Musimy wiedzieć, z czego produkują sok

Na opakowaniach producenci w sposób prosty i jednoznaczny poinformują, z czego wyprodukowano sok.

Musimy się z takiej informacji dowiedzieć np., że soki zostały wyprodukowane z soku zagęszczonego, koncentratu lub soku z proszku. Trzeba także zaznaczyć, że zawartość opakowania jest sokiem owocowym lub nektarem – donosi Gazeta Prawna.

Takie zmiany wynikają z nowelizacji rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 21 kwietnia 2010 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych oraz noweli rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 26 kwietnia 2010 r. w sprawie znakowania środków spożywczych.

Porady prawne

Oba dokumenty wchodzą w życie 1 stycznia 2011 roku.


Zespół
e-prawnik.pl

Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne

Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?


Masz inne pytanie do prawnika?

 

Komentarze

  • Marzena 2013-01-04 11:47:01

    Rozporządzenia ministra powinny sięgać dalej i dotyczyć np. drobiu. Chciałabym wiedzieć (tak jak ma to miejsce np. w Wlk. Brytanii), z jakiego chowu jest kurczak, czym jest karmiony. Potem niestety należałoby przeprowadzać kontrolę prawdziwości danych. Nie wierzymy naszym producentom i mamy do tego pełne podstawy.

  • @ 2013-01-03 18:21:33

    Zakamuflują jak rachunki za energię elektryczną,gaz czy ogrzewanie aby nic nie rozumieć za co się płaci.To pewne. Polak potrafi i nie ma na to prawnej siły aby powstrzymać kamuflaż.Rząd od dawna boi się wpływowego energetycznego sektora i udaje ,że nic nie widzi mimo skarg ludzi.

  • Barbara Wachowicz 2013-01-03 17:04:07

    Potrzebna jest informacja: jakie produkt zawiera części naturalne (rzeczywiste soki z natury)procentowo a jakie części - chemii!!! Sok w proszku, koncentrat, czy sok zagęszczony w dzisiejszych czasach nie jest dla mnie jednoznacznym, że jest to zdrowy sok! Czy może być taki półprodukt całkiem zdrowy tzn. całkiem bez chemii? Jestem na coś uczulona i w takiej sytuacji nawet nie mogę stwierdzić co mi szkodzi skoro nie wiem co jem razem z prawdziwą żywnością (jakie związki chemiczne). Jaka więc będzie to informacja pełna czy zakamuflowana?


Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika