................................................................................................................... III. Miejsce przeznaczenia mięsa mielonego Mięso mielone zostaje wysłane z: .................................................................................................................................................................................
(miejsce wysyłki)
do: ...............................................................................................................................................................................
(państwo przeznaczenia)
następującymi środkami
transportu:4)
....................................................................................................................
Nazwa i adres wysyłającego: ................................................................................................................................... ..................................................................................................................................................................................... ..................................................................................................................................................................................... Nazwa i adres odbiorcy: ........................................................................................................................................... ..................................................................................................................................................................................... .....................................................................................................................................................................................
Dziennik Ustaw Nr 132 IV. Poświadczenie zdrowotności — 9305 — Poz. 1419
Ja, niżej podpisany, zaświadczam, iż opisane powyżej mięso mielone: a) zostało wyprodukowane ze świeżego mięsa, w szczególnych warunkach, ustanowionych w dyrektywie 94/65/WE, b) jest przeznaczone dla Republiki Greckiej5).
Sporządzono w ..........................................., dnia .................................
(miejsce) (data)
.....................................................................................
(pieczęć i podpis urzędowego lekarza weterynarii)
———————
1)
2)
3) 4)
W rozumieniu art. 2 dyrektywy Rady 94/65/WE. Nieobowiązkowe. Wypełnić, używając określeń przewidzianych w art. 3 ust. 2 lit. e dyrektywy Rady 94/65/WE. Wskazać liczbę lub numer rejestracyjny (wagony kolejowe i samochody ciężarowe), numer lotu (samolot) albo nazwę (statek). W razie przeładunku informację należy uaktualnić.
5) Jeżeli właściwe.
Dziennik Ustaw Nr 132 — 9306 — Poz. 1419
Załącznik nr 2
WZÓR
ÂWIADECTWO ZDROWIA dla surowych wyrobów mięsnych1) Nr ......... Państwo wysyłające:....................................................................................................................................................... Ministerstwo: .................................................................................................................................................................. Właściwy organ: ............................................................................................................................................................. Adnotacje2): ..................................................................................................................................................................... I. Identyfikacja surowych wyrobów mięsnych Surowe wyroby mięsne przygotowane z mięsa: .....................................................................................................................................................................................
(gatunki zwierząt)
Rodzaj surowych wyrobów mięsnych3): ................................................................................................................. Rodzaj opakowania: .................................................................................................................................................. Ilość opakowań jednostkowych: .............................................................................................................................. Temperatura przechowywania i transportu: ........................................................................................................... Dopuszczalny okres przechowywania: .................................................................................................................... Waga netto: ................................................................................................................................................................ II. Pochodzenie surowych wyrobów mięsnych Adres i weterynaryjny numer identyfikacyjny zatwierdzonego zakładu produkcyjnego: ............................. ..................................................................................................................................................................................... W razie konieczności: adres(y) i weterynaryjny(e) numer(y) identyfikacyjny(e) zatwierdzonej chłodni składowej: ........................... ..................................................................................................................................................................................... ..................................................................................................................................................................................... III. Miejsce przeznaczenia surowych wyrobów mięsnych Surowe wyroby mięsne zostają wysłane z: .................................................................................................................................................................................
(miejsce wysyłki)
do: ...............................................................................................................................................................................
(państwo przeznaczenia)
następującymi środkami transportu4):..................................................................................................................... Nazwa i adres wysyłającego: ................................................................................................................................... ..................................................................................................................................................................................... ..................................................................................................................................................................................... Nazwa i adres odbiorcy: ............................................................................................................................................ ..................................................................................................................................................................................... .....................................................................................................................................................................................
Dziennik Ustaw Nr 132 IV. Poświadczenie zdrowotności — 9307 — Poz. 1419
Ja, niżej podpisany, zaświadczam, iż opisane powyżej surowe wyroby mięsne: a) zostały wyprodukowane ze świeżego mięsa, w szczególnych warunkach ustanowionych w dyrektywie 94/65/WE, b) są przeznaczone dla Republiki Greckiej5).
Sporządzono w ..........................................., dnia .................................
(miejsce) (data)
.....................................................................................
(pieczęć i podpis urzędowego lekarza weterynarii) (nazwisko wielkimi literami)
———————
1)
2)
3) 4)
W rozumieniu art. 2 dyrektywy Rady 94/65/WE. Nieobowiązkowe. Zaznaczyć występowanie promieniowania jonizującego z przyczyn medycznych. Wskazać liczbę lub numer rejestracyjny (wagony kolejowe i samochody ciężarowe), numer lotu (samolot) albo nazwę (statek). W razie przeładunku informację należy uaktualnić.
5) Jeżeli właściwe.
Dziennik Ustaw Nr 132 — 9308 — Poz. 1419
Załącznik nr 3
ZAWARTOÂå TŁUSZCZU I KOLAGENU ORAZ POZIOM ZANIECZYSZCZENIA MIKROBIOLOGICZNEGO MI¢SA MIELONEGO I SUROWYCH WYROBÓW MI¢SNYCH Kryteria badań Wymogi
A. Zawartość tłuszczu w mięsie mielonym oraz kolagenu w białku mięsa mielonego Rodzaj mięsa mielonego Zawartość tłuszczu w % Stosunek zawartości kolanie więcej niż genu do zawartości białka w mięsie w % nie więcej niż 7 20 12 15 18 15
1) chude mięso mielone
2) mięso mielone wołowe
3) mięso mielone wieprzowe lub z dodatkiem mięsa 30 wieprzowego
4) mięso mielone innych gatunków 25
B. Kryteria badań mikrobiologicznych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych produkowanych z mięsa mielonego, z wyjątkiem świeżych kiełbas i mięsa do produkcji świeżych kiełbas Rodzaj drobnoustrojów bakterie tlenowe mezofilne n* = 5, c* = 2 Escherichia coli n = 5, c = 2 Salmonella n = 5, c = 0 Staphylococcus aureus n = 5, c = 2 M* 5 x 106/g 5 x 102/g nieobecne w 10 g 5 x 103/g m* 5 x 105/g 50/g nieobecne w 10 g 102/g
C. Kryteria badań mikrobiologicznych dla innych surowych wyrobów mięsnych Rodzaj drobnoustrojów Escherichia coli n = 5, c = 2 Salmonella n = 5, c = 0 Staphylococcus aureus n = 5, c = 1 M 5 x 103/g nieobecne w 1 g 5 x 103/g m 5 x 102/g nieobecne w 1 g 5 x 102/g
Objaśnienia: „M” — akceptowana wartość progowa, powyżej której wyniki są uznawane za niezadowalające. „m” — wartość równa lub poniżej której wszystkie wyniki są uznawane za zadowalające. „n” — liczba próbek jednostkowych badanych w partii towaru. „c” — liczba próbek jednostkowych z partii towaru dających wynik między „m” i „M”.
Wyniki badań mikrobiologicznych powinny być interpretowane w następujący sposób: I. Wyróżnia się trzy kategorie stopnia zanieczyszczenia mikrobiologicznego w odniesieniu do liczby bakterii tlenowych mezofilnych, Escherichia coli i Staphylococcus aureus:
1) do wartości „m” włącznie;
2) pomiędzy wartością „m” i wartością progową „M” włącznie;
3) powyżej wartości progowej „M”.
Dziennik Ustaw Nr 132 — 9309 — Poz. 1419
II. Biorąc pod uwagę otrzymane wartości liczbowe zanieczyszczenia partii bakteriami tlenowymi mezofilnymi, Escherichia coli i Staphylococcus aureus, należy przyjąć następującą ocenę jakościową:
1) zadowalającą, jeżeli wartości „m” dla wszystkich wymaganych parametrów mikrobiologicznych są mniejsze lub równe 3 — w przypadku użycia pożywki stałej albo 10 w przypadku użycia pożywki płynnej;
2) możliwą do przyjęcia (akceptowaną), jeżeli wszystkie otrzymane wartości znajdują się w przedziale pomiędzy: a) 3 „m” a 10 „m” (=M) w pożywce stałej, b) 10 „m” a 30 „m” (=M) w pożywce płynnej, c) oraz jeżeli przy n = 5 wartość „c” będzie równa lub mniejsza niż 2;
3) niezadowalającą, jeżeli przekroczona zostanie wartość „M” oraz jeżeli przy n = 5 wartość „c” będzie mniejsza niż 2 (c>2). Dla części B W stosunku do Salmonelli wyróżnia się dwie kategorie zanieczyszczenia, bez wyodrębniania kategorii „możliwa do przyjęcia”, i partię pod względem mikrobiologicznym uznaje się za:
1) zadowalającą, jeżeli stwierdzono nieobecność w 10 g;
2) niezadowalającą, jeżeli stwierdzono obecność w 10 g. Dla części C W stosunku do Salmonelli wyróżnia się dwie kategorie zanieczyszczenia, bez wyodrębniania kategorii „możliwa do przyjęcia”, i partię pod względem mikrobiologicznym uznaje się za:
1) zadowalającą, jeżeli stwierdzono nieobecność w 1 g;
2) niezadowalającą, jeżeli stwierdzono obecność w 1 g.
Dziennik Ustaw Nr 132, poz. 1419 z 2004 - pozostałe dokumenty: |
---|
Dziennik Ustaw Nr 132, poz. 1421 z 20042004-06-09
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 czerwca 2004 r. w sprawie warunków i wysokości wynagrodzenia za wykonywanie czynności przez lekarzy weterynarii i inne osoby wyznaczone przez powiatowego lekarza weterynarii
Dziennik Ustaw Nr 132, poz. 1420 z 20042004-06-09
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 maja 2004 r. w sprawie warunków wstępnego uznawania grup producentów owoców i warzyw, uznawania organizacji producentów owoców i warzyw oraz warunków i wymagań, jakie powinny spełniać plany dochodzenia do uznania
Dziennik Ustaw Nr 132, poz. 1418 z 20042004-06-09
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 maja 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów rybołówstwa
Dziennik Ustaw Nr 132, poz. 1417 z 20042004-06-09
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 8 czerwca 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie utworzenia obwodów głosowania na polskich statkach morskich w wyborach do Parlamentu Europejskiego
Dziennik Ustaw Nr 132, poz. 1416 z 20042004-06-09
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 8 czerwca 2004 r. w sprawie wymaganych dokumentów, trybu i kryteriów rozdziału limitu zatrudnienia pracowników polskich w celu realizacji umów o dzieło przez polskich pracodawców w Republice Federalnej Niemiec
Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.