Dezynfekcja chłodni samochodowych
Pytanie:
"Działająca auto-myjnia chce wprowadzić usługę - dezynfekcję chłodni samochodowych. Potencjalni klienci pytają o stosowne "certyfikaty." Jakie przepisy regulują tego typu usługi? Jaki organ jest właściwy do wydania stosownego pozwolenia -zaświadczenia dla podmiotu chcącego świadczyć takie usługi?"
Odpowiedź prawnika: Dezynfekcja chłodni samochodowych
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia nakłada szereg różnych obowiązków na podmioty działające na rynku spożywczym. Obowiązki te określane są także przepisami unijnymi (rozporządzenie nr 852/2004).
Związane są z tym takie pojęcia jak GHP, HCCP czy GMP. GHP (dobra praktyka higieniczna) to działania, które muszą być podjęte, i warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.
GMP (dobra praktyka produkcyjna) to działania, które muszą być podjęte, i warunki, które muszą być spełniane, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywały się w sposób zapewniający bezpieczeństwo żywności, zgodnie z jej przeznaczeniem.
HCCP to system analizy zagrożeń i ustalania krytycznych punktów kontroli.
Praktyki i system są ze sobą powiązane. Ogólnie rzecz biorąc jest to system, który będzie Pan obowiązany wdrożyć. Producent, przewoźnik, dostawca żywności czy jakiekolwiek inne podmioty działające na rynku spożywczym mają obowiązek przestrzegania tych zasad i żaden z tych podmiotów nie będzie korzystał z usług, jeśli tego systemu Pan nie wprowadzi. System ten nie jest określony wprost przepisami, gdyż każdy zakład wprowadza własny, dostosowany indywidualnie system. Można jednak kupić różne poradniki dotyczące systemu. Informacje można też znaleźć na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?