Opodatkowaniu wg jakiej stawki podatku VAT podlegają usługi dostarczania posiłków odbiorcom zewnętrznym?
Opodatkowaniu wg jakiej stawki podatku VAT podlegają usługi dostarczania posiłków odbiorcom zewnętrznym?
Pani XX zwróciła się do Naczelnik tut. Urzędu z prośba o informację o zakresie stosowania przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. nr 54, poz.535 z 2004 r.) ? zwanej dalej ustawą o VAT, w kontekście przedstawionego stanu faktycznego:
Przedmiot działalności gospodarczej wykonywanej przez p. XX stanowią usługi gastronomiczne klasyfikowane pod symbolem statystycznym PKWiU 55.52.13 i 55.52.11, a ściślej usługi polegające na dostarczaniu posiłków odbiorcom zewnętrznym tj. firmom oraz osobom fizycznym nieprowadzącym działalności gospodarczej, które to usługi w ramach przepisów ustawy z dnia 08 stycznia 1993r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. nr 11, poz. 50 ze zm.) podlegały opodatkowaniu wg stawki podatku w wys. 7% - art. 18 ust. 2, w zw. z załącznikiem nr 3, poz.108 tej ustawy. Pani XX informuje ponadto, iż nie prowadzi hotelu, restauracji ani stołówki. Na gruncie przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku VAT postanowiono, iż do 31 grudnia 2007 r. opodatkowaniu podatkiem VAT w wys. 7% podlegają jedynie usługi gastronomiczne, ponieważ według ?starych? regulacji usługi podmiotów dostarczających posiłki odbiorcom zewnętrznym mogły korzystać z opodatkowania obniżoną stawką w wys. 7%, Pani XX prosi o potwierdzenie, czy przedmiotowe usługi dostarczania posiłków odbiorcom zewnętrznym na podstawie przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004 r. również podlegają tej preferencji.
Po przeanalizowaniu przedstawionego stanu faktycznego oraz mając na uwadze obowiązujący stan prawny, Naczelnik Urzędu Skarbowego Warszawa ? Mokotów stwierdza, co następuje:
Zgodnie z przepisem art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c cytowanej wyżej ustawy o VAT z dnia 11 marca 2004 r. dnia 31 grudnia 2007 r. stosuje się stawkę w wysokości 7% w odniesieniu do:usług gastronomicznych, z wyłączeniem:- sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%, - sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%;
Pojęcie usług gastronomicznych obejmuje wiele różnorodnych czynności, takich jak:- przygotowywanie i podawanie posiłków i napojów w restauracjach, w pociągach i na pokładach statków, w lokalach samoobsługowych,- wydawanie posiłków i napojów np. przez bufety, kioski itp.,- przygotowywanie i podawanie posiłków i napojów przez stołówki,- przygotowywanie i dostarczanie posiłków dla prywatnych gospodarstw domowych, dla firm przewozowych np. linii lotniczych, dla pozostałych firm i instytucji do spożycia we własnych pomieszczeniach...
Istotnym z punktu widzenia wypełnienia definicji usług gastronomicznych jest łączne spełnienie wspomnianych czynności, tj. przygotowywanie i dostarczanie lub przygotowywanie i podawanie posiłków i napojów. Stąd też działalność prowadzona wyłącznie w zakresie dostarczania posiłków odbiorcom zewnętrznym nie spełnia wymienionych wyżej kryteriów, a zatem przepis przejściowy określony normą art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c ustawy o VAT z dnia 11 marca 2004 r. nie dotyczy działalności prowadzonej przez Panią E. Jednocześnie w ramach przepisu § 40 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. nr 97, poz.970 z 01.05.2004r.) postanowiono, iż w okresie do dnia 31 grudnia 2007 r. obniżoną do wysokości 7% stawkę podatku stosuje się do usług związanych z podawaniem napojów (PKWiU ex 55.4) oraz usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU ex 55.5), z wyłączeniem:a) sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%;b) sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.
Uwzględniając powyższe Naczelnik Urzędu Skarbowego Warszawa ? Mokotów potwierdza, iż usługi dostarczania posiłków odbiorcom zewnętrznym (PKWiU ex 55.5) podlegają w okresie o 31 grudnia 2007 r. opodatkowaniu podatkiem VAT wg obniżonej stawki w wy. 7%, jednakże podstawę prawną powyższej preferencji stanowi cytowany wyżej przepis § 40 rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług, a nie przepis art.146 ust.1 pkt 2 lit.c ustawy o VAT z dnia 11 marca 2004r.