Wystawienie zaproszenia cudzoziemcowi

Pytanie:

Mój chłopak jest Nigeryjczykiem, który mieszka teraz w Holandii. Wiem, że aby przyjechać do Polski musi się starać o wizę. Wystąpił on o tę wizę w lipcu, niestety nie dostał jej. Chciałam spytać, kiedy teraz może on ponownie starać się o wizę. I czy są jakieś okoliczności, albo możliwość, żeby ten czas skrócić??? Czy ja mogę coś zrobić w Polsce, żeby on tę wizę w końcu dostał? Nie wiem, może zaproszenie, bądź cokolwiek, tylko gdzie je wtedy adresować?

Masz inne pytanie do prawnika?

ODPOWIEDŹ PRAWNIKA

Obowiązek posiadania wizy przy wjeździe na terytorium RP dotyczy większości cudzoziemców. W analizowanym przypadku uzasadnione jest wydanie cudzoziemcowi wizy pobytowej. Jeżeli cudzoziemiec starał się już o wizę i mu jej odmówiono, ponowny wniosek wizowy może być przedstawiony nie wcześniej niż po upływie roku od dnia odmowy wydania wizy, chyba że cudzoziemiec przedstawi nowe okoliczności, które pozwolą mu wizę otrzymać (w decyzji o odmowie wydania wizy zapewne określono z jakiego powodu cudzoziemiec ten wizy nie dostał). Jedyna pomoc z Pani strony może polegać na wystosowaniu zaproszenia. Posiadanie zaproszenia przez cudzoziemca zwalnia go bowiem od obowiązku ukazania środków finansowych koniecznych w celu pobytu w naszym kraju. Wzór zaproszenia określony w Rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 12 sierpnia 2003 r. w sprawie wzoru zaproszenia i wzoru formularza wniosku o wpisanie zaproszenia do ewidencji zaproszeń (Dz. U. 2003r. nr 150 poz. 1459). Aby zaproszenie było ważne, należy umieścić je w rejestrze zaproszeń, który to rejestr prowadzi każdy wojewoda. Szczegóły dotyczące rejestrów dostępne są w urzędach wojewódzkich.

Potrzebujesz porady prawnej?

KOMENTARZE (3)

Marika

26.8.2014 11:30:57

Re: Wystawienie zaproszenia cudzoziemcowi

Ja chciałam zaprosić na ślub rodzinę z Boliwii i musiałam się z tym mocno trudzić. Przepisy są niezrozumiałe dla przeciętnego Polaka... trafiłam do biura APATRIS i dzięki ich pomocy udało mi się załatwić tą sprawe, ale tyle ile ja wcześniej sobie włosów nawyrywałam... szkoda mówić.

monika

31.8.2011 15:55:46

wiza dla malzonka.

witam. pol roku temu wzielam slob z poliwijczykiem w jego kraju, a 4 mies temuurodzilam w boliwi naszego syna. teraz wraz z mezem i synem chcemy wrocic do pl. o jaka wize ma sie starac maz? akt malzenstwa juz zostal zalegalizowaqny w ambasadzie polskiej w limie. syn ma paszport polski. czy zaproszenie napisane przezemnie pomoze ?

monika

8.2.2010 0:35:44

zaproszenie na ślub rodziny przyszłego męża z Kamerunu

Witam,mój chłopak jest Kameruńczykiem niedługo zamierzamy wziąć ślub i chcielibyśmy zaprosić rodzinę mojego przyszłego męża z Kamerunu do Polski.Co musimy zrobić żeby rodzina mogła przyjechać na nasz ślub?Czy długo trwa procedura?

Pokaż wszystkie komentarze (3)

Dodaj komentarz

DODAJ KOMENTARZ

ZOBACZ TAKŻE:

  • 9.9.2017

    Co nowego w rejestracji oświadczeń dla cudzoziemców?

    Od 1 września 2017 r. powiatowe urzędy pracy (pup) nie rejestrują oświadczeń o zamiarze powierzenia wykonywania pracy cudzoziemcowi przewidujących wykonywanie pracy przez cudzoziemca po dniu 31 grudnia (...)

  • 21.2.2018

    Zbliżają się e-recepty

    Rządowy projekt ma umożliwić wystawienie recepty po zbadaniu pacjenta za pośrednictwem systemów teleinformatycznych lub systemów łączności.

  • 11.12.2017

    Zatrudnianie cudzoziemców od 2018 r.

    Od 1 stycznia 2018 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące dostępu cudzoziemców z państw spoza UE/EOG do polskiego rynku pracy. Zmiany dotyczą głównie pracy krótkoterminowej (...)

  • 29.12.2018

    Nowe zasady dotyczące zwolnienia od akcyzy wyrobów węglowych

    Z dniem 1 stycznia 2019 r. wchodzą w życie nowe zasady dotyczące zwolnienia od akcyzy wyrobów węglowych! Dotychczasowy katalog zwolnień od akcyzy wyrobów węglowych pozostaje bez (...)

  • 31.10.2007

    Jak zostać rezydentem długoterminowym Wspólnoty?

    Jeśli osoba, która nie jest obywatelem Unii Europejskiej, przebywa na terytorium Polski od kilku lat, to powinna być zainteresowana uzyskaniem statusu tzw. rezydenta rezydenta długoterminowego WE. (...)