Konina w Polsce. Ruszyły kontrole żywności

Rozpoczęły się kontrole żywności powadzone na zlecenie Komisji Europejskiej w związku z potencjalnymi zafałszowaniami wyrobów wołowych mięsem końskim. Koordynatorem bieżących działań wszystkich jednostek zaangażowanych w kontrole jest Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

W rozpoczętych w piątek działaniach udział biorą kontrolerzy trzech wyspecjalizowanych Inspekcji: Weterynaryjnej, Handlowej oraz Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych. Polska została zobowiązana przez KE do analizy 150 próbek wyrobów zawierających mięso wołowe. Zgodnie z zaleceniem KE, kontrole obejmą:

  • żywność przeznaczoną dla konsumenta lub zakładów żywienia zbiorowego, wprowadzanej do obrotu lub etykietowanej jako zawierająca wołowinę
  • mięso końskie przeznaczone dla konsumentów, w celu wykrycia pozostałości fenylobutazonu.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pobierze 75 próbek u producentów. Tyle samo zbada Inspekcja Handlowa, która na zlecenie UOKiK w ramach swoich kompetencji, rozpoczęła w piątek kontrole w placówkach detalicznych. Kontrolerzy sprawdzający potencjalne zafałszowania mogą m.in. pobrać próbki ze sklepów, hurtowni oraz placówek gastronomicznych. Ponadto badania mięsa końskiego w celu wykrycia pozostałości fenylobutazonu przeprowadzi Inspekcja Weterynaryjna.

Kontrole będą trwały miesiąc. Wówczas poznamy wyniki pozwalające na określenie skali występowania ewentualnych zafałszowań wyrobów wołowych surowcem końskim. Wszystkie zebrane próbki zostaną przebadane laboratoryjne w zakresie identyfikacji surowców mięsnych na podstawie analizy DNA. Koordynatorem działań informacyjnych oraz rozpoczętych kontroli jest Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

(uokik.gov.pl)

Obserwuj nas na:

Potrzebujesz porady prawnej?

KOMENTARZE (0)

Nie dodano jeszcze żadnego komentarza. Bądź pierwszy!!


Dodaj komentarz

DODAJ KOMENTARZ

ZOBACZ TAKŻE:

  • Zaostrzenie kontroli jakości żywności w UE

    Przepisy wprowadzające skuteczniejsze inspekcje żywności podczas kolejnych etapów podroży od producenta na stoły konsumentów mają poprawić możliwość śledzenia żywności, ułatwić (...)

  • Nowa jakość kontroli żywności

    Od 1 lipca nastąpi fuzja kontroli jakości żywności w jednej wyspecjalizowanej instytucji – Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Dzięki temu możliwe (...)

  • Połączenie instytutów badawczych związanych z ochroną zdrowia

    Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie w sprawie połączenia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie oraz Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. (...)

  • Wracają kontrole graniczne

    Od 22 listopada do 16 grudnia 2018 r. zostaną przywrócone kontrole graniczne na polskich granicach z Niemcami, Czechami, Słowacją, Litwą oraz w portach lotniczych i morskich.

  • Ułatwienie sprzedaży żywności przez rolników

    Nowelizacja poszerza możliwości zbywania żywności wyprodukowanej w ramach rolniczego handlu detalicznego o zbywanie jej na rzecz podmiotów takich jak sklepy, restauracje, stołówki i (...)

NA SKÓTY