Pytanie klienta:
Odpowiedź prawnika:
Wartość kaloryczną i skład posiłków profilaktycznych określa rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Rozporządzenie nie wymaga, aby wydawane środki spożywcze, wydawane przez pracodawcę celem przygotowania przez pracowników posiłków były określonej wartości. Ustawodawca wymaga, aby posiłki przygotowane z wydanych przez pracodawcę środków spożywczych miały określony skład i wartość kaloryczną. Wartości te są stałe i wynoszą ok. 1000 kcal oraz nie wymagają od pracodawcy waloryzacji ich wartości. Naszym zdaniem brak podstaw, które wymagałyby od pracodawcy waloryzowania tych wartości.
Rozporządzenie określa wartości minimalne i nie zabrania pracodawcy wydawania posiłków, których wartość kaloryczna jest wyższa niż 1000 kcal. Nie znamy wewnętrznych zarządzeń pracodawcy, które zobowiązywałyby go do waloryzacji tych wartości. Jednak z przepisów powszechnie obowiązujących na pracodawcy taki obowiązek nie ciąży.