Kontrola jakości produktów żywnościowych

6 lutego 2003r. weszło w życie Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie szczegółowego zakresu i metod wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności i przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji w zakładach produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu. Rozporzadzenie to zostało wydane na podstawie art. 32 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Ustawa ta wprowadza obowiazek dokonywania stałej kontroli właściwej jakości zdrowotnej żywności oraz zasad higieny w zakładach produkujących żywność lub wprowadzających ją do obrotu. Dotyczy ona nie tylko producentów żywności lecz także wszystkie podmioty, które żywność ta wprowadzają do obrotu, a więc bary, restauracje, stoiska żywnościowe itp.

Kontrolę wewnętrzną w zakładzie organizuje, prowadzi i koordynuje kierujący zakładem. W tym celu kierujący zakładem zobowiązany jest wyznaczyć odpowiednią osobę, która będzie odpowiedzialna za dokonywanie bieżącej kontroli.

Kontrola ta obejmuje:

1) przestrzegania zasad higieny w procesie przyjęcia i przechowywania surowców, półproduktów, dozwolonych substancji dodatkowych, materiałów pomocniczych i opakowań;
2) przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji;
3) przechowywania żywności;
4) wprowadzania żywności do obrotu;
5) organizacji i zarządzania zakładem w zakresie jakości zdrowotnej żywności.

Rozporządzenie wydane przez Ministra Zdrowia precyzuje zakres tej kontroli na wszystkich etapach produkcji, przechowywania oraz wprowadzania do obrotu produktów żywnościowych.

Bieżąca kontrola w zakresie czynności związanych z produkcją obejmuje:

1) bieżącą lub okresową ocenę jakości zdrowotnej wszystkich surowców, półproduktów, dozwolonych substancji dodatkowych, materiałów pomocniczych i innych wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością stosowanych w procesie produkcji;
2) ocenę prawidłowości i skuteczności stosowanego systemu HACCP
3) ocenę poprawności stosowanych procesów technologicznych pod względem przestrzegania zasad bezpieczeństwa żywności;
4) sposób znakowania wyrobów gotowych;
5) okresową ocenę jakości zdrowotnej wyrobów gotowych.

System HACCP - unijny system kontroli produkcji - powinien być wdrożony do systemu produkcji do dnia 1 stycznia 2004r.

Porady prawne

Kontrola wewnętrzna w zakresie przechowywania obejmuje:

  1. bieżącą lub okresową ocenę warunków przechowywania surowców, półproduktów, dozwolonych substancji dodatkowych, materiałów pomocniczych, opakowań i wyrobów gotowych, ze szczególnym uwzględnieniem stanu sanitarnohigienicznego pomieszczeń do tego przeznaczonych, w tym:
    • czystości,
    • temperatury,
    • wilgotności,
    • stopnia nasłonecznienia,
    • zabezpieczenia przed owadami i szkodnikami,
    • rotacji przechowywanej żywności;
  2. bieżącą lub okresową ocenę prawidłowości oznakowania surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;
  3. podejmowanie działań korygujących lub decyzji o usunięciu lub zniszczeniu żywności lub wyrobów w przypadku stwierdzenia lub podejrzenia o niewłaściwej jakości zdrowotnej przechowywanych wyrobów oraz nieprawidłowościach w zakresie terminu przydatności do spożycia.

W zakresie wprowadzania do obrotu kontrola wewnętrzna obejmuje:

1) bieżącą ocenę sposobu znakowania wyrobów gotowych, ze szczególnym uwzględnieniem oznakowania terminów przydatności do spożycia albo daty minimalnej trwałości;
2) bieżącą ocenę stanu opakowań zbiorczych i jednostkowych wyrobów gotowych, ze szczególnym uwzględnieniem znakowania, o którym mowa w pkt 1;
3) bieżącą ocenę stanu sanitarnego środków transportu przeznaczonych do przewozu żywności wprowadzanej do obrotu.

Kontrola wewnętrzna w zakresie przestrzegania zasad higieny obejmuje:

1) ocenę stanu sanitarnego, technicznego i porządku w zakładzie oraz jego otoczenia, ze szczególnym uwzględnieniem pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych i socjalnych;
2) ocenę stanu technicznego i sanitarnego maszyn, urządzeń i sprzętu w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności;
3) ocenę jakości wody stosowanej w procesie produkcji;
4) ocenę sposobu przechowywania i stosowania środków myjących i dezynfekujących;
5) ocenę stanu zdrowotnego i higieny osób biorących udział w procesie produkcji oraz sposobu ich postępowania na stanowiskach pracy;
6) sposób usuwania odpadów i ścieków;
7) skuteczność zabezpieczenia przed owadami i szkodnikami;
8) ocenę kwalifikacji zawodowych pracowników;
9) prawidłowość prowadzonej dokumentacji w zakresie realizacji zasad higieny.

Kontrola wewnętrzna w zakresie struktury organizacyjnej zakładu i zarządzania tym zakładem obejmuje:

1) ocenę poprawności i funkcjonowania przyjętej struktury organizacyjnej pod względem zapewnienia jakości zdrowotnej wyrobów gotowych;
2) ocenę oddziaływania organizacji pracy na poszczególnych stanowiskach na wyniki w zakresie jakości zdrowotnej żywności.

Czynności kontrolne dokonywane przez wyznaczoną przez kierownika zakładu osobę muszą być dokumentowane.

W razie stwierdzenia w wyniku kontroli wewnętrznej niewłaściwej jakości zdrowotnej określonej partii żywności kierujący zakładem zarządza zabezpieczenie tej partii żywności i wycofanie jej z obrotu oraz powiadamia właściwy organ Inspekcji Sanitarnej lub Inspekcji Weterynaryjnej.

Za nie prowadzenie wewnętrznej kontroli określonej w Rozporzadzeniu grozi kara grzywny nakładana zgodnie z przepisami prawa o wykroczeniach.


Michał Włodarczyk

Radca Prawny

Zajmuje się sprawami osób fizycznych jak również przedsiębiorców. Posiada rozległe doświadczenie w poradnictwie w sprawach życiowych osób fizycznych jak również profesjonalnych problemów prawnych przedsiębiorców. Bazując na swoim doświadczeniu skutecznie doradza w sprawach osób fizycznych jak i przedsiębiorców zawsze dbając o praktyczną stronę problemów prawnych z jakimi zwracają się do niego jego klienci.

Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne

Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?


Masz inne pytanie do prawnika?

 

Komentarze

  • klaudyna 2015-05-25 20:56:14

    może byście z łaski sojej odświeżyli stronę ? np zamiat ustawy z 11 maja 2001 ustawą z sierpnia 2006


Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika