Ustalenie ojcostwa: Prawo rodzinne forum prawne

(284 tematów na forum)

Uchylenie ojcostwa - sporządzenie pozwu o ustalenie wygaśnięcia alimentów

Jeśli szukasz adwokata, który nie tylko zna prawo, ale potrafi je zastosować z chirurgiczną precyzją, to nie musisz szukać dalej. Adwokat Magdalena Chróścielewska to prawdziwa legenda w swojej ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2025.10.13 19:18:53

Uznanie dziecka przez niebiologicznego ojca w latach 60-70

Dzień dobry,

Na wstępie zaznaczę, że sprawa tyczy się lat 60-70. Chciałbym dowiedzieć się, czy niebiologiczny ojciec może uznać teoretycznie nie swoje dziecko ? Jeśli może, to czy nie jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2025.2.2 2:44:50

Opinie o laboratorium testDNA - badania na ojcostwo

Witam macie jakieś opinie na temat badań na ojcostwo w laboratorium testDNA?? Proszę o wypowiedzi ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2025.1.4 5:3:33

Zwrot pozwu o ustalenie ojcostwa - co to oznacza?

Witam. Miesiąc temu złożyłem pozew o ustalenie ojcostwa. Po około miesiącu dostałem zawiadomienie o następującej treści:

ZAWIADOMIENIE O ZWROCIE PISMA PROCESOWEGO
Sąd Rejonowy dla Łodzi-Śrudmieścia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2022.8.6 12:35:5

Kobieta żąda uznania ojcostwa po 8 latach - czy mogę być zmuszony?

Mam ustabilizowane życie, żonę, dzieci... Niedawno odezwała się do mnie kobieta, z którą spotkałem się dwa razy jakieś 9 lat temu, jeszcze przed zawarciem obecnego związku małżeńskiego i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2022.5.2 14:27:22

2021.11.29 10:1:18

Pozew o ustalenie ojcostwa - czy muszę odpowiadać jeśli się zgadzam?

Witam

Po krótce opiszę prawę.
Jestem już po rozwodzie. Natomiast żona będąc jeszcze ze mna w związku małżeńskim urodziłą dziecko innemu mężczyźnie (ponad rok temu).
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2021.9.22 18:6:1

Ustalenie tożsamości biologicznego ojca gdy matka odmawia podania nazwiska

Chciała bym dowiedzieć się o sposób prawny na wyciągnięcia nazwiska biologicznego ojca od matki która nie chce mi go zdradzic.Czy jest na to jakiś sposób prawny bo po dobroci się nie stety nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2021.6.23 20:13:43

Prawa biologicznego ojca do dziecka uznanego przez męża matki

Witam , mam 3 letniego syna jego biologiczny ojciec uotnil się gdy bylam w ciąży , w czasie ciąży poznalam swojego obecnego męża , uznał on syna po porodzie , i wychowujemy Go razem , na te chwilę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2021.2.2 15:13:34

Konsekwencje nie stawienia się matki na sprawę o ustalenie ojcostwa

Dzień dobry
Moje pytanie dotyczy mojej babci, która sporządziła testament. Otóż jestem jej wnuczką oraz mam dwóch braci . Byliśmy wychowywani jako rodzina zastępcza u rodzonej babci i dziadka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2021.2.1 23:41:11

Niestawiennictwo matki na rozprawie o ustalenie ojcostwa

Witam ,
Jak zaszłam w ciąże ojciec dziecka powiedział ze nie chce dziecka oraz ze to nie jest jego dziecko, po urodzeniu dziecka nie został wpisany w akt urodzenia oraz nie było kontaktu z jego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2020.10.13 4:40:29

W akcie urodzenia syna wpisane tylko imię ojca - czy mogę zmienić na "ojciec nieznany"?

W akcie urodzenia mojego syna jest wpisane tylko imię jego ojca, czy mogę zmienić akt żeby je usunąć i wpisać że ojciec nieznany? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2020.9.1 16:54:14

W akcie urodzenia syna wpisane tylko imię ojca - czy mogę zmienić na "ojciec nieznany"?

W akcie urodzenia mojego syna jest wpisane tylko imię jego ojca, czy mogę zmienić akt żeby je usunąć i wpisać że ojciec nieznany? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2020.9.1 16:54:14

Ustalenie ojcostwa i alimentów dla siedemnastoletniej córki

Witam. Mam córkę- 17lat. Ojciec nie ma kontaktu z dzieckiem, pomimo, że mieszka w jednym mieście. Nie był moim mężem, córka ma moje nazwisko. Z różnych przyczyn nie występowałam wcześniej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2020.2.15 17:2:37

Syn z wadą serca i porzucający ojciec - prawa rodzicielskie i alimenty

Witam.
Byłam w związku od marca do ok. połowy sierpnia 2017 roku. Roztsalam się z partnerem bo palił marihuane, co raz częściej i co raz więcej, stal się dziwny i czasami nie szło się z nim ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.8.7 22:34:24

Przysposobienie dziecka przez byłego męża - pozew o ustalenie ojcostwa

Witam.
Spotykałem się z kobietą która była w trakcie rozwodu.
W tym czasie zaszła w ciążę, lecz na wskutek spraw które wyszły w trakcie naszego związku rozstaliśmy się
Urodziła nam sie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.7.12 14:24:5

Zaprzeczenie ojcostwa - obawy o sfałszowanie badań DNA przez sąd

Witam.
Od roku czasu toczy się sprawa o zaprzeczenie ojcostwa z powództwa prokuratury przeciwko mojemu bratu, mojego byłej zonie i jego domniemanemu synowi. W chwili, kiedy syn miał 17 lat okazało ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.6.8 11:50:20

Zaprzeczenie ojcostwa w związku ze zdradą

Opisze w skrócie swoją historię. Pewnego dnia dowiedziałem się że moja dziewczyna jest w ciąży. Uznałem dziecko za swoje bo nic nie podejrzewałem, nawet niektórzy mówili że podobne, ale po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.31 17:58:44

Uznałem dziecko ale nie jestem pewny czy jest moje....

witam mam taki problem jestem z dziewczyna od 15 lat niemamy slubu gdy zaszla w ciaze urodziła synka super podpisalem ze jestem ojcem ma moje nazwisko jest zameldowany na stale po 5 latach gdy dziecko ... Zobacz wątek

30 odpowiedzi

2018.6.27 16:33:44

Czy uznanie dziecka automatycznie nadaje nazwisko ojca?

Urodziłam syna jako panna. Ojciec dziecka uznał je w USC,i zgodził się,żeby syn miał moje nazwisko panieńskie. I tu jest problem. Syn potrzebował zupełny akt urodzenia,bo wyjeżdża za granicę ... Zobacz wątek

31 odpowiedzi

2018.4.30 22:13:41

Uznanie dziecka i odkrycie, że nie jest się jego ojcem

Mam pytanie co kiedy sie wie ze ojciec dziecka nie jest ojcem a on tego nie wiem. Matka dziecka pobiera na niego fundusz alimentacyjny. Jak to prawnie rozwiazac bez problemów dla matki typu zwrócenie ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2018.4.24 17:42:19

Ciąża i przemoc - czy lepiej podać ojca nieznany w akcie?

Witam. Mam problem, natomiast jestem w ciąży 7 miesiąc ...z ojcem dziecka od kilku miesięcy się nie dogadywaliśmy ..są to wieczne kłótnie ..on robi ciągle na złość ..starszy że dziecko będzie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.4.15 23:19:57

2018.4.12 15:43:29

2018.4.12 15:42:20

Zaprzeczenie i uznanie ojcostwa - ile spraw sądowych potrzeba

Proszę mi powiedzieć ojciec dziecka nie chce uznać je żeby nie płacić alimentów mąż z którym jeszcze nie mam rozwodu zaprzeczył a biologiczny ojciec utrudniał obczernia mnie wszystko po to ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2018.2.22 11:5:55

Sprawa o alimenty i uznanie dziecka z obcokrajowcem - właściwa jurysdykcja

Jestem mamą 9 miesięcznej córki. Jej ojcem jest Malijczyk mieszkający w Anglii. Rozstaliśmy się 5 miesięcy temu i od tamtej pory nie otrzymuję od niego żadnych pieniędzy na utrzymanie dziecka. ... Zobacz wątek

32 odpowiedzi

2018.2.12 22:43:5

Ustalenie ojcostwa Albańczyka we Włoszech - obawy o prawa do dziecka

Konieczne będzie najpierw ustalenie ojcostwa. Ale w tej sprawie doradzam kontakt z fachowcami, ja tutaj chwalę sobie Kancelarię Adwokacką Stryjewska ? Cagnetta & Partners. Działającą zarówno na ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.12.18 12:16:11

Zaprzeczenie ojcostwa po upływie ustawowego terminu

Witam, moje pytanie jest takie, jeżeli matka wystąpiła z pozwem o ustalenie ojcostwa w ciągu 3 miesięcy od urodzenia dziecka i sprawa jest w toku, to czy jest jakiś okres po którym to się przedawni?
... Zobacz wątek

138 odpowiedzi | Strony: 1 2 3

2017.12.17 20:50:28

Czy ojciec musi być obecny przy wpisie do aktu urodzenia dziecka?

Witam.
Kiedy urodziłam mojego syna to niestety jego ojciec nie istniał w naszym życiu ponieważ uciekł. Wrócił po 3 miesiącach narodzin swojego dziecka. Teraz domaga się by być na akcie urodzenia. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.11.21 18:7:56

Ustalenie ojcostwa w sądzie - dowody i prawa dziadków do alimentów

MUSISZ PRZECZYTAĆ:

Nazywam się Susan Davis, amd z Glasgow w Wielkiej Brytanii. Chcę zeznawać o wielkim człowieku nazwie Doktor Dr Ogundele, byłem oszukany tak wiele razy i nigdy dotąd nie widziałem ... Zobacz wątek

32 odpowiedzi

2017.9.8 2:0:7

Była dziewczyna urwała kontakt w ciąży i nie informuje o dziecku

Witam

Potrzebuje porady, może ktoś z Państwa przechodził przez podobną sytuację.
Z byłą dziewczyną byłem rok czasu, już po 3/4 miesiącach naszego związku zaliczyliśmy wpadkę i zaszła ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.9.4 10:29:3

Czy przyszły mąż może dać swoje nazwisko mojemu dziecku przed ślubem?

Pytanie za 100 punktów..
mam 8 letnie dziecko
planuje wsiąść ślub z moim partnerem (nie jest ojcem dziecka)
czy mój przyszły małżonek może dac swoje nazwisko mojemu dziecku ?
jaki wpływ ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.8.16 17:20:31

Zaprzeczenie ojcostwa trojki dzieci

W Niemczech już wprowadzono prawo że mężczyzna który wychowuje nieswoje dziecko może się ubiegać o odszkodowanie od matki, o co dopiero zrzeknięcie się ojcostwa. Ale cóż, niestety żyjemy w ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2017.7.29 0:26:17

Jak uniknąć przypisania nazwiska byłego męża dziecku?

Kase kurwy chcą to proste,nie patrzą na uczucia psiaki zajebane. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.25 9:57:0

Potwierdzenie ojcostwa gdy partner w śpiączce po udarze

[cytat]

Znalazłam się w bardzo nie ciekawej sytuacji.. Zbliża mi się termin porodu. Niestety kilka dni temu narzeczony- ojciec dziecka miał rozległy udar jest w śpiączce i jak narazie nie ma ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.5.21 22:11:27

Unieważnienie uznania dziecka po 7 latach na podstawie badań

Tez miałem podobnie. Uniewaznienie po 3 latach. Byla sprawa sądowa - w sumie bylo ich 7. Niestety matka dziecka wszystko utrudniała. Na szczęście miałem pomoc adwokata pana Bartłomieja z Legaleo. ... Zobacz wątek

18 odpowiedzi

2017.5.18 10:0:41

Domniemanie ojcostwa po rozwodzie - zaprzeczenie ojcostwa

Tez widzę w tym jakies zamieszanie. Tak jak inni doradziłbym ci złożyc pozew o zaprzeczenie ojcostwa. A najlepiej to skontaktuj sie z prawnikiem, przedstaw swoja sytuacje - on napewno cos doradzi. ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2017.5.18 9:57:46

Test na ojcostwo w sprawie o alimenty - koszty badań DNA gdy jestem bezrobotny

Witam mam pytanie toczy mi sie sprawa w sadzie o ustalenie ojcostwa i alimenty. Sprawa sie toczy juz jakis czas poniewasz nie utrzymujemy kontaktu a on przebywa w angli nie stawial sie na sprawy nie bylo ... Zobacz wątek

33 odpowiedzi

2017.4.27 22:35:57

Prawo do ingerowania w zachowanie ciężarnej po ustaleniu ojcostwa

Czy po ustaleniu ojcostwa w czasie ciazy bede miał prawo do ingerowania w zachowanie byłej partnerki np zeby dbała o siebie w ciązy i nie zazywałą narkotyków dlamnie to jest bardzo wazne prosze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.4.20 16:49:27

Czy można ustalić ojcostwo w czasie ciąży?

Czy po ustaleniu ojcostwa w czasie ciazy bede miał prawo do ingerowania w zachowanie byłej partnerki np zeby dbała o siebie w ciązy i nie zazywałą narkotyków dlamnie to jest bardzo wazne prosze ... Zobacz wątek

18 odpowiedzi

2017.4.20 16:19:59

Ustalenie ojcostwa gdy dziecko wpisane na innego mężczyznę

Witam. Liczę na to ,że ktoś miał podobną sprawę . Wszedłem w nieformalny związek . Krótko mówiąc zakochałem się w dziewczynie ktorej nie ukladalo sie w związku z facetem . Zaszła ze mną ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.1.22 12:6:6

Sprawdzenie ojcostwa - gdzie złożyć wniosek o ustalenie

[cytat]

Witam
Chciałbym sprawdzić ojcostwo.Żyłem w związku nie formalnym i moje relacje z byłą dziewczyną są napięte .Nie jestem pewny czy jest to moje dziecko.Jak to wygląda od strony ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.12.23 14:56:12

Ojcostwo dziecka - zmiana ojca w akcie urodzenia i konsekwencje prawne

Jak majo na imie moji biologiczni rodzice i gdzie mieszkaja ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2016.12.17 20:35:59

Pozew ojca o bezskuteczność ustalenia ojcostwa - koszty badań

A normalnie moge zlozyc ten wniosek o zabezpieczrnie alimentow gdy ojciec malego w ramach alimentow placi 209zl za mieszkanie.
To sa dibrowolne alimenty zaznacze i mimo placenia 200zl za mieszkanie w ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.10.12 11:48:56

Mężczyzna uznał nieswoje dziecko - alimenty i badania DNA

Witam, kto jest ojcem wiem jednak nie chce mieć z tym człowiekiem nic wspólnego, nie chciałabym aby ten człowiek miał prawa do córki. Tak konkubent wiedzial, że uznaje nie swoje dziecko, nigdy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.10.5 14:49:49

Ustalenie ojcostwa bez testów DNA - jak przyspieszyć sprawę?

Co mam zrobić mam dziecko z męźatką chce uznać synka dziecko ma 3 lata a prokurator rząda wiarygodnych badań dna niemam jak tego uczynić niemam dostępu do dziecka matka przyznała że to mój ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2016.10.3 17:30:50

Test DNA na ustalenie ojcostwa bez zgody matki

witam mam do was pytanie wlasnie urodzzilam zdrowego pieknego synka z ojcem dziecka roztalam sie przed rozwiazaniem i nie dal nazwiska dziecko obecnie ma moje co mam zroic zeby dostac alimenty?
... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2016.7.2 16:28:48

Czy ustalenie ojcostwa wpływa na wysokość alimentów byłej żony

Mam dylemat. Sprawa wygląda tak:jestem z partnerem który ma pierwsze dziecko ze związku małżeńskie. Płaci alimenty w wysokości 650zl na dziecko 7 letnie, popełnił błąd ponieważ w sądzie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.4.20 23:24:36

Czy mogę zrobić test na ojcostwo wbrew woli matki?

Precyzyjnie i dość szybko robią takie badania w laboratorium ze strony medicogen.com. Można praktycznie wszystko załatwić online. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2016.4.1 13:11:35

Co zrobić gdy dowiedziałem się że dziecko może nie być moje?

pisze z innego konta ponieważ do tamtego zapomniałem hasła a jak dałem przypomnij hasło to pisało że jest nieprawidłowe ale nie ważne, dziecko ma dopiero 2 miesiące, ona stwierdziła że jest ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.3.8 12:24:51

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika