Chroniony ser i andruty
Komisja Europejska wpisała dziś na listę "Chronionych Oznaczeń Geograficznych" dwa polskie produkty: Wielkopolski ser smażony i Andruty kaliskie. Razem z polskimi produktami na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych wpisane zostało wegierskie salami. Obecnie na liście produktów chronionych unijnymi znakami znajduje się już ok. 800 produktów.
Unijna polityka jakości w zakresie żywności koncentruje się na promocji i ochronie oryginalności produktów, poprzez wyróżnianie ich specjalnymi oznaczeniami. Certyfikaty potwierdzają szczególne walory wyrobów rolno-spożywczych, związane z ich pochodzeniem geograficznym lub lokalną tradycją.
Produkty spełniające określone normy mogą ubiegac się o jedne z trzech znaków: "Chronione Oznaczenie Geograficzne", "Chronioną Nazwę Pochodzenia" i "Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność". Dwa pierwsze odnoszą się do miejsca pochodzenia produktu, natomiast trzeci podkreśla jego tradycyjny charakter, czy to ze względu na skład, czy też sposób produkcji.
Razem z ww. polskimi produktami na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych wpisane zostało wegierskie salami. Obecnie na liście produktów chronionych unijnymi znakami znajduje się ok. 800 produktów.
Dodatkowe informacje na temat produktów chronionych oraz listę zarejestrowanych produktów można znaleźć na stronie:
http://ec.europa.eu/agriculture/quality/index_fr.htm
Źródło: Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce - http://ec.europa.eu/polska, 21/04/2009
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?